Am gasit reteta in numarul din luna aceasta de Ioana “Secretele bucatariei” si am aplicat-o imediat, pt ca arata intr-un mare fel 😀
Am folosit asa:
– 6 cartofi mijlocii
– 3 morcovi
– 3 fire de carnat afumat (sau cabanos e la fel de ok)
– o ceapa
– 1 litru supa de legume
– 2 linguri de unt
– 200g smantana
– o cutie (200g) de branza topita cu verdeata
– 1 fir de praz
– patrunjel tocat pt garnisit
– sare, piper, vegeta
Am purces in: ciopartirea carnaciorilor in felii, taierea cartofilor in cubulete, a morcovilor in rondele, tocarea cepei si taierea prazului rondele.
Buuuun! Intr-o cratita maricica, am topit untul, in el am prajit carnaciorii. Apoi am adaugat ceapa tocata si le-am calit impreuna. Cand s-a sticlit ceapa, am pus faina in ploaie, amestecand. Dupa faina e randul supei. Toata treaba se lasa sa dea un clocot.
Separat, am fiert morcovii si cartofii, cca 20 de min la foc mic. Ideea e sa nu ii fierbem de tot, pt ca se farmiteaza cartofii. Oricumn, mai fierb si in tocanita. Acestea fiind spuse, am adaugat smantana peste carnaciori si ce mai era in cratita, am incorporat-o bine, apoi am pus si cartofii si morcovi. Ca sa se imprieteneasca, le-am lasat sa mai dea un clocot impreuna. Mai apoi vine finalul grandios: se adauga branza topita, se fierbe pana cand se topeste toata si ultimul se pune prazul. Se amesteca bine.
Nebunia de tocanita arata ca in pozele de mai jos. In maxim 15 min de la final, fiti gata sa spalati putina, vba aia, ca se va linge tot din cratita! Pofta mare si viva polska people!
Fac tocanita in seara asta. N-ai precizat cata faina se pune…pun cata vrea,nu? pup!
nu stiu exact cate grame de faina, dar eu am pus o lingura mare cu varf. ideea e sa ingrosi putin compozitia 🙂
multumesc de reteta, e foarte buna
maine o pun pe blog
pup
ma bucur foarte mult ca ti-a placut. abia astept sa vad pozele. te pup, sa aveti o seara frumoasa!
super faina reteta;))
Teo, yamy-yamy e tocanita ta, si scuze ca am zis ca e a Veronicai… Eu la ea am vazut-o 🙂
pot sa spun doar atat : minunataaaaa
Teo vezi ca cineva participa la un concurs cu retetele si pozele noastre. Am recunoscum tocanita ta poloneza.. http://www.gustos.ro/retete-culinare/mancaruri-cu-carne/tocanita-poloneza.html
Probabil ca mai sunt si altele… 🙁
Asta se intampla daca suntem bucatarese talentate!! :))
Buna, buna!! Am facut si noi… ca se potrivea cu ingredientele de prin frigi… 🙂 Ne-a placut tare, pastram reteta pentru vremuri mai reci… ca parca pe caldurile astea suportam mai bine cate o salata.
Dar… ce sa mai, jos palaria! Taare buna mancarica! multumim, burtica 🙂
Arina, Edith, Anki, multumesc pt comentarii 🙂 Mor de drag cand va plac retetele mele 🙂
Teo am facut si eu tocanita si a iesit deliciosa…merci pentru idee. Am pus-o si pe site azi.
deci…ca sa stie toata lumea asta e cea ,mai buna tocanita pe care am facut-o\gustat-o.nu sunt fana tocanite dar mi-a atras atentia si am pus reteta in aplicare impreuna cu matusa mea.am facut o oala mare si a mancat toata familia chiar si copiii care nu se oamara dupa mancaruri traditionale.merita incercata neaparat.succes in continuare. alina
georgis, alina, sa va fie de cel mai bine!
Aceasta reteta am gasit-o in revista Ioana si este foarte gustoasa.
Nu zau? :)) am scria la inceputul retetei ca e din Secretele Bucatariei…dar asta se intampla daca nu cititi ce scriu…
DRAGA TEO, DE PASTE AM CAUTAT O RETETA CU CIUPERCI, PENTRU CA IUBITULUI MEU II PLAC CIUPERCILE FOARTE MULT, AM GASIT TARTA TA CU CIUPERCI SI A FOST DEOSEBITA, TOATA LUMEA M-A LAUDAT. IAR ACUM, NU DEMULT, NU MAI STIAM CE SA FAC DE MANCARE SI AM DAT DINNOU PESTE RETETELE TALE SI IN FIECARE ZI MA UIT CE MAI PUI PE BLOG. SA FITI SANATOSI, SI TU SI CEL MIC. MS MULT.
Drag[ Teo, tocanita asta e o minune minunata. Eu una daca vedeam reteta in ioana, nu ma apucam veci s-o fac (auzi, branza topita in tocanita), dar daca am vazut-o la tine, am prestat-o (bine, la inceput am facut blatul de pizza, pe urma c/g/ordon bleu-ul pe bat, pe urma pulpe la capac, si cum toate mi-au iesit minunate, am incercat si tocana asta cu cea mai mare incredere.
Sa iti dea doamne doamne multa sanatate si tie si lui bebe, si sa ne mai inveti retete tot asa bune
Te pup,
Veronica
Veronica, esti foarte draguta!! Multumim de urari, sper sa trecem cu bine peste nastere 🙂
Arata super delicios dar prietenului meu nu ii plac mancarurile ce contin lactate de nici o culoare!… Desi eu sunt pro… dar ce sa-i fac… Andreea.
Buna Teo, o buna prietena mi-a spus de curand de blogul tau. Sunt fascinata de ce retete vad aici! 🙂
Sunt proaspat casatorita si pana nu demult tot ce stiam sa fac erau niste ochiuri…Nici nu ma incumetam sa fac ceva (desi am multe carti de bucate).De cand am descoperit blogul, imi uimesc sotiorul cu retete delicioase: tocanita poloneza, ciorbita de pui a la grec, chocolate chip muffins… Mi-a spus ca am inceput sa-mi iau rolul de sotie in serios (hi hi). Multumim din suflet pentru tot! O sa incerc cat mai multe retete de aici!
P.S: Asteptam pe viitor (daca se poate) si o rubrica de papa pentru bebei.
Gabi
Buna Gabi, ma bucur ca ai luat rolul de sotie in serios si mai ales faptul ca blogul meu te-a motivat sa faci pasul asta important :))
Retetele pentru bebe sunt deja in plan, trebuie doar sa incepem cu Luca al nostru sa diversificam mancarea 🙂
Draga teo, maine fac minunata ta tocanitza poloneza. azi am facut-o pe cea rustica si am innebunit pe toti ce au fost la masa la mine. pana sa vina sotul acasa mai mai ca nu mai era. si copilasul meu a papat cu mare placere aceasta minunatie de tocanita rustica. iti spun maine cum mi-a iesit si poloneza, sper sa ajung in kaufland ca nu am de toate prin frigider.
Astazi am facut sitocanita poloneza… deci pot sa spun ca a iesit o minunatie de te lingi pe unde iese, cum spunea bunicul meu! 🙂
Multumesc pt. toate retele postate!
Alina N.
Noh, intrebare intrebatoare… Trebuie neaparat sa adaug prazul la final? I mean… nu ne putem lipsi cumva de el? Nu de alta, dar nu ma prea dau in vant dupa respectivul :> Mercic
Catalina
Faina nu se poate pune la final, ametecata cu un pic de apa sau supa de legume? Am eu o problema cu faina prajita in ulei.
Catalina, il poti exclude tottal daca nu iti place, sau il poti inlocui cu ceapa verde.
Cami, poti la fel de bine sa faci o maia din faina si apa pe care sa o adaugi la sfarsit, ca ingrosala, nu ca si rantas.
ce fel de branza folosesti? singura care stiu ca se topeste e veleveta. dar aici nu se gaseste. asadar te rog sa imi spui ce ai folosit.
branza dn poza…nu o topesc eu, o iau gata topita. Poti folosi la fel ed bine branza Philadelphia sau orice fel de crema de branza, din cele tartinabile, pt micul dejun.
haha plec la Poiana Marului cu niste prieteni. sper sa ii dau gata cu reteta asta. multumesc frumos 🙂
Sincer sa fiu cand am vazut reteta am zis ca va fi o adevarata provocare : mi s-a parut destul de 'stufoasa' si nu am stiut daca imi va iesi cum trebuie sau nu.
Insa pana la urma a iesit un DELICIU ! Chiar mai bine decat ma asteptam !
Multumesc pentru a-nu-stiu-cata oara de retete, Teo !
Supa trebuie la plic cumparata s-au preparata acasa. Multumesc!!
Buna Teo,
O primavara frumoasa iti doresc de Martisor si fie ca in fiecare zi sa infloreasca o floare in viata ta!Pupici din Constanta
Monica
PS: Inca sunt fidela retetelor tale….
Monica, iti multumesc de urari si in doresc nu doar o primavara insorita, ci un suflet mereu vesel 🙂 cu cel mai mare drag!
teo draga merge sa punem branza topita cu verdeata la sul
Draga Teo, e a nu stiu cata oara cand fac reteta asta, e NE-BU-NI-E. Azi e randul mamei sa o guste pentru prima data, sunt sigura ca va fi un mare succes, ca de altfel toate retetele tale. Mii de multumiri pentru toate minunile culinare pe care le imparti cu noi.
Sa fie fie de bine si sa fie mama impresionata, zic! Mama mea a fost cand a mancat! 🙂
Eu am improvizat putin si in loc de branza topita, al carei fan nu sunt, am pus branza afumata data pe razatoarea mica. Se topeste si ea cand fierbe si ii da si un usor gust afumat. E buna!
Sa va fie de bine! 🙂