Mai intai si mai intai trebuie sa imi cer scuze pentru poze…nu sunt cele mai reusite si asta pentru ca le-am facut in timpul emisiunii si NU cu Nikonul cu care sunt obisnuita, dar asta este, m-am adaptat la ce am avut, plus ca reflectoarele care vin din toate partile si grila de lumini care se tot schimba nu m-au ajutat foarte mult. Dar este o reteta pe care au iubit-o atat de mult si colegii si invitatii, incat era pacat sa nu o impartasesc cu voi pe blog 🙂
Noi am mai vorbit despre de-a lungul existentei blogului si va spuneam ca unul dintre cele mai faimoase tipuri de pesto este cel alla Genovese, pe baza de busuioc, samburi de pin, parmesan proaspat razuit, usturoi si ulei de masline. Insa acesta nu este singurul fel de pesto din lume. La pesto putem inlocui ingredientul principal – busuiocul, cu un alt tip de planta aromatica dar si cu alte legume, in cazul nostru de azi – dovlecel. Pesto de dovlcei este foarte gustos, foarte aromat si sepotriveste perfect in orice fel de paste. Va fi ingredientul special pentru preparate de post inedite, pentru ca sunt sigura ca acum, cand suntem spre sfarsitul postului, v-ati cam saturat si voi de cartofi si fasole. In plus, este una dintre retetele in care ne putem bucura de dovlecei in stare cruda.
Ingrediente pentru pesto:
– 2 dovlecei medii
– 50g migdale sau samburi de pin
– 50g parmesan proaspat razuit
– o legatura de patrunjel
– 3-4 catei de usturoi
– 50 ml ulei de masline extra virgin
Mai avem nevoie de:
– 50g parmesan proaspat razuit
– 2 linguri unt (30g)
– 200ml smantana dulce
– 2-3 catei usturoi
– 100g somon afumat
– sare si piper dupa gust
Mai intai si mai intai trebuie sa spalam foarte bine dovleceii, pentru ca ii vom folosi cu tot cu coaja. Ca si in cazul altor legume, multe dintre vitaminele si substanele nutritive din dovlcei se gasesc in coaja si e pacat sa renuntam la ea. O data ce i-am spalat, le taiem capetele si ii dam pe razatoare, apoi ii punem intr-o sita, deasupra unui alt vas, ii saram bine si ii lasam 15 min, ca sa fim siguri ca se lasa toata apa. Intre timp punem si pastele la fiert, dupa instructiunile de pe ambalaj, in functie de tipul de paste folosite. In general, regula de baza este: 1 litru de apa pt fiecare 100g paste, puneam pastele cand apa clocoteste (nu uitam sa punem si putina sare in apa) si din momentul in care pastele fierb, le fierbem cu 1 min mai putin decat timpul de fierbere indicat pe ambalaj,c a sa fim siguri ca sunt “al dente”.
Punem in blender dovleceii, pe care ii strangem si in maini, ca sa fim siguri ca a iesit apa, apoi punem parmesanul, migdalele, patrunjelul tocat marunt, si uleiul de masline. Amestecam pana avem o crema. Ulei de masline punem din aproape in aproape, in functie de cat de gros dorim sa fie pesto.
Intr-o tigaie mare topim untul, in el punem cateva secunde usturoiul pisat, cat sa ii dea aroma. Aveti grija sa nu ardeti usturoiul, pentru ca devine foarte amar. Punem si somonul taiat bucatele si il tragem la tigaie 1 minut, apoi punem smantana dulce si parmesanul, amestecam la foc mic pana avem un sos foarte cremos, in care punem apoi 3-4 linguri de pesto de dovlecel si pastele.
Este o mancare absolute delicioasa! Pentru zilele de post, omiteti parmesanul din pesto si puteti pastra somonul pentru zilele cu dezlegare la peste. In cazul asta, nu mai tragem usturoiul la tigaie in unt si in ulei de masline iar smantana dulce o inlocuim cu smantana vegetala. Cam asta ar fi de spus, va garantez ca este un pesto spectaculos! Daca au mancat 10 colegi si le-a placut tuturor…ce sa mai zic? Sa va fie de cel mai bine! 🙂
absolut demential!!!
Buna, te urmaresc de mult si vreau sa te felicit pentru blog, pentru retete si sa zic multumesc pentru inspiratia in bucatarie pe care ne-o oferi. O singura observatie am, in titlul retetei peste in loc de pesto s-ar putea sa bage in ceata pe unii(recunosc ca si pe mine prima oara, nu am priceput pana nu am citit reteta). 🙂 Te pup si sper sa nu fie cu suparare. :*
Ce nu inteleg eu?Ce facem cu pesto de dovlevei,e salata adiacenta mancarii?
Eu chiar acum prepar pesto de dovlecei si mi-a trecut in cap sa adaug si cateva felii de vinete coapte.
Nu, face parte din sos 🙂 e ok si cu vinete coapte
Arata foarte bine. Genial. O sa fie o provocare sa gatesc si eu asa ceva. Felicitari