Muratura iute am mancat prima data la tanti Toth, vecina noastra de la etajul 3. Noua ne era deranjat telefonul si am mers cu mama la ea sa sunam de acolo la deranjamente… si tanti Toth punea muratura asta. Am inteles ca ar fi o reteta culinara de origine maghiara, dar nu bag mana in foc pentru asta… Asa ca, dupa ce am gustat muratura si am ramas profund impresionati, am notat reteta de “muratura iute” si o preparam in fiecare an. Anul acesta am facut-o absolut singura, ca mama nu e. Dar ce conteaza, ca avem amatori de iuteala, asa ca… am purces la preparare 😀
Ingrediente pentru muratura iute:
- 2,5 kg de ceapa
- 1/2 kg de ardei iuti
- 3 L de apa
- 1/2 L de otet
- 3 linguri cu varf de zahar
- 2 linguri cu varf de miere
- sare, piper, condimente pt muraturi
Procedura in sine e foarte simpla, de aia mi-e asa la suflet. S-ar putea insa sa va doriti moartea in timp ce curatati si taiati ceapa. Dar nu e cazul sa dati curs impulsurilor sinucigase, intrucat daca tineti apa rece in gura, ceapa nu mai pisca atat de rau. Sau exista si varianta adoptata de mine: va cooptati sotul in procedurile mai “plangacioase”. Bun! Taiem ardeii iuti felii, taiem ceapa pestisori, le punem intr-o oala de minim 5 L.
Din cei 3 litri de apa, otetul, condimentele pt muraturi (va recomand cu drag Fuchs, au cam tot ce le trebuie si sunt foarte aromate) si sarea (neaparat grunjoasa, neiodata) fierbem o solutie, pe care o turnam fierbinte peste ceapa si ardei. Acoperim oala si le lasam peste noapte. Dimineata le dam un clocot, toate impreuna.
In borcane curate, cladim cu o spumiera ceapa si ardeii, astfel incat sa ramana 1 cm pana la filetul borcanului. Turnam peste solutia fierbinte, sigilam borcanele si…
Doamne Ajuta sa ajungem cu bine Craciunul sa ne bucuram de minunatia de muratura iute langa racituri.
Mmmm, foarte bune, nota 20
multumesc mult >:D<
Imi plac la nebunie muraturile picante…fac si eu ceva de genul asta dar pun si gogosari taiati marunt…super!
cristina
Teo, imi scot sapca sau caciula (ca tot vine iarna si in garderoba mea nu se gasesc palarii) in fata ta, esti o gospodina de nota 10! Felul in care pui muraturile, etichetele de pe borcane, invelitul capacelor, UAU!!
Reteta asta o stiu de la maica-mea, am facut si eu un singur borcan anul trecut si vreo cinci sau sase anul asta, doar ca am folosit ceapa normala (nu de alta, dar asa era reteta). Ies niste muraturi foarte bune.
Andrei, ai mare dreptate, reteta originala e cu ceapa normala, insa cum mie mi se par prea iuti asa, folosesc ceapa rosie de apa, mai ales daca ardeii sunt super iuti.
Daca va ajuta cu ceva pot sa postez diverse sabloane de etichete, in cazul in care doriti sa va faceti si voi pentru borcanele voastre.
Sa stii ca nu ar fi o idee deloc rea, asta in cazul in care ai timp; oricum, multumiri anticipate!
Teo draga am si eu o intrebare de fapt e o rugaminte
candva am mancat pe undeva niste muraturi exceptionale…era vorba de niste stiuleti de porumb murati(stiuleti de aia miculuti cu boabe miculute abia formate)….rugamintea mea este daca stii cumva reteta
daca o stii am sa te rog sa o postezi sa o impartasesti cu noi muritorii de rand 😀
acel tip de muratura a fost ceva nemaipomenit si de aceea as vrea si eu sa o fac…mai ales ca acum e momentul acelor stiuleti miculuti
merci anticipat
buna Teo teas ruga frumos daca ai putea posta si o reteta de picles dinala mai iute multumesc si tine-o tot asa ca esti BESTIALA !!!
Din pacate nu stiu reteta de porumb murat, asa ca ii rog pe cei/cele care stiu,sa ne-o impartaseasca si noua.
Prin pickles te referi la castraveti?
teo,am si eu o intrebare…dupa ce ai sigilat borcanele mai trebuie date in duns sau nu??multumesc.
Arata ft bine muraturile astea si vreau sa incerc si eu :)… dar nu stiu cata sare trebuie sa pun ???
Multumesc!
excelenta combinatie..pt marele fan iuteala (eu 😀 ), dar am si eu 2 intrebari
1.se mai dau la cuptor la "sterilizare" dupa asta?
2.cam cate borcane ies?
Borcanele nu trebuie date la duns, nu se sterilizeaza si ies in jur de 6 borcane de 800ml.
cata sare, teo? si cand pui zaharul si mierea?
multam, ramona
zaharul se pune o data cu apa, otetul si condimentele. mierea se pune dupa ce a terminat de fiert si nu mai e chiar asa fierbinte solutia, iar sarea se pune efectiv dupa gust. adica poti gusta sa vezi ce-i mai lipseste.
da, mersi, asa am facut pana la urma. sunt deja sigura ca va iesi excelent. numai bine si mersi de reteta, ramona
Am facut , eu am pus 3 linguri de sare si a iesit foarte buna…pana si soacra a apreciat-o si vrea sa facem data viitoare impreuna sa vada si ea cum se face. Sotul a zis ca e bestiala 🙂 si eu zic la fel 🙂
fac si eu muratura asta sau ma rog asemanatoare 😀 eu in plus adaug si 1/2 kg ardei gras 🙂 e delicioasa… te pup si multa bafta in continuare. adriana
Vreau sa incerc reteta maine. Ai pus undeva sablonul pentru etichete? Multumesc!
unde putem gasi etichete sa cumparam?
O reteta asemanatoare voi face miine :
1 1/2ardei iuti
10 cepe potrivite
1 telina
3 morcovi
5 legaturi de marar
1 conopida
se toaca toate incredientele ,se oparesc cu 1l apa 1/2 otet,o lingura sare,2 linguri miere /zahar,mirodenii de muraturi.Se oparesc legumele cu solutia fiarta se lasa putin apoi cu ele in borcane ,in camara .
Teo draga, blogul tau e o adevarata comoara pentru mine 🙂 Am inceput sa gatesc altceva in afrara de cartofi prajiti cu ochiuri cand am decoperit acest blog, iar anul asta am pus chiar muraturi. De fapt – toate muraturiile a caror reteta e pe blog sunt si in camara mea. Abia astept sa le si mancam pt k inca nu cred k sunt gata. Am ceva emotii sa nu cumva sa fi gresit ceva si sa mi se strice, dar…sper k totul va fi bine. Nu puteam sa nu iti multumesc inca o data pentru ca impartasesti toate bunatatiile cu noi! :*
Draga Teo,
Acuma am terminat de curatat ceapa si numai operatiunea asta m-a cam omorat :)). Nu as vrea sa pun condimente la plic, ce condimente as putea sa pun in schimb, dinalea cumparate din piata de la tarani. M-am gandit la piper boabe si la un catel doi de usturoi si cateva foi de dafin. Ce zici? Mai trebuie altceva?
Mersi mult si abia astept sa vad ce iese 🙂
Te pup
Roxana
nu nu, e foarte ok asa, nu trebuie multe condimente!
Mersi mult, o sa iti spun ce a iesit 🙂
Mierea se pune dupa ce se fierbe prima data solutia (adica in intervalul de peste noapte) si apoi se mai da dimineata un clocot?
mierea se pune inca de cand se fierbe prima data saramura
Si eu o sa incerc. Revin cu informatii dupa ce vad ce iese.