Despre hrean, numai de bine, ar zice toata lumea… mai putin eu, pentru ca nu imi place deloc. Probabil ati observat si pe parcursul celor 3 ani de Teo’s Kitchen ca nu am folosit hrean la prea multe retete culinare. Insa de dragul vostru si al celor dragi mie, a fost necesar sa va prezint cum se prepara hreanul in bucataria mea. Buni (da, faimoasa si iubita Buni Sia) prepara hreanul in mai multe feluri: simplu, doar cu putina sare si otet, cu smantana, cu mar si bineinteles cu salata de sfecla. Ultima varianta este cea pe care o accepta si papilele mele gustative, de altfel.
Azi insa am pus la treaba dragul si iubitul meu Kitchen Aid, care si-a facut treaba minunat! I-am atasat accesoriul pentru razuire si treaba cu hreanul a mers foarte repede. Imi aduc aminte de Buni, cand eram mici, cum iesea sa dea hreanul pe razatoare in balcon, cu un batic legat la nas si venea in casa toata plansa 🙂 Nu a fost cazul de data asta, robotelul a ras hreanul in cateva secunde, fara lacrimi si alte cele.
Ingrediente:
– 3-4 radacini de hrean
– un mar
– smantana in functie de cat de iute/concentrata doriti crema de hrean
Curatam hreanul de coaja.
Il dam prin razatoare…
…cat mai fin
Curatam marul de coaja si-l dam pe razatoare…
…de data asta pe razatoarea mare
Calim marul intr-o tigaie antiaderenta, fara adaos de grasime.
Impartim cantitatea de hrean in doua parti egale. Jumatate o amestecam cu marul calit.
Cealalta jumatate o amestecam cu smantana.
Cam asa arata la final hreanul nostru, puteti sa puneti sare si piper in functie de gust, insa Buni nu pune niciodata alte condimente. Inainte de Sarbatori o sa pun pe blog si reteta de salata de sfecla cu hrean, care merge foarte bine la racituri. Voi cum preparati hreanul?
eu hreanul il amestec cu sfecla rosie si maioneza, sau il pun la borcan cu otet, zahar si apa …o bunatate…….o saptama frumoasa!
Foarte misto blogul, ma bucur ca cineva isi da interesul si pentru asa ceva. Succes!
O alternativa foarte buna la razatoarea care da usturimi de nas si lacrimi peste lacrimi este blenderul (acela sub forma de pahar, nu cel care se tine in mana). Hreanul iese la fel de marunt ca prin razatoare cu conditia sa se puna numai cate 2-3 bucati in blender.
pe de alta parte, eu prepar hreanul dupa reteta mamei: hrean razalit amestecat cu putin zahar, sare si otet. Astfel se pastreaza mult mai mult in borcane.
Eu nu pun mar,nici smantana, dar calesc usor hreanul, ca sa piarda din usturime si pun miere. Asa e comestibil si pentru cei mai putin amatori de condimente, cum sunt eu. Noi facem pasta de hrean mai mult de Pasti, langa sunca de casa.
Am descoperit aceasta reteta de cativa ani si de atunci mananc si eu hrean, ca n-o faceam inainte!
pana sa ma marit nici nu stiam ca exista hrean. sotul m-a convins sa incerc sa manac si … auch! mama ce iuteala, ce ochi plansi, o nebunie ce mai.
la socri se consuma greanul langa carnatul afumat si fiert.
Teo o sa incerc sa i-l servesc sotului si dupa reteta ta. sper sa-mi si iasa si sa nu-l otravesc :)) mie nimic nu-mi iese in bucatarie.
mami mea rade hreanul, pune apa la fiert cu un cub de vegeta apoi o toarna peste hrean si il amesteca cu smantana 🙂 e foarte bun si nu e nici asa de iute 🙂
DRAGA MEA, SOACRA MEA FACE UN HREAN F BUN. DAE EA NU E CA TINE. EA TINE RETETA PT EA. CRED CA ANUL ASTA DE CRACIUN O SA PICE TOTI IN NAS CAND O SA VADA CE HREAN BUN AM FACUT EU DUPA O RETETA IMPARTASITA DE TINE. MII DE MULTUMIRI SI TINE-O TOT ASA.
Banuiesc ca hreanul cu mar se serveste intocmai iar hreanul cu smantana la fel. Nu se amesteca cele doua compozitii? Am inteles bine?
Buna ziua. Da, asa este, sunt 2 variante diferite.