Despre Avocado, sincera sa fiu n-am avut niciodata nici un soi de parere, pentru ca asta mi-a inspirat fructul. Nici un gust, nici o savoare, nimic. Asta pana cand am gustat la un restaurant mexican, salsa verde din Avocado si apoi am vazut o reteta asemanatoare pe Food Channel la Emeril. Am adaptat ce era de adaptat si am facut o salsa verde delicioasa, dupa o reteta culinara oarecum combinata din reteta lui Emeril si tot ceea ce mi-a inspirat salsa verde pe care am mancat-o la restaurant.
Ingrediente:
– 2 fructe de Avocado
– 3 catei de usturoi
– 3-4 fire de ceapa verde
– zeama de la o jumatate de lamaie
– 2-3 linguri de smantana
– sare si piper
Taiem ceapa marunt cu robotul de bucatarie, apoi tot in robotul de bucatarie adaugam si Avocado, punem usturoiul pisat, potrivim pasta rezultata de sare si piper, punem smantana si zeama de lamaie si amestecam cu o lingura. Ideal ar fi sa nu puneti robotul de bucatarie la viteza foarte mare, pentru ca Avocado devine mult prea pastos.
Noi folosim pasta de Avocado ca si dip pentru chipsuri, nachos, ca si sos la kebap sau falafel. Intrebuintarile sunt multiple iar gustul deosebit, usor picant.
Trebuie incercat ..de dragul diversificarii!
🙂
Liana M.
I se mai zice si palta, si se poate servi si direct din coaja sa , cu lingurita,presarind sare, zeama de lamie si eventual ulei de masline. I se mai zice si unt vegetal si este foarte apreciat pt. abundenta sa in proteine de origine vegetala. Este folosit pt. cosmetice si va recomand sa-l folositi ca o masca de fata. Apreciez reteta ta si o voi incerca. Cu mult drag, Gaby
Am să încerc, sper să iasă…Acum câteva zile am încercat să fac un shake cu avocado și banane, dar din păcate avocado fiind prea moale s-a lipit de fundul blender-ului 🙁
Esti o mare bucatareasca ,imi place de tine si intru sa te citesc zilnic .Pupic.
Avocado este de mai multe feluri, unele au coaja maro cand sunt coapte, altele au coaja tot verde. Ca sa fie bun, trebuie sa fie putin moale la pipait. Se taie in doua, se scoate samburoiul, se curata. Se poate taia felii si servi ca aperitiv cu putina sare si piper. Excelent! Sau se poate taia bucati in salate (de rosii si castraveti, de laptuca ori cum faceti voi salata). Avocado va primi gustul de la toate cele din salata. Avocado care e moale se poate folosi la paste de avocado. Mie imi place f. mult simplu cu sare si piper. Incercati. A, inca ceva ce mie-mi tare place: la micul dejun, paine prajita unsa cu avocado si putina sare. Sa-ti bati pruncii nu alta! (copilasul meu, 18 anisori, ar zice:asa, asa zic mamele de pruncii lor….)
Daca gasiti doar avocado care e tare si nu vi se pare copt, lasati-l 2-3 zile in bucatarie (nu in frigider!) si se va face numai bun de mancat. Se mai poate folosi in salate de orez, de cus-cus sau salate de paste fainoase.
Sper sa va fie de folos.
Eu v-as recomanda in loc de ceapa, o rosie mare taiata cubulete mici mici. Si nu puneti smantana daca doriti sa fie mai dietetic. Eu tai si avocado-ul tot cubulete mici, asa cum ziceti in mixer se face prea pastos. Oricum il preparati este foarte sanatos.
E minunata pasta asta! Chiar acum am savurat doua felii de paine prajita cu pasta de avocado. Mi-am schimbat total parerea despre avocado. Ti-am dat 5 stelute, ti-as fi dat mai multe dar nu erau. 🙂
Giana
Grozava reteta, multumesc!…
Mie imi place Avocado de cand am gustat pentru prima data, aduce mult la gust cu nucile noastre, are o savoare mangaietoare… ca un unt rafinat!…
Sa ai o zi binecuvantata!
Eu pana anul asta nu puteam sa-l sufar. Intr-o zi am cumparat pentru pranz un sandwich cu pui si avocado. De atunci nu-mi lipseste din frigider. Sandwich-urile se fac asa: se unge o felie de paine sau o paine plata (gen clatita) cu putina smantana in care s-a pus foarte putin hrean. Se pune piul taiat felii, niste frunze de salata verde si bucatele de avocado. E delicios si satios!
O precizare…salsa verde, care este o specialitate italiana se face cu patrunjel, capere, castraveciori din otet, usturoi, ceapa ulei si zeama de lamaie. Exista salsa verde si in bucataria mexicana facut cu tomatillos (nu am vazut nicaieri inca dar informatii exista pe net, mie din oze imi seamana cu rosiile necoapte care sunt folosite foarte mult in bucataria mexicana). Geea ce ai descris tu este de fapt guacamole.
Avocado nu este cel mai sanatos fruct din lume, desi are un continut cu 60% mai mare de potasiu decat bananele si e bogat in vitaminele B si E, 70% din caloriile pe care le contine vin din grasime. Este insa delicios si mancat nu foarte des, este ok pentru sanatate. Americanii si Mexicanii numesc acest dip Guacamole, iar el se poate prepara intr-o multitudine de feluiri. Teo, in Romania exista ceea ce Americanii numesc Cilantro sau Chinese Parsley,Romanesc Frunza de Coriandru? Este un ingredient de baza in orice Guacamole. Nu mai locuiesc in Romania de multa vreme asa ca imi cer scuze daca sun ignoranta in ceea ce priveste varietatea produselor… Ma bucur din suflet ca lumea se diversifica in ceea ce priveste gusturile culinare.
Cheers!!
imi place mult avocado….am sa incerc reteta sigur
Am incercat astazi sosul si chipsurile dietetice. Merg foarte bine.
Multumesc pentru retete !
draga teo esti o mare doamna in bucatarie ,de cate oriam nevoie de o retete aceses siteul tau si gasesc tot ce ami doresc sa gatesc , vreu sati multumesc si continua tot asa ,multa bafta la noi retete
eu mananc avocado cu ou su ustroi e delicios totul se omogenizeaza si se unge pe paine
Si mie imi place avogado iar guacamole pe care il fac eu are avogado, rosie, ceapa ,ardei iute ,sare si un pic de zeama de lamaie( reteta mexicana ) salsa verde mexicana este intradevar facuta cu acele rosii mici ce par necoapte dar care nu sunt gogonele 🙂 si neliptitii ardei iuti.
Am sa incerc si eu salsa verde a la Teo 🙂
FOarte bun este si cu branza.Incercati!
Dupa ce l-am balacarit pe sotul meu ca mi-a venit acasa cu 4 avocado cu care habar n-aveam ce sa fac, m-am apucat sa caut retete pe net. Asta de aici mi s-a parut cea mai simpla si, dupa ce am facut-o, am avut o surpriza uriasa. Pasta este delicioasa, dupa parerea mea aduce putin la gust cu salata de vinete si merge excelent intinsa pe paine cu o felie de rosie deasupra. Multumesc pentru insiratie 🙂
cu tot dragul 🙂 avocado e chiar foarte prietenos o data ce trecem de prejudecati 🙂
Savurez din nou chiar acum aceasta pasta de avocado, care s-a bucurat de mult succes de fiecare data cand am servit-o cuiva. cand o fac nu mai mananc altceva toata ziua, decat paine unsa cu pasta, atat de mult imi place 🙂
delicioasă pasta mulţumesc pentru inspiraţie.
Reteta prezentata se potriveste foarte bine cu carnea rece de pui care v-a ramas de la gratar sau de la friptura la tava de ieri. Carnea de pui se decupeaza de pe oase, se marunteste intrucitva cu cutitul si se amesteca fara griji cu produsul prezentat de Teo. Combinatia este formidabila.
🙂 Asa este! Multumim de idei! Pupici