Populatia cajun este populatia Acadiei, o regiune/colonie franceza din America de Nord, care include o parte din Quebec, provinciile maritime, New England si influentele se intind pana in Philadelphia. Bucataria cajun a aparut de voie de nevoie, cand colonistii de origine franceza au trebuit sa se adapteze la ceea ce le oferea noul lor pamant:orez, languste sau trestie de zahar si este o adaptare a bucatariei frantuzesti rustice.
O masa cajun autentica este de obicei gatita in 3 vase: unul pentru orez, mamaliga sau un alt preparat pe baza de cereale, un vas pentru legume (in general cele care erau in sezon) si un al treilea pentru mancarea de baza, carnea (curcan, porc, peste, languste, vanat sau orice alta sursa de proteine disponibila). Mancarea trebuia sa fie destul de consistenta pentru a hrani o familie numeroasa, in care toata lumea presta munca fizica. Legumele folosite pentru aromatizare erau ardeiul gras, ceapa, salota, usturoiul, telina, apio, morcovul iar dintre condimente si ierburi aromatice patrunjelul, foile de dafin, piperul cayenne etc.
Acum ca am facut introducerea, pot sa va spun de ce va propun acest amestec de condimente: pentru ca e foarte bun, normal! 🙂 Si pentru ca se poate folosi la orice tip de carne dar si pentru legume, este foarte versatil si e bun de avut la indemna in orice bucatarie. Si dintr-o data, avand atatea calitati, un borcanel de condimente s-a transformat intr-un cadou simpatic pentru mama, o vecina sau o prietena pasionata de bucatarie. Ingredientele se gasesc usor, amestecul se prepara si mai usor iar borcanele gasiti nu doar la Ikea (unde pretul e foarte rezonabil), ci in general la orice hypermarket sau chiar la magazinul antic si de demult – “metalo-chimice” din cartier.
Ingrediente:
– ¾ cana sare de mare
– 1 cana boia (eu am folosit dulce)
– ¾ cana fulgi de ceapa
– 6 linguri fulgi de usturoi
– 6 linguri cimbru uscat
– 6 linguri busuioc uscat
– 2 linguri condimente pentru pui
– 2 lingurite piper negru
– 2 lingurite piper alb
– 2 lingurite piper cayenne
Nu ne ramane decat sa le amestecam pe toate:
Si sa le punem in borcanele inchise etans. Din cantitatile de mai sus ies undeva la 3 cani de mix, deci suficient cat sa dati cadou dar si sa pastrati pentru voi. Puteti pune condimentul si in straturi, in sticlute, va arata deosebit. Sa va fie de bine!