Ca si tortul cu capsuni dinainte, nici tortul asta n-a fost planificat, doar ca daca vad capsunii, nu ma pot stapani. Mie imi place foarte mult pt ca e fara coacere si pt ca e foarte usor si pufos, nu iti da impresia ca ai mancat porcul de Craciun.
Pentru blat:
– 200g de biscuiti
– 150g de unt topit
– 2 esente de vanilie
Pentru mousse-ul de capsuni:
– 400g de capsuni
– un pliculet de gelatina
– 5-6 linguri de zahar
– 200ml de frisca
Pentru ornat:
– 1 1/2 tabla de ciocolata cu lapte
– cativa capsuni
Pentru blat pisam biscuitii cu ceva contondent, in cazul meu, ciocanul pentru snitele 🙂 Peste firmiturile care au mai ramas din biscuiti, turnam untul topit si esentele de vanilie si punem compozitia intr-o forma de tort cu pereti detasabili (a mea are diametrul de 24 cm) si pisam cu furculita pana obtinem un blat uniform. Dam la rece pana cand preparam spuma de capsuni.
Pentru mousse, taiem capsunii bucatele mici si ii punem la fiert impreuna cu zaharul. Dupa ce incep sa fiarba le mai lasam cateva minute, apoi le luam de pe foc si le dam prin blender pentru a obtine pireul de capsuni. Dam pireul la rece si intre timp batem frisca si ne ocupam de gelatina, pe care o inmuiem in 20-30 ml de apa si apoi o topim la bain-marie. Peste frisca turnam pireul de capsuni rece si gelatina cel mult calduta si turnam peste blatul de biscuiti. Dam tortul la rece cca o ora, apoi ornam cu ciocolata rasa si cu capsuni dati prin ciocolata topita. Apropo de ciocolata topita, Laura, sa stii ca eu tot nu izbandesc sa o topesc la cuptorul cu microunde, tot la bain-marie se desfasoara si operatiunea asta.
A iesit super fain, mie mi-a placut foarte mult si cum arata si gustul de mousse de capsuni, nici prea dulce, nici prea fin.. pur si simplu perfect!
Mmmm ce bine arata tortul tau, sunt convinsa ca e foarte usor.Eu am facut varianta asta cu fructe congelate dar nu se compara…uff trebuie sa cumpar capsuni. Neaparat ! :))
Cred ca il incerc si eu cat de curand. Dar o sa mai modific pe la el ceva, nu stiu ce, ca sa fac ceva cu blenderul, ca abia ne-am luat :))
Of, multe vreau eu sa fac de la tine da n-am timp din cauza sesiuniiiii. 🙁
Te pup!
Draga mea fie-ti mila de mine ca sunt la servici si salivez intr-una la reteta ta.Nu mai pot sper sa fie capsuni la magazinul de langa mine macar sa mananc capsunii deocamdata ca prajitura nu cred ca apuc azi sa fac.
Ama, a iesit intr-adevar f bine…desi chiar nu aveam nici un chef sa gatesc, de dragul capsunilor m-am apucat de praji 🙂
Pai pireul de capsuni il faci la blender…mai mult nu prea cred ca ai la ce il folosi, cel putin la reteta asta 🙂
Ce fel de blender ti-ai luat?
:-s imi pare rau, Claudia, nu a fost cu intentie 😀
Azi mai iau si eu o tura de capsuni, ca prea mi-e pofta :))
Nici eu nu m-am abtinut si am prajiturit ieri pas cu pas reteta cu mouuuusseee de capsuni. A iesit o nebunie…Citez: “Ti-a iesit “beton” prajitura asta!”(prietenul meu) Si ca laudele sa curga i-am facut si poze! Cica se citea in acele momente o pofta imensa pe fata mea. Adevarul e ca a fost racoroasa, fina, DELICIOASA and it made my day! Multumesc pentru reteta! Laura(Bucuresti)
laura, you made my day cu ce mi-ai scris 🙂 Ma bcuur f mutl cand cineva incearca retelele mele si ii plac 🙂
Teo, ce super ti-a iesit! 🙂
Am facut si eu o charlota cu cioco in week-end si chiar ma gandeam sa o repet cu capsuni ca tot au aparut asa navala.. 🙂
buna, teo mersi de reteta am facut parjitura duminica de ziua mamei soacre si a iesit super cu toate ca am avut de trecut peste mai multe piedici 😀 : gelatina a fost prea lichida pana la urma a iesit ca am mai pus-o pe foc, pe urma avand in vedere ca nu am avut tava cu pereti detasabili a inceput sa curga crema si ultima piedica am reusit sa ard ciocolata in cuptorul cu microunde:D( noroc ca am mai avut o ciocolata cu capsuni). Asa ca a fost o intreaga peripetie cu tortul dar pana la urma a iesit super si pana dupamasa a fost devorat.
ps.Crema am facut-o din dulceata de capsuni pt ca nu am avut capsuni proaspeti si am folosit cam o galetusa de 400 grame.
Claudia draga, felicitari :* Ma bucur mult ca ti-a iesit prajitura. cat despre peripetii, sa stii ca probelma cu gelatinca (ai zis ca a fost prea moale) a fost sigur pentru ca ai folosit o cantitate prea mare de apa. La un plic de gelatina, foloseste cam trei-patru linguri de apa. O pui intr-un oahar si o lasi sa se umfle. Cand isi dubleaza-tripleaza volumul, o pui la topit pe foc, in baie de aburi. Devine lichida si e perfecta. Daca folosesti 500 ml de apa cum scrie pe pachet…nu ti se mai intareste nici o crema. M-am fraierit si eu asa 🙁
Cat despre ciocolata topita in cuptorul cu microunde, tocmai8 am pe mana o arsuna (cred ca de gradul 10) pentru ca am topit ciocolata in micro si cand am scos-o a explodat efectiv pe mana mea, semn ca trebuie sa o topest tot in bain marie cum stiam si nu sa ma folosesc de tehnologiile astea moderne :)) Cred ca si cuptorul meu si al tau sunt prea puternice. Am dat la minimum puterea micorundelor, si tot arde ciocolata 🙁
Te pup!
buna teo, nu stiu daca poti sa ma ajuti intr-o problema socrul meu are probleme cu diabetul si ma intrebam daca stii niste retete pt diabetici ( nu neaparat prajituri mai degraba pentru mancare )sau daca poti sa ma indrumi spre alte bloguri care au retete pt diabetici.
Felicitari pt bebe sa fie sanatos(a) si tot binele din lume.
ms anticipat.
pooi am si eu vreo 2 intrebari…ce inseamna bain marie?????? si daca nam blender cu ce mai pot pisa sa fac piure de capsuni (inafara de mixerul stick) te rog sami zici ca tre sal fac (ce daca nu exista capsuni) :D:D
Carmen, daca nu ai blender, poti sa pisezi capsuni bine cu furculita sau cu instrumentul acela special de facut pireu de cartoti (este inclus in toate seturile de unelete de bucatarie. Cand capsunii sunt foarte copti poti sa ii treci printr-o sita mai deasa, pentru a obtine pireul de capsuni.
Bain marie este o procedura de fierbere/topire/incalzire la abur. Iei un vas mare, il umpli pana la jumatate cu apa si il pui la fiert. Petse el pui un vas mai mic, ale carui manere sa se spijine pe peretii vasului mare. IN vasul mic pui ce ai de topir, gelatina, ciocolata, branza, crema, orice.
arata superrrr…felicitari1
DECI ACEASTA RETETA M-A FACUT SA SALIVEZ!TREBUIE NEAPRAT SA O FAC PT VIITORUL MEU SOT!
SUNT FANA TA DESI NUMAI AZI AM DESCOPERIT ACEST BLOG!FELICITARI!
Buna Teo:)..am o intrebare..daca nu am blender as putea sa folosesc altceva pentru piureul de capsuni? ms anticipat:*:*
Andreea, poti sa ii pisezi foarte bine cu furculita sau sa ii treci printr-o sita fina, de ceai sau faina. IN cazul in care nu ai blender, e bine sa fie foarte copate fructele. Pupici
Mai am niste capsuni in congelator de anul trecut si musai sa-i pun la bataie pana nu apar cei proaspeti in piata…Mai fac o tura de praji dinasta de vis, pt ca data trecuta a facut senzatie.
Pariu ca deseara o sa am o vizita de la nasa mea, Codruta, daca citeste postul asta? :))
Eli
Misiune indeplinita. Prajitura e la frigider, acum am terminat-o. A iesit ''betonista''… 🙂
Eli
cred ca ar merge la ziua fetitei mele, petrecerea cu copi…. ce spui, e prea simplut, trebuie neaparat unul de frisca ?
ms. IUlia, sibiu
claudia imi permit sa-ti dau cateva sfaturi pt.socrul tau; foloseste iurt degresat in loc de smantana sau branza de vaci ,miere in loc de zahar,fructe proaspete in loc de dulceturi,iar in magazine gasesti faina fara gluten .zahar brun si multe alte produse pt. diabetici .foloseste-ti imaginatia si inlocuieste-le in retetele originale.
arata super tortul!!!iti vine sa manaci din el…eu l-as incerca cu ciocolata!
Chocolate chip muffins mi-au iesit si s-au topit imediat(eu ciocolata o sfarm in vasul mic de la robot)!Chicken Nuggets ar manca fetele mele toata ziua dar si briosele mozaic!Multumim Teo ptr ceea ce faci!!
Buna Teo, vreau sa fac maine aceasta praji si am o intrebare!! Scrii la preparare mouuse, ca bati spuma! Te referi la frisca? Vreau sa fac maine :)! Arata bestial!!
Andreea, da, este vorba despre frisca. Am editat acum reteta si am precizat asta. Multumesc!