Cred ca Panna Cotta e de departe unul dintre cele mai fine deserturi pe care l-am mancat in ultima vreme. Dulce, dar totusi racoros, mai ales in combinatie cu fructe. Eu am ales sa fac panna cotta asortata cu sos de zmeura, dar ideea e ca doar reteta de baza conteaza, in rest o puteti asorta cu orice: caramel, fructe, sosuri de frutce, topinguri etc.
Reteta de panna cotta o stiu de la un bucatar italian, el zice ca e amator, eu zic ca a facut o treaba foarte buna cu reteta asta. Ce sa mai, Panna Cotta e un desert perfect pentru vara asortat cu fructe sau de iarna asortat cu scortisoara si nuci tocate, migdale prajite sau alune de padure.
Pentru reteta de baza:
– 500 de ml de frisca lichida (smantana dulce)
– 90 ml de lapte rece
– 100 gr de zahar (sau mai putin daca vreti mai putin dulce)
– un plic de gelatina (10 gr)
– esenta de vanilie
Reteta si procedura in sine, sunt foarte simple: in primul rand, puneti gelatina la inmuiat in laptele rece si o lasati cca 5 minute. Intre timp, puneti frisca si zaharul pe foc, nu le lasati sa fiarba, ci doar sa se incalzeasca. Cand dau semne ca incep sa fiarba, turnati peste gelatina si laptele, amestecati bine de tot si trageti de pe foc. Puneti vanilia dupa gust si turnati in cupe.
Ponturi:
1. vanilia se poate inlocui cu esenta de rom, cu rom pe bune, cu cognac, cam cu ce vreti!
2. umeziti vasele de sticla cu apa rece inainte de a turna frisca, asa se scoate mai usor.
3. cel mai usor o sa scoateti din formele de silicon.
Noi am servit cu zmeura si sos de zmeura, dar puteti asorta panna cotta cu orice ! Pofta mare sa aveti!
buna teo,sa stii ca iti urmaresc blogul de mult si chiar am incercat reteta ta de peste cu garnitura de porumb.felicitari!
azi cred ca o sa fac panna cotta ca prea fain arata.
Ma bucur ca te-am descoperit. Abia astept sa ma apuc de gatit. Brownies si panna cotta vor fi primele incercate. Chou a la creme ai gatit?
mi-a lasat gura apa 😐
Mersi Roxana draga 🙂 sper sa iti placa panna cotta la fel de mult cum ne-a placut noua!!
Mama ce misto ti-a iesit!!! Vazusem poza la avatar si chiar ma intrebam daca o fi vreo poza luata de pe net sau ceva facut de manutzele tale pricepute.
Felicitari!
Te pup,
Andra.
Kitzi, asa ma sti tu, s afur de pe net? 😀 sinecra sa fiu, nici eu nu m asteptam sa iasa atat de bine :">
pusi :*
Nu scumpa mea, nici vorba. Dar ti-a iesit asa misto incat zici ca-i Photoshop 95% :)) Dar acum ca vazui reteta aici, m-am convins ca nici vorba 😀
Am fact azi Panna Cotta si mi-a iesit super buna!
Iti multumesc mult si o sa te vizitez mai de…:)
pentru cate persoane este reteta de panna cotta.
depinde de vasele in care le pui, Daca le pui in forma de briose, ies 8, chiar 10 portii.
mi-a lasat gura apa la asa reteta…si salivand eu de numa…in loc sa pun gelatina in lapte am pus in apa…si am adaugat si apa si lapte….sper sa iasa ceva..bun
a iesit o delicatesa…ca in marile restaurante…nu stiu cum ar trebui sa fie fara apa..dar si cu apa e delicoasa..:D dovada ca s-a terminat tot in 5 minute..multumesc pt reteta..:)
buna teo.stiu ca pare o intrebare stupida dar unde gasesc smantana dulce?am intrebat peste tot si toata lumea da din umeri…as vrea sa fac panna cotta pt ziua fetitei mele si te-as ruga daca poti sa imi rasp.te ror…pup…bebe cand vine?
smantana dulce sau frisca lichida gasesti la absolut orice alimentara. nu mai intreba, ci uitate bine pe raft, de la dorna sau hulala.
foarte bine arata eu sint bucatar si pot sati zic ca e super bine si ca sugestie pune si menta verda decor baftaaaaaaaaaaaaa
ce fain ti-o iesit…si yo vreau sa fac asa cv….
Salut Teo! Mersi de reteta, este extraordinara..de foarte mult timp am vrut sa fac Panna Cotta..am vazut intr-un film(se servea intr-un restaurant super select:D si m-am gandit ca ii superbun..si nu m-am inselat)…Sunt cam incepatoare la gatit…dar retele tale foarte bine explicate imi dau multa incredere si ma fac sa imi placa sa gatesc (lucru care nu credeam ca o sa imi placa vreodata). Multumesc mult!
din motive neclare, panacotta mea a iesit cu o consistenta poroasa, ca de branza. nu am facut exact reteta asta, dar era asemanatoare. aveti idee de ce a iesit asa?
am folosit smantana 12%, gelatina praf, fara lapte, si am aruncat in compozitie si niste coji de portocala si lamaie date prin razatoare. am fiert destul de mult compozitia (acolo scria ca trebuie sa scada cu o treime), dupa care am adaugat gelatina, am amestecat si am lasat sa se raceasca.
esec 🙂
Asta e singura reteta de panna cotta pe care o stiu. Nu-mi dau seama din ce motiv ar fi putut iesi poroasa, poate din cauza ca ai folosit smantana in loc de frisca sau smantana dulce.
Pe de alta parte, cine stie ce reactii chimice poate da coaja de portocala si lamaie 😀
Incearca reteta asta, sigur va iesi ok 😉
Super reteta.Spune-mi si mie te rog daca trebuie bagata la congelator sau doar la frigider?Si cam cat timp?
Multumesc! Si spor la gatit 🙂
E suficient la frigider… nu pot sa-ti dau un timp exact in care ar trebui sa fie gata.. oricum o sa-ti dai tu seama
buna teo
urmaresc blogul tau de ceva timp si aceasta reteta m-a facut sa-mi ploua in gura.
vreau sa iti multumesc si pt reteta de papanasi….acum ceva timp am mancat unii la un restaurant si ma tot intrebam cum s-or face, asta pana am dat peste blogul tau.au iesit super, pana si soacrei mele i-au placut.
succes in continuare
Buna Teo! Stiu ca poate este o intrebare copilareasca, dar… Imi place cum a iesit panna cotta mai ales, forma pe care o are? Ai folosit canutze, sau forme speciale?
Salut! Am folosit fomre pentru briose,d in cele de silicon
buna, as vrea sa te intreb daca frisca trebuie batuta, pentru ca eu am facut acum si nu am batut frisca,iar compozitia nu s a inchegat.
Alis, frisca nu se bate, gelatina este cea care tine compozitia legata. Daca nu s-a legat, cel mai probabil ai tinut prea mult gelatina pe foc atucni cand ai topit-o a apucat sa dea in clocot si deci si-a pierdut proprietatile. Imi pare rau 🙁
Doamne cat de bine arata!!!!! Cred ca il voi prepara acum de Paste! Felicitari pentru blog! Andreea M.
Draga Teo, m-am hotarat sa le fac o surpriza alor mei de Paste cu panna cotta si voiam sa stiu daca trebuie sa fie calduta sau inspre fierbinte gelatina?Sper ca m-am exprimat clar. Multumesc.Andreea M.
Mi-am dat seama ca mai am o intrebare.Nu are importanta cate esente punem? Ma gandeam sa pun 2 de vanilie si de 2 de migdale, fiole bineinteles.Astept raspuns ca vreau sa prepar de Paste.Andreea M.
Andreea draga, asta cu gelatina e o operatiune destul de complicata, e foarte important ca gelatina sa nu fiarba pentru ca isi pierde proprietatile, asa ca dupa ce se umfla in 20-30 ml de apa, se topeste pe foc, de preferinta la bain-marie, pana devine lichida. Apoi o lasi sa se zvante putin, sa fie cam la temperatura camerei si abia apoi o pui peste frisca.
In ceea ce priveste esentele, mai bine pui pe gustate, pui una de rom, gusti, mai pui una de migdale si iar gusti, nu de alta, dar nasa mea a pus prea multe si n-a mai putut manca panna cotta. Oricum, esenta de migdale e foarte puternica asa ca nu-ti sugerez sa pui doua… stii cum e, de adaugat mai poti, dar o data amestecata, mai greu o scoti de acolo.
Daca faci panna cotta cu migdale, poti sa toci migdalele si sa le caramelizezi in 2-3 linguri de zahar si sa le folosesti ca si toping. E foarte buna, am incercat si eu
Multumesc frumos Teo pentru toate explicatiile.Am emotii sa vad cum va iesi si o sa va spun imediat ce va fi gata.O sa o pregatesc de Paste.Deja “i-am amenintat ” pe ai mei ca o sa fie un desert delicios.Sper sa nu ma fac de ras ;))
Am facut si eu panna cotta si iese foarte gustos, doar ca nu mi-au iesit decat 6 portii mici, cred ca data viitoare voi pune mai mult lapte si 2 plicuri de gelatina 🙂 In lipsa formelor de silicon, am tapetat niste pahare cilindrice cu folie din plastic 🙂
teo..am facut si eu panna cotta..dar nu am fol frisca lichida ci smantana..si mi s a branzit la foc..
acum am facut si eu reteta… sper sa iasa ceva ca ii inca calda, dar are gust bun. am adaugat vanilie bourbon si rom (esenta) si deja incepe sa se inchege. bineinteles ca am facut portie dubla 🙂
De fiecare data cand se apropie o zi de nastere in familie sau o sarbatoare… arunc un ochi aici dupa o reteta noua pentru a-i surpinde pe ai mei. 😀
La sfarsit de an, de ziua mea, am facut Panna Cotta… care a iesit absolut delicioasa. Am folosit esenta de portocale si am decorat cu putina frisca si o felie de kiwi. Prietenii mei au fost foarte fericiti dupa ce au mancat desertul. :))
Reteta de blat tot de la dvs am furat-o. A iesit cel mai gustos si pufos blat pe care l-am facut vreodata.
Si nu sunt singurele pe care le-am incercat. Tot ce am gasit aici si am gatit a iesit delicios.
Simteam nevoia sa va multumesc. 😀
O zi frumoasa!
Madalina
buna ziua!
am vazut la o emisiune panna cotta dar era cu blat,arata super bine.
imi poate spune cineva cand se poate pune panna cotta pe blat?
e ok daca o pun imediat ce o iau de pe foc?
ce bine arata!
trebuie incercata reteta:)
De unde se pot cumpara forme din silicon? Am facut pana cotta in cescute de cafea,umezite, dar totusi s-a desprins greu pana cotta. A trebuit sa desfac cu cutitul pe margine.
Emilia
Panna cotta o poti turna peste blat cat e fierbite, cu conditia sa ai o forma cu pereti detasabili, ca sa o mai poti deprinde vreodata.
Emilia, gasesti forme de silicon la Auchan, la Carrefour si online la http://www.decorix.ro
draga teo, am facut cheesecake cu baileys si tarta cu branza si capsuni, dar am si adoptat ideea de persillade. ma pregatesc de panna cotta, despre care am avut mereu impresia, gresita de altfel, ca e o crema de zahar ars foarte fina. oricum, nu comentez in general dar te vizitez aproape zilnic si sunt bucuroasa ca exista blogul tau. mult succes in continuare, lumi
E într-adevăr un desert elegant. Şi chiar uşor de preparat, deşi înainte să purced la treabă mă gândeam că poate o să-mi dea bătaie de cap. 🙂
iese poroasa atunci cand folosesti gelatina praf, incearca cu gelatina foi
am o intrebarica:D Frisca pe foc se pune asa lichida sau batuta? Presupun ca lichida dar vreau sa fiu sigura:* multumesc
nu iese poroasa daca stii sa folosesti gelatina corect 🙂
lichida..sigur ca lichida! 🙂
Teo am incercat reteta ta de Panna cotta si sunt absolut fermecata. E o experieta gustativa de exceptie, foarte delicata si savuroasa. Singura mea problema a fost cand am scos din forme, s/a cam lipit pe margini, banuiesc ca exista forme mai bune pentru genul acesta de deserturi… lipicioase. Trebuie neaparat sa mentionez aici si minunata ta reteta de Haupia Pie pe care am preparat-o impreuna cu prietena mea si am fost amandoua foarte incantate. Apreciez foarte mult ingeniozitatea ta, atentia la detaliu dar si notele originale pe care le remarc ici si colo. Daca ai vreme chiar as aprecia o opinie despre modestele mele Pannacotte pe care le am postat la http://www.unikorna.blogspot.com/2011/05/sinful-indulgence.html,
Iubitul meu s-a lins pe degete, complimentele numeroase pe care le-am primit ti le datorez in intregime. Te imbratisez cu mult drag si multa inspiratie in continuare 🙂
Ma bucur pt ce mi-ai scris si ca va plac retetele mele, insa cel mai mult imi place tot ce am vazut pe blogul tau 🙂
Onoarea este in intregime a mea :).
Aveam pofta de ceva dulce si mi-am adus aminte de o Panna Cotta de care tot auzisem. Caut pe Google – prima intrare e reteta aceasta.
2 ore mai tarziu ma intreb cum am reusit sa nu gasesc reteta ta pana acum 🙂 E perfecta ! Am facut si putin free-styling – adica am adaugat niste cacao pudra, pudra de migdale, un cub de ciocolata intensa neagra si 2-3 stropi de esenta de rom. Sotul meu a fost in extaz.
Multumesc mult de tot pentru inspiratie si o sa revin cu placere pe blog !
Ioana, sa va fie de bine si te invit sa incerci si alte retete de pe blog 🙂
Multumesc pentru reteta, Teo. Incercati reteta si cu vanilie naturala, nu se compara cu esenta de vanilie. Se gasesc betisoare de vanilie, care se taie pe lungime si se lasa la infuzat in lapte. Panna cotta originala asa e, se vad bobitele de vanilie prin ea.
Angi, cu siguranta vanilia baton, naturala, nu se compara cu esenta de venilie si e pacat sa nu incercam varianta originala, mai ales ca acum batoanele de vanilie sunt la preturi foarte accesibile 🙂
buna. am incercat si eu reteta, dar nu stiu din ce motive nu mi-a iesit fin desertul, ci grunjos. unde am gresit? vreau sa mai incerc pana imi iese, dar am nevoie de un sfat:D multumesc
problema a fost mai mult ca sigur gelatina, care nu a fost topita bine: trebuie sa stea 5 minute in 2-3 linguri de apa rece, pana se umfla, apoi o topesti la bain marie pana devine lichida, dar atentie, NU trebuie sa fiarba. Apoi se poate folosi insa trebuie amestecat ff bine cu telul, ca sa fii sigura ca nu iese zgrumuturoasa compozitia. Cam asta e secretul retetei 🙂
Eu, am incercat sa fac Panna Cotta. Pana acum nu am facut niciodata. Mi-am cumparat ingriedientile, necesare si am trecut la treaba. Am facut cele doua compozitii, iar apoi le-am pus pe aragaz, pana a inceput sa fiarba. Si apoi am pus esenta de vanilie, cat am considerat si am mi pus oala pe foc vreo 3 minute! Am pus compozitia in boluri, clatite cu apa rece, dupa indicatile date pe SITE si am lasat sa se inghiege pana a doua zi. A doua zi eram curioasa sa vedem cum a iesit si cand am rasturnat unul dintre boluri pe un platou mai mare, nu prea arata bine. Pentru aceasta prajitura am facut si un sirop de capsune. Am tocat capsunele la robot iar apoi le-am adaugat zahar dupa gust si am amestecat pana cand zaharul s-a topit. ei bine pentru prima oara nu mi-a iesit prea aratoasa, dar a iesit intr-adevar faorte buna, iar cand am facut alta data mi-am dat seama ce am gresit si mi-a iesit si frumoasa si aratoasa, ca si in fotografie de pe SITE. In concluzie acest SITE este unul pe care gasesti retete de cea mai buna calitate! Asa ca le recomand tuturor femeilor acest SITE si le dau un sfat sa citeasca cu mare atentie reteta respectiva!
🙂 Supper SITE. Cele mai bune retete si gustoase dar, si aratoase!!!!
multumesc, Lory! :*
Lory, esti o draguta si iti multumesc pentru apreciere >:D<
buna, Teo! Acum am terminat de facut compozitia si mi.a iesit foarte lichida. Am pus.o in forme si am bagat.o la frigider. Sper sa se inchege. Te rog, spune.mi, e normal sa iasa lichida la inceput inainte sa fie bagata la frigider sau am gresit eu ceva?
Monica, e foarte normal sa fie foarte lichida, nu iti fa griji insa, daca ai folosit cantitatea corecta de gelatina, nu are ce sa iasa rau 🙂
Pingback: Roşu şi delicios – Revista Atelierul
ce bine arata desertul meu preferat , nu stiu dc stiam ca se foloseste mascarpone dar vad ca nu .
mascarpone e ingredientul principal in tiramisu, poate de acolo ai ramas cu ideea, fiind amandoua retete din bucataria italiana 🙂
Pingback: Reteta usoara: Panna Cotta cu sirop de fructe | PonturiBune.ro
Trebuie sa incep cu : MULTUMEEEEEESC!
Multumesc pentru reteta, este prima data cand fac “ceva dulce”…..acum am curaj sa mai incerc si “altceva dulce”!
Ana
PS sotul si musafirii iti multumesc si ei 🙂
EU va multumesc ca ma cititi si ca incercati retetele :*
Buna seara! Vreau sa spun ca si eu am incercat azi, cu prietena mea, pentru prima oara reteta de Panna Cotta, dupa ce am mancat la un restaurant in Brasov. La final am pus niste topping de capsuni. Si ne-a iesit super!!! Nota 20 pentru reteta postata! :*
Nota 30 voua, pentru ca ati incercat reteta si v-a iesit bine din prima! Felicitari 🙂
Buna Teo! Cu reteta ta de Panna Cotta am dat lovitura! 🙂 Prietenii mei o adora. Am mai incercat si cateva “artificii”: de Craciun am adaugat esenta de portocale si praf de scortisoara in compozitie si am caramelizat niste zahar, am adaugat suc de portocale si apoi bucatele de miez de portocala, fara pielita. Erau calde cand le-am pus peste panna cotta (aceasta a stat deja in frigider si se intarise). Am mai lasat sa mai stea la rece… crede-ma a fost un deliciu.
Esti o adevarata inspiratie pentru mine!
Iti doresc multa sanatate si putere de munca!
uite aici cum mi-a iesit mie panna cotta
Buna ziua. Nu stiu cum sa fac reteta. In descriere ati spus ca gelatina se lasa la inmuiat in lapte rece cca. 5 min, iar in comentarii ati spus ca se inmoaie in apa si apoi se topeste la bain-marie. Cum este mai bine sa facem?
nu conteaza in ce lichid se inmoaie gelatina, important e sa se umfle si apoi sa o topesti la bain marie
Teo, la reteta ai uitat sa mentionezi ca gelatina se si topeste la bain marie. Iti dai seama ca eu am urmat exact instructiunile tale : ” puneti gelatina la inmuiat in laptele rece si o lasati cca 5 minute. Intre timp, puneti frisca si zaharul pe foc, nu le lasati sa fiarba, ci doar sa se incalzeasca. Cand dau semne ca incep sa fiarba, turnati peste gelatina si laptele, amestecati bine de tot si trageti de pe foc.” am pus in cupe…oare iese ceva?
Nico draga, gelatina se poate folosi in mai multe feluri 🙂 Ar trebui sa se intareasca si daca faci cum am scris in reteta. A iesit? Va pupam pe toti 🙂
Buna Teo,daca gelatina se umfla in apa, apoi o topesc…mai folosesc si cei 90ml lapte din reteta?Merci
da da, laptele nu are legatura cu gelatina 🙂
Teo daca folosesc frisca lichida naturala Bonas iese la fel? E mai grasa… As vrea sa nu folosesc frisca vegetala Hulala sau Dorna.
Fac des retetele tale, esti minunata :*
Buna, am o intrebare: inainte de a o pune in frigider,e foarte moale?
Da, este chiar lichida 🙂 dar nu iti face griji, daca ai respectat reteta si cantitatea de gelatina necesara pentru cantitatea de frisca, se intareste 🙂
Hei, Teo! Am facut panna cotta dupa reteta ta de sute de ori si tot ce pot spune e ca iubitul meu e inebunit dupa ea. Ma gandeam sa schimb putin reteta clasica. Crezi ca ar iesi la fel de gustoasa, cremoasa daca as amesteca un sos de fructe sau chiar fructe taiate marunt in amestecul final?
De la sos de fructe si fructe intregi se poate taia, dar nu e o regula, plus ca daca o mancati “intern” gen nu e pt o masa cu mama soacra unde trebuie sa impresionezi, sa stii ca se leaga si daca e taiata, asa ca spor la improvizat 🙂
poti improviza cu orice sos si fructe doresti ideea e sa urmezi reteta de baza restul vine de la sine
exact 🙂
draga teo lucrez ca ajutor de bucar in germania si am facut reteta scrisa de tn pentru al impresiona pe seful meu si mia iesit multumesc din tot sufletul pt ca acum seful ma avansat de la ajutor la bucatar datorita tie multumesc si iti voi urmari in continuare siteul
Ma bucur mult! 🙂
Ieri am facut si eu pentru prima data panna cotta, folosind reteta ta.Si am facut si un sos de fructe de padure.A fost geniala!!Asa ca multumesc pentru reteta!
Doar ca pe viitor as vrea sa o fac un pic mai sanatoasa si sa nu mai folosesc Hulala, si mereu am avut dubii in ceea ce priveste smantana pentru frisca. Este buna aceea subtire pe care o gasim vrac? Sau smantana pentru gatit Dorna?In ceea ce o priveste pe cea din urmă, trebuie mai slaba sau mai grasă?
Oana, poti si chiar e indicat sa folosesti smantana dulce naturala 🙂 Ma bucur ca ti-a placut reteta si te mai astept pe blog! 🙂
Buna, as vrea sa incerc și eu rețetă in weekend, se poate folosi frișcă vanilata și îndulcită de la La Dorna ??
Aștept răspunsul tău cu mult interes.
Mulțumesc
Salut, Alina. Desigur, poti folosi ce frisca doresti pentru panna cotta.