In ciuda ploii de afara, sunt foarte increzatoare ca…VINE VARA! Si un drum scurt pana la piata cu tarabele pline de cirese si capsuni mi-a inspirat reteta de azi – Galette de vara!
Ce este galette? Un fel de tarta, in care aluatul se inveleste in jurul umpluturii, fara o forma anume. De altfel, si termenul “galette” vine din normandul “gale” care inseamna “prajitura plata”. Simplu, rustic, rapid si foarte versatil, pentru ca putem folosi orice fel de fructe pentru umplutura dulce, legume sau carne pentru o umplutura sarata, dar si orice tip de aluat!
Pentru Galette de vara am ales sa folosesc aluatul pentru foietaj de la Morarita, dar la fel de bine puteti folosi si aluatul fraged, in functie de ce aveti la indemana! Ambele au rezultate minunate: aluatul pentru foietaj este crocant si pufos, aluatul fraged se topeste in gura la fiecare imbucatura, avand o textura asemanatoare cu cea de biscuiti! De-li-cios!
Ce fructe folosim pentru Galette de vara? Orice fructe ne plac! Piersici, caise, cirese, visine, afine, zmeura! In functie de cat sunt de dulci adaugam mai mult sau mai putin zahar si putin amidon, astfel incat, alaturi de sucul de la fructe, sa faca un sos delicios!
Galette de vara – Ingrediente pentru o tarta cu 6-8 felii:
- 400g aluat pentru foietaj Morarita
- 300g cirese/visine fara samburi
- 200g afine
- 200g zmeura
- 200g capsuni
- 60g zahar brun
- 30g amindon de porumb/cartofi
- un galbenus
- 2 linguri nuca/alune taiate grosier
Decongelam aluatul pentru foietaj, peste noapte in frigider sau pe blatul din bucatarie 1-2 ore. Aluatul trebuie sa fie maleabil, insa sa ramana rece. Este foarte important sa lucram cu aluatul rece, pentru ca astfel grasimea dintre straturile de aluat actioneaza la cuptor si aluatul creste foarte frumos.
Punem toate fructele folosite intru-un bol si le amestecam cu zaharul si amidonul.
Incingem cuptorul la 200°C. Intindem foaia de aluat cu sucitorul, direct in tava de la cuptor, pe hartie de copt. Punem fructele in mijloc, impaturim aluatul in jurul fructelor, astfel incat sa faca o bordura. Ungem cu galbenus, presaram nuci sau alune si putin zahar brun.
Dam Galette de vara la cuptor 30 min sau pana este frumos rumenita.
Combinatia Galette + inghetata este absolut geniala, promit! Sa va fie de cel mai bine! P.S. Incearca si alte retete cu aluaturi Morarita! Vezi retetete AICI (click).