Tarta cu lamaie (Lemon pie)

Reteta aceasta minunata am gasit-o pe gustos.ro si am adaptat-o preferintelor noastre si a iesit de mare angajament. Daca nu as fi maritat, sigur m-as marita dupa ce bunatate mi-a iesit :p

Ca sa aveti petitori singuri, aveti nevoie de:

Pentru aluat:
– 350 g faina
– un pachet de unt (200g)
– 120 g se zahar pudra
– 1 praf de sare
– 2 plicuri de zahar vanilat
– 2-3 linguri de coaja de lamaie
– o fiola de esenta de lamaie
– un ou

Pentru crema de lamaie:
– 250 ml de lapte
– 30 g amidon (o lingura)
– 3 galbenusuri
– zeama de la o lamaie )si esenta daca doriti)
– 2-3 linguri de coaja de lamaie
– 100 gr zahar

Pentru bezea:
– 120 g zahar
– 4 albusuri
– o esenta de lamaie
– o lingurita coaja de lamaie

Ca sa incepem in forta, pune toate ingredientele pt aluat intr-un vas si le framantam energic, pana obtinem un aluat omogen. Aluatu se infasoara in celofan si se tine la rece cca 1 ora, 1 ora jumate. Cand se scoate de la rece, aluatul se imparte in 2 parti, una mai mare, care se intinde cu sucitorul intr-o foita potrivit de subtire si se pun in tava pt tarta si se inteapa cu furculita, si o alta parte mai mica, din care se pregatesc fasiile pt ornat. Aluatul din tava se da la cuptor cca 20 de min.

Pentru crema, se da in clocot laptele, zaharul si amidonul, dupa ce fierb, se iau de pe foc. Separat se freaca galbenusurile, zeama si coaja de lamaie. Se pun galbenusurile aromate peste lapte, se mai tin cateva minute pe foc sa se ingroase si gata e crema! Doar ca trebuie putin lasata la racit, asta pana cand scoatem de la pre-copt blatul de tarta. Peste blat, intindem crema.

Despre bezea ce sa va spun? Se bat albusirile bine bine cu mixerul, apoi dupa cateva minute se pune si zaharul, coaja si esenta de lamaie. Peste crema se pun fasiile de aluat si se spriteaza rozete de bezea. Se da la cuptor inca 25-30 de min – intai fasiile de aluat si in ultimele 5-10 min bezeaua.

Rezultatul final:

28 Comments

  1. Anonymous

    care este cantitatea de zahar pe care tb sa o punem pe foc ? la crema ma refer. unde prezinti ingredientele cremei, nu zici nimic de zahar.

    roxana

  2. in principiu sunt 150 gr de zahar, dar se adapteaza dupa gust, in functie de cat de dulce vrei crema

  3. roxana, am scris gresit, sunt doar 100g nu 150. Abia acuma am vazut. Scuze.

  4. Anonymous

    era cazul sa spui si despre un ou in compozitia de coca, sa spui ca blatul copt si intors cu fundul in sus nu va sustine cantitatea de crema (care crema ori tu scrii din auzite reteta ori chiar esti convinsa de aberatiile pe care le spui). mai trebuia sa spui si ca se va arde blatul tinut intai 20 de minute la precopt si apoi inca vreo 20 cu crema si bezea. evident ca in 15 min crema nu era coapta, blatul incepea sa se arda, iar bezeaua era deja neagra.daca tu spui ca ai mancat o tarta extraordinara, facuta exact cum o prezinti, minti ! nu ma astept sa publici comentariul, e de ajuns sa-l citesti si sa ramana pentru tine.dar de-acum sa tii cont ca atunci cand publici o reteta ai responsabilitatea timpului si banilor irositi de oameni care incearca sa faca prostiile tale.si poate ca sa nu mai pateasca si altii ca mine, modifici reteta cu una de bun-simt sa demonstrezi ca esti o femeie care chiar se pricepe la prajituri.

    roxana

  5. Poate ca din greseala am uitat sa scriu la ingredientele pt blat oul (dar vorba aia sunt si eu om si fac greseli), DAR asta nu inseamna ca nu se vedea CLAR si BINE in POZA, ca doar de aia ma chinui aici si fac retete ilustrate, ca sa vada tot omul cum se prepara pas cu pas. Ai impresia ca mi s-a ars prajitura in cuptor si am fugit repede la cofetarie si am cumparat una, ca sa-mi spal rusinea si sa arat ce mare gospodina sunt eu?

    Daca in 5-10 min cat trebuia sa tii bezeaua la foc (ca asa scria, daca citeai: ca se pune in ultimele 5-10 min) ti s-a inegrit, inseamna nene ca tu ai cuptor din ala de armata, cu 5000 de grade.

    Sunt foarte responsabila si nu as pune o reteta daca nu mi-a iesit. Si pe tonu asta sa vorbesti cu prietenele tale, nu cu mine, ca nu am de ce sa iti suport nesimtirile pt simplu fapt ca nu ti-a iesit reteta. Ia mai fa o data dupa reteta de pe gustos.ro si vezi ce se intampla. Si bai, focul se tine la MINIM, ca nu coci o gaina, coci o prajitura pe care o vrei frageda… sau vroiai sa-ti dau mura-n gura si un detaliu atat de banal?

    Pt simplul fapt ca v-am raspuns la aberatiile pe care le scrieti aici, asta nu inseamna ca va permit sa imi vorbiti pe tonul asta. Nu va obliga nimeni sa va luati dupa mine si retetele mele, dar ar trebui sa ai in vedere un lucru, pana si-n cartea de bucate mai apar greseli.. Daca o bezea se arde in 5-10 min de stat la foc minim, eu imi tai o mana!!! si daca o crema se arde la 20 de min de stat la foc mic, mi-o tai si pe cealalta!!!

  6. Si acum, ca ti-am recitit aberatia, mi-au trecut nervii si m-a pufnit rasul :)) cum credeai tu ca se coace crema? crema care e fiarta deja? credeai ca e dospita, si creste la copt? =)) asta sperai? Roxana, aluatul la precopt (20 de min la foc mic), abia ce se fragezeste. Apoi pui crema si grilajul. Mai tii 15 minute CA SA SE COACA GRILAJUL, FATO, CA, CREMA NU ARE CE SE MAI COACE, EVENTUAL FACE O POJGNITA, bun si apoi scoti tarta, pui bezeaua si mai lasi 10 minute la foc minim. FOC MIC asta cred ca e un concept care nu iti e prea familiar, sau ai soba pe lemne si nu o poti controla, cand se pune pe copt, coace frate :)) Si asta se poate :))

    Si daca tie ti se inegreste bezeaua asa si ti se arde aluatul, inseamna ca… nu mai spun ce inseamna =))

    Oricum, in locul tau mi-ar fi rusine sa scriu cu atata rautate

  7. buna teo,
    nu am facut inca tarta cu lamaiie, dar din reteta cetita am inteles pashii, sunt f. expliciti.
    Am mai incercat mancaruri de la tine, si mi se par f. bine comentate, si argumentate, pt ca ai postat si poze si "tips& tricks".
    Nu te supara pe comentariile rautacioase, pur si simplu e multa lume cu probleme la mansarda. Sau cu lipsuri educationale. Sau…care nu stiu ca daca nu le convine, la revedere – netul e mare.

    Iti urez sa continui cu blogul acesta, pt mine e de un mare ajutor!!!

    multa sanatate! si ceea ce scrii aici e deosebit si de inalta clasa!

  8. Cleo, multumesc mult 🙂 Fac tot ce pot ca sa ma asigur ca explic ok retetele, ca nu imi scapa nici un amanunt, tocmai pentru ca toata lumea sa poata face reteta. E drept ca unora degeaba le explici pas cu pas, ca daca nu le iese, tot eu sunt de vina….si mie mi-a iesit o data un mare dezastru dupa o retea a lui Jamie Oliver, dar nu i-am scris mail sa il injur, ci mi-am asumat vina de gospodina incepatoare si nepriceputa..drept urmare, am repetat reteta peste cateva luni si a iesit perfect…

  9. roxana

    no eu nu ma mai joc.
    acuma am vazut comentariu stupid al roxanei. si eu sunt roxana (aia de la bloc :p). ti-am mai scris comentarii pe aici si acuma ma gandeam sa nu cumva sa crezi ca eu sunt aia rea.
    imi esti de foarte mare ajutor si acuma tocmai ce cautam o reteta de tarte ca am luat o forma si imi tre sa o folosesc. asta cu lamaie cred ca e foarte buna, dar eu las de dorit la gospodarit si nu vreau sa o stric, o sa o incerc cand mai cresc mare :).
    te pup :*

  10. Roxana, ma mai joc cu tine, m-am decis :))

    Stai linistita, mie imi trece repede supararea, doar ca nu am inteles de ce ma injura pe mine pentru ca nu le are ea cu gatitul..

    Te pup si mai hai pe la bloc :-p

  11. CATALINA

    Teo, ajutooooooooooooooooor!!!!!!!Nu peste mult timp este ziua mea si as dori sa fac ceva .Am intrat pe blogul tau si m-am pierdut…nu stiu ce a aleg.Asa ca, te rog daca ai timp fa-mi si mie un menu pt ziua mea.Adica doar retetele . Adica intelegi ce zic , da ?
    Pupici , mii de pupici !!!!!

  12. Catalina, in primul rand trebui sa te gandesti pe ce te axezi, in functie de cum va fi organizarea: bufet suedez sau masa festiva. Daca faci bufet suedez, te axezi pe aperitive, si iei retetele din categoria de aperitive. Mai faci 2 feluri de praji si un tort.

    Daca faci masa festiva, adica lumea sta la masa, faci 2-3 platouri cu apreitive, o gustare calda (pe care o poti sari), o supa/ciorba, un fel principal (friptura+garnitura+salata) si un tort pt desert.

  13. catalina

    Pai asta e problema. Ce aperitive ?ce friptura, ce prajituri ?Asta voiam eu de fapt.M-am hotarat sa fac o masa festiva .Asa ca , te rog ajuta-ma!Te roog, te rooog, te roooooooog!

  14. Ce ot sa spun? La sectiunea aperitive gasesti cateva optiuni din care poti alege in functie de ce mancati/ nu mancati voi in general.

    Cat despre friptura, iti sugerez sa faci pulpe de pui pe pat de cartofi, astfel ai direct si carnea si garnitura sau un pui pe sticla si legume simple, mexicane sau un sote de morcovi + cartofi taranesti sau cartofi aurii.

    La desert, o Negresa pt iubitorii de cacao, o lamaita sau o prajitura Neli pt cei care prefera prajiturile “albe”.

    Si la tort…e alegerea ta 🙂

  15. Buna din nou, draga mea Teo!
    Intrebare: cu glazura de la Dr. Oetker ce ai facut? Ca nu o regasesc nici in reteta, nici in pozele finale.
    Daca am eu orbul gainii, please help!
    Multumesc

  16. Salut Irina 🙂 nu am mai folosit glazura, pentru ca mi-a ramas aluat si atunci am facut grilaj 🙂 De asta apare doar in poza initiala dar nu e folosit in reteta 🙂

  17. Ooooof, cred ca azi a fost o zi nefasta pentru mine in bucatarie.
    Am incercat tarta, dar … am dat-o de gard :((. Te sacai, poate ma ajuti cu niste explicatii, ca data viitoare sa imi iasa, ca la gust e f f buna.
    Asadar:
    1. Aluatul pentru blat trebuie sa fie asa greu de manuit? (l-am tinut 2 ore la frigider, dar tot a trebuit sa peticesc in forma de tarta)
    2. La crema, trebuie amestecat non stop? In timpul fierberii initiale (lapte, zahar amidon) mi s-a prins destul de multa cantitate de fundul oalei si aia s-a pierdut. Dupa aceea am amestecat incercand sa ratez pojghita neagra de pe fundul oalei. Am pus totul de la inceput in oala, adica zaharul si amidonul peste laptele rece. Amestecam din cand in cand (spre RAR, ca sa zic drept).
    3. La bezea, am ratat de tot. Albusurile spuma au iesit, apoi am pus zaharul si lamaia si s-a tuflit toata treaba. A iesit ca o smantana subtire care nu se poate numi nicicum bezea => am mancat-o eu cu lingura :)). Albusurile mele erau reci. Am pus zahar tos, nu zahar pudra. O fi vreuna din astea cauza?
    Multumesc pentru tot.

  18. adizzy

    buna iti urmaresc de mult blogul dar inca nu am incercat nimic de la tine …dar de Paste am vrut sa fac ceva mai altfel si am incercat reteta asta..cu toate ca au fost cateva comentarii rautacioase reteta e chiar simpla de facut si ce sa mai zic de gust “dumnezeiesc de bun”.. asa dulce acrisor numa bun printre celelalte feluri de praji…merci ca ai postat reteta..Paste Fericit! 🙂 si pupici la minunea ta mica

  19. DiAnais

    Am pregatit si eu tarta asta delicioasa si desi nu mi-a iesit perfect sunt foarte multumita de rezultat.Intrebare intrebatoare, insa: blatul trebuie oare intors si pusa crema in partea cealalta? Eu nu l-am intors dar a iesit bine.

    http://kitchenettearomas.blogspot.com/2009/04/tarta-cu-lamaie.html

  20. Deci, am prestat tarta. Cu mici modificari pe ici pe colo insa e cam la fe. Ideea e ca a iesit perfect, frageda, rumenita, crema nu s-a varsat cum se vaita "altii" Nu cred ca sunt eu cea mai experta bucatareasa insa pot spune ca daca respecti reteta iese perfect (cu conditia sa mai fii gatit ceva in viata ta, ca daca te apuci sa experimentezi acum normal ca nu-ti iese – aviz anonimilor si Roxanei respective)
    http://bunatati-delicatese.blogspot.com/2009/06/tarta-cu-crema-de-lamaie.html

  21. Anonymous

    sunt ingrid….ma bucur ca am descoperit acest blog, desi scriu la mult timp dupa asta….am gatit muuuuulteeeeeeeeeeeeeee din retetele de aici si sunt super, iar explicatiile insotite de poze sunt extrem de explicite si utile!ceva idei pentru Paste???

  22. Delia Modrea

    Buna Teo,
    Azi Tudor face 1 an si 6 luni si in loc de tort i-am facut tarta cu lamaie, a iesit excelenta!
    Pupici din parte noastra lui Luca si frumoasei lui mamici!

  23. Lorena

    Iooooaiiii!Atatia rautaciosi pe lumea asta!Daca unora nu le place de tine Teo,nu inteleg ce mai cauta pe blogul tau?Sau asta o fii 'ocupatia'lor,postatul de comentarii rautacioase.M-am tot abtinut de la comentarii de cate ori am vazut rautati scrise aici,ptr ca prefer sa prepar retetele tale delicioase,decat sa pierd timpul cu cititul acestor rautati.De data asta nu m-am putut abtine.Mai oameni buni,daca nici Teo nu explica retetele pe intelesul tuturor,atunci cine?Ar trebui sa-i multumiti ptr tot ce face,ptr ca isi 'rupe' din timpul ei liber,si imparte cu noi atatea bunatati,ne da sfaturi,si putem sa ne surprindem placut musafirii cu delicatesele preparate dupa retetele ei.Teo,nu mai pune la suflet toate rautatile.Cand te mai enerveaza vreun comment,adu-ti aminte vb astea:MULTUMIM CA EXISTI SI MULTUMIM PTR TOT CE FACI PTR NOI!

    P.S.:Daca planuiesti o vacanta la Paris,cazarea o ai asigurata!:) Doar sa ma anunti din timp.

    Pupici

  24. Multumesc, Lorena! 🙂

  25. Glossy Lala

    Foarte bine mi-a iesit tarta,doar ca eu nu am mai pus fasiile ci am pus direct bezeaua pe care am lasat-o la copt cam 30 minute,am dat-o la foc foarte mic,I20 grade.
    Multumim de reteta.

  26. Cum ai taiat lamaile asa?
    Multumesc!

  27. Alina Iuhas

    Buna! La cate grade si cu plicul de glazura unde-l punem? L-am vazut in imagine, da niciunde in reteta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.