Conopida si gogonele murate… astea da amintiri din copilarie! Parca eram doi psihopati, eu si fratele meu, urmaream borcanele de conopida mai ceva ca desenele cu Tom si Jerry. Si cea mai fericita zi era aia cand Buni ne zicea ca s-au murat si incepea primul borcan. Eu mancam (si mananc in continuare) numai conopida, el manca numai gogonelele. Nu ne interesa sa ne batem pe ele asa cum ne bateam pt orice, ne interesa numai sa vedem o data borcanul ala deschis! Eram atat de obsedati incat nu le mancam ca si garnitura la friptane si alte cele, ci cu paine cu unt =))
Anul asta am fost insa moderata, am pus o cantitate mai mica, asta si pt ca Buni pune separat nu stiu cate kg de gogonele pt fratele meu, deci eu imi pot manca in tihna conopida š
Ingrediente pentru conopida si gogonele murate:
- 3 kg de conopida (2 capatani mari)
- 1 kg de gogonele
- 300 ml de otet
- foi de dafin
- boabe de mustar
- hrean
- o legatura de frunze de telina
- marar si cimbru uscate
- sare grunjoasa pentru muraturi
- un morcov
- piper negru boabe
Se curata conopida si se rupe in buchetele, se spala bine gogonele, se curata morcovul si se taie rondele, se curata hreanul si se taie fasii. In borcane curate, se cladesc toate, punand fasii de hrean, frunze de dafin, rondele de morcovi si bineinteles gogonele printre buchetelele de conopida. Indesati atat de tare in borcane, pt ca daca se ridica spre capacul borcanului cand turnati apa, nu mai stau si se strica.
Dupa ce sunt cladite, umpleti borcanele cu apa, pe care apoi o scurgeti intr-un vas mare cu apa. Asa veti sti exact cata apa sa fierbeti pt saramura. Apa se fierbe impreuna cu otetul, sare dupa gust, piper boabe, boabe de mustar, cimbru, marar, telina. Nu va zgarciti cu sarea, mai bine sa fie mai sarate si atunci cand deschideti borcanul turnati putina aoa si treceti conopida prin apa rece, pt ca daca fara destula sare, legumele se inmoaie, se inchid la culoare si… s-au compromis.
Dupa ce am fiert saramura, o turnam printr-o strecuratoare in borcane, apoi le sigilam si asta e… se pun in camara, la loc intunecos si uscat!
Voi reveni cu poze dupa ce sunt murate, adia dupa 2-3 saptamani. Din cantitatile date, ies 3-4 borcane de 1,5 litri.
E ceva vreme ca nu pun muraturi si-mi plac enorm! Ai un premiulet pe blogul meu, pa
TEo, bucatareasa harnicuta, ce muraturi apetisante ai pus š
Si eu am pus anul acesta dar nu am mai avut timp sa fac poze, le-am pus la tara la mamaia š
Te pup, o saptamana linistita!
Kris, multumesc mult >:D<
Iza draga, am crezut ac mor langa ele…sau cel putin ca nasc! Bine ca am umplut camara si acu pot dormi linistita! Te pup!
hmmm š” ce apetisant arata conopida š
Eu locuiesc in Spania si aici nu am gasit hrean. Ce se poate folosi la muraturi pt a inlocui hreanul?
din cate stiu eu, in spaniola ar trebui sa se numeasca “RĆ”bano picante” asa ca poti incerca sa-l cauti sub denumirea aceasta…
daca tot nu il gasesti atunci sa folosesti boabe de mustar si atat!
succes!
Teo, te rog ajuta-ma, am pus prima oara in viata, gogonele in butoi de plastic…pana acum le puneam in borcane. Mi s-a ingrosat zeama si nu stiu ce sa fac.Ele sunt super la gusr, dar mi-e frica sa nu se strice. Ce ma sfatuiesti sa fac? Multumesc mult.Si nu in ultimul rand, am facut o gramada de retete de pe blogul tau, te admir, sunt super, si ele si tu.
cel mai tare site si multumesc la cei care au facut site ca-ci acum pot sam o ajut pe mami la castraveti murati:) iar eu sunt mihai un baiat de ajutor pt Mia mama mea
vreau si eu sa fac dar eu stiam de la mama ca muraturile se pitrocesc…trebuie pitrocite si astea?multumec mult pt retetele tele.sunt delicioase!!!
Draga Teo, imi esti de mare ajutor, fapt pentru care iti multumesc f. mult. Spune-mi, te rog, cata sare se pune la aceasta reteta?
Toate cele bune!
Viviana
nu, numai la varza la butoi e nevoie de operatiunea asta š
buna dimineata TEO…acum e prima data cand intru pe pagina ta si sincer am si copiat reteta de covrigi…urmand sa o pun in practica imediat ce imi cumpar drojdie….locuiesc in spania si sincer spaniolii au o problema cu otetul…taria acestuia nu e mai mare de 6grade….la noi se gaseste de 9 grade ptr muraturi ….anul trecut am cam dat-o in bara cu muraturile fara sa imi dau seama am pus aceasi cantitate de otet de 6 grade si nimic nu mi-a iesit…:(….un sfat imi poti da te rog….mutumesc….o duminica placuta
nu am mai pus niciodfata muraturi as vrea sa stiu cata sare trebuie multumesc
Salutare am si eu din pacate urmatoarea problema:
Am pus gogonele(verzi) in saramura la murat. Am fiert apa cu sare si am turnat in borcane.
Reteta folosita:
-borcane de 3 L
-1 lingura de sare grunjoasa cu iod la 1 litru apa.
-hrean
-piper
-1 ardei (iute)
-foi de dafin
-ceapa
-usturoi
-marar
-cimbru
Gogonelele, care nu plutesc in borcane, au stat inchise cu capac la "cald" (camera neincalzita) 4 saptamani (lipsa camara).
Din pacate desi au ramas tari si miros f. bine, la toate borcanele gogonelele au facut sub coaja niste puncte albe
dupa 1-2 saptamani de cand le-am pus. Punctele albe se pot taia cu cutitul si totul e ok
(nu sunt superficial pe exterior, nu se duce la spalare).
Compozitia acestor "puncte albe" este un lichid alb. Sa fie mucegai? In rest gogonica are gust f. bun.
Care insa sa fie explicatia pt. a nu pati in viitor la fel? Sarea cu iod? Mararul verde?
Multumesc.
la muraturi nu se pune niciodata sare iodata, ci din cea grunjoasa, fara iod, pentru muraturi. Asta cred ca e " buba"…
teo , cu aproximatie imi poti spune te rog cam cata sare pui , este prima oara cand pun muraturi si nu stiu la cantitatea aceasta cam cat sa pun . multumesc
cam 1 lingura de sare la 1 litru de apa pun de obicei š
multumesc. le-am pus si eu ieri , de abia astept sa gust din ele. deja salivam langa borcane
Pingback: Gogonele si conopida murate « Retetele Cretzofolinei
Am o nelamurire: 300 ml otet la ce cantitate de apa? otetul trbuie sa fie neaparat de 9 grade, sau se poate folosi si de 6 grade?
Multumesc mult!
Narcisa, multumesc. Pai in reteta scrie asa “Dupa ce sunt cladite, umpleti borcanele cu apa, pe care apoi o scurgeti intr-un vas mare cu apa. Asa veti sti exact cata apa sa fierbeti pt saramura.”
salut, eu fac pentru prima data , si nu inteleg apa dupa ce fierbe se pine asa fierbinte sau se lasa la racit ?
apa se pune fierbinte š spor la muraturi!