M-am tot gandit eu ce ar completa cel mai bine o masa de dulciuri si numai un singur lucru mi-a venit in minte: CHEESECAKE! Da, am o mica obsesie, recunosc, dar imi place asa de mult si as manca la orice ora din zi (poate chiar si din noapte, in caz de… cadere de glicemie… sa ii zicem asa :)).
Asa ca am vrut un cheesecake super-extra ciocolatos, decandent de ciocolatos, dar care totusi sa nu fie… gretos. Asa ca am ales sa fac o baza din biscuiti oreo, pe care i-am macinat intregi si am pus mai putin unt topit, apoi pentru umplutura am folosit mascarpone, care este mai cremos decat branza obisnuita si am pus foarte putin zahar in compozitie, pentru ca am vrut sa acopar prajitura cu sos de caramel (dulce de leche am folosit eu, dar puteti folosi si sos caramel toping pentru inghetata) si peste caramel a urmat un pic de ganache de ciocolata si am decorat totul cu ciocolata alba topita. Daaaa, e multa ciocolata si e o adevarata bomba calorica, dar din cand in cand consider ca avem si noi dreptul sa ne rasfatam cu asa ceva 🙂
Ingrediente pentru crusta (tava de 15 cm diametru):
– 130g biscuiti oreo
– 30g unt topit
Dam biscuitii prin blender si ii macinam foarte fin. Punem peste untul topit fierbinte si amestecam pana avem o compozitie nisipoasa, care se leaga foarte bine cand o strangem intre degete.
Presam compozitia in tava tapetata pe fund si pe margini cu hartie de copt si o coacem 10 minute in cuptorul incins la 180 grade.
Intre timp pregatim umplutura pentru cheesecake, pentru care avem nevoie de:
– 500g mascarpone la temperature camerei
– 100g zahar
– 2 oua
– o lingura faina
– o lingurita esenta vanilie
– 3 linguri fulgi de ciocolata (picaturi de ciocolata de la Festina folosesc eu)
Amestecam mascarpone cu zaharul si vanilia 2 minute, cu mixerul la viteza medie sau pana avem o spuma omogena si zaharul e aproape topit. Punem apoi ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare. Din cand in cand, opriti mixerul si trageti crema de pe peretii vasului, astfel incat umplutura pentru cheesecake sa fie cat mai omogena. Urmeaza apoi sa punem faina, amestecam bine si la final incorporam fulgii de ciocolata.
Turnam amestecul de branza peste crusta de biscuiti.
Asezam forma de copt cu totul intr-o cratita mai mare in care turnam apa, astfel incat sa ajunga pana la mijlocul formei de copt. Dam la cuptorul incins la 160g cca 1 ora sau pana cheesecake-ul este asezat si are o usoara crusta. Este absolut normal ca mijlocul prajiturii sa ramana moale, gelatinos, nu va faceti griji, prajitura este coapta si pe masura ce se raceste se va intari de tot. In mod normal, lasam cheesecake-ul sa se raceasca la temperatura camerei si apoi il lasam la frigider peste noapte, insa la gerul de afara au fost suficiente 2-3 ore in balcon si s-a racit/intarit complet.
Peste cheesecake am pus 3 linguri de sos de caramel, pe care l-am intins cu o spatula, lasand sa curga si peste margini.
Apoi am decorat cu ganache de ciocolata si 30g ciocolata alba topita. Reteta de ganache de ciocolata o sa o postez maine, pentru ca am folosit acelasi ganache si pentru cupcakes-urile cu ciocolata. Daca faceti numai tortul, eu zic sa nu va mai complicati cu ganache si sa topiti pur si simplu 50-60g ciocolata amaruie pe care sa o puneti intr-o punga sau un sprit si sa le picuram peste tort. La final ce sa ma zic? Nu mai zic nimic, va las cu pozele si sper sa va placa suficient de mult incat sa incercati reteta.
Promit ca il incerc si eu in curand..:) Arata super bine, te urmaresc de muulllta vreme, e adevarat ca nu am scris niciodata, dar te-am laudat intre prietene si probabil cu ocazia asta ti-am adus cititoare noi.. Felicitari Teo..:)
Acuma am o intrebare, vreau sa fac un tortulet pt weekendul ce urmeaza, maine e ziua mea si profit de ocazie..:P
Intrebarea este: spune-mi unde gasesc in Cluj fulgi de cioco, stiu ca am citit undeva pe blogul tau despre asta, dar nu imi aduc aminte! Si eu stau tot in Cluj, m-am uitat prin Cora ca e mai aproape de mine, in Kaufland Manastur,..dar tot nu am gasit..! Imi zici tu de unde ii cumperi? Mersi si tine-o tot asa! Laura
Acum merg sa cumpar oreo si mascarpone:D:)) abia astept sa vad ce o sa-mi iasa!multumim pentru retetele delicoaseeee!pupicixx
Arată delicios și pun pariu ca are un gust superb. Sau era invers ? Nvm…..ideea e că vreau să o încerc și eu. O să te anunț cum mi-a ieșit 🙂
Arata tare, tare apetisant !
pupici
sos de caramel cumparat sau home made??
dc e facut de tine vreau reteta 🙂 si evident reteta pt. ganache de cioco 😀
Teo, imi pui in pericol cumpatarea … 🙂
Spune-mi te rog de unde ai luat, sau cum ai preparat, dulce de leche ?
Multumesc!
arata super, dar as vrea sa stiu ce dimensiune are tava?
unde gasim mascarpone?????
Laura draga, cipsuri de cioco din astea gasesti intr-un singur loc in Cluj si anume in Real…altundeva nu am vazut din astea mici 🙂 Iti doresc La Multi Ani si multa creativitate 🙂
Cris, cu placere!! Te pup!
Razvan, indiferent de formulare e la fel de buna! tu ma crezi pe cuvant, nu? :p
Lia, multumesc si te pup la randul meu 🙂
@Blue, @Ciop dulce de leche e facut in casa, din lapte condensat (il gasiti pe http://www.delatte.ro) si aici e reteta: http://gospodini.blogspot.com/2009/07/dulce-de-leche.html
P.S. Ciop..care cred eu Ciop? :p as in loco Ciop? :p
Anonim 1, anonim 2…tava mea are 15cm diametru si mascarpone se gaseste in orice hypermarket, langa smantana normala. Eu l-am luat pe asta de la Lidl 🙂
Dada, loco-gurmand-Ciop 🙂
Nu poate fi decat o intamplare foarte fericita faptul ca astazi mi-a sosit in posta comanda de 12 cutii de lapte condensat de la delatte 🙂
Ma chinui ingrozitor sa ma tin departe de ispite pentru ca platesc un nutritionist sa ma aduca la forma necesara pentru un maraton in Aprilie. Ce-i drept, mai exista si exceptii la program, iar pentru ele ma inspir cu succes din portofoliul tau.
Multumesc!
Am testat ieri reteta, delicios de yam yam a iesit !!!
Salutare,
Am incercat si a iesit super:), insa as vrea sa te intreb Teo daca ai folosit aceasta "portie" descrisa in reteta sau dubla, pentru ca noua ne-a iesit mai putin inalt decat al tau:). Poate e si tava mai mare?
In orice caz, super reteta.
Mult succes in toate.
Buna Teo, eu as vrea sa fac, dar vreau sa o coc in forme mici de silicon. Crezi ca merge? Nu o sa se lipeasca de forme? Multumesc!
Maria, poti saa coci in forme mici, nu are nimic, daca sunt de calitate nu ar trebui sa se topeasca si nici sa lipeasca de forme. Poti chiar sa pui in loc de blat cate un biscutie oreo intreg in fiecare forma, daca iti incape. Spor la treaba!
Ociv, eu am folosit fix ingredientele din reteta, dar atva mea are 15 cm diametru, de acee a iesit inalta, am si scris ca daca folositi tava mare sa dubleti reteta 🙁 imi pare rau ca nu ai iesit inalta, dar sper ca gustul v-a placut!
ce nu am este o tava de 15cm, dar caut si imi cumpar si tot o fac 🙂 plus ca o tava de 15cm este mica si finuta si draguta si merge si la alte dulcegarii. in ritmul asta sigur nu slabesc:(( mascarponele din lidl este mai ieftin (substantial) decat mascarponele din auchan/real/car4 ?intreb. Felicitari si multumesc pentru rabdarea cu care explici retetele!
Lumi, eu de asta am luat tava asa mica, m-am gandit ca o sa o folosesc cand vreau un tort mic sau ceva dulce pentru putine persoane si sa stii ca o folosesc foarte des. Am luat-o de la Lidl la vremea ei si a fost vreo 17 lei daca imi aduc bine aminte. Mascarpone iau de la Lidl din mai multe motive: primul pentru ca este un mascarpone fff bun si cremos, de foarte buna calitate, doi pentru ca imi place la Lidl foarte mult,, mai ales produsele marca proprie si 3 pt ca e in drum spre gradinita :))
Are ceva daca pun ciocolata cu lapte taiat bucatele mici in loc de fulgii de cioco?:) sau mai bine nu pun nimic?
pt Chiop – tine te de ce ti-a dat nutritionistul … am fost si eu anul trecut (la cel din Polus) si in saptamana cand faceam mai mult de o exceptie nu slabeam deloc … 🙂
de ce se facu apa in cuptor??? asa trebuie sa devina??????
Dori, poti pune si ciocolata taiata bucatele, dar mai mult ca sigur se va topi in cuptor (ceea ce nu dauneaza gustului, ci doar aspectului) 🙂
Anonim, nu am inteles ce s-a intamplat cu apa :-s
Am facut si eu reteta . Din pacate si eu am patit acelasi lucru… nu s-a copt …poate din cauza cantitatii duble….nu stiu. Oricum imi place blogul tau si am facut multe retete care ne-au placut tuturor. Sa gatesti cu aceeasi placere in continuare!
Bianca
Buna !
Cum pot sa scot cheesecake-ul din forma de copt ( mai precis cum inlatur partea de jos a acestuia si hartia de copt), fara sa-l stric?
Multumesc
Buna, acum am dat de blog super si eu vreau sa incerc reteta am o intrebare insa, biscuiti se pun cu tot cu crema?
Salut 🙂
pentru a scoate usor cheesecake-ul din forma, trebuie unsa tava cu unt pe fund si pereti si asezata hartia de copt pe fund (decupam un cerc exact cat tava) si pe margini (taiem o fasie de latimea tavii si care sa inconjoare tava perfect 🙂
Da da, biscuitii se pun cu tot cu crema 🙂
hello. in primul rand doresc sa te felicit pentru blogul minunat pe care il detii. am intrat abia de curand aici, dar am gasit 2 retete pe care deja le-am incercat asa ca ma voi intoarce cu siguranta! 😀 am incercat ieri cheesecake-ul acesta, fiind prima tentativa in “domeniu”. a iesit foarte bun, cu toate ca mi-am dat seama ca forma mea e prea mare abia cand am pus baza, asa ca am improvizat putin si l-am pus intr-o oala mai mica.a iesit putin sifonat totusi, pentru ca am folosit staniol, in loc de hartie, dar e ok. 😀 de asemenea, am incercat reteta ta de pui cu smantana si tot ce pot sa spun e ca astazi ma duc iar la kaufland ca sa cumpar ingredientele pentru ca a iesit pur si simplu DIVIN! la cat mai multe retete! gabi
Gabi, multumesc de aprecieri si eu te felicit ca ai fost ingenioasa si te-ai adaptat rapid la reteta de cheesecake 🙂 sper sa incerci si alte retete si sa revii sa imi spui cum ti-au placut 🙂
Draga Teo si tortul asta imi face cu ochiul pt ziua celei mici, insa am mai multi invitati si vroiam sa stiu daca pt.o tava de 25 ar trebui sa dublez cantitatile si daca se va intari bine la mijloc? cum faci tu sosul de caramel si crema ganache? n-am gasit postat de tine retetele pt ele? sau ce parere ai de glazura pt decorarea tortului de la dr.Oetker?
Mii de multumiri!
Alis, glazura de la dr oetker nu e altcevba decat ciocolata, deci poti folosi direct ciocolata 🙂 pentru atatea portii da, trebuie dubkata cantitatea si folosita o tava de 25-28 cm diametru. Te pup, spor la treaba
salut Teo!zilele astea vreau sa fac si eu reteta!imi poti spune cum ai preparat soul care l-ai pus deasupra, cel cu dulce de leche.ms:)
Roxana, asta e reteta e dulce de leche: https://teoskitchen.ro/2009/07/dulce-de-leche.html
Cea mai oribila reteta de “cheesecake” vreodata. Darling nu mai posta reteta de doi lei daca nu stii sa le scrii, oamenii isi pierd si timpul si banii pentru a realiza o reteta de nimi.
Am respectat toti pasii si mai apoi la cuptor am scos un blat cat un deget, deci ramasese acolo numai blatul de biscuite… Intrebare??? Esti sigura ca ai folosit mascarpone??????
Nu iti bate jos de timpul si bani oamenilor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Oribil!
Claudia, DARLING, avand in vedere ca reteta a fost incercata cu succes de foarte multi oameni si le-a iesit bine, tind sa cred ca e numai si numai vina TA ca nu ti-a iesit 🙂 stii cum zic?
Cheesecake-ul meu a iesit DIVIN, facandu-i o bucurie extraordinara iubitului meu, respectand toti pasii pe care Teo a fost atat de draguta sa ni-i explice. Am folosit mascarpone la de Lild si a iesit delicios. Nu stiu draga doamna Claudia de ce sunteti atat de ofuscata… Teo nu te-a obligat sa faci aceasta prajitura, ai facut-o de buna voie si nesilita de nimeni. Nu mai da vina pe alti oameni pentru esecurile tale. Inseamna ca n-ai respectat intocmai pasii acestei retete. Eu fac pentru prima data si mi-a iesit perfect.
Cea mai buna reteta Teo, de ani de zile gatesc cu ajutorul tau, nu am dat gres nici o data!
Am facut si eu in week-end cheesecake-ul dupa acesta reteta si a fost foarte apreciat de “juriu” :)) Au zis ca e chiar mai bun decat ala de la Starbucks….sunt foarte mandra de mine :)) Multmuesc Teo pt aceasta reteta extraordinara!!
As vrea sa incerc si eu saptamana aceasta reteta. Tava mea e de 25 cm diametru…daca dublez cantitatile e ok?
Am pus reteta in practica si a iesit super…dar am avut o mica problema. tava mea nu se inchide etans si desi am pus n straturi de folie de aluminiu, a trecut putina apa si blatul nu a fost crocant, ci putin moale. De unde pot gasi o tava foarte buna prin care sa nu treaca apa? Multumesc 🙂
Hei Teo, am si eu o intrebare, iese si fara a aseza cheesecakeul intr-o cratita cu apa? Imi e teama sa incerc asa intrucat alte prajituri nu s-au facut din pricina apei.
iese si fara cratita de apa, dar ea are rolul ei, cheesecake-ul e de preferat sa se faca mai incet si la foc molcom, ca sa se coaca uniform si sa nu faca crusta arsa deasupra
Buna Teo! Am incercat reteta ta si a iesit absolut delicioasa. E cam prima oara cand ma incumet sa iti las si un gand.
Multumesc,
Milly
p.s. putin adaptata aici http://drevlis.wordpress.com/2013/04/04/desert/
Am vazut ca ai o obsesie pentru cheesecakes. Am facut si eu una din retetele tale de cheesecake si a iesit bun (de fapt nici nu imi amintesc bine gustul pentru ca invitatii l-au devorat :)) )
Mi-as dori sa postezi mai multe retete de macarons (ca eu am o obsesie pentru ei).
Azi vreau sa fac reteta asta. Abia astept sa vad ce iese.
Dupa cum am zis, am facut reteta. Ce-i drept cu mici modificari (am pus 250 mascarpone+200 smantana, si asta pentru ca mascarpone e cam scumpic, si am pus 2 linguri de faina ca sa compenseze lipsa de mascarpone)
A iesit foarte subtire 2,5 cm, bine l-am copt intr-o tava de 23 diametrul pentru ca asa am avut.
Merita sa il incercari! Apoi puteti sa aduceti imbunatatiri dupa bunul plac.
Super arata prajitura.Am sa o fac de Revelion.Multumesc!
Buna,
Vreau sa spun ca de curand am “decoperit” ca am bucatarie in casa si am decis s-o folosesc. Noroc ca ti-am gasit si site-ul pentru care te felicit din inima. Am incercat aceasta reteta (trebuie mentionat ca e prima prajitura facuta in viata mea) si a iesit super!! Totusi… am o dilema… am constatat ca pe parcursul coacerii cheesecake-ul a crescut foarte mult, ca mai apoi, pe masura ce se racea sa scada. E normal asa ceva? E vreo “smecherie” pe care o pot face ca sa ramana inalt?
Multumesc si spor la treaba in continuare! Un 2014 plin de inspiratie!
Carmen draga, in primul rand ma bucur ca ai inceput sa gatesti, ma bucura intotdeauna sa aud asta! 🙂 In ceea ce priveste cheesecake-ul, asta se intampla cand batem prea mult compozitia, intra foarte mult aer si atunci creste peste masura, exact ca un soufle. Incearca sa o bati doar pana la omogenizarea ingredientelor si nu va mai scadea la fel de mult
Salut Teo, felicitari pentru retetele minunate cu care ne faci pofta de fiecare data.
Am nevoie de putin ajuto, poti sa imi spui de unde ai cumparat farfuriile pe care le folosesti? Este set mare? Sau? Poti sa imi trimiti un link, sau un nume. Eu sunt din Cluj, in cazul in care le-ai luat din oras. 🙂 Altfel. te rog ajuta-ma cu o informatie, caci le ador pur si simplu.
Multumesc anticipat,
Spor in toate,
Cu drag,
Laura
laura, eu le-am luatd e pe sunfood.ro, dar nu mai sunt. Am gasit in schibm la Auchan, din cand in cand, nu sunt tot timpul. Multumesc de apriecri si spor la gatit! 🙂
Multumesc mult pentru reteta! Desi am schimbat pe ici, pe colo, e o sursa minunata de inspiratie :-)!
Am spus ca incerc si eu reteta si am incercat-o de multe ori, de fiecare data cu succes. Insa cel mai mult m-a miscat cand un prieten, mare fan cheesecake a declarat ca este mai bun si decat a mancat in America, unde a locuit multi ani. Multumesc pentru reteta Teo.
Cu tot dragul, Ana draga, ma bucur tare ca ti-a placut si ca ai impresionat “cunoscatorii” cu ea!
Draguta mea, in primul rand La multi, multi ani pt Luca! Sa fie sanatos si sa-i dea Doamne-Doamne tot ce-i mai bun!
Vreau sa ma ajuti si pe mine cu 2 pb maxime. 🙂
1 – nu gasesc pe site reteta pt ganache de cioco :(((( Am nevoie de ea pt mai multe deserturi si nu vreau alta reteta decat a ta, ca n-a fost reteta de-a ta sa nu mi se para perfecta din toate pct de vedere – si f bine explicata, si buna, si simpla, si…. mi-a si iesit mereu, oricare ar fi fost ea! :))
2 – la acest cheesecake ai folosit toata cantitatea de dulce de leche care rezulta dintr-o cutie de lapte condensat? Mai folosesti din cel din Moldova sau iei de la Lidl acum?
Iti multumesc anticipat pt raspunsuri, sper sa vezi commentul asta repede ca-s disperata de graba pt ganache…. :))))
Puuup
Oana, in primul rand salut si multumesc pentru urarile pentru Luca! 🙂 Reteta de ganache de ciocolata o gasesti aici: https://teoskitchen.ro/2012/10/tort-cu-ciocolata.html Lapte condensat iau din Auchan, acolo au crema si nu am folosit chiar toata cutia, pentru ca am folosit o tava mica pentri cheesecake, deci cam jumatate de cutie. te pup si spor la gatit!
PS – Am fost in Scotia de curand si am mancat niste aperitive f interesante, eu una nu mai auzisem de asa ceva… Se numesc oua scotiene la cuptor. Am cerut reteta, am facut o data si mi s-au parut ca cele de la mama lor. Sunt f potrivite pt mese festive, sunt si bune, si “decorative” si m-am gandit sa te intreb daca vrei sa-ti trimit reteta, e de sezon…. :))
Chiar te rog 🙂
Minunata reteta! Am facut-o azi, doar ca am inlocuit fulgii de ciocolata cu coaja de la 2 lime, pt o savoare unica…Si timpul de pregatire est rezonabil 20 minute… Felicitari!
Buna fetele!
An incercat si eu reteta ieri, am folosit cantitati duble(tava mea are 26 cm), insa am o pare problema cu inchegatul…am lasat-o peste noapte in frigider si in mijloc e in continuare mai moale decat inainte de a o baga la cuptor…zic eu ca am respectat toti pasii doar ca am folosit mascarpone de la Galbani. Acum l-am bagat la congelator sa vad daca reusesc sa o dreg…oare ce am gresit?
Abia ce am bagat prajitura la cuptor. Multumesc, Teo, pentru o reteta super usoara si delicioasa! 😀
Buna seara! E a 3 a oara cand fac acest cheesecake si de fiecare data mi s-a taiat crema, chiar daca am respectat instructiunile intocmai. Efectiv crema se separa. Raman in vas cu o jumatate lichida, iar cealalta jumatate e o branza grunjoasa. O data am incercat sa fac crema la mana cu ajutorul unei linguri de lemn, insa m-am lovit de aceeasi problema – crema taiata.
As dori sa aflu care este cauza. Va multumesc anticipat!
BUna, Roxana. Exista foarte multe cauze pentru care ti se putea taia crema: branza nu a fost bine scursa, crema de branza nu era la temperatura camerei, mascarpone la fel. Eu fac reteta asta de foarte multe ori si nu am patit niciodata. Ce fel de crema de branza si mascarpone folosesti?
Multumesc mult pentru raspuns! Folosesc doar mascarpone, nu si alt fel de branza. Ultima data am folosit mascarpone de la Delaco. Alta data am folosit de la Prodlacta. Am mai incercat si alta marca, insa nu imi amintesc numele. In orice caz, pe toate scria ca sunt ideale pentru desert. De scurs, nu am scurs foarte bine mascarponele, deci asta e o cauza probabila. Iar legat de temperatura… am scos mascarponele de la frigider cu aproximativ o jumatate de ora inainte de a prepara crema.
Un tort minunat! L-am facut in toate combinatiile posibile: si fix asa, si cu 1/2 de masuri, si cu toate cantitatile dublate in tava dreptunghiulara… iese minunat in orice situatie! Vreau sa iti multumesc Teo, cu ajutorul tau am ajuns de la a NU stie sa fierb un ou acum 3 ani, la a face un tort pe saptamana! Keep up the good work & inspiration!
Eu iti multumesc, Timea, ca ai avut incredere sa imi incerci retetele! Pupici si te astept aici oricand! :*
Buna ziua. Am si eu o intrebare : daca pun afine in loc de fulgi de ciocolata, va iesi ok ? avand in vedere ca afinele au multa apa…