De ce retete pentru picnic? Pai, se pare ca anul acesta vom avea o toamna ingaduitoare, lunga si calda, cel putin asa spune Busu la vreme. Care Busu nu e cel mai credibil si in general nu mai cred previziunile meteo, insa cel putin la Cluj a fost un sfarsit de august si inceput de septembrie foarte cald. Asa ca am profitat…de caldura, de soare, de cele doua saptamani de concediu pe care le-am asteptat “ca si cand”, de cosuletul de nuiele pe care l-am primit de la Buni acum cativa ani, i-am luat pe Luca si pe Ruffy si am iesit la picnic 🙂 Nu stiu daca urmariti pagina de Facebook Teo’s Kitchen, pentru ca acolo am postat un album intreg cu poze de la Marisel, din Muntii Apuseni, de la Somesul Rece. Sunt imagini foarte dragi mie, ca am vazut pentru a nu-stiu-cata oara cat de frumoasa e Romania noastra si mai ales ca astea sunt locurile, valea si muntii in care a crescut tata Vasile, tatal meu, despre care v-am tot povestit… Va las si aici cateva poze care mi-au fost cele mai dragi si sper sa va-ncante si pe voi asa cum mi-au incantat mie sufletul 🙂
Cele 3 retete pentru picnic pe care vi le propun azi sunt 3 retete rapide, pentru care nu e nevoie de ingredient complicate si costisitoare, pe care le puteti pregati si daca sunteti incepatori in ale bucatarie, 3 retete pentru picnic care se pregatesc cu totul in mai putin de o ora, sunt foarte usor de transportat si potrivite atat pentru un picnic in familie, cum ar fost al nostru cat si pentru un picnic de impresionat mama soacra, de cerut in casatorie, de impresionat iubita 🙂 Adevarul este ca, daca as mai fi vreodata ceruta in casatorie, cred ca asta m-ar impresiona si m-ar bucura cel mai mult: un picnic simplu, o paturica pe o pajite in varf de Apuseni, un barbat care ne iubeste pe amandoi (hai “amantrei” daca il punem si pe Ruffy la socoteala) si cam atat. Inelul nu e musai, musai e sa fie “pace si intelegere”, cum zice o vorba din Ardeal, de la Relu Tamas citire!
1. HUMMUS CU ROSII COAPTE
Hummus-ul, atat de iubitul hummus! Si nu spun asta doar eu, pentru ca, nu-i asa, e in majoritatea meniurilor de bistro si restaurant, e o gustare rapida, satioasa si foarte aromata, pe care o putem transforma foarte usor intr-o masa principala. Am ramas cu gandul la hummus cu rosii uscate de cand am fost la Sibiu si am mancat la restaurantul Syndicat Gourmet. Aceasta este varianta mea de hummus cu rosii coapte, absolut delicios alaturi de grisine, biscuiti sarati sau, in cazul nostru, o bagheta proaspata si crocanta!
Ingrediente pentru 4 persoane
Timp de preparare 5 minute, dificultate redusa
– 400g naut din conserva, bine scurs si limpezit
– ½ cana rosii uscate in ulei de masline
– 2-3 linguri ulei de masline
– 2 linguri tahini (pasta de susan)
– sare si piper dupa gust
– 3 catei de usturoi
Punem toate ingredientele in blender/robot de bucatarie si le amestecam pana avem un hummus cremos. Daca hummus-ul nu se leaga sau doriti sa ii ajustati consistenta, puteti folosi apa in care a stat nautul in conserva (nu uitati sa o pastrati cand strecurati nautul). Potrivim la gust de sare si piper, asezam hummus-ul in caserola si il decoram cu putin ulei de masline si rosii uscate tocate marunt.
2. SALATA TEXAS CAVIAR
Luca iubeste fasolea de orice fel, porumbul si legumele si o astfel de salata este un fel principal pe care il iubeste, mai ales vara! Salata se pregateste foarte repede, mai mult dureaza sa scurgem toate boabele din conserva decat pregatirea efectiva 🙂 Salata Texas Caviar a aparut in America, in 1940 si si-a primit numele tocmai pentru ca este o salata atat de accesibila spre deosebire de “caviarul adevarat” atat de scump.
Ingrediente pentru 4 persoane
Timp de preparare 15 minute, dificultate redusa
– 200g fasole alba din conserva (black eyed peas)
– 200g fasole rosie din conserva
– 200g porumb
– 3 tije apio
– o ceapa rosie
– un ardei kapia / gogosar
– o legatura patrunjel verde
Pentru dressing:
– 50ml ulei de masline
– 30ml miere
– 30ml otet de mere
– sare si piper dupa gust
Scurgem bine fasolea si porumbul din conserva si le trecem pe sub jet de apa rece. Taiem apio si ceapa in cubulete mici, tocam patrunjelul marunt. Pentru dressing amestecam bine toate ingredientele cu telul pana avem un dressing omogen pe care il turnam peste salata si amestecam bine totul. Este de preferat sa lasam salata la frigider cel putin o ora inainte de consum, pentru ca toate aromele sa se intensifice.
3. COBBLER CU AFINE LA BORCAN
Cobbler este unul dintre cele mai simple si rapide deserturi, fiind nevoie de doar cateva ingredient de baza si diverse fructe la alegere, in general fiind folosite fructele de sezon. Cobbler se gateste in special in America si Anglia si pe langa fructele amestecate in general cu zahar, are un aluat, fie unul sfarmicios, ca de biscuite sau placinta, fie unul pufos. Eu va propun azi o varianta de cobbler cu afine, care sunt in plin sezon si le gasiti cam in orice piata, iar daca nu le gasiti, puteti linistiti sa folositi afine congelate. In plus, coacem cobbler-ul direct in borcanel, fiind astfel foarte usor de transportat: punem capacul borcanului, legam cu sfoara o lingurita si desertul pentru picnic este gata!
Ingrediente pentru 4 portii (borcane de 200-250g)
Timp de preparare: 10 minute, timp de coacere 40 minute
– 2 linguri unt pentru borcanele
– 4 linguri unt topit pentru compozitie
– 100g zahar + 2 linguri zahar
– coaja de la o lamaie
– 2 cani afine
– o cana faina
– ½ lingurita praf de copt
– o priza sare
– 150ml lapte
Incingem cuptorul la 180°C si pregatim 4 borcanele, pe care le spalam bine. Punem cate ½ lingura unt in fiecare borcanel si dam la cuptor 5 minute sau pana untul e topit. Amestecam cele 2 linguri de zahar cu coaja de lamaie. Pisam afinele cu furculita si punem 2 lingurite din amestecul de zahar si lamaie.
Separat, amestecam faina, sarea, praful de copt, zaharul tos (cele 100g). Scoatem borcanelele din cuptor, peste untul topit punem aluatul, pe care il impartim uniform intre borcane. Punem deasupra amestecul de afine, apoi presaram zaharul cu lamaie ramas. Coacem borcanelele 35-40 minute sau pana trec testul scobitorii.
Cobblerul a fost delicios si cu siguranta il vom incerca si cu alte fructe, poate piersici sau prune! Ce ziceti?
Sper ca v-a placut ideea mea de azi cu retete pentru picnic, daca le incercati astept cu drag pozele voastre sis per sa fie cat mai repede, cand inca ne bucuram de vreme frumoasa si de ultima saptamana de vacanta 🙂 Sa va fie de cel mai bine!
Talentata fata,multumesc tare mult!