Penne siciliene

Povestea e destul de simpla: Koala, prietena mea cea mai buna a mancat penne siciliene la o terasa din Piata Romana si i-au placut extraordinar de mult. Curioasa din fire, Koala s-a uitat pe meniu si a identificat ca o micuta detectiva cam ce ingrediente aveau pennele pe care le-a mancat. Ajunsa acasa, a “google it” reteta si a gasit mai multe retete pe care le-a combinat, a mai scos un ingredient de ici, a mai pus altul ‘colo si uite asa am ajuns la reteta asta de penne siciliene.

Nu, nu e reteta originala, asta ca sa nu iscam IAR discutii si pana la urma, ce mai e original in ziua de azi? Stiati ca faimoasa si ultra-utilizata, ultra-apreciata reteta de Spaghetti Bolognese nu e nici macar o reteta italiana? Ca sosul de pe aceste spaghette e intr-adevar un ragu (sosul italian pe baza de carne) DAR in Bologna pastele tipice gatite cu ragu sunt lasagna si tagliatelle? Asa ca, important e cat de bun e rezultatul final si mai putin autenticitatea retetei.

Pentru penne siciliene a la Koala, avem nevoie de:
– un pachet de penne
– 3 bucati mari de piept de pui
– un borcanel de smanatana
– un bol de bulion sau sos de rosii (eu pun bulion de casa)
– 6 ciuperci mari
– felii de mozzarella
– sare si piper

Pentru inceput, fierbem pennele dupa indicatiile de pe ambalaj, in apa cu putina sare si cativa stropi de ulei de masline. Scurgem pennele.

Pentru sos, intr-o tigaie adanca, in cativa stropi de ulei de masline, punem la calit puiul taiat julienne. Cand puiul se rumeneste, punem si ciupercile, saram si piperam dupa gust si le calim impreuna cu puiul. Punem apoi bulionul, amestecam bine bine si apoi punem smantana.

Intr-un vas de yena, punem jumatate din cantitatea de penne si peste jumatate din cantitatea de sos. Le amestecam bine, condimentam daca mai e cazul si deasupra punem feliile de mozarella. Dam tava la cuptor cca 15-20 de minute, pana cand se rumeneste mozarella si gata! Le devoram cu placere!

Atentie! Din cantitatile date mai sus, va vor iesi 2 tavi de penne! Asa ca, pentru o cina in 2, injumatatiti cantitatile. Pentru un pranz in familie…puteti chiar sa le dublati, pentru ca la cat e bune au iesit, nu va ajung 2 tavi de penne siciliene 🙂

48 Comments

  1. Anonymous

    Super Teo!
    sigur am sa probez!!!
    si la fel de sigur am sa vin sa-ti spun cat de bun a fost.
    (Nevoie de sfat!
    Cum se coc gogosile?
    In ce cratita? cat de cald sa fie uleiul? Dupa ce decupam gogosile trebuie lasate sa dospeasca si inainte de a le pune la copt?Aluatul mi-a iesit de minune…darla copt nu au crescut asa incat sa nu ramana deloc miez.Am vazut reteta ta dar mi-au mai ramas nedumeririle astea.)

    Cu multumiri,
    Liana M.

  2. Liana draga, aluatul pentru gogosi se dospeste inainte de a le coace. Framanti aluatul si il pun intr-o loc cald pana cand isi dubleaza dimensiunea, apoi faci bilutele pentru gogosi.

    Eu folosesc de obicei o oala adanca in care torn aproximativ 1 litru de ulei, pt ca trebuiesc coapte in baie de ulei. Uleiul trebuie sa fie incins, ca sa-l probezi poti sa faci o gogoasa mica mica, cat o boaba de mazare si s-o pui in ulei. Trebuie sa sfaraie imediat.

    Daca nu sfaraie, inseamna ca uleiul mai trebuie incins. Daca uleiul e super incins si aluatul a dospit bine, gogosile cresc si mijlocul le ramane gol.

    Sper ca ti-am putut fi de ajutor.

  3. Anonymous

    off topic
    (M-am exprimat eu cam ambiguu…
    Am lasat aluatul la dospit inainte de coacere..s-a dublat.
    Mi-a zis mie cineva ca de ce nu le-am mai lasat sa dospeasca si asa intinse pe masa dupa decupare …si m-am gandit sa te intreb daca asa se face..sau cineva simte nevoia sa se complice inutil:). )
    Sper ca nu te-am deranjat foarte tare ca am scris despre altceva in spatiul acestei retete.
    Gravidutele nu trebuiesc suparate deloc(zic din experienta:).

    Liana M.
    ps multumesc de sfaturi

  4. Cum sa ma superi, nu m-ai suparat deloc. Eu nu le mai las sa dospeasca pe masa, dar poate nu e o idee rea, daca zici ca nu ti-au crescut suficient :-s

    te pup ;*

  5. ISABELA

    Parca le simt mirosul 😛 😛

  6. Ce bunatate de paste.Cu siguranta ca am sa le incerc…cred ca chiar la sfarsitul asta de saptamana.Pupici Teo.

  7. Anonymous

    am mancat reteta asta la un restaurant din orasul meu singura diferenta e ca alea nu se dau la cuptor…
    trebuie sa incerc reteta in varianta asta fiindca sunt sigura ca o sa-mi placa…arata deosebit:*anca

  8. Anonymous

    De putin tim am terminat de savurat pennele siciliene. Foarte bune, usor de gatit, foarte clar explicata reteta de catre tine.
    Multumesc pt. idei!

    Liana M.

  9. Anonymous

    Draga Teo am incercat reteta si a iesit delicioasa. mutumesc pentru retete. sunt delicioase(am incercat mai multe retete e pe blogul tau)

  10. Anonymous

    Vreau sa incerc. Am facut lasagna dupa reteta ta si a iesit perfecta! La pennele astea nu inteleg ceva. Pun la cuptor jumatate din penne cu jumatate din sos. Ce fac cu cealalta jumatate? Mersi mult! Foarte util blogul!

  11. Anonymous

    pai mai faci o tava cu cealalta jumatate ,din moment ce spune ca i au iesit doua tavi ,ca altfel e prea mult si inalt intr una .

  12. Anonymous

    Multumesc de retete Teo. Piticul meu este foarte fericit sa-l vada pe tati gatind, mai ales ca el este ajutorul de bucatar :).
    De abia astept sambata viitoare sa incerc altceva din retele tale.

    "PenNele siciliene" cred ca mi-au iesit chiar mai bune decat ale tale 🙂

    Multumim,
    Matei&Tati

  13. Anonymous

    buna teo!am facut un lucru urat azi!am copiat o reteta de-a ta si am pus-o pe un site de mirese si am fost certata de fetele de acolo ca au recunoscut reteta ta si au zis ca trebuia sa-ti cer tie voi mai intai…imi pare rau pt furt!
    sunt superbe retele tale!si pozele !felicitari pt blog!

  14. :)) sa-mi zici si mie pe ce site ai postat.. foarte tare faza cu fetele care te-au certat… mi-am adus aminte cum faceam eu cand eram mica si faceam cate o prostie, ma duceam la parinti si ma spuneam singura ca sa nu afle din alte parti si sa ma certe :))

    te mai astept pe la mine

  15. Anonymous

    pe ghidul miresei!
    ideea e ca eu nu am vrut sa se inteleaga ca sunt retetele mele nici macar o secunda!dar sa stii ca acum dupa reteta am trecut si blogul tau!
    dar prea s-au luat de mine si atunci!in fata lor m-am aratat ca nu-mi pasa ce zic dar nu era frumos fata de munca ta sa nu-ti zic!
    am facut buletele de cascaval dimineata!au fost superbe!iti multumesc pt intelegere!sper sa nu te fi suparat!

  16. Anonymous

    Bna Teo ,minunata reteta , esti o gospodina desavarsita .Mii de multumiri. Selvy

  17. cu mare placere !! 🙂

  18. eu sunt ….novice e putin spus in bucatarie si m ar interesa asa aprox macar cam cat inseamna "un bol" de smantana si de bulion. vreau sa i fac o surpriza mamei mele si stiu ca retetele tale sunt delicioase:*

  19. un bol e o cana de 250 de ml, adica o cana tipica pentru ceai 🙂 pupici si spor la bucatarit

  20. Anonymous

    fiecare reteta pe care o citesc esre o incantare si ma uimesti foarte mult.esti o gospodina de nota 11….si multumesc pt minunatele retete . a gati este o arta. cu multumiri veronica

  21. Anonymous

    Cam de multisor i-mi fac PENNELE SICILIENE cu ochiul, si acu m-am hotarat sa le incerc de aniversarea noastra, pentru ca amandoi adoram pastele. Abia astept sa-mi surprint placut iubitul sot cu reteta asta fantastica.
    Am mai incercat de cateva luni o reteta de penne dintr-o revista, dar pastele erau puse crude in tava si se adauga peste mult bulion si smantana. Erau mancabile dar nu semanau cu nimic din ce mancasem prin oras. Sunt incantata acum de reteta ta, deoarece pare sa semene perfect cu cele mai bune paste gustate de mine la restaurantele italienesti. Stiu ca ei gatesc simplu dar cu stil – si reteta ta chiar asa este, simpla si cu stil. Multumesc

    Maggie Z

  22. Maggie, parerea mea e ca pennele astea sunt identice cu cele de la restaurant, cel putin din cate am mancat eu. MErita incercate

  23. Anonymous

    Imi este rusine sa recunosc dar nu stiu ce sunt "pennele" …niste paste speciale? sub aceasta denumire le gasesc in magazin? Multumesc pentru intelegere .Felicitari pentru munca depusa si in folosul altora.

  24. penne sunt pastele tubulare, taiate obic, pe care le vezi in poza cu inrediente. Le gasesti in orice magazin alimentar, cu preturi variind intre 2 lei (baneasa) si 10 lei (Barilla de exemplu)

  25. Anonymous

    Sunt nemaipomenite!!!
    Le-am facut in seara aceasta si au foat foarte apreciate (am facut si castraveti in otet, dar o sa-ti spun la iarna cum au iesit).
    Mii de multumiri pentru reteta si pentru ca existi!
    Daniela

  26. Anonymous

    am facut ieri reteta ta si au iesit super!!!
    insa sa stii ca am facut jumatate de cantitate pentru mine si viitorul meu sot si avem si azi!:)pentru mine au fost multe si din jum de cantitate!sper ca vor fi la fel de bune si incalzite azi!:D
    felicitari pentru tot!
    ( a,ieri pentru ca vroiam sa fac neaparat reteta l-am trimis pe al meu sa-mi ia vas de yena si mi-a adus un vas superb!!!multumita retetei tale mi-am luat si ce mi-am dorit in bucatarie!:* )

  27. Daniela, anomin, multam fain de aprecieri. Sa va fie de bine de penne 🙂

  28. Anonymous

    Super fain arata pastele astea,sigur le voi incerca si eu. Sunt noua pe aici,dar sunt foarte tare incantata de ce faci tu.Ai toata admiratia mea.Esti desavarsita!!!!!!!!!!!! Felicitari! Salutari din Cyprus!

  29. Anonymous

    Am facut reteta, e super super tare!
    Imi place de mor!
    Multumesc Teo!

  30. Anonymous

    nu te supara, dar la reteta de tort de ciocolata zicea ca "cea mai buna prietena" e Diana. acuma ori e vb de aceeasi persoana, ori poate ar fi mai bine sa le impaci… sa nu se supere, stii. eu am mai patit asa :(. retele tale sunt super

  31. =))=)) asta a fost f buna, m-ai bine-dispus :)) Da, Koala e Diana, sunt una si aceeasi persoana 😀

  32. Anonymous

    Am facut astazi Penne Siciliene, am folosit fussile, ca asta aveam in casa. Foarte bune, delicioase, usor de gatit, rapide. Mersi! Cornelia

  33. ionela

    Eu peste ceva timp o sa devin mamica si nu cred ca o sa am prea mult timp de stat in bucatarie dar promit sa iti incerc pana atunci cateva dintre aceste retete care par absolut delicioase,mai ales aceste pene si cum eu am o slabicuneeee pentru paste cu siguranta le voi incerca.Multumesc pentru toate retetele sunt un adevarat ajutor,si in starea mea ma consider curajoasa ca am avut puterea sa vizionez cateva dintre ele.:))))

  34. Anonymous

    Buna Teo,
    Iti multumesc si eu pentru reteta.Tocmai am facut-o si a iesit foarte buna.Reteta e foarte usoara,explicatiile usor de urmat chiar si de cineva care nu se prea are cu ale bucatariei:)
    Multumesc inca o data.De abia astept sa mai incerc si alte retete.

    Alina

  35. Andreea

    Hello 😀

    Tocmai am mancat Penne Siciliene, urmand reteta ta :D:D:D they were great. Thanks for great cooking lessons 🙂

    Deea

  36. acum le gatesc 🙂
    in loc de sos rosii pun un sos barilla napoletano, pt ca nu am ciuperci. la final o sa presar si parmezan pe fiecare portie.
    ii dam si fetitei noastre(in varsta de 10 luni) sa guste 😉

  37. Anonymous

    buna teo, vroiam sa te intreb ce smantanai ai folosit

  38. nu mai stiu exact, dar cred ca smantana gospodar de la napolact

  39. Anonymous

    foarte bine arata reteta:)..o singura problema am: nu am vas yena si as dori sa fac reteta in seara aceasa iubitei mele…pot folosi o tava normala?

    multumesc mult

  40. sigur ca poti folosi tava normala. ai grija sa fie bine unsa cu unt 🙂

    spor la bucatarit!

  41. Anonymous

    asa am facut, si au iesit super bune:D…am avut si pt a doua zi;))

    acum sunt la cuptor bruschettele:D (adaptate cu ce am avut prin casa)…

    Nelutzu

  42. mariusb

    Pastele arata bine si am sa le gatesc.Am pus acest site la favorite.Totusi se mai putea lucra un pic la exactitatea retetei acesteea de penne,nu stiu celelalte.adik cuvinte ca bol,cana,mari,putin,cativa stropi ar trebui inlocuite cu cantitatile exacte aferente.ml,grame,timpi,temperaturi cum ii sta bine unei retete bune si apreciate.sunt inginer si stiu ca cu cat ai mai multe variabile cu atat rezultatul e mai greu de preconizat.totusi am sa ma incumet la cat mai multe retete de pe acest site si sper sa am rezultate bune 🙂

  43. mihaela.tanasa

    am pus si eu acum pastele la cuptor pt 15 min dar nu stiu cam la ce temperatura sa le las ..( e prima data cand folosesc acest cuptor:( )

    multumesc

  44. Hey, Teo! 🙂 Tocmai am terminat de facut pennele acestea care mi-au dat multa bataie de cap :)) Am uitat sa pun apa rece peste ele dupa ce le-am fiert si s-au lipit intre ele, si in loc de 15-20 de minute le-am lasat 30, dar din fericire nu s-au ars 🙂 De asemenea, trebuie sa recunosc ca am cam ,,trisat” si am adaugat la sos busuioc, care i-a dat un gust minunat! Sunt novice si am vrut sa-i fac mamei mele azi, de ziua politistilor de frontiera, cadou o masa cu penne si papanasi ( pe care i-am cam ars, dar este prima data si incerc sa invat sa stau langa tigaie,data viitoare :)) ) . Mami spune ca sunt prea tanara sa invat sa gatesc ( am 16 ani ) dar eu o contrazic, iar cu ajutorul tau am reusit sa o imprsionez si cu prajitura cu iaurt si biscuiti care chiar mi-a iesit! Multumesc pentru ajutor si tine-o tot asa! Esti grozava si te admir mult! Cu drag, Isabela 🙂

  45. Andreea R.

    Hei, Teo!
    Am facut de ziua mamei mele aceste paste si au iesit extraordinare! Nu pot exprima in cuvinte cat de mult iti multumesc, avand in vedere ca e prima oara cand gatesc si, mai ales, au iesit al naibii de bune :))
    O zi buna iti uram eu si mami!

  46. Dan Ionescu

    Draga teo! retetele tale sunt actuale mereu, si datorita lor viata de burlac se desfasoara in limitele bunului gust 🙂 Multumesc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.