Cum am ajuns sa-mi cumpar un aparat de gatit cu aburi? Pai, mi-am propus ca dupa ce se naste Luca sa schimbam unele obiceiuri nesanatoase si sa inlocuim macar de cateva ori pe saptamana prajelile, friptanele si sosurile cu mancare mult mai sanatoasa. In plus, m-am gandit ca dupa ce incepem diversificarea o sa-mi prinda foarte bine un steamer pentru piureurile lui Luca.
Argumentele pro nu au contenit sa apara, oriunde am citit despre gatitul la aburi am fost surprinsa sa vad ca lipseau cu desavarsire argumentele contra. Va sintetizez din ce am spicuit eu si astept cu interes sa-mi spuneti ce gatiti la steamer, eventuale retete pe care o sa le pun in aplicare etc.
Zice-se prin targ cum ca gatitul la abur este cea mai eficienta metoda pentru a pastra vitaminele si mineralele din alimente. O avea broccoli vitamina C, insa cantitatea de vitamina care ajunge in organism difera in functie de modalitatea prin care e gatit. Fieberea distruge in mare parte vitaminele si mineralele, astfel ca doar 40% din continutul de vitamina C din broccoli e retinut, fata de 84% retinut in urma gatirii la steamer. Un alt avantaj e ca alimentele isi pastreaza textura, am vazut asta nu doar la legumele pe care le-am gatit la steamer ci si la peste. De prea putine ori, un pastrav intreg gatit la tava ar fi iesit aproape intact, asa cum a iesit din steamer. Nealterate raman si culoarea, gustul si aroma.
Am gatit pana acum peste, legume, pui, mere coapte, cartofi copti, nu am gatit in ca orez desi steamerul are si un vas special pentru orez. Am si cateva idei de retete culinare pe care o sa le pun in practica si pe care o sa vi le impartasesc, sper, cat de curand. In ceea ce priveste modelul aparatului, dupa ce m-am convins ca principiu pe care functioneaza e acelasi si ca butoanele in plus sau in minus sunt mai mult o chestiune de marketing, am ales un brand mai putin cunoscut si am renuntat la faimosul Tefal, rezultatele obtinute fiind aceleasi.
Partea buna e ca am luat un steamer cu 3 etaje, astfel ca pot gati la aburi concomitent 3 tipuri de mancare. De retinut ca atunci cand faceti peste de exemplu, sa-l puneti in compartimentul cel mai de jos, astfel incat sucul sa se scurca in compartimentul pentru suc si sa nu altereze gustul legumelor, cartofilor, orezului din celelalte compartimente. Legumele le pun de obicei “la inaltime” pentru ca nu ma deranjeaza daca zeama de pe legume se scurge peste carne, pentru ca e foarte buna.
Alte ponturi… carnea de pui e destul de fada gatita la aburi daca nu este marinata bine inainte. O sa discutam mai multe despre asta in retetele pe care sper sa le pun in aplicare. Alte sfaturi? Idei? Cum folositi voi steamerul? Ce retete faine stiti? Astept sa-mi spuneti cat mai multe pe tema asta.
foarte bine ai facut achizitionand steamer-ul.in ziua de azi cand totul e plin de e-uri si mancam numai prostii si apoi ne miram ca ne ingrasam sau ca suntem bolnavi un aparat de asta de gatit te mai salveaza…mi-a placut reteta cu mere coapte,nu m-as fi gandit ca se pot coace mere in steamer:)cat despre retete …nu a venit aparatul cu ceva carticica?numai bine:*
Am si eu un steamer nou nout dar miroase foarte tare a pastic. Are cineva idee cum as putea elimina acest miros inainte de a gati ceva? Am avut acum ceva timp un aparat pt cafea, nu chiar filtru de cafea dar ceva asemanator care mirosea la fel a platic. Nu am reusit sa scot acel miros ba chiar cafeaua avea gust de plastic as fi zis… cum procedati cu aparatele noi? Stiu ca trebuie spalate inainte de folosire.
clatestele cu zat de cafea, merge si la sticle, o lingurita de zat scoate orice miros, chiar si de otet.
Buna Teo,
Te admir de foarte mult timp si tin sa te felicit si sa-ti multumesc pentru toate retetele, toate sunt grozave.
Legat de aparatul de gatit la aburi. Ma gandesc si eu de o vreme sa achizitionez unul, mai ales ca am si eu un bebe mic si mai un pic incepem diversificarea. Insa nu ma pot decide ce marca sa iau.
De aceea am o mare rugaminte, spune-mi ce marca folosesti tu.
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Si, astept cu nerabdare noi retete, mai ales pentru bebei.
Toate cele bune!
Cum ziceam, nu e cine stie ce brand… se numeste Westwood ST123. A venit cu ceva carticica, dar nu erau retete prin era…
nu-mi vine sa cred! si eu am pus ochii pe unul tot WESTWOOD ST123 si cautam forumuri pe net pt ca aveam indoieli, fiind si ieftin si la reducere, asa am dat peste voi! multumesc mult pt incurajari, maine ma duc sa mi-l iau! Apropo, tu de unde l-ai luat, cand si cu cat?
Mulumesc pentru raspuns.
Si daca tot vorbim de mancat sanatos, ce marca de storcator de fructe si legume ne recomanzi?
da, achizitionarea unui steamer este o idee excelenta …
si eu mi-am luat unul dar nu are carticica cu retzete asa ca fie mai invetez fie mai caut pe net …
noua ne place sa facem conopida , brocoli si morcovii la steamer si apoi asa fierbinti le pun intr-un castronel si adaug putina sare, piper si ulei de masline …si le servim langa pulpe de pui la cuptor …
iar azi am facut o salata din conopida , brocoli si morcovi pe care le-am maruntit cu o furculita dupa ce le-am scos de la steamer si am adaugat sare , piper , mustar si putin ulei de masline …yammmm delicioasa ….
as incerca si eu merele la steamer dar nuca imi cade tare greu la ficat asa ca va trebui sa o inlocuiesc poate cu stafide ?! …daca vor reusi voi posta un cometariu
pa si merci pt toate ideile si retzetele excelente
Dora
Am si eu un steamer si am incercat sa gatesc la el cand eram insarcinata. Mi s-a parut ca dureaza enorm de mult pana se fierb legumele si mai aveau si un gust infiorator (nu stiu de ce oi fi inteles eu ca nu pot pune sare sau delikat pe ele). Acuma ca am bebe si incep diversificarea cred ca o sa il scot de la naftalina sa ii mai dau o sansa, macar pentru ea. Al meu nu are decat un compartiment, deci nu pot face decat un singur fel de mancare in el, dar e bun si asa. Partea nasoala e ca nu stiu exact cat se tine fiecare, am primit steamerul de la cineva si nu mai avea carticica, daca ai tu ceva indicatii macar generale in cartea ta, ni le spui si noua?
Salut! Avem si noi un aparat cu aburi…cu 3 etaje. Pe langa faptul ca e sanatos sa mananci gatit la abur…un alt avantaj e faptul ca fac legume, orez si carne in acelasi timp pe etaje diferite. Daca fac orez, morcov si piept de pui…acestea sunt gata in acelasi timp si nici nu mai am grija a 3 oale diferite pe aragaz! Cat despre gust…folosesc toate condimentele pe care le folosesc si pe aragaz.
Pestele ne-a placut foarte mult, dar pont: nu alege un peste gras…pentru ca se face “muci”. Noi am facut pangratius, pentru ca nu are oase…dar sunt si alti pesti oceanici fara grasime.
Avem si noi steamer. Si, la fel ca si tine, inlocuim prajeala cu alimente gatite la steamer. Partea buna e ca poti sa pleci si sa-l lasi sa-si faca treaba. Cand auzi ding-ul te intorci si pui in farfurie.
Mai e si avantajul ca supa pe care o gasesti in vasul de colectare special destinat poti s-o folosesti in diverse sosuri si nu mai stiu eu ce.
Pe pagina http://www.tefal.co.uk/tefal/magazine/recipe_results.asp?RelatedProducts=1&dept_id=220&mscssid=8LQVXU9DP6NX8JXVJQ2NBWSSJKJ2BM37 poti sa gasesti retete pentru steamerul de la tefal(din-ala avem noi). Trebuie doar sa treci la Appliance used – steamer(e ultimul in lista) apoi dai search. Noi nu am prea incercat din retete dar banuiesc ca sunt bune. Poate gasesti acolo inspiratie. Cel mai des facem pui la steamer. Mai nou punem si legume congelate si facem un fel de salata. E buna ca mancare rapida. Ai sa vezi ca mancarurile au alt gust.
Pe http://www.tefal.co.uk/tefal/services/instructions.asp?category_id=200&dept_id=220&mscssid=8LQVXU9DP6NX8JXVJQ2NBWSSJKJ2BM37 o sa gasesti manuale de utilizare pt steamerele tefal. UltraCompact-ul, cel pe care il avem noi, e, presupun, cel mai apropiat de modelul pe care il ai tu. Eh, sper sa-ti fie de folos toate informatiile astea. Sanatate 🙂
arata foarte bine tot ce ai gatit … astept retete ca si eu am un aparat de gatit pe aburi …si imi place mult … nu de mult il am … si eu gatit peste, legume, cartofi, orez (nu am fost foarte incantata de orez poate ca nu-mi place?)in rest sut multummita …
saptamana frumoasa
Si eu vreau sa cumpar unul si , culmea, tot gandindu-ma la bebele meu am facut-o. Cand o incepe sa pape pireuri, vor fi foarte gustoase facute la abur. Miam miam.
yummy. am vazut si eu oferte la aparate cu aburi, dar am ezitat de fiecare data. oricum, vad ca sunt foarte interesante.
Hmmm…Suna foarte interesant. Dar tot nu inteleg Laura. De ce nu puneai condimente? 🙂
Si eu imi astept steamerul zilele astea sa soseasca din Romania pentru ca pe aici n-am gasit.Referitor la retete sunt cu ochii pe blog si astept cu nerabdare…Eu cunosc multe mamici care au steamer si de multe ori sunt in pana de idei.
Chubalito, nu stiu de ce nu puteam condimente. Cred ca in prima faza am asociat ideea de mancat sanatos cu mancat fara sare si piper 😀 Acusi incep si eu cu piureul de legume la bebe si il bag in functiune.
Teo, cam care e timpul minim de fierbere pentru legume radacinoase? Scrie cumva la tine in carticica?
Chiar ma chinui de ceva timp sa achizitionez un steamer si articolul asta m-a convins. Cred ca este foarte util, mai ales cand ai copii, care trebuie drepinsi cu obiceiurile sanatoase…
Nice blog…Imi plac retetele ilustrate… Astept in continuare cu multumirile de rigoare…
Laura,
Pe aparat scrie ca intre 15-20 de minute, oricum eu le fac mai mult “dupa ochi” pt ca timpul de fierbere este relativ in functie de puterea aparatului.
Carmen, ma bucur ca te-am convins, te mai astept pe la mine 🙂
Teo ai facut o investitie foarte buna . O sa iti fie de folos mai ales cand o sa incepi diversificarea.
Legumele au alt gust facute la abur si mult mai multe vitamine.
Sper ca Luca va fi un papacios iar diversificare nu iti va da batai de cap.
Te invit la mine pe blog , unde te
asteapta o leapsa.
Pupici
Vin si eu cu o intrebare. In afara (granitelor) exista si steamere care nu se baga in priza! Se pun frumos pe aragaz si se folosesc la fel ca acestea de se gasesc pe la noi. Voi ati vazut asa ceva in tara? M-ar interesa unul de acest fel.
Felicitari, Teo. (pentru tot!)
Ena
Draga Teo,
sunt si eu o admiratoare a blogului tau, in primul rand pentru ca retetele tale sunt foarte simple si le explici bine 🙂
M-as bucura mult daca ai posta mai multe retete pentru steamer, poate in felul asta ma mobilizez si eu sa gatesc mai des la acest aparat, pe care l-am cam ignorat…
Mult spor!
Teo, sunt o mare admiratoare a ta.. si eu am steamer tot Westwood, dar l-am folosit soar o data pt ca dureaza mult pana gatesc. Insa sunt convinsa ca odata ce incepi tu sa postezi retete.. o sa-l folosesc mai des!! Multumesc pt toate retetele minunate pe care ni le postezi!
Valentina
am si eu un aparat de gatit la aburi il am dekind am facut ulcer la duaden, nu am carte de retete cum se pregateste la aburi. Va rog frumos sa ma ajutati. Multumesc!!!!
Nadia, nici eu n-am foarte multe retete pt aparatul de gatit cu aburi. Momentan il folosesc mai mult pt diversificare.
foarte fain blogul, imi place si ma inspira enorm, dar am si io o intrebare apropo de steamer, mi-am luat si ioun philips cu cae fac de toate, doar un lucru nu inteleg…CUM SE PREPARA OREZUL? cu apa sau fara apa? in sensu in care trebuie sa pun apa in vazul lui special? sau pun apa doar jos in recipient…ca in reteta din carte imi apare 200 g de orez(+300 ml apa) oare ce vrea sa spuna? ca reiese ca trebuie sa pun in plus apa fata de cea pe care o pun oricum in recipient, nu? voi, doamnelor ce parere aveti?
Si sfat!!! Philips se curata greu de tot…gasiti alt steamer si fiti atente la recipientul de scurgere…al meu se curata enorm de greu…
Felicitari again pentru blog!!!
Ilinca
Ilinca, eu asa preapar orezul: la o masura de orez, 2 masuri de apa (o cana de orez, 2 de apa) puse impreuna in vasul special al steamerului. Deci da, pui apa si in recipientul mic si in cel mare
foarte fain articolul..insa eram curioasa daca iti ia mai mult sa gatesti cu steamer decat in mod obisnuit
o alta chestie: un steamer se poate improviza folosind un wok- la mijlocul lui se pune o bucata de metal- sub metal se pune apa care va fierbe si pe metal se pune mancarea; cred ca a gati la steamer e un fel de bain-marie, e cam acelasi efect, se pune un vas in celalalt si in cel de dedesubt se pune apa
Buna Teo,
iti urmaresc blogul de cateva luni dar nu am avut curaj sa intervin pana acum.Retetele tale sunt deosebite.Te felicit.Am incercat cateva dintre ele si am avut succes.Astazi i-am lasat sotului meu reteta pentru socata.Sunt foarte curioasa ce va iesi…..
Am facut recent la steamer un amestec de orez basmati si salbatic… si a iesit absolut delicios, chiar nu e termen de comparatie cu cel fiert!
e super aparatul pe aburi, am facut mere copate si legume pt bebe, sunt delicioase, pe deasupra nu trebuie sa mersteci sau sa te tot uiti la ele, pui timerul si gata
teo esti dragutza sa-mi spui unde gaesc retete pt aparatul cu aburi? eu sunt foarte incantata de el, dar nu stiu ce mancare sa fac, merci anticipat
Salutare! Eu azi mi-am achizitionat un Bluesky :)) De la felicia/carrefour . Am gatit legume intai, au iesit extraordinare , acum am pus peste si cartofi (cartofii pe compartimentul de mai sus), si astept sa vad ce se intampla :D. Nu am condimentat, sunt inca incepator si nu stiu daca e bine sa pun condimente (chiar si sare) in interior… Oricum … eu am dat 40RON pe el,deci nu ma astept sa tina prea mult, insa l-am luat de experiment,sa vad cum iese (am mancat bunatati la abur in Maroc, si erau super, si sincer mi-au iesit tot ca alea , deci e ok). Am mai vazut pe niste siteuri ca sunt oale speciale pt gatit la abur pe aragaz (evitand consumul de electricitate), dar nu stiu cum sunt alea. Din cate am vazut se pot gati foarte multe, dar eu sunt la dieta ca sunt cam dolofanel, asa ca ma multumesc cu legume si peste coapte in aburi (apropo cartofii au un gust exceptional!).
Recomand cu caldura mancare gatita la abur, gustul legumelor este cum nu am stiut vreodata (cei care le mancam fierte) ca poate fi!
Uha, fratilor si surorilor … am mancat peste (pangasius) gatit la abur (l-am taiat ca fishfingers-urile)… deci n-am cuvinte sa exprim ce gust deosebit poate sa aiba…. n-am mai mancat in viata mea … deci nu se compara, nici prajit , nici fiert nu are cum sa iasa asa … e demential … sunt mandru de achizitia mea, si astept sa se strice sa iau unul mai performant/profesional 😀
Bafta, si nu ezitati sa mancati mancaruri gatite la aburi.
Octav, cat timp ai lasat pestele la aburi? si pestele a fost inghetat sau fresh? merci. si eu sunt incepatoare cu aparatul, gatesc legumele pt bebe mai mult, sunt surioasa daca se poate face porumb fiet, sa vedem
Pestele eu l-am pus pe primul compartiment si legumele pe compartimentul 2. Steamerul meu nu este foarte performant, si eu las in general 30 min cand gatesc ceva carne/peste (se observa culoarea, ca odata gatite sunt albe). Chiar si asa eu detest carnea cruda si de aia prefer sa las mai mult.
Cand gatesc doar legume, pur si simplu incerc din cand in cand sa vad daca s-au muiat.
Pestele era proaspat – recomand pangasius pentru ca nu miroase foarte tare a peste (iar mancarea gatita la aburi prezerva aromele).
PS: Si eu sunt incepator – azi vreau sa incerc pangasius cu orez (si incerc sa aflu cum se pune orezul – presupun ca fara apa dar vreau sa fiu sigur 😀 ).
eu cred ca vitaminele oricum se distrug si la acest aparat pentru ca legumele alea tot trebuie sa fiarba. orice ar fi nu folositi condimente de astea gen delikat si alte otravuri asemanatoare
buna tuturor
gratie distrigazului care ne-a lasat de aproape o luna fara gaze,mi-am luat si eu un steamer ca sa mai mananc ceva 🙂 numai ca nu stiu exact cum se foloseste 🙁 este tot westwood st123,dar cartulia cu istructiuni nu m-a luminat f tare,are chestii f generale. in primul rand nu inteleg cum se pot face 3 tipuri diferite de macare din moment ce au timpi diferiti de pregatire. sunt novice in ale bucatariei si nici toate simbolurile care sunt pe aparat nu le inteleg (in afara de peste,ou..) va multmuesc pt orice informatie imi puteti da
Azi am achizitionat si eu un food steamer, intradevar mancarea iese f buna, aveam impresia ca e ceva fara gust, ca cele fierte ptr regim,dar sunt in primul multumita cum mia iesit pestele, shrimpii si ciupercile.
Foarte gustoase si nu scade!
Nu cred ca trebuie niste retete speciale, incerci si vezi ce iese.
Eu am gasit o reteta de ciuperci cu spanac, o sa incerc.
Deocamdata peste cu f multe legume.
Si a iesit f bun.
Nu cred ca o sa slabesc, acesta a fost motivul, decat dupa ce o sa ma satur!!!!
Tot Anonim, am facut si spanac cu ciupecute…..mmmm f bun.
Am incercat si ficateii , dar tot mai buni sunt prajiti!
In rest: peste, legume de orice fel ies nemaipomenite.
Sper ca macar colesterolul sa scada!
Pot sa trimit si niste poze si alte retete (nu neaparat la steamer), daca am o adresa de e-mail.
Buna
Am primit si eu un steamer cadou de casa noua, Philips, si am incercat sa folosesc cele 3 tavite cu diferite alimente, orez in bolul de sus, legume semicongelate in tavita de mijloc si peste (rechin in tavita de jos). Conform instructiunilor am pus arome (piper si rozmarin) in aromatizor (are un locusor special pt ele) si m-am uitat cum "gateste" timp de vreo 40 de min. Sincer nu am fost deloc incatata de rezultat, dat fiind ca pestele si legumele nu aveau nici un gust, iar orezul nu se facuse nici dupa 60 de min. Da orezul se pune cu apa, fara apa il paziti mult si bine :). O sa ii mai dau o sansa dat fiind atatea pareri pozitive legate de steamer. Si eu m-am lovit de aceeasi problema, a faptului ca nu stiam cat sa las diferitele alimente sa se gateasca. Intreba cineva mai sus, cum poti gati diferite feluri de mancare care au diferiti timpi de prepare in acelasi timp. Se pune la preparat alimentul care are timpul cel mai mare, si ulterior pe masura ce timpul trece se adauga celelalte alimente. De exemplu eu am pus initial orez cu timp de 40 de min, cand mai erau 20 de min am adaugat tavita cu pestele, si cand mai erau 15 min tavita cu legume. Astept cu interes si eu cateva retete realizate cu steamer-ul.
pentru cei care doriti sa trimiteti retete pentru steamer, adresa este i_am_cooking @ yahoo . com
Eu mi-am luat un steamer, determinata fiind de plecarea in primu CO cu fetita de 1 an si 2 luni, la mare;cum ea nu putea manca mancare la restaurant, ii gateam in camera piure de legume (cartofi, morcovi, patrunjel, pastarnac, dovlecel, etc.), peste (pastrav), si pui (cel mai des pulpita), iar zeama o foloseam pe post de supita.Dupa cca doi ani, in 2007, am achizitionat o oala de gatit cu aburi (2 oale suprapuse , cea de deasupra avand partea de jos cu perforatii, permitand abuului sa cicule, si cu capac).La aceasta oala ii prepar si acum, fetei mele de 6 ani, cand sunt in criza de timp (in max 40 min e gata si carnea e pui, pe care o ajut taind-o feliute).Iarna fac destul de des legume congelate, la abur.Mi-a placut ft mult spanacul, cu ulei masline, sare si lamaie, pastavul, care se dezoseaza ft usor, brocoli, conopida, ba chiar si sfecla rosie (cate o feliuta pe care o pun in pireul fetei).Incercati cartoful cu tot cu coaja, pe care-l spalati, in prealabil.Legumele pregatite la steamer le-am folosit si la salata boeuf.Mere, recunosc, nu am incercat, dar nu e timpul pierdut.
Am vrut sa-mi iau si eu un streamer dar am gasit doar din plastic.Oare nu dauneaza plasticul fiert in abur la sanatate,ma intreb eu?As dori sa stiu si parerea voastra.
Am gasit la Real un streamer pentru aragaz , din inox ,cu un capac de sticla termorezistenta,dar are un singur etaj,si nu se opreste automat.
As fi foarte interesat sa gasesc unul electric ,dar nu din plastic.Poate ma ajutati.
Vasele pentru gatit ZEPTER sunt cele mai indicate pentru a gati sanatos, rapid și economisind și curent sau gaz…se gateste pe cel putin 2 nivele..poti insa sa ajungi si la 6 nivele …depinde cate vase ai…eu le folosesc si sunt foarte incantata de ele…merita toti banii. Le recomand cu incredere.
Buna Teo ,
vreau si eu sa achizitionez un steamer si nu stiu ce sa aleg .Poate ma ajuti cu un sfat.Am gasit un model de la Tefal la un pret bun , doar ca are 2 nivele sau modelul cumparat de tine Westwood .Noi suntem 4 persoane in familie(2 micuti) si ma gandesc ca va fi nevoie de o capacitate mare .
va recomand marca VITEK cu 3 nivele se curata usor are multe programe si e usor de folosit
Buna
Am si eu un steamer si il folosesc foarte des. E minunat si pt incalzit mincarea, mai ales cea cu putina zeama. Eu sint specialista in arsul mincarurilor(am ars o mincare de mazare de 3 ori; aceeasi mincare de mazare), iar cu steamerul nu mai am grija, pot sa uit mincarea in el si sa plec, nu mai ia casa foc. In rest, am gatit si orez delicios (cu legume in el, cu tot ce vrei), carne, etc. Am facut si supa crema doar fierbind legumele in el si la pasat am adaugat doar niste apa fiarta si putin lapte. O nebunie
vad ca vorbiti de steamer
eu am o oala mare care are prevazuta o sita in care pun alimentele iar dedesubt fierbe apa
e principiul de la bain-marine şi este foarte eficient
pana o sa-mi iau un steamer electric folosesc oala minune
o am de la un set de oale de inox, dar am vazut in marile magazine ca se gasesc separat, costa cam 30 lei
pentru cine nu are sau nu vrea sa dea bani pe un steamer merge si cu ""oala magica cum ii spun eu
buna! eu am steamer de la tefal vitacuisine nu demult! si mai vroiam sa zic ca am innainte am avut si pe etaje! acesta de la tefal este cu doua tuburi din aluminiu iar deasupra are un suport(daca il pot numii asa)unde se face carnea! vreau sa spun ca imi place foarte mult.este foarte eficient si face in timp foarte scurt! in 20 minute e gata puiul..dar pentru cine ii place well done trebuie 30-35 minute:) si sincer nu a costat mult 50 euro,avand in vedere ca celealte costa 120-130 lei! alina-irlanda
buna
citit ce ai scris tu m-am dus si eu repede si am luat un steamer acelasi model.deja am facut ficatei si legume.sunt f gustoase.am o intrebare.nu stiu daca e defect al meu sau asa tb sa fie,dar termostatul nu revine singur la 0.aparatul se opreste dupa timpul seatat,dar tb sa-l dau eu iinapoi la 0 cu mana.asa e si al tau?
Salut,
Numai ce vroiam si eu sa achizitionez un streamer, exact Westwood-ul pe care am vazut ca l-au mai achizitionat si altii, insa vroiam sa te [va] intreb: capacitatea de 1.3L din specificatiile aparatului reprezinta capacitatea unui singur vas [rezultand astfel o capacitate totala de 3.9L] sau este capacitatea totala in care poate fi stocata mancarea ce urmeaza a fi gatit, adica per cele 3 compartimente? [si atunci ar fi cam 0,4L/compartiment]
Stiu ca poate suna idioata intrebarea insa am sunat la Domo pentru a-i intreba si n-au fost in stare sa-mi raspunda, au spus ca ma suna ei inapoi insa n-a fost asa si ma gandeam ca poate vreunul din posesorii acestui aparat poate sa ma clarifice 🙂
Va multumesc pentru un/niste eventual[e] raspuns[uri] si va doresc spor la gatit!
la ce pret l-ai gasit la DOMO? a fost anul acesta de BlackFriday la 70 RON!
cam asa l-am luat si eu…dar acum mai multi ani 🙂
Buna ziua,
ma tot invirt pe aici si nu gasesc mai multe retete pt. aparatul cu aburi.Va rog daca ma poate ajuta cineva.Multumesc
hei! eu folosesc un aparat cu aburi Westwood sisingurul lucru de care ai nevoie este imaginatia. Iata cateva dintre retele mele:
1.Cativa cartofi albi pregatiti in aparatul de gatit cu aburi peste care se arunca o legatura de patrunjel proaspat tocat si ulei de masline extravergin
2. sfecla rosie fiarta in aburi, data prin razatoare cu putin hrean, zeama de lamaie si ulei de masline
3. orice fel de leguma gatita in aburi, cu verdeturi proaspete tocate si ulei de masline, eventual putin piper daca va place.
4. Legume preparate la aburi, tocate marunt sau mai mare (dupa gust), amestecate cu spaghete din orez.
Pana nu incercati, nu o sa va convingeti cat sunt de bune. Si se pare ca si sanatoate. 🙂
Daniel
da, se pare ca voi aveti un avans de aprox 3 ani! eu de-abia acum incep… sunt incantata sa aflu retete noi de la voi. Cum e gatitul cu aburi fata de gatitul la cuptor cu halogen sau infrarosu, care vad ca-i ultima fita acum?
Teo
eu una sunt f. curioasa ce ustensile folosesti in bucatarie? Ai putea sa postezi si despre ele.
despre tavitele speciale cu forme dragute, despre masina de painica, despre ce ustensile folosesti pt decoratiuni. Multumesc din suflet anticipat
Buna dragelor si dragilor, ca sunt foarte utile aceste aparate am inteles, insa nu "ard" la buzunar? Cat curent consuma? Nu sunt mai rentabile cele pe aragaz?
cei care au steamer care se pune pe aragaz de unde l-au luat va rog sa mi spuneti si mie
eu tot nu inteleg cum se foloseste aparatul pt orez
Eu am citit pe net ca se pot face si paste fainoase la acest aparat, dar cum oare? unde sa le pun? in vasul pt orez? Cu apa sau fara apa? Dati-mi si mie retete pt acest aparat. Va rog.
Ma tot bate si pe mn gandul sa achizitionez un steamer. M-am dus chiar sa le vad in magazine, insa dezamagirea pt mine a fost ca are recipientele de plastic. Si asta pentru ca eu am fost indoctrinata ca nu e bine sa pui alimente calde in plastic si ma gandesc ca a le gati in plastic este cu atat mai rau:(. De aceea m-am gandit la oala de gatit cu aburi. Are cineva asa ceva? care sunt rezultatele?
multumesc
in 19 ian an scris un comm si imediat dupa mine a scris cineva:) presupun ca e pt mine..sau cel putin asa cred.daca da…aparatul de la tefal ale o setare care pastreaza mancarea calda..deci dak se gateste si tu esti plecata deacasa o poti pastra calda, nu se mai gateste.nu e defect..asa e aparatul:)alina-irlanda
unde gasesc si eu retete pt steamer, va rog?mai ales pt bebelusi
Buna,
am achitionat un steamer, cred ca ac.marca care s-a mentionat si aici :westwood.
problema este ca l-am incercat dar nu mi-u iesit bine mai nimic din ce am pus in compartimente.
de ex: legumele s-au facut doar pe jumatate-
mai putin cartofii- si le-am lasat la aburi cam de doua ori a cate 40 min si tot au iesit pe jumatate nefacute(mentionez ca le-am taiat rondele), orezul nici atat(cred ca a stat la abur mai mult de 3h si degeaba…Despre carne nu am ce sa spun pt ca nu am avut curajul sa mai incerc…
Credeti ca acest steamer pe care l-am luat este defect? pt ca din ceea ce am citit parerile sunt pozitive ….cum as putea sa ma clarific?
aa. si aparatul n u a facut att de mult abur pe cat se mentionat in prospect..
o sa vin eu cu un argument negativ, daca mi se permite
bisphenolul a eliminat in timpul gatitului:((
eu mi-am cumparat tot pentru bebe si am sunat la reprezentanta firmei si mi-au confirmat ca nu e recomandat pt hrana bebelusilor si a copiilor mici, pentru ei fiind branduri speciale
eu l-am parasit dupa 5 utilizari
dar poate reiau gatitul pt noi maturii, un pic de bisphenol nu ne strica 😛
Am si eu o intrebare: cuptoarele cu microunde care au functia de gatire cu aburi sunt ok? Stiu si eu, e sanatoasa mancarea daca e gatita la aburi dar la cuptor cu microunde?
Asa as avea si cuptor si steamer, dar nu stiu cum iasa mancarea acolo, are cineva acest tip de cuptor si a incercat steamerul?
AM CITI MAI SUS CA UNELE PERSOANE SE INTREBAU DE CE NU SE POT PUNE CONDIMENTE IN APARAT?DIN CATE AM INTELES EU ELE SE LASA IN BAZINUL CU APA UNDE E CHESTIA ACEEA METALICA SI AR AFECTA-O.dACA NU E ASA POATE NE LAMURESTE CINEVA.POOP
Noi mancam la steamer pt ca vrem sa slabim si e ok mancarea atata timp cat o condimentam bine. Altfel nu prea are gust.
As vrea sa gatesc si eu la steamer-ul pe care l-am primit cadou dar nu am carte de instructiuni si nici retete pt el.Este marca tefal steam cuisine.Sunt foarte curioasa cum faceti voi orezul la el pt ca al meu are 2 etaje si ambele au tavite cu gaurele.Va rog din suflet sa ma ajutati pt ca vreau sa-i gatesc copilasului meu.Va multumesc frumos
Madalina, trebuie a fie un vas special pentru orez. Acolo se fierbe de obicei. Citeste cu atentie manualul de instructiuni, in general are o sectiune separat pentru orez.
eu am un…steamer de vreo 9 ani si sta in pivnita folosit o data.Nu am fost multumita de el.Si eu l-am cumparat tot ptr fiica-mea care acum are 10 ani.In momentul in care l-am pus la treaba,s-a scurs din peste zeama in compartimentul cu apa si a inceput sa faca spuma care a depasit pestele care era in primul compartiment.Legumele au capatat miros de peste in 3-4 min pana l-am oprit ca prea facea multa spuma si dadea pe afara.Ce sa mai spun….am fost tare dezamagita ca am aruncat banii pe fereastra si nici nu l-am mai putut trimite inapoi ca trecusera zilele in care se putea.Cand am citit aici ca l-ati folosit si sunteti multumite,m-am mirat si am ajuns la concluzia ca al meu are ceva…nu-i normal…hihihi….va puup
Buna. Am luat si eu un steamer de la Choice Brand, marca Morphy Richards. Nu am apucat sa il folosesc dar l-am montat sa vad daca este ok. Am pus tavile si capacul asa cum arata pe schita, fiecare la locul ei. Insa ele nu stau fixe si se cam balangane. Mi se pare ciudat. Mai are cineva un astfel de steamer, e ceva normal ca tavile sa nu stea fixe, si sa aiba un joc?
buna. eu folosesc steamer (sunt la al 3-lea model) de multi ani. l-am achizitionat in urma unei probleme cu pancreasul si, folosit exclusiv, am slabit 18 kg in 3 luni, iar analizele mi-au revenit la normal. din pacate multa lume confunda steamerul cu "feluri" de a gati sau cu alternative la gratar, cuptor, tigaie etc. steamerul trebuie comparat doar cu fieberea. adica nu putem compara pulpa de pui la gratar cu cea de la steamer. indiferent de condimente sau de marinarea in prealabil. steamerul reprezinta varianta sanatoasa a fierberii si atat. in loc sa pierdem vitaminele si mineralele din alimente prin fierbere si in apa ramasa in oala, prin steamer le pastram aproape intacte. atat!
cateva prezizari: 1. timpul de preparare difera in functie de foarte multi factori: alimente proapspete sau congelate, textura alimentelor (pestele se face mai repede, puiul de la alimentara mai greu, iar cel de tara si mai greu), puterea aparatului achizitionat, de cate ori ridicam capacul, cum punem alimentele (taiate, crestate, intregi) etc.
2. orezul dureaza mai mult, evident, dar nu chiar 3 ore cum scria cineva pe site…depinde si de tipul de aparat, de tipul de orez etc, dar avantajul este ca nu se prinde, ca este mai nutritiv si ca nu stai sa-l pazesti. singura grija este sa reumpli spatiul de apa atunci cand se termina.
3. de preferat apa plata, nu cea de la chiuveta care este foarte dura si care afecteaza mecanismul aparatului. in plus, este mai sanatoasa.
4. despre retete…chiar daca ma repet, orice se poate face fiert se poate inlocui cu pregatirea la abur. adica toate legumele, toate leguminoasele, toate tipurile de carne…evident ca gusturile difera. pestele la aburi este foarte gustos spre deosebire de carnea de porc. dar gatitul la steamer nu are in primul rand legatura cu gustul, ci cu sanatatea.
5. nu stiu cat de mult afecteaza temperatura aburului plasticul, dar eu am ales un tefal cu recipiente de metal. exista si varianta de oale la ikea pentru gatitul la aburi pe aragaz.
6. fiecare persoana risca sa inteleaga ceea ce e pregatita sa inteleaga din steamer. dupa ce am slabit atat de mult foarte multi prieteni/amici si-au luat steamer, dar mi-au spus ca nu este deloc gustoasa mancarea facauta la el. eu l-am luat pentru sanatate, nu pentru gust. cred ca este foarte important ca fiecare sa stie exact ce-si doreste.
ma scuzati de lungimea postului.
Nici mie nu imi place carnea la aburi, dar sunt de acord cu Anonim, care spune ca aparatul nu il iei sa faci preparate delicioase, ci sanatoase.
Buna, am si eu un steaer de la westwood de un an si ceva.nu l-am folosit, numai ca acum am un bebe mic si pt el vreau sa faccat mai sanatos. Problema e ca am pierdut manualul. mapoate ajuta cu unul?
Eu l-am folosit azi pentru prima oara, am pus sonmon inghetat jos si deasupra legume. Ciupercile s-au facut cel mai greu asa ca le-am mai bagat 10 min in plus cu catei de usuroi in coaja din care se face un sos cu iaurt delicios. Evident ca as prefera o ceafa la gratar dar unii membri ai familiei mele trebuie sa slabeasca 🙂
Teo, il mai ai? Mai functioneaza? Cel pe care il aveam eu s-a stricat si m-am orientat si eu tot pe unul ca al tau (sa se incadreze si in banii de care dispun) si mi-ar fi de folos parerea unui utilizator indelungat…. Ms. Va pup.
Nicoleta, al meu inca functioneaza 🙂 Sper ca ti l-ai cumparat deja si sa te bucuri de el! 🙂
despre acel model WESTWOOD ST123 vorbiti, pe care vreau sa mi-l iau si eu maine?
da da, ele 🙂
si eu am tot un westwood, pana acum sunt multumita de el, insa ma ingrijoreaza partea cu eliminarea substantei nocive din plastic. Eu am 2 baietei gemeni de 1 an si 8 luni si pentru ei ma dau peste cap sa gatesc cat mai sanatos, dar uneori ma intreb daca mai rau fac decat bine. Voi ce credeti?
NU mai folositi steamer electic care are recipientele din plastic !!! Cea mai buna solutie pentru gatitul in aburi este acea oala sita din inox cu capac de sticla care se pune peste alta oala din inox normala in care se pun 2-3 degete de apa. se gaseste si la supermarket si costa in jur de 30 lei. Unele seturi de oale de inox au si aceasta oala sita speciala pentru gatitul la aburi.
Si desigur ca mai exista si steamer din bambus (Bamboo Steamer) care se zice ca ar fi mai sanatos si care costa in jur de 80 lei varianta cu 3 nivele si care se poate folosi cu o oala de inox.
E si pacat sa dati banii pe un steamer electric care nu e nici sanatos si care consuma curent nu gaze (evident ca cei care nu au gaze nu au incotro).
buna poate cineva sa ma ajute miam cumparat din Germania un astfel de aparat de la un magazin second hend dar nou nout se numeste DOMO partea proasta e ca nu are instructiuni de folosire poate cineva sa ma ajute?
Buna Elena 🙂 sfatul meu este fie sa cauti pe net manualul de utilizare (cam toate se gasesc online), fie cauti un model asemanator si vezi pe youtube cum se foloseste 🙂
Vreau si eu un steamer bun…
E edevarat ce spune Daniela mai jos?
” NU mai folositi steamer electic care are recipientele din plastic !!! Cea mai buna solutie pentru gatitul in aburi este acea oala sita din inox cu capac de sticla care se pune peste alta oala din inox normala in care se pun 2-3 degete de apa. se gaseste si la supermarket si costa in jur de 30 lei. Unele seturi de oale de inox au si aceasta oala sita speciala pentru gatitul la aburi.
Si desigur ca mai exista si steamer din bambus (Bamboo Steamer) care se zice ca ar fi mai sanatos si care costa in jur de 80 lei varianta cu 3 nivele si care se poate folosi cu o oala de inox.
E si pacat sa dati banii pe un steamer electric care nu e nici sanatos si care consuma curent nu gaze (evident ca cei care nu au gaze nu au incotro).”
Juliana, nu stiu ce sa spun, parerile sunt impartite si nu sunt atat de bine documentata in domeniu incat sa fiu eu cea care da verdictul daca e corect sau nu ce spune Daniela. Eu folosesc acum steamer de inox pentru ca aparatul de gatit cu aburi a ramas la parinti cand ne-am mutat, insa repet, nu pot spune ca e asa sau nu 🙂
Am cumparat de cateva luni un aparat de gatit cu aburi – Philips. A mers o perioada foarte bine, insa acum greu se face mancarea la el. Abia ca face aburi. Este vre-o solutie de a-l curata in mod special? Dupa fiecare utilizare eu ii spal toate rafturile inclusiv aparatul il curat. Nu stiu care e problema. Ar putea cineva sa-mi spuna?
Va multumesc
Nadia, din pacate nu stiu ce sa iti raspuns, la fel il curat si eu…poate ne ajuta cineva care a mai trecut prin asta?
deci in final sa achizitionez acel aparat WESTWOOD ST123 de PLASTIC cu 3 etaje si electric, sau sa caut la supermarketuri oala inox cu accesoriu sita pe gatit in bain-marie? dezavantajul ultimului e ca are un singur nivel si nu are timing!
eu le folosesc pe amandoua in paralele, oala mea cu aburi are 3 etaje
Probabil s-a depus calcar. Cei de la Tefal recomanda “curatarea de calcar o data la fiecare 7-10 utilizări. Doar umpleţi compartimentul cu 1/3 apă şi 2/3 oţet. Setaţi timpul pentru 20 minute fără capac sau coş colector, apoi lăsaţi să se răcească înainte să il spălaţi cu apă si puţin săpun lichid.” Solutia de apa cu otet cred ca se aplica la orice aparat electrocasnic care functioneaza pe baza de abur (gatire cu abur, fier de calcat cu abur, etc), fiindca la toate se depune calcar si nu mai functioneaza la capacitate normala.
am achizitionat un aparat steamer, fara prea multe indicatii, liniuta care delimiteaza nivelul apei mi se pare foarte joasa, si , drept sa spun imi e teama sa-l folosesc. Nu este o marca cunoscuta, dar este nou,nout .M-am bucurat ca l-am platit in trei rate, dar asa cum am spus, mi-e teama sa-l folosesc.Nimeni dintre cunoscuti nu are aparat, sa ma indrume.
Poate sa ma ajute si pe mine cineva cu o părere ? Legume congelate se pot prepara la steamer,nu?
bineinteles 🙂
Azi am folosit pentru prima oara stemerul philips 9115 cu 2 nivele. Mi-a ieșit un pilaf cum n-am mâncat de mult. Am făcut o inovație. Am fiert cele 375 ml.apa cu 3 sferturi dintr-un cub de supa concentrata cu gust de găină( am făcut o supa concentrata) pe care am turnat-o peste cele 250 gr.orez, bob lung. La 20′ am scos vasul si am răscolit un pic orezul. La sfârșit am pus câteva picături(10-15 ml ulei de măsline. Somonul file si medalion)l-am stropit cu un mix in care am pus 2/3 zeama de lămâie, o 1/2 linguriță de busuioc mărunțit, 1/2 linguriță menta, puțin piper măcinat, sare si 2-3 linguri de ulei de măsline. Le-am mixat bine si le-am turnat peste somon, si l-am pus la macerat cam 1 ora. In potentatorul de condimente am pus cate o linguriță din condimentele de mai sus (minus piper,ulei lămâie sare) plus rosmarin.
Nu uitați sa umeziți lăcașul on care se pun condimentele pentru a nu se împrăștia in timpul fierberii. Pestele l-am pus in vasul de jos la 20′ din cele 40′ necesare fierberii orezului. Medalioanele le-am preparat după terminarea celor doua preparate(file si orez) A fost un festin!
Sa va fie de cel mai bine! 🙂