Recunosc ca mi-a luat ceva vreme pana am incercat rodiile, desi imi zambeau inocente de pe rafturile hypermarketului. Pana intr-o zi, acu vreo 5 ani asa, cand am mancat prima rodie si m-am indragostit pe vecie! Sunt fresh, acrisoare si poate ce mi-e cel mai drag de ele, e ca nu se ofera pe tava, asa ca bananele de exemplu, ci trebuie sa muncesti ceva sa le cureti pana sa ajungi la pretiosii samburi. Dar si cand ajungi la ei… placere totala! De ceva vreme caut retete culinare cu rodie si dupa cautari intense mi-au tras cu ochiul aceste muffins cu rodie si ghimbir, foarte aromate, suculente, numai bune la micul dejun!
Ingrediente:
– 220 gr de faina
– 100 gr de zahar
– 250 ml de lapte
– 1 ou mare
– samburii de la o rodie mare
– o lingurita cu varf de ghimbir macinat
– 60 gr de unt topit si racit
– o lingurita de coaja de lamaie
– 1/2 lingurita de sare
– un pliculet de praf de copt
Intr-un vas amestecam ingredientele solide: faina, zahar, praf de copt, coaja de lamaie si sare, apoi incorporam ghimbirul, coaja de lamaie. Facem o gropita in mijlocul ingredientelor solide. Separat, in alt vas, amestecam ingredientele lichide: laptele, oul intreg, untul topit. Turnam ingredientele lichide in gropita facuta in mijlocul celor solide si amestecam bine. Aluatul are cocoloase, sa nu va speriati 🙂 Intr-un final, inglobam si samburii de rodie.
Briosele se coc in formele speciale, tapetate cu hartiute. Ies in jur de 12 (plus 2-3) muffins. Se coc in jur de 16 minute in cuptorul preincalzit, la 210 grade.
O astfel de muffin are in jur de 200 de calorii, deci consumati-le cu moderatie! Sunt bune atat fierbinti cat si reci, garantez eu!
Unde gasiti hartiute si forme pentru muffins? Click aici pentru detalii.
yammmmi… cred ca sunt f. delicioase muffins-urile… mie imi place mult ghimbirul, nu mai zic de rodie ♥♥♥ Super reteta, Teo!
Reteta suna super! Si briosele arata excelent 🙂
Am incercat sambata (inca) 3 din retetele tale. I-am gatit prietenului meu ciorbica de pui a la grec, sushi si panna cotta. Stiu ca nu merg nemaipomenit de bine combinate asa, dar aveam nevoie de ceva de efect 🙂 Recenziile au fost excelente, asa ca iti multumesc muuult !
Pupici tie si lui bebe Luca.
Foarte apetisante!!Cred ca le voi face si eu zilele urmatoare ca arata prea bine;)
Esti o bucatareasa pe care o admir foarte mult(^-^)pop
inca o reteta super! Felicitari!
Draga Teo, sunt fan Teo’s Kitchen si, de asemenea, fan muffins.
Multumesc tie ca existi si mie ca am descoperit blogul tau (la care am ajuns prin intermediul blogului lui Edith; aceleasi multumiri si la adresa ei :)) )
Intrebari:
1. se amesteca folosind lingura? Cu mixerul nu e bine?
2. aluaul trebuie lasat sa aiba cocoloase?!?!
Teo, am facut si eu in weekend muffins. Am o problema-nu gasesc hartie pentru ele. Tu de unde le cumperi? la Kaufland am gasit dar erau la pachet cu tot ceea ce trebuia pentru aluat iar mie nu-mi prea plac prajiturile facute cu prafuri…Apropo-trebuie sa incerc si eu reteta ta cu rodii-arata f bine!
CristinaKitty
Arata demential!!!! Insa te rog sa imi spui de unde ai cumparat formele si hartia ca eu am facut carare intre market-uri la cat am umblat sa gasesc… 😀
Foarte bine arata, o sa le fac si eu neaparat. Doua intrebari am: de unde cumperi hartiutele? si ce te faci cu samburii de la rodie? aia tari?
te pup si multumesc pentru retete
:*
Irina, poti amesteca si cu mixerul si poate face cocoloase, dar nu e obligatoriu. Ca sa nu faca ar trebui sa adaugi putin cate putin compozitia si sa amesteci, dar nu are rost.
Buna Teo vreau sa iti spun ca ai niste retete super.Esti o bucatarerasa de admirat.Zilnic iti vizitez blogul pentruca gasesc cate ceva nou de invatat si de practicat.FELICITARI si spor la bucatarit.
Draga Teo, le-am executat. Nu am gasit ghimbir uscat si am pus radacina data prin razatoarea mica. Sa lesinam toti (mai ales Natalia, care are 1 an si 3 luni si percuteaza foarte evident la ceva nou pentru ea) de cat de bine mirosea. O combinatie interesanta. Natalia a furat 2 briose si s-a enervat cumplit cand a dat de hartie, dar nici nu ni le-a dat noua sa i le “curatam”.
Acum am in frigider o minunata portie de amandine. Cele 3 ore par o vesnicie… I’ll be back la Amandine.
Multumesc din nou ca existi 🙂
Eu am facut niste briose dupa o alta reteta unde scria ca se lasa la cuptor la 190 de grade 25 de min, dar dupa cele 25 de min erau inca destul de crude. Daca introduceam la mijloc o scobitoare, nu ramanea curata. La final, au iesit tari ca piatra la exterior si moi in interior. Ce consistenta ar trebui sa aiba in final? Si sigur 16 min sunt suficiente ca sa se faca briosele?
Laura
Salut. Am spus 12 plus 2,3 minute si da, sunt sigura ca se fac. Din ce mi-ai descris tu ca s-a intamplat cu briosele tale, se pare ca nu ai pus destula faina care sa lege compozitita.
La final au o compozitie ca de chec, insa mai aerata si mai suculenta (din cauza rodiei)
Intradevar acest fruct poate reda sens vietii. Un fruct binecuvantat de natura!