Bine, recunosc, de cand am cumparat WOK-ul am o manie cu mancarurile asiatice. Apropo de WOK, vi-l recomand cu caldura pe cel de la Tefal, care o fi el scump, dar e foarte bun. Acum urmeaza comentariile de genul wok-urile originale, folosite in bucataria asiatica sunt din otel, sau otel-carbon sau chiar fonta, dar WOK-ul teflonat are avantajul ca este usor de manuit si de curatat, fiind perfect pentru bucatarul european care se adapteaza cum poate bucatariei exotice.
Singurul dezavantaj al WOK-ului de teflon este acela ca nu se poate gati mancarea la temperaturi extrem de ridicate, asa cum ar fi normal la procedura “sir fry” a bucatariilor din Asia, dar cu toate acestea, garantez ca mancarea gatita in WOK va fi foarte asemanatoare cu cea de la crasma, mai ales daca respectati ingredientele.
Puiul Shanghai este o obsesie a mea din vechi timpuri, adica de cand am mancat prima data la un restaurant chinezesc si am ramas fascinata. Reteta am luat-o de pe un site cu retete chinezesti, mi s-a parut foarte apropiata de gustul acela care mi-a ramas intiparit in minte. Puiul Shanghai servit la crasmele din Romania nu are multe in comun cu puiul Shanghai pe care l-am mancat pe alte meleaguri, dar asta e, ne multumim cu ce avem!
Ingrediente:
– 2 bucati de piept de pui
– 3 oua (sau 2 daca sunt mari)
– 2 linguri de sos de soia
– 2 linguri de mustar
– sare si piper
– amidon
– ulei pentru prajit
– marar
– susan
Spalam bine puiul si il taiam in fasii lungi sau in bucatele, daca intentionam sa il mancam cu betisoare. Batem ouale impreuna cu sosul de soia, mararul taiat marunt, sare si piper, mustar si 3 linguri de amidon. Trebuie sa aveti o pasta de consistenta smantanii.
Dam bucatelele de pui prin amidon, apoi prin sosul de oua si la final prin susan. Le prajim in WOK, in baie de ulei. Puiul se prajeste la foc mic, pana cand devine auriu. In WOK e foarte usor sa il intoarceti de pe o parte pe alta
Pont: in ceea ce priveste uleiul in WOK, aveti doua variante: fie puneti intai tigaia la incis, si cand scoate putin fum puneti si uleiul, fie puneti uleiul in WOK si le puneti pe foc, la incins, impreuna.
Inca ceva: procedura generala a gatitului in WOK decurge in felul urmator: intai se incinge uleiul, cand acesta e fierbinte, se aromatizeaza fie cu usturoi fie cu ghimbir taiat bucatele. Se indeparteaza usturoiul/ghibirul, se pune carnea si se rumeneste la foc foarte iute, se scoate carnea si se tine la cald. Se trag la tigaie tot la foc iute legumele, apoi se readauga carnea si sosurile, la alegere.
wow… ce bine arata.este un restaurant aproape de casa mea care serveste aceasta reteta dar sub alt nume…de baghete de pui cu susan.trebuie sa incerc si eu reteta ta sa vad care iese mai buna:P. si sosul acela de langa baghete ce e?ketchup sau …??
Parca mi-ai citit gandurile. Vineri ma plimbam prin auchan in cautare de WOK si toate mi s-au parut extrem de mari. 30 cm. Oare sunt si mai mici sau o sa trebuiasca sa fac muschi sa pot sa tin WOK-u in mana? 😀
Anonim, mersi 🙂 langa pui Shanghai folosim sosuri chinezesti: sos chilli iute si sos dulce acrisor sau salsa chinezeasca. Le gasesti inhypermarket, la raionul de mancaruri chinezesti/japoneze/exotice 🙂
Roxana, eu am WOK de la Tefal, cele mari si grele sunt in general din fonta. Wokul meu are diametru de 28 de cm, este din gama cu termospot (punctuletul care s einroseste cand temepratura este potrivita pt prajire) si e destul de usor de manuit!
Bine, te poti antrena si la sala si la anul pe vremea asta sa iti iei un wok de fonta :))
GENIAL :))
Sun mare fan al mancarurilor chinezesti/exotice, majoritatea sosurilor si condimentele de care pomenesti le am, dar nu e foarte usor sa gasesti retete calumea facute, ce sa mai zic cu poze pe parcurs. Felicitari pentru un blog cu adevarat util (bookmark -> bookmark this page -> OK) 😛
Alex, ma bucur ca iti plac retetele chinezesti si iti promit ca aventura in bucataria chinezeasca nu se termina aici. Am multe retete de acest gen in tolba.
Bookmark-ul e bun si el, dar mai buna e abonarea la RSS feed, in felul asta o sa primesti pe mail fiecare reteta pe care o postez pe blog 🙂
Succes!
oooooooo super, de cand am mancat prima data la un restaurant chinezesc ma tot gandesc la puiul asta :), vreau doar sa te intreb ceva: e musai sa pun sos de soia? fara el nu merge? am alergie la el. sos worcester pot sa pun sau stric toata treaba? si vreau sa te mai intreb ceva ( daca nu te superi)am mancat (tot mancare chinezeasca) taietei cu varza si inca ceva dar nu prea stiu ce si era si dulce, daca ai reteta poti sa o postezi pls? multumesc anticipat si asteptam retetele tale.
Buna, sosul de soia e destul de important avand in vedere ca face parte din specificul bucatariei asiatice. Dar avand in vedere ca esti alergica, chiar nu iti indic sa-l pui, incearca sa-l inlocuiesti cu o lingurita de sos chilli dulce sau sos de peste, “nam pla”
Nu stiu exact de ce retete zici cu varza si taietei, ma gandesc ca sunt taieteii de orez, noodles, dar ma voi interesa si te tin la curent.
foarte frumos blogul…..:* imi place muult ..am facut shi eu pui shanghai dar nu am pus susan fiindca nu e preferatul meo shi a ieshit sooooper bum …CEL MAI TARE SITE !!!! tzine o tot asha ….:*
Dupa lupte seculare mi-am achizitionat un wok si trebuie sa recunosc ca am facut-o special pentru aceasta reteta:))) A iesit perfect, ca de fiecare data cand iti urmez indicatiile, desi aveam emotii – e prima oara cand folosesc susan si amidon. Asa ca, multumesc Teo!
P.s. Daca vreodata te hotarasti sa scoti un volum de retete,pune-ma prima pe lista pentru un exemplar ;).
Mult spor incontinuare!
Eu am incercat mai de mult sa fac aceasta reteta si problema pe care am intimpinat-o e ca, la prajit, semintele de susan nu ramin pe bucatelele de carne.
Nu ramin e prea mult spus… Ramin, dar nu atit de multe pe cit mi-as dori, nu atit de multe pe cit vad prin poze ori pe la restaurant si, mai ales, nu ramin uniform (cad din zonele pe care le ating cu furculita pentru a le intoarce).
Cum as putea rezolva problema?
Buna!
Arata super si sigur e delicios, am de gand sa fac si eu, dar in tigaie normala.Astept si alte retete exotice!!!!!!!!
L-am facut de doua ori si a iesit demential! Chiar merita oboseala. Noi nu am mai folosit niciun fel de sosuri si a fost foarte bun (in afara de nitel sos de soia pe orez). Ne-a placut f tare gustul de susan. Crezi ca ar avea un gust de susan si mai accentuat daca l-as praji in ulei de susan? Multumesc frumos si toate cele bune voua si lui bebe. Deja e clar ca il asteapta o viata delicioasa 😉
se poate folosi faina in loc de amidon? Sincer nici nu stiu ce e ala amidon…??!!??imi cer scuze…
E mult mai indicat sa folosesti amidon in loc de faina pentru ca e mult mai fin si in plus, carnea prinde o crusta foarte frumoasa. Amidonul se gaseste in comert, sub numele de Gustin de la Dr. Oetker (si bineinteles ca si “amidon” de la alte firme)
Salutare, m-am tot interesat si eu de puiul acesta shanghai.. ce sa zic retete si retete.. chestia e ca am mancat asa ceva.. si e total altceva decat aici.. reteta la ce-am mancat eu n-am gasit-o..
puiul+ un sos de soia cu ananas miere de albine, alune, migdale, nuci.. plus orez.. si presupun ca mai sunt si alte chestii care nu le stiu eu..
de ce oare sunt retete cu acelasi nume dar sunt diferite?
Super reteta!Am facut-o si eu,dar fara amidon si marar.A fost super delicioasa!Sper sa mai adaugi retete exotice 🙂
Excelenta reteta,sa ne traiesti.
Am incercat si eu reteta.Gust original si usor de facut! Chiar daca inlocuiti amidonul cu faina, tot delicios iese.Susanul s-a lipit ff bine,asa cum l-am pus asa a iesit dupa baitza de ulei.
Intrebare: niste retete pentru diabetici nu ai, mai ales dulciuri. Merci mult.
mihsanda@yahoo.com
Ti-am "furat"reteta de pui shangai,sa o fac in week-end-ul asta!Tot eu sunt,Giulia(Italy).Succes!
buna ..se apropie ziua mea si chiar vreau sa surprind invitatii cu asa o reteta ..super..abia astept deja umblu dupa ..condimente ..si tot ce trebuie….paie de unde???
am gatit, mot-a-mot…cu sos dulce-acrisor, si cartofi gratinati.a iesit sooper.mie nu prea-mi place mararul, dar cu toate astea tot mi-a placut.bravo pentru reteta.
Buna!
Am respectat reteta care e aici… dar carnea ramane cruda la sfarsit desi o scot de la prajit cand avea o culoare aurie. Ce gresesc?
P.S. : Am folosit o tava normala cu ulei.
Am sa fac si eu pui shanghai 😀 arata foarte bine,mersi pentru reteta!!:)
Arata foarte bine. Abia astept sa o incerc 🙂
imi place asa mult blogul tau, de cate ori caut un fel de mancare pe google, el apare primul. si mai arata si delicios! felicitari!
Imm.. suna delicios, saptamana aceasta am sa fac si eu, m-am camplictisit de mancarurile astea traditionale si am sa incerc si eu reteta ta. Am de gand sa imi impresionez sotul. Super tare blog-ul tau.
din 2 piepturi de pui iasa suficient incat sa se sature 4 adulti?
am incercat si eu… nu prea s-a facut puiiul in interior..nu l-am lasat mult de teama sa nu se arda..si am gresit undeva la sosul de oua..nu prea statea pe pui 🙁 sau se lipeau bucatile intre ele..
inceara sa prajesti la foc mic, astfel puiul se face si la interior. daca focul e prea mare, devine crocant daar ramane crud. Incearca sa pui inca putina faina sau amidon in compozitie, ca sa nu cada de pe carne
in loc de amidon pot folosi faina?
da da 🙂
Ff bun eu imi fac singur sosul dulce acrisor
Va recomand maslinele negre la conserva Bonduelle, sunt extrem de bune 🙂 http://www.bonduelle.ro/leguma-pioner-din-conserva
am gustat acest pui la ziua unei colege. super bun.♥
🙂 ma bucur ca ti-a placut!
Tocmai voiam sa pregatesc acest fel de mancare dar am realizat ca nu am amidon.Este o problema?
Daca nu ai amidon n-o sa-ti iasa asa cum trebuie. Ti-ar recomanda sa incerci cu faina, dar rezultatul nu este acelasi.
Acum ma duc sa fac aceasta reteta. Am mai facut-o de cateva ori si iubitul meu e fan al rezultatului :))
Multumesc pentru retete!!
Merge cu faina in loc de amidon? Caci noi nu prea folosim. Oricum ms pt reteta!!!!
Da, merge, dar faina nu e la fel de fina ca amidonul 🙂