Brioşe (muffins) cu portocale

De departe cea mai simpla si rapida reteta de muffins pe care o stiu. Briosele ies foarte pufoase si aromate, oarecum suculente… miam miam!

Avem nevoie de:
– 220g faina
– 100g zahar
– 200g suc de portocale
– 115g unt topit
– 2 oua
– un praf de copt
– 2 linguri coaja portocala
– 1 lingura coaja de lamaie
– o sticluta de esenta de portocala
– o portocala mare
– putina scortisoara

Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade (treapta 4). Amestecam intr-un vas, cu brutalitate, toate ingredientele mai putin portocala si scortisoara.

Turnam compozitia obtinuta in formele de briose. Eu le-am folosit pe cele inimioare, primite de la sotul meu 🙂 Sa nu faceti aceeasi greseala ca si mine si sa le umpleti prea tare. E de ajuns sa umpleti forma pana la jumatate, briosele vor creste singure. In fiecare briosa asezam o felie de portocala taiata in jumatate, pudram cu scortisoara si dam la cuptor 12-15 minute.

Au iesit foarte bine zic eu si sincera sa fiu mi-au placut mai mult inimioarele decat muffinsurile in forma lor clasica. Va invit sa va dati cu parerea… v-as invita si sa degustati, dar prea tarziu… s-au evaporat la 20 de minute dupa ce au fost scoase din cuptor.

Unde gasiti hartiute si forme pentru muffins? Click aici pentru detalii.

30 Comments

  1. Nicole Florian

    Multumesc pentru vizita si pentru urari! Sa ai o primavara savuroasa ca bunatatile pe care le faci! Sunt la dieta, dar o sa trag putin cu ochiul prin blogul tau…

  2. Lasa ca trecea ea si dieta si poti sa te infrupti din bunataturi 🙂

  3. PARADIS

    wow ce frumos arata brioasele inimioara.Se va presta.Multam Teo…
    a sa nu uit..nici tu nu ai cbox?

  4. Sa pui si poze dupa ce “prestezi” briosele, da? SA stii ca am avut cbox, dar mi se bloca tot timpul pagina din cauza ei si am renuntat 🙁 O sa mai incerc o data sa il pun! Te pup :*

  5. Teo, la astea n-ai pus hartie? Si nu s-au lipit?

  6. pai nu am gasit nicaieri hartie in forma de inimioare 🙁 si oricum, formele din silicon sunt fff bune, le ungi doar la prima folosire, apoi nu mai ai nici o treaba!! nu se lipeste nimic de ele.

    Cea mai bnuna investitie facuta in bucatarie 😀

  7. am luat si eu intr-un final forme pt briose, ca tare mult mi-am dorit.
    din silicon nu am gasit nicaieri, doar cele clasice. am o intrebare (ca tu esti mai priceputa ca mine)-
    exista ceva hartie speciala pt forme sau pot folosi clasica hartie de copt?
    am cautat hartie din aceea individuala pt briose prin supermarketuri, dar ori nu exista , ori nu am dat eu peste ea.

  8. Jo, felicitari pt achizitie! Gasesti hartiute pentru briose in Kaufland, la raionul de ustensile de bucatarie, la Auchan la fel, la Carrefour la fel, precum si la Real sau magazinele Daiso. Trebuie doar sa cauti la raionul potrivit, respectiv printre oale, tigai si forme de copt 🙂

  9. ma gandeam eu ca nu am fost destul de vigilenta.. mai dau dau o raita in curand.
    merci mult pt raspuns.
    cand fac primele briose te anunt 🙂
    pupici tie si lui bebe 😛

  10. Melianda

    gata am prestat si eu briosele tale , au iesit minunate la gust dar nu prea mi-au crescut…de ce oare?
    a si vreau sa iti mai spun ca imi place aici la tine, si ai niste retete super.

  11. Habar nu am, siecrea sa fiu…pt ca un plic de praf de copt ar trebui sa fie suficient ca sa creasca la cantitatile din reteta. Poti incerca sa pui un pliculet jumatate, desi mie mi se pare cam mult, sau pe langa un plic de praf de copt, o lingurita de bicarbinat stins cu zeama de lamaie. Dar repet, mie mi-au crescut binisor…nu stiu ce s-a putu intampla.

    Sper ca macar la gust ti-au placut! pupici

  12. simonacallas

    Buna, Teo! Am descoperit de curand blogul tau, am si aplicat unele dintre retete si trec pe aici constant, ca sa vad ce ai mai postat. Luni am facut briosele cu portocale, in forme clasice (pentru ca pe astea le am) si mi-au iesit extraordinare. Cele doua fetite ale mele s-au batut pe ele 🙂 Am dus si la serviciu cateva si au avut un succes nebun 🙂 Felcitari!

  13. Anonymous

    sotul meu iti multumeste ca ii dai sa manance:), am facut retea si mi-a iesit super

    elena sta

  14. Buna Teo, nici mie nu prea mi-au crescut briosele. Am urmat reteta pas cu pas, temperatura in cuptorul electric a fost buna, insa nu au crescut aproape deloc. Ca sa nu para neterminate, eu le-am facut si o glazura colorata.

    Anda

  15. Mirabella_m

    Acum le-am incercat si eu. Minunate, intr-adevar!! Eu am facut niste mici modificari, in sensul ca in loc de suc de portocale “de cumparat” am stors pur si simplu zeama de la o portocala si jumatate. Si in loc de praf de copt simplu am pus un amestec pentru aluaturi de la Dr. Oetker. Dar briosele au crescut… mai tare decit toate briosele mele dinainte. Super site-ul!

  16. Mirabella_m

    Scuze ca am revenit, dar ieri am facut si poze brioselor si le-am pus pe gustos.ro (nu am inca blog). Am lasat adresa si am popularizat reteta (care e super excelenta, la copii le-a placut asa de mult ca azi am mai facut o tura, poate o sa mai pun niste poze cind apuc sa le descarc). O sa incerc si amandinele in weekend, am cumparat de nenumarate ori din Cora si din Auchan fiindca si acelela sint favoritele celor mici – si sint curioasa cum vor iesi dupa reteta. Cele bune,

  17. disperata

    Teo te rog sa ma ajuti.Iti urmaresc de ceva timp blogul si sa stii ca este genial.Iar pozele sunt enorm de folositoare mai ales pentru o stangace ca mine.

    M-am dat mare la niste prieteni ca stiu sa fac cupcakes,crezand ca sunt la fel ca si muffins.Insa la cupcakes trebuie icing.Stii ceva despre ce inseamna si daca este posibil sa-l fac home-made??Ca de cumparat nu cred ca este.Multumesc mult

  18. Va multumesc tuturor celor care ati incercat reteta si va multumesc pentru toate cuvintele frumoase :*

    Cat despre cupcakes, iti dau niste link-uri foarte utile, unde cred ca gasesti tot ce ai nevoie:

    http://cupcakestakethecake.blogspot.com/

    http://cupcakeblog.com/

    http://52cupcakes.blogspot.com/

    Icing este de fapt glazura care se pune peste cucakes si care poate fi facuta din albus de ou, batut spuma tare, cu zahar pudra, din zahar pudra vanilat si cativa stropi de apa etc. Gasesti mai multe retete pe blogurile pe care ti le-am aratat. Spor

  19. Draga Teo,
    Am facut si eu briosele cu portocale dupa reteta ta de doua ori pana acum si mi-au iesit minunate. Prima data am vazut reteta pe gustos.ro si asa am ajuns la blogul tau.
    Am postat reteta si pe blogul meu, sper ca nu te superi (am mentionat faptul ca este luata de pe site-ul tau).
    Multumesc mult pentru reteta.
    Cristina

  20. Anonymous

    e musai să pui hârtiuţe de brioşe?
    eu am formele dintr-un material antiaderent, aşa pare, şi nu am acces la supermarketuri decât foarte greu

  21. Cadou pentru ....

    Cu siguranta voi incerca si eu aceste briose.

  22. nu sunt musai musai, de poate face si fara, dar iti sugerez sa ungi fiecare forma cu unt si sa o tapetezi cu faina, e mai sigur ca nu se vor lipi asa.

  23. cit timp se pot pastra proaspete,sa nu intareasca? e mai bine la frigider sau afara?

  24. stau foarte bine in caserola inchisa etans, la frigider 🙂

  25. Ceau Teo 🙂 Am incercat si eu aceasta reteta doar ca nu cred ca am ales hartiutele bune 🙁 Le-am umplut doar pe jumatate dar s-au inmuiat si nu au reusit sa tina aluatul 🙁
    Mi-as cumpara tava asta:
    http://pentrugatit.ro/index.php?productID=3755
    doar ca mi-e teama ca nu o sa se dezlipeasca briosele dupa ce le scot din cuptor 🙁
    Ai vreo sugestie pt mine?
    Merci mult 🙂

    • Dora, problema sunt hartiutele, care de foarte multe ori sunt ff slabe. Dar daca le pui in tava, toate tin aluatul. Sunt putine cele care tin aluatul daca nu sunt in tava speciala. Tava pe care mi-ai aratat-o e foarte ok, eu personal folosesc acum o tava de 12 briose, luata de la kafland 🙂

      • Munteanu Alina

        Le-am facut si eu de cateva ori si au iesit foarte bune 🙂 Vreau sa te intreb daca pot inlocui sucul de portocale cu lapte. In rest sunt delicioase. Am folosit si fructe de padure in loc de portocale. Multumesc pentru idei Teo!

  26. anamaria

    Excelente!!

  27. Pingback: Muffins cu portocale si scortisoara | Cupcake

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.