Bine, recunosc, se poate sa fi exagerat un pic cu ciocolata. Un pic mai mult. Bine, poate am transformat una dintre retetele culinare preferate intr-o reteta decadenta, plina de ciocolata si inghetata. Si stiti ce? Nici macar nu ma intereseaza! A fost o vara destul de deprimanta pana acum si o sa va explic si de ce: vremea asta schimbatoare ma termina psihic! Mor cand plec de acasa in rochie lunga si vaporoasa si dupa 2 ore ploua cu galeata sau invers, dimineata e vreme inchisa si ma imbrac asa, mai de toamna si peste 30 de minute este cel mai puternic soare din lume si ma trec toate apele. Si senzatia pe care o urasc cel mai mult si mai mult, e cand plec de acasa in sandale sau flip-flops, umblu prin oras, fac cumparaturi, merg la lucru sau ce saracie fac si apoi ajung la terasa sa beau si eu o limonada ca tot omul pe timpul verii si in 10 minute maxim, imi ingheata picioarele… pai asta e vara? Ce sa faci? Sa umbli cu sosetele dupa tine, in geanta, pentru ca vremea e super capricioasa? Sau ce sa faci???
Deci da, vremea ma enerveaza cumplit. Un alt lucru care ma supara e ca Luca nu e acasa, e plecat in vacanta la bunici, fapt care ma bucura asa in general, pentru ca lui ii place foarte mult acolo, sta la casa si nu la bloc, se da cu bicicleta si skate-ul toata ziua si in principiu e foarte fericit. Dar pentru mine e ciudat sa nu il am in casa, mi-e dor de el de mor si ma tot gandesc cum de ne lasau parintii la bunici peste vara cate 3 luni la tara? Bine, pe mine personal nu, ca nu am avut bunici la tara si daca mergeam nu steam mai mult de o saptamana. Dar aveam colegi de scoala care plecau la tara imediat ce se termina anul scolar si veneau duminca seara, inainte sa inceapa scoala luni. Stiti cum zic? In fine, m-am luat cu vorba, dar ideea e ca mi-e dor de copil, mi-e foarte frig, chiar si acum, in timp ce tastez, am pantaloni de trening si hanorac si sosetele mele cu cupcakes…deci da…nu sunt prea happy zilele astea, asa ca merit ciocolata. De 3 feluri. Si cu tot cu inghetata. Pentru ca merit.
Ingrediente pentru 16 bucati (tava 20×20 cm):
– 200g ciocolata amaruie (60-70& cacao)
– 150g unt
– 3 linguri cacao
– 200g zahar
– miezul de la ½ baton vanilie sau ½ lingurita esenta de vanilie
– 3 oua mari
– 100g faina
– ½ lingurita praf de copt
– ¼ lingurita sare
Mai intai am incins cuptorul la 180°C, am ales functia cu ventitalie continua (elicea cu valuri sus si jos – da, este o precizare pe care o fac pentru incepatori 🙂 ) si am pus gratarul pe mijloc. Astea sunt niste operatiuni foarte importante la brownies, ca sa ne asiguram ca avem o brownie bine coapta. Asta inseamna ca la mijloc ramane “zemoasa” si poate parea usor necoapta, dar asa trebuie sa fie. Daca e coapta uniform si arata ca un chec, inseamna ca ati copt-o prea mult. In cazul brownies, nu este valabil testul scobitorii, dimpotriva: cand introducem scobitoarea in mijlocul prajiturii TREBUIE sa iasa cu usoare urme de ciocolata. Nu vrem o scobitoare uscata la brownies, da? 🙂 Buuuun, am stabilit cam tot ce e de stiut la procesul de coacere, asa ca putem trece la prepararea efectiva. Ca sa pregatim tava, o ungem cu unt pe fund si pereti si o tapetam cu faina. Eu am folosit o tava cu dimensiuni de 20×20 cm, dar daca aveti o tava mare de copt, puteti face o portie si jumatate sau puteti chiar sa o dublati pentru o super portie de brownies, pentru petreceri sau sarbatori sau daca aveti o familie mareeee.
Uuuuuuu, trecem la treaba? Bine! 🙂 Punem intr-o craticioara untul si ciocolata si le topim al foc mic. Nu vream sa fiarba, nu vrem sa fie prea fierbinti, asa ca le topim la foc foarte mic, amestecand des, pana sunt topite si avem o crema lucioasa. O punem intr-un bol mare si adaugam zaharul si cacaua. Amestecam bine cu telul. Nu e nevoie de mixer pentru reteta asta. Punem apoi ouale, unul cate unul, amestecan dupa fiecare. La final adaugam faina, cernuta impreuna cu sarea si praful de copt si miezul de la batonul de vanilie. Amesteca,mc at sa avem o compozitie uniforma.
Turnam compozitia in tava si o nivelam cu o spatula. Apoi o dam la cuptor. Coacem cam 20-25-30 min. Am dat timp variabil de coacere pentru ca poate diferi in functie de tipul de cuptor. Dar ideea e ca trebuie sa puteti apasa prajitura cu degetele si sa nu fie moale, sa nu va intre degetul in prajitura dar totusi, daca introduceti scobitoarea, sa NU iasa uscata. Lasam sa se raceasca putin, altfel nu o putem taia bine. Punem apoi glazura, adica topim 100g ciocolata alba si 100g ciocolata cu lapte si le turnam peste fiecare bucata de brownie. Eu am pus ciocolata topita intr-o punguta si am taiat-o la un capat. Da, puneti cata simtiti voi, in functie de starea de spirit. Mai mare tristetea, mai multa ciocolata, da? Si la capitolul inghetata am mers pe o varianta mai excentrica decat un simplu glob de inghetata de vanilie, am taiat 2 batoane de inghetata Bounty (care e ciocolata mea preferata in general) si am pus peste fiecare brownie. D-E-L-I-C-I-O-S!!!
Astea fiind spuse (cam multe am spus azi, cred ca sunt usor nevorbita, se vede ca Luca nu e acasa) o sa va las acum cu pozele de final, care sunt multe si ele, dar am vrut sa va tentez cu adevarat si sa va prezint cele mai bune brownies pe care le-am facut vreodata din toate unghiurile si toate pozitiile posibile, ca sa va indragostiti de ele la fel ca si mine si sa le incercati in weekend-ul asta ca prajitura voastra de duminica. Sa va fie de bine, prietenii mei ciocolatosi! 🙂
Adevarat! Am incercat-o si e THE BEST!!!
Super delicioasa si imi place aspectul asta de pufos. Bravo!
Hello Teo,
Arata f bine felicitari. As avea o intrebare si anume nu ai putea posta si cate un meniu pe fiecare zi?
Merci mult!
vai de noi prietenii tai ciocolatosi, Teo ce ne faci??? 🙂
Vai, Teo cum arata! Delicios :D. Te pup, sper sa devina vremea mai ok sa te poti bucura de o vara frumoasa indata ce vine Luca inapoi acasa :).
mamaaaa…m-ai omorat 😛 arata demential
fara intentie, promit :p
E singura rețetă de brownie pe care o fac… Fidelitate 100%
Ma bucur mult ca iti place!
Le-am facut si eu dar fara glazura ca mi s-au parut oricum destul de dulci. Foarte delicios!
Teo, tocmai am facut si eu aceasta prajitura! Este absolut delicioasa! Si foarte simplu de facut.
Deliciu si rafinat,a incercat mama si ia esit bine
A ieşit criminală! Am făcut mai multe reţete de la tine si aproape toate au ieşit bune sau f bune dar nu am simţit nevoia sa spun. Dar la asta e musai. A fost extrem de delicios. Noi le-am servit cu îngheţată de vanilie. Si partea bună e ca se păstrează bine si a doua zi.
ma bucur tare ca v-a placut! 🙂
e in cuptor 😀 eu am ales sa pun si niste bucatele de ananas prospat in ea…parca era prea multa ciocolata :)) si o sa renunt si la topping..sper sa iasa buna 😀
pacat…topingul chiar face diferenta…
Buna,
Buna,buna, buna…nu-s balbaita, stiu ca am salutat inca de la inceput, ziceam de prajitutura ca este buna tare. Sotul meu avea pofta de negresa dar am zis ca ii fac ceva si mai bun 🙂 Si n-am dat fuga la magazin sa iau cele necesare, a injumatatit cantitatile si am adaptat la ce aveam, adica doar 60 gr ciocolata neagra, am plusat cu inca doua linguri de cacao deci vreo 4 asa, in loc de praf de copt am pus bicarbonat (aveam emotii aici) si le-am pus in forme de muffins, aa si sa nu uit 110 gr de zahr brun, tot pe principiul ca atat mai era in casa. Au iesit 7 brownies – muffins de toata frumusetea si ma gandesc sa le fac o crema din ceva smantana dulce pe care o am prin casa, dar am ramas fara zahar, cred ca le mancam asa 🙂 Super usor de facut si adaptabila.
oh, da…multa ciocolata :)) arata foarte bine, e pe lista “de facut” 🙂
🙂
am facut-o si eu, e super buna si plina de ciocolataaaa , uite aici poti vedea cum mi-a iesit
Foarte aratoasa, foarte delicioasa, foarte ciocolatoasa ! Comentariu foarte lung, foarte mult mi-a placut , foarte multe felicitari !
Si acum, ce ma fac eu (la cat sunt de suparata voi avea nevoie de foarte, foarte multa ciocolata 🙂 ), pt ca aragazul meu este unul obisnuit, pe gaz. Ce ma sfatuiti ?
Buna, Emilia 🙂 Daca ai cuptor cu gaz pui la treapta din mijloc si verifici mai des prajitura, atata tot 🙂 spor mult sa ai
Sunt foarte impresionata de modul in care arata prajitura ta si mai mult decat ata trebuie sa recunos ca sunt o fana foarte infocata a ciocolatei la fel ca si tine. Nu as refuza o prajitura sau orice altceva care contine ciocolata nici in timpul celei mai stricte diete. Te felicit pentru tentul tau in arta culinara si abia astept sa incerc si eu reteta ta! Good bye Mrs.Chocolate! :* :*
foarte buna
Buna,
Nu e nevoie de mixer sau nu trebuie sa il folosim? Vreau sa incerc si eu aceasta reteta,dar as vrea sa folosesc mixerul, sa nu ramana cocoloase de la faina. Crezi ca e ok? Merci
Ahhh minunata reteta. Exact ce cautam sincer. Iti multumesc pentru ca ai specificat si setarile cuptorului 🙂
Eu am schimbat putin reteta, am pus o ciocolata si jumatate de Heidi Dark (85% cacao), pentru ca daca puneam 200 de gr cred ca iesea prea amara prajitura.
In loc de esenta de vanilie am pus un pliculet si zahar vanilat si o teaspoon de esenta de rom.
Din pacate am facut o mica greseala, nu am verificat prajitura la timp si nu a iesit asa moale cum doream (am scos-o la 26 de min), insa suficient de hidratata, nu foarte uscata.
Am pus langa ea o bila de inghetata de vanilie, pufoasa si am devorat-o! A iesit minunat!
dovada: http://i.imgur.com/IVoLzeN.jpg
Azi am facut-o a 3-a oara si parca e din ce in ce mai buna…e criminala!!!!!!!!!
Multumesc!
Teo, draga mea, imi poti spune si mie ce fel de cuptor ai? Eu fac parte dintre muritorii de rand cu cuptor din acela clasic, cu gaz, unde focul poate fi mic, potrivit sau mare. Sau pe trepte. Spune o vorba si pentru noi in retetele tale…. O zi buna iti doresc!
Buna Teo,
De fiecare data cand intru pe site si vad atatea bunatati si cat de bine arata,imi lasa gura apa.Felicitari pentru talentul tau si pentru profesionalismul de care dai dovada de fiecare data.As avea si eu o intrebare.M-ai putea ajuta cu o reteta pe care mi-as dori sa o incerc de Craciun?
Este vorba de clasicele piersicute umplute cu crema asa cum gaseam odinioara in cofetarii pe vremea raposatului?
Imi plac la nebunie si nu stiu unde pot gasi reteta.Multumesc frumos si iti urez sarbatori fericite alaturi de cei dragi.
Arata demential!
Ma duc sa cumpar ciocolata si … “Sa trecem la treaba!”
E extraordinar de buna, nu are cum sa nu-ti iasă…, e deliciasa rau. Eu am pus topping de ciocolata si am servit-o cu extra thick cream cu coniac !!!!!
Salut, as dori sa te intreb ce ciocolata ai folosit, menaj sau ciocolata simpla amaruie? Arata delicios!
am folosit banuti de ciocolata, din cei pentru fondue, de la Lidl. Dar merge la fel de bine orice fel de ciocolata, de la cea de menaj la cea amaruie sau cu lapte 🙂
Mersi!
cu drag 🙂
E foarte buna !! Iti vine sa mananci toata tava !!! Multumim :*
In caz ca ai uitat limba romana, “flip-flops” se cheama slapi! Sterge-te putin in coltul gurii ca ti-a ramas niste engleza pe acolo!
multumesc de atentionare, esti o draguta 🙂
Draga Ingrid, in caz ca nu ai observat, acesta este un blog culinar… nu-si au rostul astfel de comentarii, zau, si plus de asta mai sunt si cei care nu stiu asa multa engleza si le prinde bine cate un cuvant doua pe care le pot invata in timp ce bucataresc, ce zici? Hai sa bucatarim si sa lasam rautatile pentru ca aici se intalnesc educatia, bunul simt si arta culinara!
Teo am gatit azi rulourile de tortilla si sparanghelul crocant…o nebunie! Te pup si te imbratisez!
Fereasca Dumnezeu, Teo, ai facut atatia oameni fericiti aseara cu prajitura asta!Iti multumesc din sufletelul meu plin de ciocolata(am mancat in nestire) pentru aceasta minunata reteta!
Te pup si te imbratisez!
Buna Teo, e prima data cand am sa incerc o reteta propusa de tine iar acesta brownie “suna” delicioasa ! Singurul meu dubiu e: eu am o tava de tort, acea cu pereti detasabili de 24 cm, ar trebui sa adaug mai mult la cantitati? Sunt abia a inceput cu facutul prajiturilor si pana acum am dat-o de cateva ori in bara. De data asta vreau sa fiu sigura ca o sa iasa tot bine. 🙂 Te rog raspunde-mi asap, vineri seara ar trebui sa servesc colegilor mei aceasta deicioasa brownie. Multumesc anticipat
am uitat sa specific in caz ca nu se intelege, tava este rotunda.
In primul rand, Sarbatori Fericite iti doresc, si multa lumina in casa si pe masa! 🙂
Pt ca tu esti cea mai “bucatareasa” dintre prietenele mele ;), indraznesc sa te intreb: tu ce aragaz ai? sunt in cautare de inlocuitor de rabla si nu prea stiu in ce tabara sa ma bag… 🙂
Multumesc oricum! Pupici multi pt toti!
Punem toppingul cand servim, sau putem pune peste toata prajitura chiar daca se va manca maine?
acuma o facem si noi . apropo arata delicios
La mine a ieşit cam amăruie. Pot pune o ciocolată cu lapte şi una amăruie în loc de 2 amăruie?
Foooarte buna! am urmat reteta ta de 2 ori, si a iesit guuusoasaaa! 🙂 multumim!
Foarte, foarte buna! Apreciez explicatiile
Buna,
Am facut si eu aceasta reteta insa mi-a iesit foarte sfaramicioasa….am tinut-o la cuptor 25 min la 180 grade
Este pr prima data cand fac brownie si a iesit dementiala. Eu am pus doar 100 g zahar si a fost suficient de dulce iar glazura nu mi-a placut(muult prea dulce) asa ca am pus un sos de fructe de padure pasate! Mi-nu-na-ta!
cu drag 🙂 sa iti fie de bine!
Buna,sunt o fana a ta dar si a ciocolatoaselor tale, am o intrebare…daca nu sunt foarte suparata si imi place de mor ciocolata, ce ma fac? ca aproape toate retetele tale asteapta randul la incercat, iar unele dintre ele au fost un mare succes. multumesc pentru postari, le citesc cu mare drag si multumesc pentru ca existi! pupici!
Eu iti multumesc ca ma citesti 🙂 Te pup si mananca ciocolata si cand esti fericita, o sa te faca si mai fericita 🙂 te pup :*
Aww… The best brownie.!…. E pentru prima data cand fac chestia asta..si a 2’a X cand mananc asa ceva…. Am urmat reteta ta, doar ca am mai adaugat si un pic de nuca.
MINUNAT.!
Pingback: Brownies - Caut reteta
Am incercat mai multe retete de brownie dar nici una nu m-a cucerit.. pana la minunatia asta ! Nebunie de prajitura, o ador ! Multumesc multumesc multumesc pentru reteta!!
Toata casa miroase a ciocolata ! Te pup Teo
Si eu te pup, sa iti fie de cel mai bine! 🙂
Pingback: Brownies – să curgă ciocolata | floridemandarin
Absolut fabuloasa! Esti un adevarat chef. Tocmai ce am gustat din aceasta prajitura, si mi se pare de-a dreptul fabulos de gustoasa! Sotul parca s-a mai indragostit o data de mine. :p Esti o inspiratie! 🙂
Multumesc mult de cuvintele frumoase, dar nu sunt chef, sunt doar o gospodina si incerc sa impart cu voi ce gatesc eu acasa si iese frumos 🙂
Am facut ieri reteta pentru prima data, cam in 2 ore toata tava s-a golit, asa ca azi am facut portie dubla. Se face incredibil de repede, e decadenta, e dementiala, deci a avut succes maxim! Multumesc de reteta!
Ma bucur ca ti-a palcut! Sa fie si tava 3 si tava 4 si tot asa 🙂
Buna! Am facut si eu aceasta reteta, insa nu a crescut deloc si nici nu prea s-a putut taia. Avea si aspect cam crud in interior desi am lasat-o aproximativ 40-50 minute in cuptor. Care sa fie problema? Multumesc anticipat!
Roxana, brownie nici nu creste foarte mult (de asta se si pune intr-o tava mica, pentru ca altfel nu iese inalta) si la mijloc asa ramane, ca si cum ar fi nefacuta. De fapt, asta si inseamna o brownie perfecta, sa aiba cca 1 cm de blat jos, 1 cm de crusta deasupra si mijlocul moale, spre lichid. Cand se raceste la temepratura camerei se taie foarte usor 🙂 sper ca ti-am fost de ajutor, te pup si spor la bucatarit!
Super faina reteta, Teo! Am incercat-o in sfarsit si a iesit perfect 🙂 Am adaptat-o putin, am adaugat esenta de portocale si putin suc de portocale pentru un iz de sarbatori de iarna 🙂
Ma bucur ca ti-a placut, Corina si mai ales ca ai adaptat-o dupa gusturile tale 🙂 Sa iti fie de bine si Sarbatori Fericite! 🙂
Buna Teo! Am facut reteta ta, delicioasa si intr-adevar foarte buna. Eu am mai adaugat in schimb ceva in plus si pot spune ca e si mai buna. Am adaugat 300g visine proaspete congelate, scurse foarte bine.
Buna, Ioana! 🙂 ma bucur ca ai incercat reteta si ca iti place si mai ales ca i-ai adus un aport personal! te pup si te mai astept pe blog! 🙂
Foarte buna nota 20+ multumesc ca ai impartit cu noi aceasta reteta.
Voi meritati nota 30+ pentru ca imi incercati retetele si imi cititi blogul 🙂
Multumesc f mult pt reteta. Eu am folosit 70% ciocolata si nu am mai pus cacao, pt ca mi-a fost teama ca va fi prea concentrat gustul…De asemeni am adaugat o lingura de nes (nu se simte deloc gustul de cafea. Eu am facut compozitia intr-un singur bol (la microunde), adica dupa ce am topit untul cu ciocolata, am adaugat zaharul etc in acelasi bol. Am mai incercat si alte retete, dar aceasta este simply the best! Voi incerca si cu 3 linguri de cacao.
Ma bucur ca ti-a placut si sper samai incerci retete de aici! 🙂 pupici! :*
Azi am invatat ceva importat 🙂 care o sa imi ramana pe viata: pentru ca brownies sa iasa perfect trebuie pus cuptorul sa se incalzeasca si de jos si de sus. Acum am scos prajitura din cuptor si a iesit perfect. Asta s-a intamplat datorita tie. Multumesc
Cu tot dragul, Adela scumpa! 🙂
Perfecta, am executat-o acum cateva minute, a iesit ca restaurant!
Ma bucur foarte tare! 🙂 NU degeaba am zis deci ca e cea mai buna reteta a mea 🙂
Multumesc mult pentru aceasta retetaa……este extraordinara!!!!!!
Este delicioasa si se face foarte usor(eu am facut-o doar cu mana stanga,deoare
ce dreapta e in gips…..:)))))))…….)
Am facut-o de ziua sotului si a fost foarte apreciata.
Mihaela draga, m-ai facut sa zambesc! 🙂 Ma bucur tare ca ti-a placut, ca ti-a iesit chiar si in conditiile spuse de tine si….sa te faci bine, da? 🙂 Te pup si ti doresc Paste Fericit alaturi de cei dragi!
Pingback: Brownies cu inghetata | FOOD DESIGN
Pingback: Brownies cu inghetata | Atelierele Roua
am avut o zi ploioasa si mohorata,asa ca reteta a picat la fix(ma ales ca adoooor ciocolata). Acum prajiturica este la cuptor si sunt nerabdatoare sa o mananc,pare delicioasa. mersi pt reteta!
pupici!
Cu tot dragul! Te pup!
am folosi reteta si am facut pt fetita mea o tava mare pe care a dus-o la scoala si a oferit-o colegilor, pt ziua ei.Si lor le-a placut f. mult.
Si de atuci tot fac si fac si iar fac si ei tot cer , indiferent de ocazie.Norocul meu ca se face f. usor.
Ma bucur mult ca va place! 🙂
Am făcut această negresa. Este intr-adevar excepțională!
Ma bucur tare mult ca ti-a placut! 🙂
Tocmai o fac acum pentru a 3-a oară. Este demențial de bună. Teo ești o minune de om. Te pup si te îmbrățișez cu drag din UK
Multumesc mult pentru incredere! 🙂
super buna. eu am folosit mai putin zahar -130 gr, 150 gr ciocolata Manner cu 70%cacao si e suficient de dulce.
Oare pentru o tava de cuptor de dimensiun aprox 30×37×8 cm ce cantitati ar fi ok? Si timpul de coacere care ar fi?
Trebuie cel putin dublate cantitatile 🙂
Este cea mai buna reteta de brownies pe care am încercat-o !!!clar o sa o repet de cate ori o sa am ocazia !
Ma bucur mult! 🙂 nu degeaba spun ca este cea mai buna reteta a mea 😀
Draga Teo, super tare retetaaa. Din nefericire am un cuptor de pe vremea bunicii si nu aveam cum sa il dau la 180 ca iesea cenusa de brownie. Insa e buna rau… cu inghetata sau budinca sau simpla sau
… mai trebuie sa ma opresc ca plesnesc de la bunatatea asta. Te pup cu drag si iti multumesc pentru ca imparti cu noi bunataturi
Nu cumva trebuie si lapte la aceasta reteta ?
Nu, nu trebuie si lapte.
Compozitia este mult prea groasa pt a fi pusa in tava , a trebuit sa adaug cc 200 ml lapte
Compozitia pentru brownies asa si trebuie sa fie: mai groasa, mai consistenta. Nu este nevoie de lichid in plus.
Foarte buna, multumesc pt reteta.
Eu am pus ciocolata cu lapte in compozitie si am pus 100 g zahar, ceea ce mi se pare tot mult. Data viitoare voi pune mai putin.
Cu drag, ma bucur ca ati incercat-o. Asa este, trebuie mai putin zahar daca folosim ciocolata cu lapte.