De foarte mult timp ma gandesc sa gatesc linte si pana acum nu mi-a fost dat. Mereu au avut prioritate alte retete dar intr-un final am ajuns sa gatesc si crema de linte, care e o crema foarte hranitoare, cu indice caloric mare, perfecta pentru o zi de post.
Ingrediente:
– 500 gr linte
– o legatura zarzavat pentru supa (3-4 morcovi, patrunjel radacina si verde)
– o gulie
– o ceapa alba mare
– 2 litri apa
– 2-3 linguri de ulei
– sare, piper, dupa gust
E foarte important sa tineti lintea la inmuiat in apa rece, peste noapte. Va fierbe mult mai repede, e acelasi procedeu pe care il folosim si pentru fasole. Dimineata schimbam apa de pe linte. Nu fierbeti lintea in apa in care a stat peste noapte. Cat timp lintea se racoreste, curatam toate legumele si le taiem marunt. Incingem uleiul si calim putin ceapa. Cand ceapa se inmoaie, punem apa si restul legumelor. Lasam la fiert aproximativ o ora, pana cand toate legumele sunt fierte si lintea e moale.
Acum trecem la artileria grea: punem legumele in blender si completam cu apa, putin cate putin, pana obtinem consistenta dorita pentru crema noastra.
Puteti face o crema subtire, ca si o supa sau una mai densa, ca un piure. Se poate servi alaturi de crutoane sau cateva felii de bacon prajit (normal ca atunci nu mai e de post). De asemenea, daca alegeti varianta carnoasa a supei de linte, puteti inlocui apa cu supa de pui.
Imi cer mii de scuze ca nu am poza cu rezutatul final, a trecut foarte bine crema si am uitat sa fac, recunosc, pur si simplu am uitat. Dar cum intentionez sa o mai fac de curand pentru ca mai am o jumatate de punga de linte, promit sa pun pozele in curand. Pana una alta, sa incercati crema de linte, sigur nu o sa va para rau. Sa va fie de bine!
Dupa cum ti-am spus si ieri, sunt o mare fan al site-ului tau! Sper ca a iesit tortul si surpriza a fost pe masura…
E printre preferatele mele,alaturi de supa crema de mazare.
Eu mai adaug ,2-3 catei de usturoi
caliti putin in ulei,
boia dulce si ceva "verdet".
E foarte versatila.Poti sa o combini cum doresti si nu prea poti gresi.
Imi place si pentru ca e 2 in 1
Nu mai ai nevoie de felul doi. 🙂
E intr-adevar o supa foarte buna. Sa incerci si cu linte rosie, e un pic mai delicata si daca o sa o aromezi cu chimen o sa fie si mai buna 🙂
Eu unul am si uitat ca asa ceva se poate manca…:)
O zi minunata iti doresc
Dar de care linte se foloseste? Cunosc cel putin 5 6 feluri si am incercat o singura data sa gatesc cu un tip de linte cu coaja foarte ciudata si neplacuta. Trebuia sa fi facut ceva? Carmen
supa de linte este foarte sanatoasa,mai ales ca inlocuieste carnea; pentru supa se foloseste LINTEA ROSIE, cea verde se foloseste ptr mancare de linte cu orez;lintea rosie nu trebuie pusa la inmuiat , ea fierbe foarte repede,indicat este sa se puna in supa in momentul fierberii KAMUN( adica chimen macinat ) impiedica balonarea si fermentatia in stomac; merge foarte bine servita cu crutoane de paine.
draga Teo, mi-ai dat de munca azi, ma apuc de supa de linte.
luminita
supa de linte rosie este foarte sanatoasa eu o condimentez cu menta si chimen si fiecare isi pune in farfurie si zeama de lamaiie si cu ceapa rosie este nemaipomenita in loc de gulie pun cartof sa fie mai cremoasa.Esti f.tare Teo imi plac retetele tale sunt super am incercat mai multe.
O reteta Traditionala din Grecia,care da un gust minunat,adaugi putin usturoi si foi de dafin.
Se serveste cu putin ulei de masline,otet si branza!
P.s Eu morcovii ii fac fasii,cu curatatorul de coji!