Pana m-am intors eu din concediul in Antalya si mi-am revenit suficient de mult incat sa ma reapuc de gatit, au aparut cartofii noi, preferatii mei! Eu nu prea mananc cartofi in general, de mica am fost asa, cred ca eram printre putinii copii care nu se bucurau maxim in fata unei farfurii plina de cartofi prajiti, eventual cu mult cascaval ras desupra si un ou ochi. Dar e ceva legat de cartofii noi…nu stiu, mi se par asa mici si dulci si prietenosi, de te invita pur si simplu sa incerci retete noi cu ei! Si azi am incercat sa combin cartofii noi cu sosul meu preferat, carbonara, pentru o masa completa. Ajunge o lingura generoasa din cartofii astia si nu mai ai nevoie de nimic. E o mancare foarte consistenta si aromata si cum la Cluj sunt numai 12 grade in timp ce scriu articolul asta, pot spune ca te incalzeste frumos la stomacel š
Ingrediente pentru 4 portii:
– 100g bacon feliat subtire
– 800g cartofi noi mici
– 200ml smantana pentru gatit
– 100g parmesan proaspat razuit
– 2 galbenusuri
– sare si piper dupa gust
Mai intai prajim baconul intr-o tigaie antiaderenta, fara alt adaos de grasime. Il prajim pe ambele parti, pana se rumeneste si devine foarte crocant. Il scoatem apoi pe un servetel, pentru a absorbi excesul de grasime. Fierbem cartofii noi (pe care ii spalam foarte bine inainte si taiem eventualele parti maronii) in apa cu sare, vreo 20 min asa, sau pana furculita intra foarte usor prin ei, apoi ii trecem pe sub jet de apa rece. Daca doriti sa ii curtati de coaja, acum e momentul. Eu nu i-am curatat pe toti, numai pe cei care aveau coaja mai groasa. Separat, amestecam smantana dulce, galbenusurile, parmesanul, sare si piper. In tigaia in care am prajit baconul punem cartofii noi, baconul pe care il maruntim (e foarte crocant, deci il puteti marunti intre degete) si sosul. Punem totul la foc mic 10 min, amestecand in continuu, pana sosul se ingroasa. Mai potrivim de sare si piper si aia e!
Eu am dus cartofii noi la petrecerea burlacitelor a viitoarei mele cumnate š Da da, in caz ca nu v-am spus pana acum, unicul meu si cel mai iubit frate din lume, Rares, se insoara pe 1 iunie. E un moment foarte asteptat in familia noastra, suntem toti foarte emotionati si in acelasi timp agitati, asa ca sa fiti langa mine cu sufletul sa trec cu bine peste perioada asta care nu va fi usoara, dar e atat de frumoasa! Mai ales ca sunt 2 nunti, la o saptamana distanta, dar nu va faceti griji, ca nu uit de voi, da? Hai, va pup cel mai tare si revin maine cu o salata super buna, poate poate vine vara mai repede daca vede ca mancam…de vara!! š
Chiar am acasa niste cartofi noi si ma intrebam ce sa fac cu ei. Reteta a venit la fix, mai ales ca ador pastele carbonara! Multumesc, Teo!
Uuuuuuuuuuu , cat is de mistooooooooo , abia astept sa-i prepar si io , dar tre’sa ies la piata , asa ca voi mai saliva olecuta :d
Arata foarte bine, dar din pacate acum nu o pot gusta. Am hotarat sa intru la o cura drastica si nu imi permite sa ma delectez cu aceasta bunatate. Doar ca sper sa nu treaca sezonul lor pana voi reusi sa o incerc.
Multumim ,Teo…Casa de piatra!!!fratelui tau
smantana pentru gatit este smantana UHT sau doar smantana mai slaba ca si grasime. pentru ca eu am mai folosit smantana normala (de la LIDL) si s-a “branzit” chiar daca nu am pus-o peste preparatul foarte cald.
ps: o sa fac reteta aceasta pentru ca arata foarte bine, ca si multe altele de pe site-ul dumneavoastra.
super idee si ispititoare,multumim.pupici
mmmmm,mi se pare o mancare delicioasa!o incerc si vin cu impresii!te pup,Teo!Casa de piatra,fericire si o casnicie minunata fratelui tau!!!
mno, nu stiu ce-m gresit š
am folosit toate ingredientele si toti pasii retetei “ca la carte”, dar sosul s-a “branzit”.
Si eu am patit acelasi lucru. S-a branzit sosul, initial am crezut ca l-am lasat prea mult…nu inteleg de ce. A fost gustos si asa, dar a lipsit sosul..:))
Smantana e de vina, nu se foloseste din cea fermentata , pe care o punem la branza cu smantana de exemplu. Se foloseste doar cea din lapte dulce, care nu se branzeste la cald
Foarte buni!!! Dar mi s-a branzit si mie sosul.:( Nu stii di ce?
e din cauza smantanii dulce, care e musai sa fie grasa si pentru gatit, altfel se strange
Imi place foarte mult sosul carbonara si cred ca atunci si cartofii astia sunt tare buni!
voi face asta in seara asta! Merci Teo!
Sa inteleg,din fotografii,ca punem cartofii taiati si nu intregi cum reiese din descrierea retetei
Ei , gata nunta ? sau tine 3 zile , ca-n povesti … :d
Au iesit minunati!
Super reteta…made it myself… delicios tare de tot..de lins pe degetele :)))) Mersi Teo
Teo, as prepara reteta aceasta, dar nu folosec bacon. Spune-mi te rog cu ce il pot inlocui!? Multumesc
Nu-l inlocui cu nimic, pur si simplu nu-l mai folosi in reteta.
Acuma ma apuc si eu de reteta asta, pe care a descoperit-o sotul meu š Sper sa-mi iese, mai ales ca amandorura ne plac si cartofii dulci si sosul carbonara :)) Te anunt apoi cum a iesit š
Daca nu mai sunt cartofi noi se pot inlocui cu cartofi “vechi”? Cartof rosu sau alb? š
Bestial de delicioasa reteta ta, Teo! Pacat ca nu am descoperit-o mai repede!
una din retetele noastre preferate! i-am preparat de muuulte ori:) multumim
Arata delicios!! Imi lasa gura apa! Casa de piatra mirilor, sa fie sanatosi si fericiti pana la adanci batraneti! :*
Am facut si eu. Deliciosi, de nu ne putem opri :)) Dar eu am pus si usturoi, ne cam place. Au iesit superbi! Multumim!
MulČumim!! Foarte bunÄ!
Sa va fie de bine!