De ce “Prajitura desteapta 2.0”? Pentru ca reteta de mai jos este o varianta imbunatatita a unei retete mai vechi. Ce am adaugat? Unul din ingredientele esentiale: margarina Rama Maestro.
Asa ca poate nu ar trebui sa ii spunem prajitura “desteapta”, ci “inteligenta” de-a dreptul! De ce e atat de desteapta prajitura noastra? Pentru ca noi punem in tava o compozitie foarte lichida si cand o scoatem de la cuptor, avem o prajitura in toata regula, cu blat, crema si glazura.
Ingrediente:
– un cub Rama Maestro (250g)
– 9 oua
– 250g zahar
– 9 linguri de faina (cca 135g)
– 1 lingura zahar vanilat
– 1 litru lapte
Pasul 1. Incingem cuptorul la 140-150 de grade, respectiv treapta 1 a cuptorului si tapetam o tava (28 x 18 x 5 cm) cu hartie de copt . Margarina Rama se taie in cubulete.
Pasul 2. Aseaza cubulete de margarina in bain marie. Pentru bain marie, punem un vas cu apa la fiert si deasupra lui un alt vas in care punem margarina Rama si 4 linguri de lapte.
Pasul 3. Adaugam si zaharul tos peste Rama si le topim impreuna.
Pasul 4. Separam ouale. Albusurile le batem spuma.
Pasul 5. Galbenusurile le amestecam cu zaharul vanilat.
Pasul 6. Apoi adaugam margarina Rama si zaharul, topite si racite. Amestecam bine.
Pasul 7. Incorporam apoi, pe rand, amestecand bine dupa fiecare: laptele rece…
Pasul 8. …albusurile batute spuma…
Pasul 9. …si cele 9 linguri de faina…
Pasul 10. Punem compozitia in tava unsa si tapetata bine cu faina si o dam la cuptor cca 60-75 de minute, pana trece testul scobitorii: o scobitoare introdusa in diverse parti ale prajiturii iese fara urma de compozitie.
Timp de o ora nu se deschide usa cuptorului, pentru ca prajitura sa creasca uniform. Lasam prajitura sa se raceasca in tava cateva ore sau peste noapte si abia apoi o pudram cu zahar pudra, o portionam si o servim.
Puteti impartasi cele mai bune retete de prajituri pe Prajituria.ro
hmmm arata delicios
deci toate ingredientele le mixam impreuna inainte de a pune faina si apoi pac cu ea la cuptor?
dap, cam asa ceva 🙂
simplu, nu?
pfuuuuu simplu, dar nu stiu de ce, am senzatia ca mie imi va iesi o varza :)) hopefully not.
arata demential!
Dar daca nu am Rama maestro pot folosi unt sau alta margarina?
La pasul 5 nu arata zaharul ala a fi vanilat si nici a fi numai 1 lingura cum scrie in reteta. Nu cumva o parte din zaharul 9250 gr) trebuia pus in galbenusuri si amestecat pana isi dubla volumul?
(excluzand margarina/faina reteta deriva din cea de crema de zahar ars)
e delicioasa prajitura…mama mi-o facea mereu. E prajitura mea preferata.
Am incercat-o si eu si pe cat de bine a crescut in cuptor, pe-atat de mult s-a lasat in jos cand am scos-o si a iesit cam joasa in consecinta :(Ai vreo idee de ce,Teo? La gust, de acord, e foarte buna, desi mie mi se pare prea dulce daca-i mai pui si zaharul pudra.
prajitura asta nu e nici desteapta si nici inteligenta. este de-a dreptul GENIALA pentru cat de usor se prepara, cat de bine arata dupa coacere si mai ales daca e sa ma iau dupa gust… la mai mute retete, teo !!! ioana, cluj
nu trebuie pus praf de copt?
Am facut-o mai inainte si nu mi-a iesit bine, adica s-a lasat un pic.Am insistat si de Craciun am mai facut-o o data, punandu-i un pic mai multa faina.A iesit o minunatie de prajitura si cei care au mancat-o nicidecum nu puteau crede ca nu are crema ;)Deci da, e foarte desteapta :)Multumesc!
Am preparat-o si eu.A iesit o prajitura super desteapta,delicioasaaaaaa! :)) Multumim ca existi Teo!Pupici de la Paris 🙂
Lorena, sa iti fie de bine 🙂 La fel sa va fie tuturor care ati incercat prajitura 🙂
E delicioasa…am facut-o si eu azi…asa ca de 8 Martie 🙂
Si ca veni vorba… La multi ani, dragelor! O primavara frumoasa sa aveti!
posed aceastä retetä de mult eu ii spun cremes nemtesc , pe vreme cälduroasä e delicioasä dacä stä cel putin 1/2 de orä la frigider
asa e, ecaterina, i se spune in multe feluri, de la cremes fals si pana la prajitura desteapta, inteligenta etc 🙂
Teo,se poate face si in cuptorul electric?multumesc!