Prajitura cu branza, nuci si lamaie

De mult nu am mai mancat o prajitura atat de aromata! O alegere excelenta as zice, chiar daca vizual nu m-a incantat foarte tare, gustul deosebit, blatul crocant in combinatie cu crema de branza si aroma de lamaie fac toti banii. Am primit de curand de la mama o carticica cu reteta simple, ilustrate si asta a fost prima care mi-a sarit in ochi.

Ingrediente:
– 2 cutii de branza Philadelphia
– 125 gr de unt moale
– 40 gr de zahar pudra
– o esenta de vanilie
– 160 gr + 30 gr de faina
– 3 linguri de nuci tocate
– 220 gr de zahar tos
– 3 oua (am uitat sa le pun in poza)
– zeama de la o lamaie mare
– o esenta de lamaie
– o lingura cu varf de coaja de lamaie

Batem cu mixerul untul (care e neaparat sa fie moale, la temperatura camerei si NU topit), cu zaharul pudra si esenta de vanilie. Incorporam apoi, treptat faina (cele 160 de grame) si nucile tocate. Tapetam o tava (a mea a avut 22 x 33 cm) cu folie de aluminiu, ungem folia cu ulei si cu mana sau cu o spatula, presam aluatul in tava, astfel incats a fie uniform. Coacem aluatul 15 minute in cuptorul preincins la 175 de grade.

Cat aluatul sta la copt, pregatim crema: batem branza (care trebuie sa fie tot moale) cu zaharul tos, pana cand zaharul se topeste si obtinem o spuma de branza. E randul celor 3 oua, pe care le punem in compozitia de branza intregi. Dupa ca ouale sunt bine incorporate, punem coaja de lamaie, sucul de lamaie, esenta de lamaie si faina. Crema obtinuta se toarna peste blatul copt si se niveleaza cu o spatula. Prajitura se mai coace 30 de minute, pana cand face o crusta frumoasa. Testati-o cu scobitoarea inainte de a o scoate din cuptor.

Lasati prajitura sa se raceasca complet si apoi o puteti taia in cubulete. Intreaga bucatarie a mirosit a lamaie si a branza si a… vorba lui Tudor Chirila… “Sa miroasa a mar si a zori si a tot ce-i mai bun intr-o casa”…

17 Comments

  1. Teodora

    Mama, Teo si gagicilor, da cand aveti voi vreme sa tot faceti atatea multe, multe, bune, bune………si mai aveti si bebelai…..
    Prajitura arata super, am cumparat ingredientele s-o fac si eu sambata.
    Sunt noua la “voi” dar urmaresc blogul de mult timp si ma tot minunez cand aveti voi timp sa gatiti atatea, mai faceti si poze cu fiecare pas…..
    Oricum, felicitari. Am sa va mai scriu atata ca io-s departe, tocmai in tara cangurilor si e 9 ore diferenta.
    Am sa va scriu dupa ce fac prajitura sa zic cum a iesit.
    Teo, nota 10 cu felicitari!!!!!!!!!

  2. Mi se pare tare interesanta combinatia asta!

  3. SARILLA

    Buna!In primul rand, felicitari pentru blog!Il urmaresc cu interes de cand l-am descoperit, datorita tie mi-am luat si aparat de facut waffe.:) Sunt asa de incantata, ca vreau sa fac toate retetele, nici nu stiam cu care sa incep mai intai.:)Am inceput cu dulciurile, normal.
    Am si eu o intrebare.Cum pot sa masor faina atunci cand e vorba de fineturi, ex. 525 grame..daca nu am cantar de bucatarie?Am pahar gradat pentru ml, pentru lichide, care e raportul dintre gr si ml?Mersi mult.

  4. Marble Host

    Intr-adevar preajitura arata cu adevart chiar foarte foarte bine, pacat totusi ca ne aflam in post, nu ar fi mai bine sa vedem niste retete de post acum?

  5. Buna tuturor! Si eu sunt relativ noua pe aici si am o nelamurire. Cum sa fac sa nu-mi scada blatul cand il coc? Care e smecheria?
    Teo deja am facut o gramada din retetele tale si sunt super buneee!!!Esti o gospodina pe cinste! Felicitari!

  6. buna, este e blog o reteta de rete de post.

    aura, reteta e sa pui blatul in cuptorol incalzit, si s anu deschzi deloc cuptorul in primele 20 de minute.

    Teodora, multumesc de apreciei, dar sa stii ca nu suntem mai multe, sunt numai eu, e blogul meu, singura singurica 🙂

  7. bookătar

    suna foarte bine, usor de presimtit gustul din descrierea ta.
    lucrul de care-mi pare rau, ca bucatar de restaurant, e ca publicul, cu putine exceptii, nu prea e pregatit sa incerce si altceva decit tiramisu ori clatite cu fineti 🙂

  8. Teodora

    Teo, stiu ca e blogul tau si esti tu singura care-l faci si desfaci….eu te admiram pe tine si munca ta la blog, cu poze pt fiecare pas al retetei dar admiram si celelalte (ceilalti) care scriu ca fac retetele. Ca scriu, da, scriu, dar scriu in timp ce prepara sau imediat dupa ce au preparat…..si pentru asta trebuie timp.
    Iti admir munca TA in care pui atata pasiune zi de zi. Ca trebe timp sa stai sa te gandesti ce sa gatesti in ziua respectiva. Apoi aduni toate cele de trebuinta. Si incepi. Faci un pas, pac o poza….al doilea, inca o poza. Si tot asa. Cand e gata mai faci cateva poze care apoi trebuie puse pe computer, combinate cu reteta….Totul cere timp si mai ales rabdare. Desi locuiesc acum intr-o tara unde e usor sa cumperi take-away sau alte preparate care numai s-ar baga la cuptor sau s-ar gati in 10 minute, sunt adepta gatitului acasa. Dar cum incep serviciul la 8.30 am si termin la 17.00, pana ajung acasa e putin trecut de 17.30, gatesc ceva ce se face repede.
    Oricum, felicitari pt toata munca ta. Esti de admirat.
    Prajitura n-am apucat s-o fac din lipsa de timp dar ingredientele-s in frigider si le va veni vremea curand.
    (eu acum is in Australia dar de loc is din Oradea).

  9. SARILLA

    Buna!Te intrebasem ceva..am vazut ca nu ai raspuns…Poate stie vreun cititor,atunci…cum sa masor la fix faina(ex. 320 gr.) daca nu am cantar de bucatarie?Mersi.

  10. buna,
    este prima mea postare desi urmaresc de mult retele tale. iti apreciez rabdarea de a ne oferii imagini si detalii, de aceea indraznesc sa vin si eu cu o rugaminte…

    sa imi spui si mie daca pot folosi o branza pe care o prepar singura din iaurt. si eventual ce gramaj are un pachet de branza philadelphia (desi pot verifica acest aspect si in magazin).

    o zi super iti doresc si mii de multumiri

  11. casie, nu stiu sincer daca o sa iasa cu branza facuta din iaurt, chiar n-am incercat, insa poti sa incerci tu si eventual sa-mi zici si mie rezultatul..

    o cutie de philadelphia are 125 de grame 🙂

  12. Servus (ca la noi in ardeal)

    Revin cu multumiri pentru raspuns, dar nu numai….
    Deci am facut prajitura, a iesit excelent (chiar si cu branzica de casa), am cucerit pe toti cei care i-am servit. mie mi-au ramas numai firimiturile.
    data viitoare voi face portie dubla sau chiar tripla. Nu am facut fotografii, dar crede-ma pe cuvant a fost excelenta.
    mii de multumiri inca odata pentru minunatele retete. O zi buna

  13. Acum am scos-o din cuptor si e foarte buna. N-am mai mancat pana acum praji cu nuci si lamaie, dar e foarte buna combinatia si crema de branza o face extraordinara.
    Multumesc mult pentru reteta 🙂

  14. Anonymous

    Buna!

    Nucile alea ‘tocate’ inseamna maruntite cu un cutit, sau ceva de genul? Adica NU date la masina de tocat nuci?

    Se poate fara esenta de lamaie – eventual cu putin mai multa lamaie?

    Iar in loc de branza Philadelphia se poate pune branza de vaci normala sau light?

    Scuze pentru toate intrebarile astea, ma intrebam daca pot face o varianta mai ‘naturala’ 🙂

  15. Sa le luam pe rand:
    – nucile sunt tocate, taiate cu cutitul, asa cum se vede si in poza (pt asta incerc sa fac poze cat mai detaliate)

    – poti renunta la esenta de lamaie dar sincer nu vad ce rai ii face prajiturii

    – branza de vaci nu e destul de cremoasa. Poti folosi mascarpone daca vrei, dar eu tot cu Ohili zic ca iese cea mai buna

  16. am incercat reteta si e foarte buna,merci!

  17. Anonymous

    Buna Teo,vreau sa fac si eu prajitura,dar nu am inteles ce fel de branza trebuie folosit,te referi la crema de branza Philadelphia?
    Multumesc anticipat

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.