Rasturnata (mancare arabeasca)

Azi o sa gatesc mancarea preferata a familiei, se numeste “RASTURNATA” sau pe limba ei “Macluba”. Este o mancare arabeasca, pe care mama o gateste cu succes de foarte multi ani. Reteta ne-a ramas mostenire de la niste prieteni arabi de-ai lui tata.

Este o reteta numai buna de pregatit atunci cand aveti musafiri sau cand vrei sa va rasfatati in famile cu ceva de nota 10! E ceva de munca la ea, nu zic nu, insa va rog sa ma credeti ca merita orice efort.

Ingrediente Rasturnata

  • 6-7 cartofi
  • o conopida mare
  • 2 vinete mari
  • o punga de pulpe de pui
  • o cana de orez
  • mult usturoi
  • smantana

Se pune la fiert carnea de pui, in apa cu diverse condimente (sare, piper, ierburi aromatice, boia, curry etc). Intre timp, se prajesc cartofii taiati rondele de grosime medie (sa nu se faca chipsuri). Se prajeste apoi conopida rupta in buchetele si se scoate pe servetele, ca sa absoarba suplusul de ulei. Vinetele se curata de coaja si se prajesc, tot taiate rotund (fara a le sara insa pt ca lasa multa apa).

Intre timp, se pregateste o cana cu orez (nefiert) si se curata circa 2 capatini de usturoi. Dupa ce fierbe carnea de pui, este scoasa din apa iar apa se drege cu mult piper si putin sare daca mai este cazul.

Se aseaza in oala asa, in straturi: putin ulei, carnea de pui, vinetele, conopida, cartofii si se presara printre ele cateii de usturoi. Deasupra se pune orezul si peste toata compozitia se adauga apa de pe carne. Se acopera cu un capac si se lasa la fiert, pana fierbe orezul. Verificati oala din cand in cand, sa nu scada apa si sa se prinda de fundul oalei.

Cand a terminat de fiert, se intinde un celofan sau o musama pe masa si se rastoarna efectiv oala cu fundul in sus! Apoi, fiecare participant la masa, isi trage partea lui, peste care adauga multa smantana! Delicios, nu stiti voi!

Rasturnata noastra este gata! Daca aveti vreodata ocazia sa gatiti asta, sa nu ezitati, e minunata!

40 Comments

  1. gabriela

    buna.sunt gabriela si ma bucur ca am posibilitatea de a-ti lasa un mesaj,draga teo!este prima mea intrare pe blogul cuiva si vreau sa-ti spun,draga teo,ca reteta pe care-am vazut-o-rasturnata-este o reteta senzationala.mi-a lasat gura apa vazand numai pozele,dara-mi-te cand o voi face!!!pentru ca maine vreau s-o pregatesc la pranz.
    chiar daca e prima data cand intru cu un mesaj,sa stii ca te urmaresc de mult timp pe internet,pe tine si toate frumoasele gospodine romance care au bloguri pe internet si vreau sa va spun ca sunteti cele mai bune si aveti retete nemaipomenit de bune.am luat o gramada de retete pe care le-am facut deja si toate mi-au iesit asa cum trebuie.multe multumiri si …tineti-o tot asa! multe sarutari de la gabriela din israel.

  2. Gabriela, comentariul tau m-a emotionat, sa stii! Ma bucur f mult cand romanii plecati din tara ne viziteaza si mai si gatesc dupa retetele noastre >:D< Te mai astept la mine in vizita oricand si promit sa fac tot mai multe bunataturi 🙂

  3. buna Teo! sunt ana. zilele astea am stat acasa la prietenul meu.La gatit nu ma pricep asa bine, dar consider ca am timp destul sa invat. Maine se intorc ai lui si ma gandeam ca e frumos din partea mea sa le pregatesc ceva de papa. M-am uitat prin retetele tale si mi-au venit o groaza de idei. mai ramane sa ma hotarasc ce sa gatesc. Mersi si sa te bucuri de familia ta! pup

  4. Salut, Ana! Daca ai lasat commentul la rasturnata m-am gandit ca poate asta vrei sa gatesti pt parintii prietenului tau. Sa stii ca pare o reteta laborioasa, dr e foarte simpla. Daca ai nevoie de indrumare sau ai intrebari la oricare dintre retete, sa ma intrebi si iti raspund cat d erepede.

    Spor, Teo

  5. claudia

    buna, teo o intrebare conopida se fierbe sau nu inainte?
    astept raspuns:D( cand ai timp) ca mia facut cu ochiul reteta asta.
    pa

  6. Saluty Claudiu, conopida se prajeste direct. Daca e fiata inainte, se sfarma toata, deci….se strica 🙁

  7. paradise

    teo, reteta este bestiala! am incercat-o azi! multumesc!

  8. Alina T.

    Draga mamica,
    Ma numesc Alina si sunt stabilita in Germania.De felul meu ,sunt mai simandicoasa la mancare si nu imi plac amestecurile,dar de cand sunt aici(de 4 ani)am invatat sa mananc foarte multe si mai ales sa gatesc retete din cele mai diverse.Pentru sotul meu si pentru soacra mea(ca bebe nu se pune inca la socoteala,e prea mic,8 luni)am ales sa fac aceasta reteta.Abia astept sa-i dau gata…mai ales ca ei sunt innebuniti dupa meniuri de genul asta.
    Stiu ca e o intrebare mai personala…e baietel sau fetita?…ati ales numele?…nu e obligatoriu sa raspunzi.
    Te pup si iti doresc numai bine alaturi de familie

  9. Alina draga, abia astept sa imi spui cum ti-a iesit! Sincera sa fiu, cam toata lumea care a incercat rasturnata a fost multumita. E o combinatie unica, un soi de musaca dar mult mai rafinata.

    bebe este baiat si il va chema Luca, dupa bunica lui 🙂

  10. buna Teo!
    Am incercat rasturnata ta. Cu mici variatiuni: orezul l-am umflat inainte, sa fiarba mai repede; inainte de a asheza ingredientele in oala, am pus usturoiu, 2 gogoshari mici, cu carnea si 2-3 linguri ulei,
    si am lasat 2-3 minute, sa se inmoiaie usturoiul si gogosarul.
    Cred ca apoi se poa lasa si la cuptor; io am pus pe foc ca imi iera foame; condimente: nu folosesc vegeta & co (am avut ulcer, iar acum sunt f. atenta- am un pui de 4 luni si alaptez),asha ca am pus marar, busuioc (uscate, cumparate la pliculets). Si a iesit f. aromata combinatia!
    A, si la servire, mi-a trecut prin cap sa pun in loc de smantana, iaurt. Ca daca e mancare araba… arabii fol. mult iaurtul…

    A, nu recomand felul asta celor la cura de slabire :D. E… f. calorica…

    sarcina usoara in continuare!!!

  11. Anonymous

    Teo, intrebare de o mie si unu de puncte: daca am conopida conservata? Merge? Pt ca sotul meu e innebunit dupa conopida! Am o soacra…maini de aur si dansa a conservat conopida! Dansa o prajeste si spune ca nu i se strica. Sorry de intrebare dar mi-a placut reteta ta si…vreau sa imi UIMESC sotul cu ceva bun si pe placul lui :))
    Te pup
    AndreeaR

  12. Andreea, am vesti proaste: conopida murata mai greu se poate praji. Desi, daca mama soacra zice ca a prajit-o, inseamna ca nu e chiar murata. Eu zic sa incerci, incercarea moarte n-are.

    Spor si sa imi spui si mie cum ti-a iesit!! 🙂

  13. buna Teo! Super blog! Tine-o tot asa…
    Imi place tare mult retea asta,si as vrea sa o incerc…vreau numai sa te intreb cand se pune smantana 🙂

    p.s. am facut si eu biscuitii spiralati! au iesit deliciosi!

  14. se pot folosi legumele neprajite?mai scadem din calorii

  15. Buna Magda, nu am incercat pana acum dar cred ca se pot face si la aburi in loc sa le prajesti.

  16. Christine

    Draga Teo felicitari- nu numai ca ai ridicat gatitul la nivel de arta, dar ai si reusit sa ma faci sa imi doresc sa devin si eu o mica “artista” in bucataria mea!

    Cu mici modificari am bucataricit o “rasturnata”. (Broccoli in loc de conopida, si sosuri de soia si Chili in loc de smantana- ultima a fost contributia sotului meu).
    Nu stiu cum ar fi fost cu conopida- data viitoare am sa merg pe reteta originala- insa nici cu broccoli nu a iesit rau deloc. Chiar super buna! Acum depinde si de gusturi, noua ne-a placut.

    Asteptam retetele pentru bebelusi 😉

  17. Mihaela

    Eu sint un om care gateste constant si care face doar retete moțocoase pentru ca de tocanita de cartofi alternata cu fasole ori varza m-am saturat de cind eram mica. Pentru asta, rascolesc Internetul in vreo 4 limbi ca sa-mi caut idei noi.
    Am facut aceasta introducere nu ca sa ma laud, ci ca sa spun ca reteta asta e chiar bestiala si are o savoare aparte chiar si pentru cineva care stie ce-i bucataria dincolo de poze prelucrate in Photoshop si aiureli pe care nu le-a incercat nimeni niciodata, asa cum gasesti prin destule reviste adresate femeilor.
    Mi-a fost greu la inceput sa pricep ce va iesi (acum am inteles, ca baza e pui cu orez in care au fost adaugate legume – cartofi, vinete, conopida, usturoi) si m-am speriat ingrozitor cind am vazut cit ulei inghit feliile de vinete. Sugative curate! Le-am tinut si pe acestea la scurs intre vreo 10 servetele.
    O mica atentie trebuie avuta la supa care trebuie turnata peste… Eu am scapat cam mult, motiv pentru care am tinut cam mult totul la cuptor si fata s-a cam rumenit, iar boabele de orez si-au pierdut duritatea… Dar a fost taaare bun si voiam sa-ti multumesc pentru inspiratia pe care mi-ai oferit-o azi.
    Mai vin pe la tine prin bucatarie! 🙂

  18. Anonymous

    Buna. Draga Teo, as dori sa aflu shi eu ,cam cata apa tre sa pun peste orez pentru ca acesta sa iasa bun ? Ionela

  19. Ionela, in general, eu pun la o masura de orez, doua masuri de apa.

  20. Anonymous

    BUNA TEO NUMELE MEU ESTE GIANINA SI VREAU SA TE FELICIT PT.BLOGUL TAU ESTE EXTRAORDINAR,SE VEDE CA AI MUNCIT FOARTE MULT SI PROMIT SA TE VIZITEZ DE CATE ORI O SA AM TIP LIBER.TE PUP .BRAVO.

  21. Andreea

    Astazi incerc si eu aceasta reteta si am niste emotii de numa.Te tin la curent cu reusita ei

  22. Mihaela

    Draga Teo, zi-mi tu ce sa fac… Eu sunt la dieta de 5 saptamani iar Dragos face intr-una mancuri de la tine de pe blog. Acum imi miroase toata casa a rasturnata si eu nu pot sa ma ating de ea…

  23. GIANINA, multumsc 🙂

    Andreea, cum a iesit rasturnata?

    Da, Miha, te inteleg!!! si eu sunt la dieta de le nenea nutritionistul si nu am voie sa mananc nimic din ce gatesc :((

  24. Anonymous

    interesanta reteta "rasturnata"dar mi se pare ca este prea multa prajeala,ceea ce nu face bine ficatului.personal am incercat-o dar toate legumele le-am dat cateva min.in clocot,orezul de asemeni l-am fiert doar 5 min. iar cand s-a racorit l-am amestecat cu doua oua apoi l-am turnat peste preparat.am dat la cuptor cu foc mediu 3o min.am ras cascaval deasupra si am introdus din nou in cuptor pana s-a rumenit.nu cred ca stiti ce a iesit!

  25. Anonymous

    Am mancat si eu mancarea asta e f buna, dar eu nu am rabdare sa calesc toate.
    Se mai punea ardei gras rosu taiat feliute rotunde.

  26. Anonymous

    Abia astept sa gatesc, reteta pare minunata. Draga Teo, esti o adevarata sursa de inspiratie.
    Felicitari pentru acest blog!

  27. Anonymous

    Buna, Teo, si felicitari pentru blogul tau si retetele minunate. Gatesc de cativa ani aceasta 'macluba', si as vrea sa-ti spun ce fac eu diferit. Folosesc NUMAI orez tip basmati, niciodata sticky rice. Nu pun usturoi. Adaug numai sofran. Apa se pune cat sa acopere cam de-un deget, iar eu capacul il infasor intr-un prosop de bumbac, astfel incat aburul care se ridica sa nu cada la loc in cratita. Pentru fetele care vor sa fie mai dietetica, pot sa le spun ca eu am incercat variante mai 'light' si a mers: conopida am pus-o intr-o tava teflonata numai unsa cu un strop de ulei, am amestecat-o un pic sa se ia uleiul pe buchetele, am acoperit cu folie de aluminiu si am dat la cuptor. La fel am facut si cu carnea. (Eu cand am ocazia folosesc carne de oaie sau miel – iese delicioasa.) Chestia asta mai reduce si din 'manopera' :-)Cand sotul meu vroia neaparat sa-i fac macluba dar fierea mea dadea semne de oboseala, renuntam la vinete, care absorb foarte mult ulei. La mine ramane ca un tort atunci cand o rastorn, si o rastorn pe o tava cu diametrul considerabil mai mare decat al cratitei. Servesc cu iaurt si o salata din rosii, castraveti taiate cubulete mici, ardei iute (doar pentru sotul :-), ulei de masline si un pic de zeama de lamaie. Daca aveti puteti pune deasupra niste muguri de pin (snaubar, cred, intr-o limba musulmana, sau pinones pt fetele din Spania)prajiti un pic cu o lingurita de ulei de masline.
    Teo, urmaresc de ceva vreme blogul tau (mai exact de cand am ramas jobless:-) si o singura critica as vrea sa-ti aduc: folosesti concentrate tip vegeta si delikat. Daca dai o cautare pe net si vezi cum sunt preparate, nu-ti mai trebuie veci pururi.
    Numai bine!

  28. multumesc de sfaturi si idei. Cat despre vegeta si delikat, as vrea sa te uiti si la data la care au fost postate retetele in care le-am folosit. Asta de exemplu e din marţi, septembrie 11, 2007…..

  29. Anonymous

    buna,Teo.mise pare interesanta reteta returnatei.o sa o probez si eu pt ca uneori esti in pana de idei asa ca reteta ta imi vine de minune

  30. abu amar mona lisa

    Draga Teo i-mi permit sa fac mici precizari la ,,rasturnata,, ta e adevarat ca e super delicioasa dar as mai adauga si putin morcov taiat rondele si prajit in ulei,si la fiert putina telina doar tije la fel cubulete,si bobite de humus putin ardei iute doar cit sa fie piscacios;desi arabii prefera o anume ,,daga,,asa o numesc ei un pumn bun de usturoi pisat cu ardei iute dar iute rau si o lamiie stoarsa iar chiar inainte de a servi se pune supa fierbinte peste acest amestec( supa ramasa de la fiertul carnii de pui).Tu ai pus la aceasta reteta doar pulpite, eu am invatat aici printre arabi ca daca vei pune un pui intreg va fi mult mai gustos!Apoi carnea este singura care se fierbe si apoi se prajeste.toate legumele se prajesc doar.o alta specificatie orezul trebuie sa fie DOAR din acel cu bobul lung si nu orez rotund,altfel va iesi pilaf.Pentru cei ce nu stiu acest orez nu se amesteca pe timpul fierberii.Atunci cind se absoarbe toata apa (supa de fapt)se opreste focul care trebuia sa fie la mic tot timpul fierberii,se i-a capacul se pune o folie de aluminium pentru a inchide ermetic oala si se pune capacul la loc lasind Magluba pentru aproximativ 30 de minute sa se linisteasca dupa care se restoarna pe o tava intinsa ,servindu-se cit mai calda posibil si cu acea ,,daga,,.Acum sint sigura ca reta va fi mult mai gustoasa .Si uitai sa specific blogul tau este superb ,multumesc pentru toate retetele delicioase!

  31. Anonymous

    Buna dimineata! Blogul e intr-adevar o sursa de inspiratie cand nu mai avem idei ce sa gatim. Eu traiesc intr-o tara araba si doamna care folosest orez basmati etc.a prezentat reteta originala as putea spune :). Aici se face in felul urmator: se prajesc legumele, se condimenteaza si se prajeste carnea, care mai apoi se fierbe. Se pun felii de rosii pe fundul oalei, putin orez, apoi carnea si legumele, din nou orez, apa in care a fiert carnea, sare si condimente specifice (baharat). Se lasa la fiert, apoi se rastoarna pe o tava cu diametru mai mare. In mod normal ar trebui sa arate ca un tort, insa nu intotdeauna reuseste figura :). Succes si spor la gatit!

  32. Anonymous

    ooooooo ce bine ne-ar pica la ora asta arata beton:d…..;))…ne e foammeeeeeeeeeeeeeeee…..:-p

  33. Anonymous

    draga Teo ti-am mai scris un comentariu dar se pare ca nu l-ai vazut; super tare blogul tau, felicitari ; eu gatesc aceasta reteta destul de des ,prin prisma sotului meu originar din orientul mijlociu ,in special toamna cand se gasesc in piata legume mai multe si proaspete; cateva completari aduc la reteta ta : orezul trebuie sa fie cu bob lung indiferent de marca, legumele eu nu le calesc decat un pic in ulei ,ele oricum se vor gati la abur in timpul fierberii si asa mancarea va fi mai light ptr ficat; pe langa conopida si vinete mai pun si ardei grasi ; usturoiul -2 capatani- il pun intre straturile de legume;primul strat trebuie sa fie de cartofi CRUZI taiati rondele( ei au rolul de a proteja carnea fiarta pe 3/4 sa nu se arda de oala, supa de pui va acoperi orezul iar oala va fi acoperita cu capac si prosop; neaparat mancarea se va rasturna in cea mai mare tava pe care o aveti in casa si se va servi cu iaurt;fierberea dureaza aprox 1 h, pofta buna .
    luminita , bucuresti

  34. Anonymous

    pffff.mi-a lasat gura apa…arata super

  35. buna teo,am descoperit de curind blogul si m-a fascinat.inca nu am gatit nimic din retetele tale dar voi incepe sa le incerc.multumim ca existi si tine-o tot asa.

  36. Anonymous

    arata demential,am incercat multe retete de pe blogul tau,si de cele mai multe ori mi-au iesit,esti o adevarata sursa de inspiratie pe mine una m-ai ajutat fosrte mult k felul tau de a te exprima,dupa ce am vazut reteta asta mi-a ramas in minte dar mi-e fica sa o fac din cauza orezului ,de cele mai multe ori cand fac un fel de mancare cu orez ori il fierb prea mult ori prea putin si apa nu pun niciodata cat trebuie..te felicit inca o data ptr blog ,esti cea mai tare,bafta in continuare

  37. Anonymous

    am inercat reteta,merita,este nemaipomenita

  38. Anonymous

    salut teo.vreau sa te felicit ptr blogul tau.e super si cate o reteta am incercat si eu.foarte bune din pacate nu prea am timp de stat in bucatarie.

  39. Anonymous

    o sa fac si eu suna bine.felicitari pt tot …mary

  40. sper sa-mi iasa reteta … pare grozava.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.