Sunt mai multe retete de pui tandoori insa in retetele culinare autentice, puiul se marineaza in iaurt si se condimenteaza cu tandoori masala, respectiv un amestec de condimente folosit in bucataria din Pakistan, India si Afganistan.
Condimentele variaza de la o regiune la alta si de la un bucatar la altul, dar in general este vorba de usturoi, ghimbir, garam masala, ardei cayenne, turmenic, pudra de chilli in combinatie cu zeama de lamaie sau alte condimente.
Tandoorul este un cuptor din lut, folosit in bucatariile de care va spuneam mai sus si in care puiul se gateste la temperaturi foarte ridicate. Cum nu dispunem de asa ceva, facem puiul la gratar si va iesi oricum minunat. Pentru aceasta reteta puteti folosi ciocanele e pui, aripioare si de ce nu, ficatei. Eu am ales ficateii pentru ca aveam o tavita in frigider si m-am cam saturat de ficatei cu ceapa, sincera sa fiu.
Ingrediente:
– 600 gr de ficatei de pui (sau orice alta carne de pui)
– 250 ml de iaurt simplu
– 2 linguri de tandoori masala (mai mult sau mai putin, in functie de cat de picant doriti)
– sare si piper dupa gust
– sucul de la 1 lamaie
Spalam bine ficateii si ii curatam. Amestecam ingredientele pentru marinata: iaurtul, masala, zeama de lamaie, sarea si piperul.
Punem ficateii la marinat peste noapte. A doua zi ii infigem in bete pentru frigarui si ii ungem cu putin unt topit, apoi ii prajim pe gratar.
Daca nu aveti tandoori masala (inca o data MULTUMESC SILVIA), o puteti prepara din: 1 ½ lingura chilli, 1 lingura ghimbir, 2 linguri coriandru macinat, 1 lingura praf de usturoi, 1 lingura pudra cumin, ½ lingurita garam masala.
Langa ficatei am preferat legume simple, fierte la steamer si condimentate cu ierburi si putin unt. Puteti face si o salata din rondele de ceapa, zeama de lamaie si condimentata cu sare si piper. Va sugerez sa incercati reteta asta pentru o cina usoara si sanatoasa, genul de cina dupa care nu va e groaza sa va urcati pe cantar a doua zi.
Interesanta reteta, felicitari pentru blog si pentru tot ce faci ! Eu am cerut o reteta de "Tandoori Chicken" de la un restaurant indian de aici. Am incercat cu piept de pui si aproximativ aceeasi combinatie de condimente in marinade dar am folosit un vas de lut cu capac tot din lut (semana oarecum cu vasul roman) si a iesit destul de ok. Merita incercat! Cu ficat de pui cu siguranta o sa incerc si eu cat de curand posibil! Multumesc inca odata ca existi, you always save the day cand raman in pana de idei "culinare"! Pupici si tie si lui Luca si sarbatori cat se poate de fericite ! Hugs !
Andra
Acum cateva minute am urmarit un episod al Juliei Child, si mi se facuse pofta de ceva bun…fara sa ma gandesc la kilogramele in plus..
Am intrat pe blogul tau si deja ma gandeam sa dau o fuga la magazin sa cumpar ficatei…
Suuuuuper!Delicios!
Si ce sa mai zicem ca reteta este foarte sanatoasa !
Felicitari!
Foarte bun! Mumtumim pentru reteta Teo..mie imi place mancarea indiana ft mult 😉
servus Teo,
cred ca te urmaresc de o jumatate de an cel putin , dar , ca multe alte gospodine nu mi-am luat curajul la mine sa scriu. acu insa m-ai intrigat cu tandoori masala. intrebarea mea este unde il gasesc. sunt din Sibiu si , din pacate, aici f greu gasesc cate un condiment special. si ierburile de provence abia le-am gasit. ori n-au astia prin magazine, ori nu stiu eu sa caut.
multumesc mult pentru ajutorul dat in bucatarie. datorita retetelor tale, am incercat multe pentru prima data. iar sufleul pentru bebelici este divin. am si eu un baietel cam de varsta lui Luca. il cheama Matei si are 1 an si 3 luni. inca o data iti multumim toti trei , in frunte cu sotul.
yummy
Buna Teo,
am dat din intimplare peste blogul tau, cautind o reteta de gris cu lapte sa-i pregatesc fetitei mele…Ma bucur mult ca am picat aici la ceas de seara, blogul tau este o adevarata comoara!
Noi sintem vegetarieni(lacto-ovo) si ai aici o gramada de retete pe placul meu.
Ce mancare gustoasa va iesi. Totusi incerc sa trec pe un regim mai sanatos de alimentatie.
Pe langa Garam Masala ar fi mers pus Rogan Josh
Buna , Teo! Sunt o mare admiratoare a ta. Si cum tu esti o wonder woman a bucatariei, ma intrebam , nu ai putea posta si cateva retete pentru noi cei care stam zi lumina la birou? Sa le pregatim de seara sa le savuram a doua zi? Te rog din sulfet! Mult succes in tot ceea ce faci!
arata delicios.
poti posta te rugam retete si pentru antitalente ca sa nu isi piarda speranta de tot
comentariul asta nu l-am inteles. Ti se pare asta o reteta grea? 🙂
Buna Teo,
Esti cea mai tare!!In fiecare zi intru pe blog ul tau sa vad daca ai adaugat o reteta noua.daca poti sa incerci mai multe retete indiene,am fost recent la un restaurant indian si mi a placut ft mult mancarea..si painea Naan daca ai cumva reteta sa o postezi.merci.te pup
va salut pe toti care apreciaza garam masala si tot ce tine de ingredientele indiene,in cautarea lor pe net sa aflu cum se face aceasta combinatie uimitoare, am gasit o adresa de unde sa poate cumpara produsul original…http://mirodenii.ro/index.php?cPath=28&osCsid=7f7770a2c0a0d95d7aa32b1cabf25dae
nu-mi doresc sa-i fac reclama, dar m-am gandit sa ajut cu aceasta informatie pe cei care nu pot procura toate ingredientele separat sa si-l faca acasa, eu am reusit sa le strang aproape pe toate, mai putin vreo doua,( o sa le fac rost si pe acelea) si sunt excelente, le folosesc la toate felurile de carne, pui, porc, peste, am schimbat radical aromele
condimentul "turmenic" este de fapt turmeric dar poti sa ii spui si in romaneste CURCUMA.
buna teo, am intrat din intamplare pe blogul tau e f reusit si ai retete ff interesante voiam sa las un mesaj mai mult pt cititori, momentan nu locuiesc in tara (acum sa i inebunecsc si eu cum faci tu cu State:p locuiesc undeva in Africa )si am avut ocazia sa mananc ceva specialitati din pakistan si zona aia si vreu sa spun ca tot ceea ce publici arata similar si nu ma indoiesc ca sunt si la fel de gustoase am furat si eu cateva retete:p mult succesc pe viitor:*