Pe cat de simpla, pe atat de gustoasa… si destul de ieftina. Ca sa murim de dragul unei prajituri minunate, avem nevoie de:
Pentru blat:
– 200g de zahar
– un ou intreg
– 30g unt
– 2 linguri de miere
Se freaca toate pana se omogenizeaza si se topeste zaharul, apoi se pun 250g de faina, 100 ml lapte si o jumatate de pliculet de praf de copt.
Se pune compozitia intr-o tava dreptunghiulara, unsa bine cu margarina si tapetata cu o hartie de copt. Se coace la foc potrivit.
Pentru sirop se pun la topit 200g de unt si 250g de zahar, dupa ce se topesc mai aruncam 3 linguri de cacao, 100 ml de lapte si o sticluta si o esenta de rom. Se lasa la racit si in prealabil se pleznesc peste labute curiosii care baga degetele cu nesimtire in sirop.
Blatul se taie in cubulete, marimea in functie de preferinta. Cuburile se tavalesc in siropul inca cald (daca le puneti gand rau furaciosilor puteti sa-i puneti sa dea cuburile prin sirop fierbinte mwhahaha) si se pun pe hartie cerata sa se zvante, apoi se tavalesc prin nuca de cocos amestecata cu zahar tos.
Cam asta este procedura si cel de jos e rezultatul final. Fiti curajoase, incercati pentru ca e simpla si super buna!!
Teo,si sa nu-ti mai spun ca aceasta e prajitura mea din copilarie.
mersi frumos ca mi-ai adus aminte de ea…si tu ai un blog frumos 🙂
Am cautat reteta asta o gramada… nu o avea decat sora mea dar o pierduse si ea… multumim mult…. pupici… Alina
ma bucur ca am fost de ajutor, cu reteta mea cu tot 🙂
buna teo. am facut ieri prajitura si a iesit foarte gustoasa. ce nu inteleg e ca o parte din blat se desprindea in 2. nua fost o tragdie deoarece l-am lipit cu glazura si a fost ok… aspect interior super.
sa fii sanatoasa si te asteptam cu noi bunatati.
irinaririna
salut irina 🙂 singura explicatie pt faptul ca blatus s-a despins in 2 este ca nu ai omogenizat destul bine compozitia. POti folosi linista un mixer 🙂 ma bucur insa ca v-a placut praji, sa va fie de bine!
Negrasaaaa! 😀
nu stiu exact cum trebuia sa iasa blatul ala dar la mine a inceput sa clocoteasca untul pe acolo :)(mi s-a parut mult 300 gr dar…) ..poate daca ai specifica la ce temperatura si cat se da la cuptor… oricum bine ca nu am inceput si glazura ..:-s
Fetelor, spuneti-mi si mie, va rog, cat trebuie lasat blatul la cuptor?
blatul se tine la cuptor pana trece testul scobitorii… si nu suntem mai multe fete, “suntem” … una singura care face tot 🙂
teo are ceva daca nu pun miere ?
pup ai grija de tine.am impresia ca si eu mancam ceva asemanator cand eram mica.
nu stiu, nu am incercat. eventual incearca si spune-mi si mie cum a fost 🙂
buna prajiturica!eu stiu sub numele de TAVALITA!
Aveam 11 ani cand am facut aceasta prajitura pentru prima data. Poate tocmai de aceea mi-e tare draga. Si sotul meu o adora!
Ti-am descoperit blogul si sunt sigura ca o sa-l vizitez destul de des, pentru ca l-am adaugat la “favorite”. Felicitari!
Draga Teo,
vreau sa-ti spun ca am facut si eu prajitura, pas cu pas dupa reteta ta si nu am cuvinte sa-ti spun cat de delicioasa a iesit! Am luat cateva bucati cu mine la munca si a fost un succes!!!S-au topit americanii dupa ele!! Acum trebuie sa traduc reteta si pentru ei :)…plus reteta de vinete umplute :)care e una din preferatele mele!Iti multumesc din suflet pt toate aceste retete minunate!
Felicitari pt Blog si mult succes in continuare! te puuup
Multumesc mult pentru reteta. A iesit foarte buna prajitura si au apreciat-o si mofturosii 🙂
Buna Teo,
In primul rand,se vede ca te tragi de pe undeva din Ardeal.Ffffff buna reteta,doar ca eu pun 2 oua,150 de unt si 3 linguri miere dar ordinea “procedurii” e aceeasi.
“Sosul” il fac doar din ciocolata neagra cu putin zahar,topite la bain-marie si pun rom spre fericirea familiei.
Pe langa ca esti o GOSPODINA PERFECTA mai ai si haz!Am ras cand ai specificat si ai reamintit tuturor ca esti doar…..UNA ( cum doar mama e !)
O sa incerc sa scriu cat pot de des pentru a reaminti la toti ca TEO E DOAR UNA !!!!!!!!!!!!
SI DE NEINLOCUIT !!! Merci Teo !
Anonima de departe
Anonima de departe, multumesc pt varianta ta de praji, o s-o incerc sa vedem cum iese
Merci mult pt comentariu, a fost foarte simpatic 🙂
Frumos.tavalita asta o fac de mult timp si mie imi ia cam jumate de ora.doar ca la sos eu amestec o budinca de cioco si cu cioc de menaj si asa nu mai trebuie sa pui zahar.iese ff bun si mai repede.si in cocos mai adaug zahar vanilat pt aroma.mult succes in continuare.
DUPA CUM SE VEDE ESTE FOARTE BUN DAR NU AM INCERCAT INCA
NU VA SUPARATI DAR CUM VA CHEAMA PE DUMNEAVOASTRA PE MINE MA CHEAMA STINGACIU ELENA LACRAMIOARA AM 12 ANI SI O AJUT PE MAMA LA FIECARE PRAJITURA PE CARE EA O FACE CAND ARE TIMP SI SUNT IN CLASA
A-VII-A SI IMI PLACE SA O AJUT PE MAMA LA BUCATARIE!VA PUP!!!PA PA!!!
teo….vreau sati spun ca acuma am terminat de facut tavalita si mia iesit foarte foarte buna…iti multumesc pentru reteta….si siropul e superb si o sa l folosesc la mai multe retete(de ex la biscuiti pe care ii dau numa jumatate in sirop si cocos)
Teo,
Vreau sa iti multumesc pt postarea retetei.Desi recunosc ca sunt o neindemanatica in bucatarie i-am uimit pe toti cu prajitura!
MULTUMESC MUUUULT MULT.
CAUTAM RETETA ASTA DE MULTA VREME.
O FACEAM CU DRAG DE SARBATORI ,DUMINICILE,..CAND ERAM ..TRISTA SI SIMTEAM NEVOIA DE CEVA DULCE,BUN,FIN….,SIMPLU.
buna teo,as avea si eu o intrebare…putin cam banala …dar sunt incepatoare in ale gatitului si nu stiu mare lucru…ai spus ca se pune o hartie de copt..despre ce hartii este vorba?se gasesc in comert?si unde mai exact…multumesc anticipat…si mult succes in continuare..esti de mare ajutor incepatorilor…iar pozele sunt pur si simplu exceptionale
buna teo, am facut si eu prajitura asta, e buna doar singurul lucru e ca se simtea foarte tare gustul de unt de la sirop si nu am pus 200g unt pt ca mi se parea mult. se poate face siropul altfel sa nu contina unt?????
Tavalite!!!! de cand nu am mai facut….
excelenta si usor de facut!!
Buna vreau sa fac si eu prajitura si am cateva intrebari asa de incepatoare:
Praful de copt trebuie adaugat stins sau ne stins?
Se poate inlocui untul cu margarina?
Cat de mare este tava in care ai facut prajitura ca eu am dor tava de la aragaz si ma gandesc ca pot dubla compozitia daca e nevoie sa nu iasa prea subtire – tu ce imi recomanzi?
Si ultima intrebare cam cat inseamna juma de plic de praf de copt cam o lingurita? (la mine praful de copt e in borcanas de 100g.
Iti multumesc anticipat si scuza intrebarile stupide ale unei incepatoare 🙂
sunt incepatoare in arta bucatariei.te-am ales pe tine ca indrumator si iti urmez toate sfaturile.prima reteta " tavalita" te pop si felicitari.claudia
praful de copt nu se stinge ci se adauga o lingurita in compozitie, untul se poate inlocui cu margarina iar tava de la aragaz nu e buna pentru reteta asta. te sfatuiesc sa-ti cumperi o tava normala pt prajituri.
claudia, multumesc mult ca m-ai ales ca si indrumator, sper sa incerci cat mai multe retete. te pup
Am si eu o reteta f buna si f usoara de prajitura cu nuca de cocos.este si un pic mai ieftina:BLAT:3 oua,350 gr zagar,6 linguri ulei,6 linguri lapte,un pliculet de praf de copt stins,350 gr faina.Se amesteca toate ingredientele si se pun la copt.Blatul se taie bucatele si se baga in gazura facuta pe aragaz cu ciocolata topita si cu lapte(e cea mai buna glazura),apoi se da prin nuca de cocos.Este f gustoasa!!!
Ah, daca ai stii de cand o caut reteta asta! Este prajitura copilariei mele, doar ca bunica ii spunea "Tavalita" 😛
Apropo ai niste retete gustoase, am incercat destule dintre ele. Iti doresc sa o tii tot asa!
PS: a "aparut" de undeva aparatul acela mult asteptat? 😉
Si astept noi idei.
Teo…imi plac mult retele tale si de aceea de fiecare data cand vreau sa gatesc ceva special, primul lucru asta fac, deschid situl tau…
Pentru nu stiu care motiv, nu reusesc blatul la prajitura asta, am incercat-o de doua ori si mi se intampla acelasi lucru…totul arata bine pana la un punct, creste frumos si apoi dintr-o data scade si in final blatul se imbiba cu grasime…unde gresesc?te rog ajuta-ma pentru ca vreau prajitura!
buna …da e fb mersi teo de reteta o uitasem ..
Draga Teo, sunt o "fana" a blogurilor culinate, nu este zi in care sa nu deschid, cele deja selectate si puse la favorit; nu doar ca urmaresc ceea ce se posteaza dar si "execut" MULTE retete, DAR… (pentru ca exista un dar)cu aceasta reteta pe care eu o am in caietul meu de retete de cel putin 20 de ani cu denumirea URSULETI, este ceva…nu este ok cantitatea de unt, MUUUUULT prea mult unt; apoi functie de cantitatea de unt trebuiesc modificate cantitatile celorlalte incrediente. Nu trebuie sa te superi, toata viata INVATAM, daca vrem…Cu drag pentru sarguinta ta.
arata bine trebuie sa incerc
am facut si eu aceasta prajitura dar nu pot sa spun ca mi-a iesit. blatul a iesit foarte gras, cred ca este prea mult unt, ca sa nu mai spun si de cel din sirop,care a iesit si foarte dulce.poate am gresit eu cu ceva,am sa mai incerc si alte retete cu mai putin unt.
Buna Teo!
Am in plan aceasta prajitura(ador cocosul :-P) si nu am inteles daca ungerea tavii mai presupune si hartie de copt…e cumva: "ori tava unsa ori hartie de copt"? sau "unsa tava si pus peste hartia de copt"
Merci!
Ai pus niste poze super yummy 😛
Nu mi-a iesit! Am pus prima data in loc de unt, la blat, margarina. A iesit fff gras si faramicios. Apoi am incercat cu unt, si a iesit exact la fel. Am respectat absolut toti pasii. Sosul a iesit bun…si voi incerca acum a treia oara alt tip de blat, ca nu ma indur sa-l arunc.
In rest, ciorba a la grec facuta ieri, a iesit divina!!!
daca unghi putin tava inainte de a pune hartia de copt, aceasta se va mula perfect pe tava si blatul va iesi uniform
merçi!!!Mi-a iesit super…Si m-am simtit…ca odinioara,langa mama mea draga!!!
La blat se pune 30g unt sau 300g?
la blat, 30g de unt 🙂
Foarte multe retete si foarte bie prezentate si foarte gustoase iti multumesc pentru cea ce ai creat
BUna Teo! M-am bucurat mult cand am gasit reteta, o pierdusem si nimeni nu stia despre ce vorbesc atunci cand intrebam de ea.
Totusi, cateva mici observatii: eu, neavand o tava dreptunghiulara mare cum am observat in imaginile tale, am folosit una de dimensiuni mai reduse. De asemenea, neavand un cuptor pe gaz, ci electric, am “tradus” foc potrivit in 180 C. Nestiind timpul de coacere, am lasat-o pana s-a rumenit; insa, surpriza: a ramas cruda la mijloc si a iesit prea groasa! Gustul e suuuper insa blatul e practic, inutilizabil…ufff si-s tare necajita, pt ca voiam sa-i fac o surpriza iubitului!
Daca ai putea reveni cu detalii despre masurile tavii, grosimea blatului, gradele C si timpul de coacere pt o incepatoare prostuta ca mine, ti-as fi foarte recunoscatoare! Multumesc mult!
P.S. Si eu apreciez simtul umorului de care dai dovada in prezentarea retetelor, descretesti fruntile!
Buna Lola 🙂 reteta asta e una foarte veche si de asta nu are atat de multe informatii insa am sa revin si asupra retetelor vechi, sa le adaug pe ici pe colo “sare si piper” 🙂