Recunosc, am luat o mica pauza de la retete culinare, dar e varaaa! Nu o sa fac o introducere prea lunga pentru ca e frumos afara si la Cluj e un plina desfasurare festivalul Colours of Cluj si vreau sa ma bucur de el 🙂 Ieri am fost la o proiectie speciala la depozitul de film din Cluj (care sincer, nici nu stiam ca exista) si am descoperit un proiect foarte simpatic pus la cale de Tudor Giurgiu, care urmareste sa ne arate ce s-a intamplat cu salile de cinema si proiectie din Romania dupa ’89, in ce s-au transformat acum, cum au disparut de pe harta si cum aratau si se desfasurau proiectiile in epoca lor de glorie.
Si dupa o zi calduroasa, cel mai bine si mai bine merge o limonada la Casa Tiff, care va spun cu mana pe inima mea de gospo ca e unul dintre locurile mele preferate in Cluj si unde limonada cu pepene rosu e…nom nom nom. Plus ca acum, la festival, terasa casei e plina de umbrella ella ella e e e e 🙂 Frumos, dom’le, frumos!
Astea fiind spuse, sa va spun despre reteta de dulceata de zmeura cu mure! Un deliciu! Nu am folosit niciun fel de conservant, am preferat sa pun mai mult zahar si zeama de lamaie, care ajuta dulceata sa se ingroase si sa se gelifieze fara a fi nevoie de folosim gelfix sau alte cele.
Ingrediente pentru 10 borcane de 300g:
– 3 kg zmeura
– 1 kg mure
– 3 kg zahar
– zeama de la 2 lamai
– 1 baton de vanilie
Mai intai punem fructele intr-un vas mare si punem zaharul deasupra, amestecam bine si le lasam cca 30 min, pentru ca fructele sa lase suc, acesta va fi gelul din dulceata. Apoi punem zeama de lamaie si miezul dar si teaca de la batonul de vanilie. Luam 2 polonice bune din amestec si le dam prin blender, apoi le amestecam din nou in compozitia de fructe si punem totul la fiert, al foc mic, amestecand des. Spumam dulceata (care da, va face muuulta spuma) cat de des, pana nu va mai face spuma.
In total, dulceata mea a fiert cam 3 ore (la foc foarte mic, repet), timp in care, nu doar ca am spumat dulceata cat de des, dar am sterilizat borcanele si capacele, in cuptor, pe care l-am incins la 110°C. Am testat dulceata, ca sa vad cat de repede si daca se gelifiaza. A durecat cam 1 minut sa se intareasca, asa ca am considerat ca e gata. A scazut cam de 3 degete in oala, asta asa, ca un reper. Apoi am turnat dulceata fierbinte in borcane, pana unde incepe filetul, folosind un ibric. Am infiletat apoi capacele si le-am lasat sa se raceasca la temperatura camerei, apoi le-am pus in camara, unde le e si locul 🙂
Din camara, dulceata o sa ajunga in clatite, pe biscuiti, pe toast si papanasi, toate pe gustul lui Luca, puiul care iubeste orice fel de dulceata 🙂 Sa va fie de cel mai bine, spor la pregatirile pentru iarna 🙂
F,f.buna. am facut si eu.
Un deliciu parfumat!!am facut si eu dar le-am dat prin sita si am scos semintele.
se poate si asa, dar mie imi place mai mult asa, naturala si in plus, semintele sunt sanatoase si nici nu deranjeaza la mancat. Te pup
Semintele de zmeura contin acizi grasi esentiali Omega 3 si Omega 6, precum si o mare concentratie de Vitamina E. E mare pacat sa arunci asa ceva la gunoi.
adevarat “_
pai nu ai scos samburii din fructe??!!?
de ce as renunta la ei daca sunt sanatosi?
Mi-ai adus aminte de toate bunatatile pe care le facea mama cand eram mica, dulceata de cirese, de mure, de zmeura, doamneeee!