Am vazut ca v-au placut foarte mult ideile pentru masa de Craciun si Revelion, asa ca m-am gandit sa adun aici retete culinare pentru masa de Pasti, pe care le fac eu in mod uzual si care sunt foarte pe gustul familiei si musafirilor (care, in general, fac parte tot din familie, nu de alta dar nu se mai pastreaza obiceiul udatului cum se intampla in alti ani, deci nu mai vin invitati pe nepusa masa, cum ar veni).
APERITIVE
DROB DE MIEL – cel mai cel aperitiv pe orice masa de Pasti este si va ramane pe vecie, drobul de miel. Care insa, sa nu uitam, este foarte foarte greu la stomacelo-ficatel si deci trebuie consumat cu masura. Acum ca v-am avertizat, trebuie sa va spun ca ma bucur foarte tare ca se gasesc organe de miel de cumparat separat, cu tot cu prapur inclus, nu de alta, dar cand eram noi mici si multa vreme dupa asta, negustorii dadeau organele si prapurele numai si numai celor care cumparau un miel intreg, ceea ce nu era cazul nostru, ca vorba aia, familie mare, remuneratie mica, dupa salar. Acum e liber la drob si la miel si culmea, carnea de miel e chiar mai ieftina decat anul trecut 🙂
RULADA DE SPANAC CU LEURDA SI BRANZA – langa atata amar de carne de miel cata va fi pe masa voastra de Sarbatori, nu merge si ceva mai light asa? Si numai sa vezi combinatia verde-alb dup ace numa de carne grasa ai avut parte, mi se pare improspator!
GUACAMOLE – si mai multe verde nu a facut rau nimanui si guacamole completeaza foarte bine orice masa de sarbatoare. Poate fi servit chiat si langa friptura, ca si umplutura pentru BARCUTE sau ca si dip pentru tot felul de uscaturi, cum ar fi COVRIGEII DE CASA.
SALATA DE VINETE CU CIUPERCI SI KAPIA – pentru ca, nu-i asa, de ce sa suplimentam carnea grea de miel cu aperitive pe baza de maioneza? Nu incercam si noi ceva mai light? Si credeti-ma, e o salata de vinete surprinzatoare, combinatia vinete-kapia-ciuperci a facut furori in randul celor pe care i-am servit (ca sa nu fiu snoaba sis a zic ca au avut privilegiul sa guste din ea 🙂 )
CREMA DE RUCOLA – si ce am mai putea noi intinde pe o feliuta de paine care sa nu fie pe baza de unt, maioneza si miel? Dad a, o crema de rucola, cu un pic de branza, foarte fresh si care, culmea, ajuta si nu ingreuneaza digestia in aceasta perioada atat de dificila pentru sistemul digestiv.
CHIFTELUTE DE SOMON CU SOS DE PIPER ROZ – nu e o regula ca trebuie sa mancam miel si numai miel la masa de Pasti. Este, pana la urma, o masa de sarbatoare, o masa speciala si chiftelutele astea nu fac decat sa ii dea un aer si mai special. Somonul proaspat este atat de delicat in combinatia asta si merge atat de bine cu sosul de piper roz, de nu va puteti inchipui. Ca sa nu maiz ic ca nu stiu ce invitat la masa ar putea ramane rece in fata chiftelutelor, care totusi, vorba unui mare maestru “arata intr-un fel” 🙂
BRIOSE SARATE CU SOMON SI SPANAC – #pentruca pe principiul o masa intr-o farfurie si #pentruca unele gospodine nu au timp sa gateasca mai multe feluri de aperitive, briosele astea merge perfect pentru ca sunt satioase, au tot ce le trebuie si dupa o astfel de briosa puteti trece cu brio la friptura 🙂
BRUSCHETTE CU AVOCADO – o varianta foarte light de aperitiv, care lasa loc pentru drob si friptura de miel. Daca nu aveti chef sa faceti bruschettele, puteti sa faceti doar amestecul de avocado si sa il serviti ca atare, cu biscuiti 🙂
SUPA / CIORBA
CIORBA DE LOBODA – Trebuie sa fiu sincera cu voi: la noi in casa nu s-a gatit loboda, nici mama si nici buni nu au fost fane loboda si in concluzie, noi am facut cunostinta foarte tarziu cu loboda. Insa, daca va place supa de salata, cu siguranta va place si cea de loboda, pentru ca au un gust oarecum asemanator. Luca a mancat foarte bine ciorbita asta, mai ales daca am dres-o cu un pic de iaurt pentru el.
CIORBA DE MACRIS – o reteta pe care o facem de obicei de Pasti, cu miel, insa puteti sa o faceti la fel de bine cu pui. E o ciorba acrisoara natural, de la macris, dar daca doriti puteti sa o acriti si mai mult, folosind putina zeama de lamaie.
CREMA DE LEGUME CU BRANZA DE CAPRA – intr-o mare de carenturi grele, ce bine pica o crema de legume? Puteti sa o serviti cu crutoane clasice, ca atare sau cu bruschette cu branza de capra, ca sa fie si mai speciala si de sarbatoare.
SUPA CREMA DE ARDEI COPTI – buna si rece si calda, si cu smantana si fara, cu crutoane sau fara. Buna pentru stomac si buna pentru suflet! De servit, merge bine cu un pic de smantana, crutoane, pe care eu le fac din franzela toast, pe care o tai cubulete, fara coaja, apoi pun cubuletele de paine in tava, le stropesc bine cu ulei de masline si le condimentez cu sare, piper, oregano, busuioc si le coc la cuptor, pana sunt frumos rumenite pe toate partile.
SUPA CREMOASA DE PUI – De ce e buna buna supa asta? Pentru ca e cremoasa, dar nu ca o supa crema; pare ca ar fi plina de smantana, dar totusi e facuta cu iaurt iar leusteanul, leurda si prazul merg impreuna mai bine decat va inchipuiti!
SUPA DE GAINA – Taieteii se fierb separat pt ca daca ii fierbem in supa, in primul rand supa se face tulbure si atunci degeaba v-ati chinuit sa o fierbeti la foc mic, si-n al doilea rand este mult mai perisabila. In supa de gaina se poate lasa si zarzavatul daca doriti, mai ales morcovii sau se pot inlocui taieteii cu galuste de gris. Insa la noi acasa, de cand ma stiu eu, supa de gaina se serveste simpla, cu “lăşcuÅ£e” (asa se numesc taietii mici si patrati la mnoi in ardeal) si cu foarte mult patrunjel proaspat 🙂
FRIPTURA
FRIPTURA CLASICA DE MIEL – In mintea mea aceasta este friptura clasica de miel. De ce ii spun asa? Pentru ca in sufletul meu e “friptura fripturilor”, cea pe care mi-o aduc aminte de la fiecare masa de Pasti in familie, cea pe care o preparau tata si bunicul meu, Dumnezeu sa-i ierte si pe care o prepara inca, in fiecare an, mama sau Buni si de acum si eu. Numai gandul ca toata casa va fi invada de aroma de miel la tava este suficient ca sa imi deruleze in fata toata copilaria si toti anii fericiti…
COSTITE DE MIEL LA CUPTOR – Le-am condimentat cu plante aromatice proaspete, un pic de vin rosu sec si un strop de lamaie si chiar au fost pe gustul tuturor. Daca nu gasiti costite de miel, le puteti inlocui linistiti cu cele de porc, important e sa retineti ingredientele folosite pentru marinarea carnii, pentru ca ele fac cu adevarat diferenta.
FRIPTURA PICANTA DE MIEL – Ca sa nu o privam de gloria pe care o merita, nu am facut nicio garnitura sofisticata, am fiert doar niste cartofi noi, i-am stropit cu un pic de ulei de masline, i-am garnisit cu o mana de busuioc verde tocat marunt si i-am sarat, nu mult, asa cat sa prinda gust. A fost o masa de duminica foarte buna, zic eu, picanta si bunaaa!
CURCAN UMPLUT – in caz ca nu mancati carne de miel deloc, din diverse motive, curcanul sau rata raman o alegere foarte buna. Si un curcan de 3 kg, cum a fost cel gatit in aceasta reteta, hraneste cu success o familie de 5-6 persoane 🙂
PUI KIEV – tot pentru cei care nu doresc sa introduca mielul in meniul pascal, foarte bun e Puiul Kiev, care se face usor, e super aromat si seamana  cu snitelele…dar nu prea! Sunt mai multe metode de preparare, dar dintre toate, eu am gasit una care imi place mie cel mai mult, nu de alta dar nu imi place sa bat carnea de pui prea mult, nu imi plac snitelele subtiri in care vezi carnea numai si numai cu lupa 🙂
GARNITURA
RISOTTO CU HRIBI – orezul completeaza bine orice masa, friptura, carne, cel putin in mintea mea. Iar un risotto facut cum trecui si prezentat ca la carte, nu se poate sa nu se potriveasca mesei de Pasti J
SPANAC LA CUPTOR – De cand eram mici am crescut cu spanac, gatit in principiu de Buni Sia, sub forma se piure. Pe Luca l-am crescut la fel, cu muuult spanac in dieta si fara a se uita la desenele cu Popeye marinarul, spanacul este mancarea lui preferata. Asa ca, din cand in cand schimbam reteta, pentru ca nu as vrea sa se plictiseasca si sa nu il mai pape. Asa am ajuns la varianta de azi, spanacul la cuptor, cu ou, bineinteles (din care unul la vedere, ca Luca nu mai se lasa vrajit ca oul e “inuntru”, daca nu il vede, nu ma crede). Se face usor, este delicios si face impresie buna chiar si celor care nu sunt in mod normal fani “verzaciuni”.
SALATA DE SPANAC, GNOCCHI SI TOFU – Daca nu stiti prea multe espre tofu, o sa va spun ca se face din lapte de soia, printr-un procedeu asemanator cu producerea branzeturilor si daca pana acum aveam indoilei, acum pot sa va spun ca imi place foarte mult iar salata asta este un fel de shaoworma cu de toate a salatelor, perfecta pentru masa de sarbatoare.
SALATA DE PUI CU MOZZARELLA SI FRUCTE – La munca avem un salad bar si asta e combinatia pe care o aleg mereu: salata verde, mozzarella, pui, ananas, stafide si inca un fruct la alegere, ce o fi mai proaspat. Eu am ales pentru reteta de azi smochinele, care merg foarte bine cu orice fel de branza si in plus, sunt in sezon acum si le gasim la orice magazin si la un pret mai mult decat rezonabil.
TABBOULEH – SALATA DE BULGUR CU PATRUNJEL – ca sa fie bines a nu fie rau, vorba aia, e important sa mancam echilibrat si langa friptura de miel sa alegem o garnitura mai light, care sa nu incarce stomacul suplimentar si combinatia de bulgur cu ingredient fresh este o alegerea foarte buna, zic eu 🙂
Tare, te rog sa faci un meniu cu ce mananci tu intr-o zi obisnuita
Interesante felurile de mancare!
De incercat! 🙂
Pingback: 12 linkuri pentru masa de Paste | Too Dear
buna, Teo! te urmaresc, iti gatesc retetele si jur ca nu am dat gres niciodata. blogul tau este cel mai safe din pct de vedere al retetelor. esti creativa, bunatatile tale au suflet….am sa incerc si eu cateva dintre retetele de Pasti..dar am descoperit un tort minunant pe net, stiu cum sa fac blatul si restul..dar nu stiu cum sa fac o glazura de cioco crocanta, pentru a imbraca tortul, ca niste crengute. cand o sa vezi poza o sa intelegi. poate te inspira si pe tine reteta..am sa pun link, poza nu stiu cum sa atasez. multumesc!http://www.vanillabeanbaker.com/easter-bird-nest-cake/
Felicitari ,sunt super !
Multumesc! 🙂 Sarbatori fericite!
Multumesc draga Teo ca existi si ca postezi retete gustoase si usoare. Întotdeauna cand am fost un impas am intrat pe pagina ta si am gasit o idee buna si mi-a mai si iesit reteta. Iti doresc sărbători frumoase si fericite alaturi de cei dragi !!!!!
Multumesc din suflet! Te pup si iti multumesc ca imi incerci retetele! 🙂 Sarbatori frumoase alaturi de cei dragi! :*