Mi-am propus ca o data pe saptamana sa fac o reteta bio, asa ca in colaborare cu vreaubio.ro o sa va prezentam reteta culinara saptamanala, folosind majoritatea ingredientelor bio.
Ingrediente:
– foi de lasagna din grau
– sos de tomate bolognese
– ulei de masline extra virgin
– lapte de soia
– faina din grau integral
– 600 gr de carne tocata
– o ceapa mare
– 200 gr de parmesan
– o bila de mozarella (5-6 felii)
In primul rand pregatim sosul bechamel, amestecam 70 ml de ulei de masline cu 2 linguri cu varf de faina, se amesteca cel mai bine cu o lingura de lemn astfel incat sa nu ramana cocoloase. Amestecul se pune pe foc si se lasa 1-2 minute, la foc mic, amestecand in continuu, apoi se adauga 500ml de lapte si se amesteca pana cand obtinem un sos potrivit, nici prea gros, nici prea fluid. In cazul in care iese prea gros, mai puneti putin lapte de soia, in cazul in care iese prea subtire, mai puneti o lingurita de faina. Sosul bechamel se condimenteaza cu sare, piper alb, nucsoara si eu am pus si o lingura de ierburi aromate.
Pentru sosul de carne, tocam marunt ceapa si o calim in 2 linguri de ulei de masline, apoi punem carnea tocata si amestecam bine. Le lasam la foc linistit aproximativ 30 de minute, pana cand se face carnea. Peste carne punem continutul unui borcan de sos bolognese si 150ml de apa. Lasam sosul la foc minim aproximativ 20 de minute, amestecand din cand in cand, pana cand scade apa aproape in totalitate. Sosul se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
Intr-un vas termorezistent punem sos bechamel cat sa-i acopere fundul, aproximativ de o jumatate de cm. Apoi asezam foile pentru lasagna, fara a le fierbe in prealabil. Peste foile de lasagna, punem un alt strat de bechamel, apoi stratul de carne si presaram cu parmezan. Urmeaza un alt strat de foi, altul de bechamel, altul de sos de carne pana cand epuizam ingredientele, astfel incat ultimul strat sa fie de foi de lasagna. Punem sos bechamel, parmezan si cateva felii de mozarella.
Dam lasagna la cuptor 30 de minute, pana cand se rumeneste frumos si foile se inmoaie. Lasagna bio a iesit foarte buna, am fost multumita de ingrediente, in special de sosul bolognese.
🙂 am o intrebare si o observatie:
intrebarea: mereu la lasagna tu pui foile nefierte, sau doar la acest produs bio ai procedat asa? te intreb pentru ca eu mereu le fierb inainte si pe pachetele de foi apare intotdeauna aceasta recomandare.
observatia: eu pregatesc sosul de carne dinstuind, alaturi de ceapa, si un morcov ras… iar apoi carnea o fierb in vin, alaturi de sosul de rosii… ai incercat vreodata? are o savoare deosebita…
Arata super bine!I-am vizitat pe cei de la vreaubio cand am aflat de ei de la tine de pe blog. mai demult.Au cehstii ft misto…par scumpute, dar astea sunt preturile la bio.M-am gandit ca e un site bun de pe care poti face cadouri cuiva …in general unei femei pasioonate de gatit ..sau chiar si unor barbati care sunt interesati de alimente bio..sucuri..dulciuri.Sunt bune si pt cei care tin post.
Asa..in legatura cu lasagna…pt cate persoane ti-a iesit reteta asta?Eu inca nu am facut lasagna niciodata dar imi surade ideea de mult timp….m-am riscat numai la tortellini de ft curand si mi-au iesit deliciosi.
Te-am pupat si merci pt reteta
teo,imi place lasagna ta,felicitari!coincidenta e ca am facut si eu una acum vreo 2 zile,dar o inventie de moment…a ta e savuroasa!
Excelenta intiativa. Cu aceasta ocazie al descoperit si site-ul. Multumesc!