In meniul gospodinelor de azi avem reteta de Salata de orez Basmati! Voi stiti ca eu stau mereu cu ochii in patru pentru produsele noi care apar la LIDL, iar saptamana aceasta vin produse noi in sortimentul Lidl! Puteti consulta intreaga oferta de produse noi AICI 🙂 Eu m-am oprit la orezul Basmati Golden Sun. Orezul Basmati este un super-orez, care are 8 amino-acizi esentiali, acid folic, un continut foarte scazut de sodiu si nu are colesterol. In plus, energia pe care o elibereaza orezul Basmati se elibereaza incet si constant, adica ne da o senzatie de satietate pe mai mult timp. Spre deosebire de boabele de orez banale, boabele lunguiete ale orezului Basmati au o aroma unica, speciale. Traducerea ad-literam a cuvantului “Basmati” este “cel inmiresmat” si acesta este si motivul pentru care imi place atat de mult: aroma atat de speciala.
Salata de orez Basmati este speciala datorita orezului dar si datorita combinatiei indite de ingrediente: doua tipuri de ceapa: rosie si verde, nuci pecan caramelizate, merisoare si un dressing dulce-acrisor care leaga toata salata si ii da o aroma si mai speciala. Este o salata foarte satioasa, perfecta ca si fel principal, mai ales in zilele de post care urmeaza dar si o garnitura minunata alaturi de curcan, pui sau porc.
Ingrediente pentru 4-6 portii<br />
Timp de preparare: 25 minute, dificultate medie
Ingrediente pentru dressing:
Fierbem orezul Basmati: pentru fiecare masura de orez, calculam 4 masuri de apa. Punem orezul la fiert si il fierbem 10 minute, dupa instructiunile de pe ambalaj, apoi il scurgem foarte bine, il limpezim sub jet de apa rece (asta numai la salate) si apoi il amestecam cu furculita, pentru a-l afana. Cat timp fierbe orezul, taiem rondele ceapa verde si cubulete ceapa rosie.
Pentru a carameliza nucile pecan, le punem intr-o tigaie anti-aderenta, presaram deasupra cele 4 linguri de zahar tos. Topim zaharul la foc mic, amestecan des, pana nucile sunt complez glazurate. Punem amestecul de nuci intr-o farfurie si il lasam sa se raceasca, apoi rupem cu mana nucile in bucatele.
Pentru dressing, amestecam foarte bine ingredientele, cu un tel sau cu o furculita, pana avem o emulsie cremoasa. Punem toate ingredientele in bol: orezul Basmati fiert, merisoarele, ceapa rosie, ceapa verde, nucile pecan caramelizate, apoi turnam dressing-ul si amestecam foarte bine.
Cam atat de simpla este Salata de orez Basmati si totusi atat de spectaculoasa pe orice masa, fie ea una banala, de zi cu zi, fie ea una de sarbatoare. Sa va fie de cel mai bine!
Am tot auzit de salate cu orez (stiu ca exista si orez special pentru salate) si n-am avut niciodata curajul sa le incerc. Cred ca asta e momentul!