Cateodata nu ajunge un simplu “tortulet”. Cateodata e nevoie de un tort grandios, asa ca am recurs la una din acele retete culinare pe care desi le ai in caiet de foarte mult timp, parca ti-e groaza sa te apuci de ea, pentru ca, din moment ce e scrisa pe 4 pagini, sigur e complicata. Dar nu e deloc atat de complicata pe cat pare si desi am sa va scriu si eu o reteta luuuunga cat o zi de post, e numai si numai ca sa va explic totul amanuntit. Asa ca, azi va arat un ditamai tortul de capsuni care a avut la final 5 kg si care poate bucura toti invitatii de la o petrecere!
Ingrediente tort 3 etaje, umplut si imbracat in crema de capsuni:
– 350g zahar
– un plic budinca de capsuni
– 230g unt la temperatura camerei
– 4 oua mari (5 daca sunt mai mici)
– 350g faina
– 1 lingura praf de copt
– 250ml lapte
– 1 lingura extract de vanilie
– 130g piure de capsuni
– 1 lingurita rasa sare
– o portie crema de unt si bezea elvetiana
– 5-6 capsuni mari
– 50g ciocolata neagra/cu lapte
– bilute de ciocolata
Incingem cuptorul la 180°C. Cantarim 130g capsuni (curatate de codite si spalate foarte bine) si le facem piure, folosind blenderul (sau le treceti prin sita dupa ce le-ati maruntit cu furculita). Amestecam apoi piureul obtinut cu laptele si vanilia. Separat, intr-un bol mare, amestecam cu mixerul la viteza medie, untul, zaharul si pudra de budinca 5 minute sau pana avem o compozitie omogena. Adaugam ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare.
Cernem faina impreuna cu sarea si praful de copt. In amestecul de unt, punem ½ din amestecul de faina si mixam pana la incorporare. Compozitia trebuie sa aiba consistenta unei inghetate si trebuie sa fie foarte fina, asa ca amestecati pana toate ingredientele sunt bine incorporate. Urmeaza sa punem apoi tot amestecul de lapte si piure de capsuni, amestecam din nou foarte bine si la final adaugam a doua jumatate din amestecul de faina. Amestecam bine. Tapetam cu unt si hartie de copt fundul si marginile a 3 tavi de copt cu diametrul de 22cm si distribuim compozitia pentru blat in mod egal in fiecare tava si nivelam cu spatula. Va sfatuiesc sa folositi cantarul de bucatarie in aceasta faza, ca sa va asigurati ca blaturile sunt egale. Coacem blaturile 25-30 de minute sau pana trec testul scobitorii.
Le lasam apoi sa se raceasca foarte bine, pentru ca atfel, se topeste crema. O data blaturile racite, nu ne ramane decat sa asezam primul blat pe platou, sa punem crema (stratul de crema are cam 1,5 cm) si continuam in acelasi ritm, apoi imbracam intreg tortul in crema de unt si bezea elvetiana. Nu conteaza cat de bine o nivelam, pentru ca oricum imbracam marginile in sticksuri cu ciocolata, dar incercati sa nivelati partea de sus a tortului. O data tortul imbracat in crema, il ornam cu sticksuri de ciocolata pe margini si il legam cu panglica. Topim ciocolata si dam capsunile prin ciocolata, apoi le asezam pe tort si ornam cu bilutele de ciocolata.
Pararam pam pam, asta a fost! Acest tort de capsuni se pastreaza foarte bine la frigider, nu are nevoie de insiropare pentru ca blatul este suficient de insiropat de la fructe. Ce ar mai fi de zis? Eu va sugerez sa nu coaceti niciodata un blat mare, pe care apoi sa il feliati, pentru ca, daca nu aveti experienta si indemanare in folosirea cutitul zimtat, sansele ca cele 3 foi de blat sa va iasa egale sunt minime. Eu folosesc de fiecare data metoda cu tavile separate si obtin de fiecare data blaturi perfecte, uniforme, coapte frumos. In plus, in magazine gasiti astfel de seturi cu 2-3 tavi pentru tort, eu am gasit la Auchan cu 30-40 lei un set de 3 tavi si au fost o investitie foarte buna. Sticksurile de ciocolata nu sunt atat de scumpe pe cat am crede initial, eu am folosit de la Naty, sunt la punga mare si o punga costa undeva la 3,5 lei. Ufffff, mult am mai dat din gura, dar tortul asta chiar merita! Sa va fie de bine!
buna ziua,
m-ar interesa cate persoane s-au infruptat din minunatia asta de tort. In iulie va fi si ziua fetitei mele si avem cam 20 invitatiu. e suficient??
multumesc.
Buna Monica 🙂 mama soacra a avut 25 de invitati si a ramas jumatate de tort la sfarsit 🙂
desi sunt “nou-venita” intr-ale bucatariei, o sa ma straduiesc sa fac si eu minunatia asta de tort, pentru ca sunt innebunita dupa capsuni…multumim din suflet pentru reteta, Teo.
Anna, cu placere 🙂 daca ai orice intrebari/nelamuriri, let me know, ca sa te asist frumos si sa fim sigure ca iese tortul asa cum iti doresti 🙂
Felicitari.
Unul din cele mai deosebite torturi pe care le-am vazut. Ai multa rabdare. Felicitari. cred ca ii voi face si eu mamei mele la ziua ei. Multumesc de reteta
Carol, asa cum spuneau fetele zilele trecute, rabdarea e secretul in bucatarie 🙂 Multumesc mult de aprecieri :*
Nu am facut niciodata tort dar pe acesta il voi incerca cu siguranta:X. arata demential ca toate celelalte retete:*>:D<
Multumesc, Mirela! 🙂 e si frumos si bun, promit!
Buna Teo! As dori sa fac si eu acest tort dar nu as vrea sa aiba chiar 5 kg. Ce cantitati imi trebuie doar pentru 2 blaturi adica aproximativ 3,5kg. Multumesc!
simona, poti injumatati cantitatile si ies 2 blaturi mai subtiri 🙂
Aici perioada capsunilor incepe prin ianuarie ,pe cand e si ziua mea de nastere!!! Merci frumos pt reteta acum stiu ce tort am sa fac!!! mor dupa capsunici!!! Tine-o tot asa!!!
multumesc!
Buna Teo.in 22 luna aceasta este ziua baietelului meu (implineste un an) si as vrea sa fac acest tort.Dar am o intrebare:dacă folosesc blaturi de cumparat are ceva?iese mai mic?nu am mai copt niciodata blaturi si nu as vrea sa nu-mi iasa:)
alina, poti s ale si cumperi, dar sunt fade, sicner 🙂 mai bine incearca sa faci tu, reteta e foarte bine explicata, nu are trebui sa ai probleme. La multi ani micutului tau, sa fie sanatos si sa va bucurati de el! 🙂
Te felicit pentru minunatia aceasta . O sa incerc si eu :-s Dar imi poti spune te rog cu ce pot inlocui crema de und si bezeaua elvetiana? mersi anticipat:*:*:*
buna 🙂 o poti inlocui cu orice alta crema de tort, gasesti la sectiunea torturi o muuuultime de idei 🙂
Salut Teo! Tortul pe care l-ai facut arata demential de bun, as vrea sa il fac si eu dar sunt putin cam ingandurata la reteta de crema de unt si bezeaua elvetiana…locuiesc departe de casa in USA si aici am gasit doar unsalted butter cu total fat 11g nu stiu daca e ok,poate ma lamuresti tu cum sa procedez… pupici si tine-o tot asa!
hmmm, din pacate nu ma pricep la untul de acolo 🙁 poate ne ajuta cineva care stie…
unde-i crema? cam sarac tortul in interior!…
Edith, este o crema foarte dulce si bogata, nu cred ca e cazul sa fie in strat de 10 cm, ca nu e prajitura spumoasa…:)
buna, as avea o intrebare …as putea coace tot blatul o data si sa il feliez dupa???mersi mult
Daca fac pe rand blaturile e bine? 🙂
absolut delicios!!
mi-a iesit si cu capsuni congelate!inclusiv crema de unt :X
numai ca eu l-am umplut cu mai multa crema,si am pus si capsuni intregi prin ea.
in reteta ai scris ca stratul de crema este de 1,5 cm…. in poza , in sectiunea de tort se vede fff subtire crema..
?
asa se vede in poza 🙂