Exact acum un an, asteptam cu mari emotii sa inceapa 2015 si o data cu el proiectul #HaiSaMancamImpreuna. Eu aveam ganduri, imi faceam planuri de retete, altii lucrau din greu la ceea ce acum vedeti pe blog ca si sectiunea Din poza in farfurie.
La o prima vedere, #HaiSaMancamImpreuna este un concept foarte simplu: omuletii posteaza pe Facebook si Instagram fotografii cu mancarea ce i-a impresionat, eu aflu retetele din spatele fotografiilor si le postez pe blog, pentru ca toti omuletii sa se bucure de ele. Dar, pentru mine, si din toate comentariile voastre stranse pe parcursul acestui an imi dau seama ca si pentru voi, #HaiSaMancamImpreuna a insemnat mult, mult mai mult!
Eu am fost mereu foarte legata de familia mea si voi stiti asta din toate postarile mele de pana acum. Sunt melancolica, foarte sensibila si am un suflet care se inmoaie foarte usor cand vorba de mama, fratele meu, cea mai draga Buni Sia sau iubirea mea absoluta, Luca. Pentru ca foarte multe din pozele voastre cu mancare mi-au adus aminte de mesele noastre in familie, am retrait atat de mult amintiri, mai triste sau mai vesele, dar toate foarte importante pentru mine. In acest an, ca sa va pot impartasi voua retetele pe care le vedeti in Din poza in farfurie, mi-am sunat si mai des mama si bunica, am gatit si mai mult impreuna, am imprumutat tava in care Buni face clatite de 30 de ani, forma de nuci din fonta, caietul de retete ingalbenit de vreme si plin de pete de ulei si faina la paginile cu retetele cele mai incercate si iubite de familia mea. Pentru toate astea, va multumesc voua si fotografiilor postate devoi cu hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna.
Datorita voua si acestui proiect minunat am descoperit retete noi, variate, din lumea intreaga. Am facut pentru prima data o Paella ca la carte, am facut cele mai bune costite marinate si am iesit din “zona mea de confort” in bucatarie. Ca sa va aduc voua cele mai bune retete, studiate si exersate ca sa fie perfecte si sa nu intampinati nicio problema cand le pregatiti pentru cei dragi, am cunoscut oameni noi, am gatit impreuna, m-au invatat diverse lucruri si, cel mai important, la final, am mancat impreuna tot ce am pregatit si pot spune nu doar ca am invatat retete noi, dar am cunoscut suflete noi. Datorita voua si datorita retetelor care mai de care pe care le-am regasit in postarile voastre.
Nu o data (chiar de foarte multe ori 🙂 ) in acest an, a primit comentariile voastre in care imi spuneati ca ati mancat o data, de mult, undeva “mancarea asta” si ati dori sa stiti sa o pregatiti si voi. M-a impresionat enorm entuziasmul si bucuria voastra ulterior, cand am “deconstruit” reteta pentru voi si mi-ai trimis chiar si poze cu voi la masa, alaturi de cei dragi, bucurandu-va de reteta pe care o asteptati de mult timp. Am primit comentarii pline de emotie, in care retete ca si cea de Pajitura Nuci umplute cu crema v-au trezit amintiri atat de frumoase, despre bunici cu maini trudite de viata dar oricand gata sa pregateasca “ceva bun” pentru nepoti, despre mame care sunt cele mai bune gospodine din lume, despre frati si surori cu care “ne bateam” pentru ultima bucata de prajitura. Pentru comentariile voastre si pentru ca ati fost alaturi de mine in tot ce a insemnat #HaiSaMancamImpreuna, VA MULTUMESC!
Asa ca azi, in semn de multumire, va spun pentru ultima data in acest an #HaiSaMancamImpreuna de Revelion (nu nu, nu va faceti griji, ne auzim si in 2015 cu lucruri frumoase facute impreuna cu Coke) si va propun un mini meniu de Revelion, cu retete echi, cu traditie si cu altele noi, inedite, pentru ca mereu am apreciat cand la mesele festive cineva aducea un preparat neasteptat, care ne surpindea pe toti si ne aducea la masa impreuna!
APERITIVE
SALATA DE ANDIVE este mai mult decat un aperitiv, e o salata colorata, care umple masa de sarbatoare si ii aduce o adevarata nota de prospetime.
CHIFLE UMPLUTE Pentru ca sunt un aperitiv atat de simplu de realizat si pe gustul tuturor, mai ales al copiilor. Umpluturile pot fi diverse, de la ton la cubulete de sunculita sau ingredientele preferate ale familiei voastre.
BASTONASE DE DOVLECEI Una dintre cele mai iubite retete din proiectul #HaiSaMancamImpreuna si, de la prima preparare, a ramas si una din retetele noastre preferate. Dovleceii se pregatesc rapid, iar crusta de parmesan ii face mega aromati si deliciosi. Alaturi de un sos tzatziki preparat de voi, nu aveti cum sa dati gres in fata invitatilor!
FEL PRINCIPAL
PAELLA CU FRUCTE DE MARE Pentru ca traditia spune ca e bine sa mananci peste de Revelion, ca sa te “strecori” mai usor prin anul care vine, de ce sa nu incercam ceva nou la capitolul “peste” anul acesta? O paella cu diverse fructe de mare, care arata spectaculos si, cand troneaza in mijlocul mesei, are puterea de a-I aduce pe toti cei drag la masa.
PASTRAV IN CRUSTA DE MALAI – Pastravul este un preparat clasic in noaptea de Revelion, cel putin in familia mea, iar pastravul prajit in crusta de malai este retete “go to”. Foarte simplu de pregatit, chiar si de gospodinele incepatoare, este o reteta cu care nu aveti cum sa dati gres!
TAGLIATELLE CU SOMON AFUMAT – Tot din categoria “peste” dar o idee noua, poate atipica pentru masa de Revelion, dar, cum spuneam mai sus, de ce sa nu aducem preparate noi anul acesta la masa festiva? Se pregatesc foarte usor si sunt ideale in special pentru petrecerile acasa, cand putem sa ne strangem alaturi de gazda in bucatarie, sa ii dam o mana de ajutor daca e nevoie cat timp fierb pastele sin oi savuram o poveste si o Coca-Cola rece.
SUPA/CIORBA
CIORBA RADAUTEANA Cum era Revelionul fara o ciorbita acrisoara, care sa ne incalzeasca tuturor sufletele? Ciorba Radauteana in varianta Teo’s Kitchen e plina ochi de legume si completeaza perfect masa de sarbatoare.
CIORBA DE BURTA Mai trebuie vreo explicatie? Da, asa ziceam si eu J Ciorba de burta in noaptea de Revelion pentru ca…ciorba de burta!
SUPA DE LINTE Pentru prietenii vegani dar si pentru o alternative foarte sanatoasa dupa mesele bazate pe carne de porc de Craciun, supa crema de linte e usoara, aromata si mai eles este una din retetele pe care le-am incercat datorita fotografiile postate de voi. In familia mea nu s-a gatit niciodata pana acum, dar am pregatit-o de 2 ori in ultimele 3 luni datorita voua!
DESERT
LAVA CAKE Pentru ca trecerea dintre ani sa fie cat mai lina, va recomand sa “alunecati” pe rauri de ciocolata. Lava Cake se poate pregati de dimineata, se face foarte usor si se coace pe loc, in timpul petrecerii. Momentul va ramane in istoria Revelionului 2016 ca momentul in care toti invitatii faceau 13-14 langa cuptor, asteptand sa fie gata.
BOMBOANE CU COCOS Elegante prin simpla lor prezenta, se fac foarte repede si usor, nu necesita coacere, deci puteti sa le pregatiti in timp ce aragazul este ocupat cu pregatirea de alte bunatati. Sunt atat de usor de facut incat ii puteti implica pe toti cei dragi si pot fi proiectul de familie in noapte de Revelion.
MINI PAVLOVA – Este delicata, eleganta, fina, sofisticata la fel ca si Anna Pavlova, frumoasa ballerina ce a inspirit acest desert. Da da, este absolut perfecta pentru mesele festive de orice fel si puteti sa pregatiti mini Pavlova individuale pentru fiecare invitat sau Pavlova sub forma de tort.
Va multumesc din suflet tuturor pentru inca un an petrecut impreuna in bucatarie, un an in care ati avut incredere in mine, in care mi-ati incercat retetele, m-ati sustinut, mi-ati dat idei, v-ati bucurat de ideile mele si, mai presus decat orice, mi-ati fost prieteni! Va iubesc si va doresc un 2016 exact asa cum imi doresc si mie: FABULOS!
Anul care vine sa va aduca sanatate si noroc.Sa fiti iubita si apreciata asa cum meritati.Multumesc pentru toate retetele de peste an.
Multumesc din suflet! 🙂
Genial totul.