Oricat ar fi de cald afara, nu ma pot abtine sa nu coc cate ceva… la propriu! Asa ca am copt o super-paine cu legume, care desi nu se incadreaza la capitolul retete culinare de vara, e o reteta castigatoare, pentru ca e genul de paine pe care o poti manca de una singura, nu e nevoie de alte garnituri si din cantitatile date iese o paine suficient de mare pentru cateva zile de mic dejun asigurat. Nu ma lungesc cu vorba, pentru ca Luca ma bate la cap sa mergem la piscina, asa ca timpul la laptop se limiteaza grav pe timpul verii, dar ne descurcam noi si asa, o sa va povestesc mai multe in sezonul toamna-iarna, bine? 🙂
Ingrediente pentru o paine de 750g:
– 250ml lapte caldut
– 2 oua
– 1 plic drojdie uscata
– 20g zahar
– 2 lingurite sare
– 60ml ulei
– 400g faina
– 1 ardei gras rosu taiat cubulete
– 1 ardei gras verde taiat cubulete
– 2 cepe verzi (partea alba) tocate marunt
– 1 morcov dat pe razatoare sau taiat cubulete
Mai intai tapetam cu unt si hartie de copt o tava pentru cozonac. Apoi, intr-un bol mare amestecam laptele, ouale, drojdia, zaharul si uleiul.
Adaugam faina si sarea, amestecam din nou (puteti folosi mixerul) si cand avem un aluat omogen, il lasam la dospit 30 de minute.
Punem apoi legumele, amestecam bine (folosind mixerul sau si mai bine, o spatula) si turnam compozitia in tava pe care am pregatit-o, nivelam cu spatula si lasam aluatul sa dospeasca in tava, acoperit cu un prosop curat si asezat intr-un loc caldut (desi pe caldura asta, TOATE locurile sunt caldute) alte 30 de minute. Coacem apoi painea in cuptorul incins la 180°C, 45-60 de minute sau pana e frumos rumenita si trece testul scobitorii. Eu va sugerez ca dupa 30 de minute de coacere, sa verificati painea constant, ca sa va asigurati ca nu se arde, pentru ca timpul de coacere variaza in functie de tipul cuptorul folosit.
Cam asta e tot ce aveti de facut, timpul de asteptare pentru ca painea sa dospeasca este mai mare decat timpul efectiv de lucru, asa ca nu e o reteta atat de solicitanta, dar rezultatul merita toti banii. E drept ca am spus eu ca puteti manca din paine mai multe zile, dar sincera sa fiu, la noi a rezistat de pe o zi pe alta 🙂 E perfecta si pentru sandwichuri dar si pentru a fi servita ca aperitiv sau suport pentru creme de branza, de ton sau salata de vinete. Sa va fie de bine 🙂
O bunatate!
😀 asa-i?
buna teo,eu am facut aceasta pine si am adaugat si porumb.e ff buna
ai incercat-o azi? ma bucur ca ti-a placut! <3
Am facut si eu painica asta in weekend, numai ca i-am pus masline si rosii in loc de ceapa. A rezistat doar vreo 2 ore. 😀
Ralu, sa va fie de bine! Ma bucur ca painica mea a fost un succes 😀
Se poate face si cu masina de paine?
nu am incercat in masina de paine decat sa framant aluatul asta, nu l-am si copt. Daca ai un program care crezi ca se potriveste, poti sa incerci, desigur si sa ne spui si noua cum ti-a iesit 🙂
Arata foarte bine,dar cred ca e si foarte gustoasa,o sa incerc si eu.
Saptamana trecuta nu stiam ce sa fac ceva rapid,pt ca ma grabeam de la serviciu sa fac ceva de papa si apoi sa imi aduc,copilul acasa de la bunici.Am cumparat un aluat de paine.(nu aveam timp sa fac si sa-l las la dospit)
Reteta e cam asa:
-250-300 gr
-1 ceapa
-1 ardei taiat marunt
-250 gr carne tocata (de porc sau amestec)
-200 gr branza de la tara putin sarata
-2 rosii
-1 ou.
Se caleste putin ceapa tocata marunt,apoi peste ceapa punem ardeiul,le calim impreuna,apoi adaugam carnea tocata condimentata cu piper si sare dupa gust,cand toate sunt calite,lasam sa se raceasca( intre timp intindem aluatul de paine) si dupa ce s-a racit adaugam oul le amestecam impreuna,compozitia aceasta o asezam pe aluat(pe toata foaia),apoi punem un rand de branza si peste punem cele 2 rosii taiate felii(tot pe toata foaia),apoi rulam,eu am taiat-o in 2,pt ca era prea mare,punem o foaie de copt in tava si le asezam acolo,punem tava in cuptorul incalzit si lasam 30-40 de minute la cuptor(dupa 20-25 de minute se intoarce tava in cuptor)cand e gata,se feliaza ca o rulada si se serveste calda sau rece.Noua ne-a placut f mult sper sa va placa si voua.Pofta buna.