De la bun inceput, imi cer scuze ca n-am pozele cu aluatul, dar abia cand m-am apucat de pizza am realizat ca toti acumulatorii sunt descarcati si nu s-au incarcat prea curand ca sa pot face poze cu prepararea aluatului in sine. Asta e, completez cu pozele la urmatoarea tura de pizza.
Pentru aluat avem nevoie de:
– 500g de faina alba
– o canita de apa calduta
– un cub de drojdie
– o canita de ulei
– o priza de sare
In apa calda dizolvam drojdia si in mijlocul fainii facem o gropita in care turnam apa cu drojdia. Cand incepe sa creasca, amestecam cu toata faina si turnam uleiul incet framantand energic un aluat elastic. Saram dupa gust, eu nu pun mai mult de o lingurita de sare pt ca moderez aportul de sodiu. Lasam aluatul sa creasca 30 de minute, intr-un loc cald, eventual langa un ochi aprins al aragazului.
Pentru topping eu am facut o pizza pt mine, impartita in 4, un soi de pizza “quattro gusti” nu chiar quattro stagioni 😀
– marguerita: sos de rosii, rosii proaspete, ciuperci, mozzarella, rozmarin
– canibale: sunculita, salam, carnati trandafir, mozzarella, un ou batut ca pt omleta
– rustic: cu sunca, ceapa, cascaval afumat
– mexicana: cu mult porumb si carnaciori picanti.
Pizza pt baieti a fost un soi de “bataie de joc” cum zice mama cand are parte de un festin alimentar. Cam tot ce s-a regasit pe pizza mea, a fost si pe pizza 2, doar ca in cantitati mai mari, cu mult cascaval ras deasupra si cu 2 oua batute peste toata pizza.
Am servit cu sos de usturoi si ketchup, ambele perparate in casa.
Pozele cred ca vorbesc de la sine…
Sunt incredibil de frumoase pozele Teo! Ca sa nu mai zic ce pofta imi fac… Bravo bravo bravo!
Curata nebunie ce-ai facut tu aici 😀 imi ploua-n gura rau. Cred ca o sa fac si eu, dar eu am alta reteta (adaptata dupa a lui Jamie) de nu trebuie sa las aluatul la dospit 🙂
Multumesc, Ela!! :*
Andra, stiu si eu reteta lui Jamie, de fapt stiu mai multe retete de pizza, dar asta cu aluat dospit o fac atunci cand nu suntem foarte infometati si avem rabdare sa dosepasca :)) Mie imi place foarte mult pentru ca e aluatul foarte pufos. O sa revin si cu o reteta de aluat subtine, nedospit.
Spor a pizza!
LA MULTI ANI, de ziua copiilor!
o zi minunata iti doresc!
Fuuuarte fain arata! 🙂 Si noi am papat azi pizza 🙂
te-ai tinut de cuvant si ai scris reteta si pe blog:*
Multumesc, James! Asemenea o zi draguta iti odresc si tie!!
Edith dear, am avzut pizza ta si e de incarcat MUSAI!!! Arata demential!!
hele, eu incerc pe cat se poate sa ma tin de cuvant si ma necajesc foarte tare cand lumea nu ma intelege ca uneori nu am vreme nici sa suflu, daramite sa scriu pe blog. tocmai mi s-a spus ca am dezamagit o cititoare ca nu i-am raspuns (in decurs de 5 zile) la commnetariul ei….cui sa-i pese ca eu sunt in concediu medical de bine ce mi-e???? Never mind, ca ma intind cu vorba! Pupici mici pt Helenici :*
Arata super bine!!!!Inainte de a marita nu stiam sa fac decat cartofi prajiti si oua,dar de cand am gasit bloggul tau am devenit experta la gatit.Bafta multa in continuare !!!
Multumesc Simona, daca e asa cum zici, inseamna ca mi-am atins scopul 😀 Si chiar poate lumea sa invete sa gateasca dupa retele mele !!!
Huh Teo draga ca ma faci sa fac azi pizza arata dureros de bine si asa cum a spus andra :imi ploua in gura.Si scuze sper sa nu te supar ca mereu mai adaug cate ceva.Eu in aluatul de pizza pun si cartofi si chiar daca se raceste,blatul ramane tot moale si pufos.
cum ai facut sosu ala de usturoi?arata demential totul si mi-ai facut o pofta…mai ales ca suntem innebuniti dupa pizza… da…am o rugaminte… o reteta de pizza de facut pe aragaz nu ai? ca nu-mi merge cuptoru. multam frumos si pupi
arata fenomenal. waaaooo!!!de-abia astept sa fac maine.
apropo, ai promis si o reteta de aluat subtire, nedospit..asteptam sa stii 😛
ps: crezi ca as putea inlocui drojdia proaspata cu 1plic uscata?
Teo, am reusit sa fac aluatul. Este primul aluat din viata mea, si la categoria dospit si nedospit. Mie mi-a iesit crocant, f bun. Acuma nu stiu daca l-am facut cum trebuie, pt ca am pus o canita f mica de apa cu drojdia, si una si mai mica de ulei. Si ramanea faina ca nu se amesteca. Asa ca am pus apa calda, si ulei si a iesit un aluat ok.
De fapt ce voiam sa zic: multumesc ca povestesti asa frumos. Totul pare f usor si ma faci sa ma incumet sa gatesc si lucruri mai complicate decat o salata si o omleta.
Draga Teo, te iubesc! Nu stiam sa fac mai nimic pana sa-ti descopar blogul si acum am intrat si eu in bucuria gatitului si asta e datorita felului tau minunat de a explica retetele.Te pup si la mai mare!
as dori sa-i fac baietelului meu pizza dar mereu imi iese crocanta,stii vreo reteta de blat ca cel de la pizze-rii ,pe vatra sau mai moale???zi-mi si daca ung tava cu ceva…plissss
in mod normal, aluatul dupa retea asta iese pufos, ca si cel de paine. Eu asta il folosesc mereu.
Ceau,pizza arata foarte bine(ca tot ceea ce faci). Te-as ruga daca se poate sa-mi spui cum faci sosul de usturoi(daca ar fi o sectiune de sosuri ar fi super:)).Oricum ma bucur ca impartasesti si cu altii secretele bucatariei.Mersi
Dana
arata demential…imi lasa gura apa(ca la mai toate retetele de altfel).sosul de usturoi este tzatziki? ma intereseaza cum ai facut ketchupul:D Pupicei!
Buna Teo. Un singur cuvant pentru site-ul asta: DEMENTIAL.
Am si eu o intrebare: din cantitatile pe care le ai prezentat aici, la aluatul dospit pt pizza, ce dimensiune de tava se foloseste?
Te pup, cu drag si te citesc la fel.
Betty, nu tine neaparat de dimensiunea tavii, dar in principiu din cantitatile respective ies cam e 2 tavi mari de 28cm
tocmai am pus o pizza la cuptor!am complotat cu mama!:D
Din nou fac pizza dupa reteta ta…Ultima oara am facut si cateva mici calzone si sotul meu numai dinalea mai vrea acum. Am hotarat sa fac mai multe si sa le pun la congelator necoapte pentru cand vrem ceva rapid de mancare. Sper sa fie ceva de capul lor…
Arata intr-adevar foarte bine! Mie nu prea imi iese aluatul cand incerc sa fac, ori e necopt, ori prea subtire, ori prea ars…
dar aluatul nu se va intarii cat timp va sta la cuptor?
miruna, n-am inteles exact intrebarea ta… insa aluatul devine pufos in cuptor.
Salut Teo, sunt o tanara incepatoare in "arta" asta a gatitului, si cand gatesc ceva ma uit mereu pe blogul tau :)(multumesc pentru asta). As avea o intrebare, am vazut ca ai scris de sos de usturoi facut in casa, am cautat pe blogul tau daca nu cumva ai reteta afisata dar nu am gasit-o. Ai putea sa imi spui cum faci acest sos de usturoi? Multumesc mult 🙂
super o fac si eu, de fapt vreau sa le fac pe toate dar pe rand. tine – o tot asa! pe curand!flori
am facut pizza cu blat pufos,a iesit o minunatie,cui nu-i iese oreteta nu este atent la detali.Am an cuptor pulpe de pui pe pat de cartofi,abea astept sa fie gata.Succes an continuare! reterele video sunt un succes!(flori)
Arata foarte bine 😀
teo imi spui si mie daca ai postata reteta cu sosul de usturoi facut acasa?., as vrea sa fac maine pizza si nu gasesc reteta de sos.., ms
Salut, nu cred ca e postat, am sa revin cu el dupa vacanta 🙂