Azi va aduc o reteta speciala, un tort pe cat de spectaculos, pe atat de simplu de preparat – Tort cu afine si vanilie!
Tort cu vanilie si afine este tortul perfect pentru vara, o combinatie dulce-acrisoara foarte aromata si speciala. Avem un blat umed, care nu are nevoie de insiropare, plin de afine dulci-acrisoare si aromat cu multa coaja de lamaie. Apoi o crema de vanilie fina si rapida, cu gust de inghetata clasica a copilariei.
Acesta a fost de altfel totul pe care i l-am facut bunicii mele, cea pe care o stiti ca BUNI SIA si care a fost mereu prezenta pe blog prin retetele ei minunate si sfaturile in bucatarie! Ea m-a invatat sa gatesc si reteta de Tort cu afine si vanilie este inspirata de ea! Am facut un blat exact ca si cel pe care il folosea ea pentru chec cu fructe, doar am dublat cantitatile si am adaugat afine, unele din fructele ei preferate. La capitolul crema, am facut una din cremele pe care le-am invatat de ea si pe care ea le numeste „crema de budinca”. De ce? Are la baza budinca de vanilie si unt. Nimic mai simplu!
Insa traditia din familia mea si retetele clasice ale bunicii mele au gasit un aliat super-modern: mixerul de mana HeatSoft Breville.
De ce ai nevoie de mixerul de mana HeatSoft Breville in bucataria ta? ♥
- Butonul HeatSoft™ permite inmuierea untului in timpul mixarii. Tehnologia HeatSoft™ aduce ingredientele reci la temperatura camerei prin incalzire usoara in timpul mixarii. Asta inseamna ca nu mai trebuie sa pregatim ingredientele din timp, sa le scoatem din frigider inainte de prepararea prajiturii sau cremei. Majoritatea retetelor de patiserie necesita ca ingredientele sa fie la temperatura camerei pentru cele mai bune rezultate.
- Este un mixer ideal pentru creme si prajituri.
- Are 7 trepte de viteza, astfel este potrivit pentru orice fel de compozitii.
- La capitolul accesorii are incluse: paletele pentru amestecare, carligele pentru framantat si telul.
- Are o cutie de depozitare foarte practica si compacta, in care incap acesoriile, cablul mixerului si mixerul, se inchide etans si ocupa foarte putin loc!
Eu am fost impresionata de mixerul de mana Breville! A facut o treaba exlenta atat in cazul blatului cat si in cazul cremei, desi am folosit unt foarte rece, direct din frigider. De altfel, toate ingredientele au fost reci si mixerul le-a incalzit usor in timpul prepararii. Untul s-a facut spuma in mai putin de 1 minut! Zaharul alb si brun s-au mixat excelent!
Mai multe detalii gasiti AICI si puteti folosi codul de reducere TEO10 pentru 10% extra reducere!
Tort cu afine si vanilie – Tot ce trebuie sa stii despre reteta
- Folosim o tava de 20-22cm diametru pentru un tort cu 2 etaje.
- Folosim un unt de foarte buna calitate, atat pentru blat cat si pentru crema. Recomand untul cu minim 80% grasime.
- Eu am folosit afine, dar puteti folosi si zmeura, cirese, visine (fara samburi) sau fructe din compot. Desigur, la fel de bine puteti sa lasati blatul simplu, fara fructe.
- Crema se pregateste foarte simplu: budinca de vanilie pe care o lasam foarte bine la racit, apoi o amestecam cu unt si zahar pudra vanilat. Nimic mai simplu!
- Asamblam tortul in tava in care l-am copt, pur si simplu o tapetam cu folie alimentara si asezam blaturile si crema. Astfel tortul va avea straturi uniforme si frumoase.
Tort cu afine si vanilie – Ingrediente pentru blat
- 250g unt
- 100g zahar tos
- 100g zahar brun
- o lingurita esenta vanilie (sau miezul de la o pastaie de vanilie)
- 2 lingurite coaja de lamaie
- 4 oua
- 250g faina
- 1 pliculet praf de copt
- 300g afine proaspete
Incingem cuptorul la 180°C. Spumam untul folosind functia HeatSoft™ a mixerului. Adaugam zaharul tos, zaharul brun, vanilia, coaja de lamaie. Continuam sa amestecam pana untul este o spuma fina, in care granulele de zahar nu se mai simt. Adaugam ouale pe rand, amestecand dupa fiecare pana este incorporate in compozitie. Adaugam apoi si faina cernuta impreuna cu praful de copt, cate 2-3 linguri o data, amestecand dupa fiecare. Trebuie sa obtinem o compoztie cremoasa, omogena.
La final adaugam afinele si le incorporam cu ajutorul unei spatule, cu miscari usoare, pentru a nu rupe fructele. Turnam compozitia in tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Nivelam cu spatula. Dam blatul la cuptor 30-35 minute sau pana este frumos aurit si trece testul scobitorii. Lasam blatul sa se raceasca in tava 10 minute. Il mutam apoi pe un gratar, pentru a se raci complet. Taiem blatul rece in 2 felii egale.
Tort cu afine si vanilie – Ingrediente pentru crema
- 2 plicuri budinca de vanilie
- 750ml lapte
- 4 linguri zahar
- 200g unt
- 150g zahar pudra vanilat
Pregatim budinca de vanilie conform instructiunilor, folosind insa 2 plicuri de budinca, 750ml lapte si 4 linguri zahar. Lasam pe foc, amestecand in continuu cu telul, pana avem o budinca foarte bine legata. Mutam budinca intr-un bol, o acoperim cu folie alimentara astfel incat folia sa atinga budinca. Astfel, budinca nu va face crusta. Lasam sa se raceasca foarte bine.
Spumam untul folosind functia HeatSoft™ a mixerului. Adaugam zaharul pudra si continuam sa amestecam pana avem o crema pufoasa, in care granulele de zahar nu se mai simt. Adaugam budinca rece, lingura cu lingura. Amestecam pana avem o crema omogena.
Tapetam forma in care am copt blatul cu folie alimentara. Punem primul blat. Adaugam ¾ din crema de vanilie, nivelam foarte bine. Adaugam a doua felie de blat, presam pentru a ne asigura ca este bine lipit de crema. Punem deasupra restul de crema, intindem in strat uniform cu ajutorul spatulei.
Decoram cu afine proaspete. Dam tortul la rece minim 2 ore inainte de serivire. Il scoatem apoi din tava cu ajutorul foliei alimentare. Cel mai simplu este daca folosim o tava cu peretii detasabili.
Reteta de Tort cu afine si vanilie poate fi numita “tortul verii” pentru ca e racoros, nu foarte dulce si chiar usor de preparat! Nu uitati de codul de reducere TEO10 pentru a beneficia de 10% extra reducere la mixerul de mana Breville cu functie HeatSoft™!
Buna seara. Ce cantitate de afine se foloseste pentru blat?
Multumesc
Salut, Daniela. Am mentionat si la ingrediente: 300g.
Buna Teo! Cuptorul la 180 grade e cu sau fara ventilatie?
Am des intrebarea asta cand fac retete de pe blog… pt ca mereu trebuie sa coc mai mult la ele 🙂
Multumesc mult!
Salut, Anca. Cu ventilatie.
Buna! Prefer de regula sa evit pe cat posibil produsele “nesanatoase” ca sa zic asa… si aici intrebarea: Pot inlocui budinca cu crema pasticcera? Multumesc
Salut, Roxana. Bineinteles ca se poate inlocui, poti folosi ce crema doresti tu. Spor!
Ce se intampla daca nu mai amestecam budinca cu unt la final si o lasam asa? Asta din dorinta de a face ceva economie…
Nu va mai avea aceeasi tinuta crema, iar cantitatea va fi mai mica.
Buna,pot folosi afine congelate?
Salut. Da, dar sa fie decongelate inainte.
Ce dimensiune are forma de tort? Va mulțumesc!
Scrie si in text: 20-22cm diametru.