Chiar daca suntem in Postul Craciunului, nu inseamna ca nu putem pregati ceva bun, un dulce de casa delicios, care sa ii bucure pe cei mici si pe cei mari! In plus, reteta de Chec de post este ideala in orice perioada a anului, pentru ca este versatila, foarte usor de pregatit si aromata. Nimeni nu ar ghici ca nu contine lapte, oua, unt sau ciocolata!
Chec de post – Tot ce trebuie sa stii despre reteta
- Din acest aluat rezulta o prajitura foarte pufoasa si extraordinar de umeda. E ca si cum am avea un blat insiropat! Asta se datoreaza uleiului si gemului din compozitie!
- Putem coace aluatul in forma de chec, in tava rotunde sa 20-22cm sau intr-o tava de 20x30cm. Astfel, putem transforma reteta de Chec de post intr-o prajitura pe care o taiem bucati, intr-un blat de tort gata insiropat sau chiar in briose sau muffins!
- Ce dulceata/gem folosim in reteta de Chec de post? Dulceata preferata, desigur! Eu am folosit dulceata de zmeura, dar puteti inlocui cu dulceata voastre preferata: caise, capsune, prune, fructe de padure, dulceata de trandafiri. In functie de dulceata pe care o adaugam, checul va avea o aroma subtila si un gust exceptional.
- Mai puteti adauga in compozitie nuci, stafide, fulgi de migdale, zmeura proaspata etc.
Nu avem nevoie de ustensile speciale, ne sunt suficiente un bol incapator, un tel si tava preferata. Atat de simplu! Toate ingredientel de de care avem nevoie in reteta de Chec de post le gasim in oricare din magazinele LIDL din tara!
In plus, Checul de post se pastreaza foarte bine la frigider 2-3 zile, acoperit cu folie alimentara. Va ramane la fel de pufos si umed! Puteti dubla cantitatile din reteta pentru 2 tavi de chec sau pentru un tort cu mai multe etaje, in care aveti nevoie de 2 blaturi.
Ingrediente pentru o tava de Chec de post
- 300g faina Belbake
- 50g cacao amara Belbake
- 150g zahar brun Belbake
- un pliculet praf de copt Belbake
- 300ml apa calduta
- 150ml ulei de floarea soarelui Vita D’Or
- 200g dulceata de zmeura Maribel
Incingem cuptorul la 180°C. Tapetam cu unt si hartie de copt sau spray non stick o tava clasica de chec de 15x20cm.
Intr-un vas incapator punem faina, zaharul, praful de copt si cacao. Amestecam cu telul. Facem o gaura in mijloc si turnam apa si uleiul. Amestecam pana avem o compozitie omogena, fara cocoloase. Adaugam si dulceata de zmeura si amestecam.
Turnam compozitia in tava si nivelam bine cu spatula.
Dam la cuptor 35-45 minute sau pana checul este bine copt si trece testul scobitorii.
Nu-i asa ca e foarte simpla reteta de Chec de post? Si o puteti personaliza dupa gusturile voastre si ingredientele pe care le aveti la indemana in frigider si in camara! Sa va fie de cel mai bine!
Super. Arara minunat. Poate fi inlocuita cacao cu alt ingredient? Sau se poste fara cacao? Multumesc
Cacaua poate fi inlocuita cu karob sau pudra de roscove.
Super, am sa pregatesc de sarbatori checul meu cu visine si il fac si pe acesta de post ! Multumesc pentru reteta.
Cu mare drag!
Daca e pentru post, parerea mea este sa nunungeti tava cu unt.