Bucatariea mediteraneana este cea mai draga mie. Da, este un termen generic, poate prea generic “bucataria mediteraneana” si se refera la bucatariile tuturor tarilor care au iesire la Marea Mediterana. Stiu si asta. Dar cred ca e singurul termen care cuprinde dragostea mea pentru retetele din Italia, Grecia, Turcia, Franta sau Spania. Si, bineinteles, din tarile Nord-Africane si Liban. Toate au ceva special si niste combinatii bestiale. Dintre toate, de departe, preferatele mele sunt Italia si Turcia. Si implicit retetele lor. Azi vreau sa gatim impreuna reteta de Bulgur turcesc cu legume.
Fascinatia mea pentru Bulgur turcesc a inceput cand am mancat prima data un kabab la farfurie, care avea ca si garnitura bulgurul. Am uitat de carne, de sosuri sau de cartofii prajiti. Nu am mancat decat bulugurul din farfurie. Si din farfuriile celorlalti de la masa, pe care i-am convins ca SIGUR le plac mai mult cartofii prajiti. Apoi am ajuns la Istanbul, dupa cativa ani, desigur. Prima seara in Istanbul? Primul bulgur turcesc cu legume. Dragostea mea pentru acest preparat nu doar a continuat, ci…s-a umflat precum bulgurul! Mor de drag si este una dintre retetele pe care le pregatesc atat ca fel principal cat si pe post de garnitura.
Din dragoste pentru Marea Mediterana s-a nascut Mediteranea Gourmet
V-am mai povestit despre produsele comercializate de www.mediteranea.ro in acest articol (click pentru a accesa articolul) si imi mentin parerea. Sunt luni bune de cand le folosim zi de zi, in diverse preparate dar si pentru ingrijirea zilnica (sunt niste produse cosmetice deosebite pe baza de ulei de masline organic).
Preferatul nostru este de departe uleiul The Governor. Este produsul cel mai drag noua, pe care eu il folosesc in faimoasele mele salate, Sergiu bea cate o gura buna in fiecare dimineata, pe stomacul gol. Este un ulei de masline foarte fin, extra virgin nefiltrat si care contine cea mai mare concentratie de polifenoli pe plan mondial. Polifenolii sunt antioxidanti produsi in mod natural de plante, pentru a se proteja. Cum ne ajuta pe noi? In preventia bolilor cardiovasculare, impotriva efectelor neplacute ale imbatranirii. Sunt cunoscute si pentru rolul preventiv in cazul osteoporozei si al obezitatii. Deci, mai mult decat un ulei de masline, The Governor este pentru noi un remediu…delicios de altfel J
Iar zi de zi, uleiul pe care il folosim este Kanakis, un ulei masline extravirgin, certificat BIO si premiat cu Medalia de Aur BIOL 2014. Si cand spun zi de zi, e zi de zi! Sticla de ulei Kanakis nu lipseste niciodata din bucataria noastra si l-am folosit si azi la reteta de Bulgur turcesc cu legume.
Ingrediente pentru 6 portii Bulgur Turcesc cu legume
- 3 linguri ulei de masline extra virgin
- o ceapa rosie, tocata marunt
- un ardei gras rosu, taiat cubulete
- 3-4 catei de usturoi trecuti prin presa
- o lingurita cumin macinat
- o lingura pasta de tomate
- o lingura sos picant
- masline Kalamata
- o cana de bulgur macinat mare
- o conserva de rosii cubulete in suc propriu
- 200ml supa de pui sau de legume
- o conserva de naut
- sare si piper dupa gust
- patrunjel proaspat tocat
Calim ceapa si ardeiul in ulei de masline pana ceapa devine translucida. Adaugam pasta de tomate, usturoiul si condimentele, le calim putin impreuna. Punem bulgurul, rosiile cu tot cu suc, maslinele si nautul scurs din conserva. Amestecam, turnam supa, lasam la foc mare 12-15 minute sau pana lichidul scade considerabil si bulgurul e facut. Tragem de pe foc, acoperim tigaia si lasam totul sa se odihneasca 10 minute. La final, punem patrunjelul taiat fin.
La final, marele final apoteotic a fost un strop (doua-trei-cinci) de sirop de smochine. DE-LI-CIOS!
Cam atat e de simplu sa ai pe masa o mancare delicioasa, foarte consistenta si care te duce cu gandul departe, la vacanta! Sa va fie de cel mai bine!
Delicioasă. Nu am avut ulei de smochine
Sa va fie de bine.
Este a treia oară când fac in ultimele doua luni, și eu și soțul meu suntem incantați de acest fel de mâncare. Ai dreptate, este delicios!
Ma bucur foarte mult!
Unde gasesc bulgur? Nu am vazut si nici nu stiu ce este.
Se gaseste in magezinele online, magazinele naturiste si supermarketuri. Dati un search pe google.