Cand eram mica, una dintre mancarurile mele preferate era tocanita de ficatei cu ceapa. Intre timp am ramas cu pasiunea pentru ceapa rosie, in special ceapa de apa si mai putin cu dragostea pentru ficatei de pui. Dar asta poate ca mi se trage si de la Dukan. Am mancat mai multi ficatei de pui decat prevede legea si mi s-a cam luat de ei! Dar sa revenim la supa noastra. Supa de ceapa este populara inca de pe vremea Romei antice si nu degeaba a ramas in top pana in ziua de azi – este absolut delicioasa!
De-a lungul vremii a fost considerata supa saracilor, pentru ca ceapa este una dintre cele mai accesibile legume, foarte uosr de cultivat in absolut orice fel de zona. In varianta moderna, aparuta in Franta undeva in secolul al XVIII-lea, supa de ceapa are la baza… ceapa, duhhhh – care se caramelizeaza si supa de vita, care se prepara din oase de vita si zarzavat. Supa se pune apoi in vase ceramice, peste care troneaza crutoane sau felii de bagheta frantuzeasca si totul se gratineaza cu cascaval.
In cartea sa “Cele 100 de gratii ale bucatariei frantuzesti” din 1973, Derek Coltman spunea asa despre supa noastra: “cat despre reteta… sunt cel putin 100 de retete. Dar de fapt este una singura. Trebuie sa contina ceapa, asa cum o spune numele ei, restul de ingrediente sunt relative neimportante. Branza? Da, dar nu conteaza ce fel de branza. Paine? Cu siguranta, mai ales pentru cei infometati. Aroma de vin sau tarie? Bineinteles, atata timp cat e doar un supliment pe langa ideea de baza – ceapa in toata Gloria ei”. Cu alte cuvinte, cati bucatari, atatea retete, dar eu v-o prezint azi pe cea care imi place mie cel mai si cel mai mult!
Ingredientele pentru supa cea minunata:
- 2-3 linguri ulei de masline
- 10 cepe mari, de apa, sau orice fel deceapa care e mai dulce
- 1 lingurita zahar
- 100ml vin alb sec
- o lingura faina
- 2 litri supa de vita
- 1 lingurita cimbru
- o bagheta frantuzeasca
- 250g cascaval dat pe razatoare
Incingem frumos uleiul de masline intr-o ditamai oala si calim ceapa vreo 5 minute, pana e moale, apoi punem zaharul, sare, piper si cimbrul si le lasam la caramelizat 10-15 minute la foc mare, amestecand des. Cand ceapa e caramelizata frumos, este momentul sa punem vinul si lasam supa la foc mare cam un minut, apoi punem si faina, amestecam, apoi punem supa si lasam totul sa fiarba la foc foarte mic, o ora si jumatate, chiar 2 pana supa scade si arata ca o tocanita. Punem supa in vasele termo-rezistente, punem peste fiecare felii de bagheta, cascaval razuit si dam totul la cuptorul incins la 200 grade, pana cascavalul e rumenit, adica vreo 5 minute.
Este o supo-tocanita delicioasa, numa’ buna pe vremea asta… cacacioasa 🙂 Sa va fie de bine!
Arata delicios!
O reteta delicoasa pentru masa de Craciun!
Voi folosi reteta pentru a-mi surprinde familia! Multumesc de sugestie!
Acum sunt in plin proces de ….fierbere. Am ales reteta ta fiindca mi se pare exact ce am mancat la Paris si mooooor dupa supa asta, dar abia incerc sa o fac prima oara. Sper sa iasa macar jumatate din cum arata pozele tale. Felicitari pt postarea asta. Voi mai “cerceta” si restul.
Si, Ana-Maria, cum a iesit supa? Ti-a placut? 🙂
E delicioasa ! Acum am terminat de mancat prima portie ! Recomand .Am facut cateva modificari ,am pus si trei morcovi dati pe razatoare , nu am pus faina si piper . E deosebit de gustoasa !Multumesc, Teo pentru reteta !:)
Buna Teo,
Incerc sa fac aceasta supa insa nu am inteles prea bine pasii, in prima faza supa de vita se fierbe separat si abia apoi se adauga peste ceapa caramelizata si restul ingredientelor?
“Cand ceapa e caramelizata frumos, este momentul sa punem vinul si lasam supa la foc mare cam un minut, apoi punem si faina, amestecam, apoi punem supa…”
Da, supa de vita se prepara separat.