Salata de pastai cu vinete

salata de pastai cu vinete

Salata de pastai pe care vi-o arat azi este o noutate si pentru mine. De ce m-am gandit la ea? Pentru ca reteta de salata de fasole verde cu maioneaza si usturoi este una dintre cele mai cunoscute si iubite salate de vara. Totodata, si salata de vinete este o preferata in bucataria romaneasca si o preferata personala a mea. M-am gandit si m-am tot gandit cum sa le combin si sa iasa o salata foarte aromata, foarte cremoasa, perfecta pentru vara alaturi de o simpla felie de paine prajita.

salata de pastai cu vinete

Stiu ca si voi aveti in camara si in frigider pastai! De unde stiu? Pentru ca mi-ati spus chiar voi, in comentariile LIVE-ului “Ce-ai prin frigider?”Care este ideea? In fiecare luni, discutam live pe Facebook despre ingredientele pe care le aveti in frigider, cum le-am putea combina in retete noi, in care vedetele sa fie ingredientele pe care le avem la indemana. Din comentariile voastre iau nastere retetele cu poze sau retetele video pe blog! Iata comentariile care au inspirat reteta de azi:

Alexandra Tautan “Teo!!! Bine ai revenit!! Acum am conopida si pastai de fasole! Multe!”

Marinela Loredana Achim “Eu am: pastai de fasole, oua, branza, rosii, castraveti, ardei, lapte si cascaval.”

Cristina Ristea “Rosii, cascaval, telemea, pui, fasole verde, cartofi, orez, cous-cous”

salata de pastai cu vinete

Inspirata din comentariile voastre am gatit reteta de azi, salata de pastai cu vinete, dar inainte de a trece la gatitul efectiv, vreau sa va spun cateva tips&tricks despre fasolea verde pastai, trucuri pe care le folosesc si eu cu succes in bucatarie:
– cand cumparati pastaile de fasole, trebuie sa alegeti pe cele tari, crocante, din care iese apa atunci cand le rupeti. Alegeti pastaile fara urme de mucegai sau pete inchise la culoare si lasati-le deoparte pe cele ofilite.
– daca doriti sa congelati fasolea verde, este ideal sa o opariti inainte, apoi sa o puneti in pungi cu fermoar sau pungi speciale pentru congelator, in portii de 2 persoane, ca sa fie cat mai usor de gatit ulterior astfel incat sa folositi o punga intreaga la o masa, pentru ca o data decongelata, nu e recomandat sa recongelati fasolea
– fasolea verde proaspata se poate tine la frigider pana la 5 zile, in pungi de plastic
– fasolea se fierbe intr-o cantitate mica de apa si cu cat este mai proaspata, cu atat timpul de fierbere este mai scurt. Puneti fasolea in oala, adaugati apa cat sa o acopere si o data ce apa incepe sa fiarba, adaugati putina sare. Daca doriti sa opariti fasolea, in functie de soi si de prospetime, aceasta se opareste cca 15-20 minute sau pana este al dente
– inainte de a gati fasolea, se spala bine pastaile si se rup capetele care au codite

salata de pastai cu vinete

Ingrediente pentru 4-6 portii:
– 500g pastai de fasole verde
– o vanata medie
– o ceapa rosie
– 3 catei de usturoi
– o lingura maioneza
– o lingura mustar
– 200ml iaurt grecesc/smantana
– ½ legatura patrunjel verde
– sare si piper dupa gust 

salata de pastai cu vinete

Mai intai alegem pastaile, carora le rupem capetele, apoi le spalam bine sub jet de apa rece si le punem la fiert in apa cat sa le acopere. Le fierbem 10-12 minute, in functie de soiul de pastai vor fierbe mai repede sau mai incet si le testam cu furculita pentru a vedea daca s-au facut. Pastaile trebuie fierte al dente, adica sa nu fie complet moi, ci sa “opuna putina rezistenta” cand muscam din ele. Ne dorim pastai care isi pastreze tinuta si textura in salata! Cand pastaile sunt fierte, le scurgem bine intr-o sita, apoi le taiem marunt. Cat timp fierb pastaile, coacem vanata pe plita sau in cuptor, intorcand-o pe toate partile, pentru a se coace uniform, apoi o curatam. PONT: vanata se curata mai usor daca o curatam cat e inca fierbinte. Pentru asta ne umezim degetele cu apa rece si o curatam de coaja cu miscari rapide, folosind un cutitas daca e nevoie, pentru a desprinde coaja de miez. Tocam vanata marunt, folosind un cutit de lemn sau o dam prin blender folosind neaparat cutitul cu lamele de plastic, ca sa nu avem o pasta de vinete la final, ci vinete tocate marunt.

salata de pastai cu vinete

Pentru sos, amestecam iaurtul grecesc (este ideal pentru ca e foarte cremos si nu lasa apa) sau smantana, mustarul, maioneza, ceapa rosie tocata marunt, patrunjelul verde tocat fin, cateii de usturoi trecuti prin presa sau dati pe razatoare, sare si piper dupa gust. Amestecam sosul, pastaile si vanata tocata si potrivim inca o data la gust de sare si piper. Gata salata noastra!

salata de pastai cu vinete

Sper sa inercati salata mea de azi, va promit ca este o combinatie inedita dar care va fi pe gustul tuturor! Puteti sa pregatiti salata si in cantitati mai mari si puteti adauga piept de pui rotisat sau fiert si taiat cubulete, salata devenind astfel un aperitiv ideal pentru petreceri si, cine stie, poate chiar va lua locul salatei boeuf la urmatoarea masa in familie! Sa va fie de cel mai bine si sa ne revedem voiosi pe pagina de Facebook Teo’s Kitchen pentru urmatoarele LIVE-uri “Ce-ai prin frigider?” 🙂

salata de pastai cu vinete

salata de pastai cu vinete

 

9 Comments

  1. mariana

    Pot inlocui vanata cu ciuperci?:*

    • Poti incerca 😀 Dar s apui un pic mai mult sos, astfel compensezi “cremozitatea” data de vanata coapta 🙂

  2. Sorina

    Buna Teo, văd ca tu ai folosit păstăi din acelea rotunde. Eu am fost astazi la piața si am luat păstăi late. Crezi ca pot folosi aceasta salata si cu astfel de păstăi?
    Mulțumesc,

  3. surugiu

    Foarte buna

  4. ce idee faina! o s-o pun si eu in aplicare, multumeeeeesc!

  5. Silvia Neagu

    Super buna

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.