Orez prajit

Retetele culinare cu iz asiatic au un fel de clopotel in capul meu… o data la cateva vreme imi e dor de chinezisme & co si nu tot timpul e restaurantul chinezesc in zona sa comand ceva… asa ca, am facut orez prajit, varianta home made insa care a iesit foarte ok!

Ingrediente pentru orezul prajit:
– o ceasca de orez fiert
– 2 oua
– 3 fire de ceapa verde
– o lingurita de ghimbir uscat
– o lingurita sos de peste (nam pla)
– 2 lingurite de sos de soia
5 linguri de ulei

Incingem in wok 2 linguri de ulei. Cand uleiul sfaraie, punem cele 2 oua intregi si amestecam rapid, astfel incat sa facem un soi de omleta, insa bucatelele de oua sa fie frumos separate. Puteti bate ouale inainte de a le pune in wok, sa preparati o omleta normala pe care sa o taiati ulterior in bucatele, insa mie mi se pare mai ok asa, sa le amestecati direct in wok. Cand omleta e gata, scoateti ouale, stergeti wok-ul si puneti la incins 3 linguri de ulei in care caliti ceapa verde taiat marunt, apoi peste ceapa puneti orezul si le prajiti impreuna timp de 10-15 minute, pana cand orezul e usor crocant. Puneti sosul de peste si sosul de soia, putina sare daca e nevoie.

La final puneti bucatelele de ou si amestecati bine, mai lasati la prajit 5 minute.

Orezul prajit se serveste cald, noi am servit alaturi de mazare, pe care am preparat-o foarte simplu: peste mazarea fiarta, fierbint, am pus 2 cubulete de unt, marar tocat si putina sare. Nimic mai simplu insa foarte delicios, mai ales pentru o zi de post!

Nu uita sa votezi reteta si sa-mi lasi un comentariu, iar daca vrei sa primesti retete culinare in mail atunci cand le public pe blog, aboneaza-te la feed

27 Comments

  1. Esti super! nu stiu cand ai timp sa faci atatea bunatati. Am facut ciorbita a la grec. A iesit delicioasa. Multumesc mult de sfaturi. De asemenea, si pozeler ajuta mult.
    Orezul prajit merge la aripioare picante. Si mie imi place bucataria chinezeasca.
    Eu fierb orezul cateva minute in apa si apoi il pun intr-o strecuratoare si strecuratoarea deasupra unei cratite in care fierbe apa. peste tot pun folie de aluminiu. Asa iese un orez ca la chinezi.
    am o reteta de aripioare picante. foarta simpla. daca vrei iti pot spune despre ea. Ies exact ca cele de la restaurant.

  2. Eu am citit de vreo trei ori reteta si nu gasesc cand ai pus ghimbirul.

  3. Raluca

    si eu am gatit azi tot orez chinezesc.. cu o mica diferenta: l-am cumparat congelat, la punga 😀

  4. Anonymous

    In zi de post nu se mananca oua, deci reteta nu e de post!

  5. Mada, daca te uitai peste poze ai fi vazut ca acolo in poza aia impartita in 4 poze mai mici, mai exact in a 3-a poza mica peste ceapa verde am pus si ghimbirul… probabil ca am uitat sa scriu in reteta.

    Anonimule, asa cum am mai scris pe aici pe blog, eu nu sunt ortodoxa, iar postul ortodox nu este singurul post care se tine pe pamantul asta!

    Mai documenteaza-te putin si ai sa intelegi ce inseamna postul greco-catolic.

  6. Anonymous

    La catolici se mananca oua in post!

  7. mircea

    o intrebare …m-am abonat la rss ….pot sa primesc toate retetele prin mail sau decat pe cele care o sa le postezi de acum incolo?

  8. Corina

    super Teo. si eu sunt greco-catolica 🙂 si chiar mai aveam nevoie de o reteta pentru post. desi e destul de usor sa te gandesti la ceva rapid cand ne este permis sa mancam si produse “interzise” la altii, uneori chiar chiar nu mai stii ce sa faci de mancare….

  9. mircea, o sa primeste retetele pe care le voi posta de acum inainte, cele deja existente le poti lua de pe blog 🙂

    corina, sa-ti fie de bine! 🙂

  10. Anonymous

    citesc de o vreme retetele tale…si salivez la fiecare poza…am incercat cateva si mi-au iesit ok…dar am o intrebare…nu ai cumva o reteta pentru buritos?

  11. Nu am o reteta pt buritos, dar cautam si vedem ce iese…. o sa postez in curand.. buna idee!

  12. Anonymous

    ca de obicei reteta ta este minunata, ai putea sa pui o reteta de risotto ? daka se poate cu spanac

  13. danutza

    teo draga mea dar carneeeaa unde e?:)super retete.te pup.si sa-ti traiasca pishchirelul

  14. Anonymous

    ce te atingi asa ca omul ti-a spus ca oul nu e de post????…doar te astepai sa-ti citeasca tot blogul sa afle ca esti greco-catolica…a presupus omul ca esti ortodoxa si nu cred ca a fost o rautate sa fie nevoie sa te aprinzi asa…

  15. danutza, carnea nu-i pt ca reteta e de post 🙂

    anonimule, nu m-am aprins chiar deloc, mai citeste o data cu atentie ce-am raspuns, reciteste ce-a scris si persoana respectiva si o sa-ti dai seama…

    dupa parerea mea, cand te apuci sa faci astfel de afirmatii cum ca “reteta contine ou, deci nu e de post” trebuie sa ai si niste baze destul de solide, nu?

  16. danutza

    teo…unii nu stiu sa faca diferenta intre a fii rautacios si a fii un om cu personalitate…asa ca nu te stresa…nu neaparat ca ai face asta..:) te pup

  17. Bun orezul prajit… Teo, eu sunt un mare fan pane-uri de orice fel, poate ai si alte idei in afara de crusta clasica de pesmet sau cea de chips-uri? E un restaurant in Bucuresti unde sunt vreo 16 feluri de snitele, pe model nemtesc… n-am avut cand sa le incerc pe toate…
    Si ai vreo solutie pentru acele asa-zise cocktail-uri de fructe de mare de la hipermarket care mie imi ies intotdeauna foarte scarboase?! Ei bine, presupun ca si din cauza faptului ca sunt congelate.
    Si, just for fun, sper sa te amuze:
    http://www.dilemaveche.ro/index.php?cmd=articol&nr=&id=10236

  18. Salu Inda, bine ia venit 🙂 stiu si eu cateva reteta de snitel, mai sunt si aici cateva retete, de exemplu cel cu verdeata. O sa mai pun si altele pe viitor.

    Fructe de mare nu am gatit de f multe ori pt ca nu ne plac in mod deosebit, eu le fac cu paste, reteta cea mai simpla, doar trase la tigaie in ulei de masline si amestecate cu spaghetti.

  19. multumesc, teo. citeste si articolul pe care ti l-am recomandat ca e si despre tine si zi-mi ce parere ai! (-:

  20. Inda, am citit articolul si mi se pare foarte ok, bine documentat si la obiect 🙂

  21. Buna , vreau sa zic ca am mancat orez prajit exact facut dupa reteta asta si a iesit mega bun doar ca am adaugat piept de pui in loc de mazare ca eu tin regim.Ce barbat fericit trebuie sa aiba Teo 🙂

  22. Anonymous

    Esti geniala fara doar si poate! Retete extraordinare , prezentare perfecta … mi-a placut enorm:)
    Nu prea am vazut retete cu fructe de mare…eu sunt o impatimita a tuturor mancarilor ce contin fructe de mare si as fi vrut sa vad cateva preparate de tine pentru ca ar fi fost si mai delicioase 🙂

  23. Anonymous

    buna teo, cum faci tu rissoto?????

  24. am mai multe retete de rissoto, o sa public candva si pe blog una din ele.

  25. Anonymous

    draga teo, iti multumesc pentru aceste retete pe care tu le faci sa para atat de usor de preparat dar care au un aspect elaborat si un gust desavarsit. O spun din proprie experineta deoarece am incercat multe din retetele tale. Astazi am facut orez prajit, pui shanghai si tiramisu cu mascarpone. Sunt un mare fan de mancare asiatica deoarece se pregateste repede, este gustoasa si sanatoasa; A iesit un deliciu…..Astept cu nerabdare si alte retete asiatice
    Pupici si multumiri!
    Teofilia

  26. Anonymous

    Am citit ca reteta asta e de post 🙂 si am citit ca esti deschisa la retete .. vreau sa iti spun si eu o reteta .. nu ma pricep mai deloc la bucatarie dar asta imi iasa mai tot timpul 🙂

    fried rice cu ham si shrimp … nu mai stiu cantitale exact dar:

    1 cana ham taiat cubulete
    1 cana shrimp
    1 cana de legume congelate eu folosesc mazare porumb morcov .. dar poti pune si brocoli .. sau numai mazare ce vrei ..
    2 cepe verzi …
    3 oua
    si soy sauce …

    prima data fac shrimpul .. il pun intro cratita cu putin unt si usturoi strosit.. pana se face … apoi in cratita pun putin ulei de masline cand se incinge .. pun ham-ul shrimpul il prajesc mestecand vreo 2-3 minute .. dupa care adaug si legumele (normal sunt din alea pregatite) mai mestec si in ele pana se fac cateva minute .. si apoi pun soy sauce .. mestec iar cateva minute vreo 2-3 minute .. si pun continutul intr-un vas…ceapa verde se toaca marunt … apoi in cratita mai adaug putin ulei …… ouale se bat intr-un bol cu putina sare si putina ceapa verde din cea tocata si pun ouale in cratita si le amestec… cand is aproape gata pun orezul fiert peste si amestec pana oul se amesteca cu orezul .. apoi pun si bolul cu carnea si legumele .. si le amestec si pe ele .. eventual mai adaug soy sauce .. si cand is amestecate bine .. adaug ceapa verde .. amestec si pe ea .. si gata se pune intr-ul bol mare .. si eventual mai pui putina ceapa verde de ornament .. lol sper ca ai inteles ceva…

  27. amr mohamed

    mincaruri foarte bune dar cine este liber sa stea in bucatarie thank you very much

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.