Carnati de casa

Carnati de casaCraciunul, eco sau nu… parca nu e Craciun fara carnatii facuti in casa. Si dupa ce am vazut pe net cateva filmulete cu ororile care se intampla in macelarii, am ajuns la concluzia ca anul asta facem carnati in casa, chiar daca e destul de mult de lucru pe ei si e o operatiune destul de elaborata. In fiecare revista cu retete culinare pentru Sarbatorile de Iarna am gasit cel putin o reteta de carnati de casa, insa eu am vrut sa regasesc in carnatii mei, gustul copilariei, asa ca am luat caietul cu retete al bunicului meu (Dumnezeu sa-l odihneasca in pace, tocmai au trecut 7 ani de cand nu mai e printre noi).

Reteta in sine e destul de simpla, insa aveti nevoie de o masina de tocat carnea si neaparat prevazuta cu o palnie speciala pentru facut carnati.

Ingrediente (eu am facut ½ portie):
– 4 kg de carne (3kg de pulpa + 1kg carne mai groasa pt tocat – fleica)
– o bucata de cca 200-300 g de carne grasa pt fiert
– mate de porc (10m)
– 3-4 caciulii de usturoi
– sare, piper, boia, condimente pt carnati, toate dupa gust

Tocam cele 4kg de carne (nu va sugerez sa cumparati carne gata tocata, ce e in mana nu-i minciuna, deci cumparati-va voi insiva carnea), punem la fiert bucata de carne in apa cu putina sare si o lasam sa fiarba bine. Curatam si pisam tot usturoiul si il adaugam peste carnea tocata, impreuna cu condimentele. Framantam compozitia pentru carnati, adaugand 3-4 polonice de zeama de pe oase (cea in care a fiert carnea). Va dati seama ca e suficienta zeama, cand compozitia se prinde si devine omogena, ca o pasta.

Ungem palnia pentru carnati cu putina grasime, spalam bine matele in apa rece si apoi le tinem o jumatate de ora in apa calda. Tragem matele pe palnia atasata masinii de tocat carne si umplem carnatii cu carne.

Ii legam de cele doua capete, astfel incat sa obtinem un fel de potcoava, ii intepam cu o scobitoare din loc in loc si il punem la uscat 1-2 zile pe o ruda de lemn. De acum incolo fiecare face ce vrea cu carnatii lui: se pot afuma sau se pot manca cruzi, noi ii facem semi-afumati si ii mancam ca atare in friptura asortata, la masa de Craciun.

Voi cum pregatiti carnatii pentru Craciun? Impartasiti-ne retetele voastre traditionale sau moderne pe www.gospodini.ro si aveti sansa de a intra in concursul “Retetele mele de Sarbatori”

4 Comments

  1. Anonymous

    …cu bucata aia fiarta ce facem?
    Multumesc ca existi si ca te am descoperit! E o incantare pana si modul cum redactezi aceste retete. Felicitari!

  2. Anonymous

    draga TEO este super blogul tau/felicitari
    m-a amuzat comentariul de mai sus, chiar…!?
    eu stau intr-o tara araba si visez la carnatii de acasa, as putea sa-i fac din vita si putin miel?care-i parerea ta?
    si lamureste-ne, carnea se fierbe(opareste)toata sau partial?!
    multumesc
    daniela

  3. Anonymous

    deci cred ca doar carnea pt fiert se fierbe ca sa facem supa de carne necesara pt amestec.logic.nu?….

  4. anonim

    pentru cei ineresati de cirnati oaie vita ,si putin picanti.atentie carnea nu se fierbe se toaca .oasele se fierb pt a adauga zeama de oase.reteta-2|3 kg carne de oaie 1 kg carne vita.se taie carnea bucati si se adauga condimente de cirnati usturoi piper sare boia iute si ardei taiat la cutit.se lasa carnea o zi la macerat dupa care tocati carnea cu toare condimentele care leati pus in carne/ adaugati 2 polonice de zeama de oase si o malaxati pana devine o pasta .pe urma umpeti matele de oaie cu compozitia si ai dati la frig afara 2 zile dupa care ai afumati sau semi .va doresc pofta buna si nu uitati e cea mai buna reteta .

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.