Aperitiv crema de ton

crema de ton

Vine, incet si sigur, de la prima lumanare cu aroma de turta dulce pe care o aprind in decembrie, stiu ca vine Craciunul! Sarbatorile de Iarna sunt perioada mea preferata din an, poate pentru ca (inca) mai cred in magia lor, pentru ca nimic nu ma linisteste mai mult decat luminitele bradului, pentru ca de Sarbatori sunt cea mai creativa si incerc tot timpul retete noi, pe care vi le impartasesc si voua. Exact asta vreau sa fac si azi: sa va aduc o reteta noua de aperitiv, unul care pe cat de spectaculos este in prezentare – cupe individuale, cu diverse culori si texturi – pe atat este de usor de pregatit si deosebit de aromat. De ce? Pentru ca ingredientele putine, dar de foarte buna calitate, fac din orice astfel de aperitiv o adevarata “aparitie” pe masa de sarbatoare. Iar ingredientul principal al aperitivului nostru este tonul in ulei de masline de la Rio Mare.

crema de ton

Imi amintesc cu mare drag ca prima data cand am auzit de produsele Rio Mare a fost imediat dupa ’90, cand in sfarsit am avut televiziune prin cablu si ma uitam mereu pe Rai 1 la emisiunea “Non e la Rai”, cu atat de draga mie, Ambra. Insa, la fel de mult ca si emisiunea in sine, imi placeau pauzele de publicitate si reclamele Rio Mare erau unele din preferatele mele! Eu am iubit mereu pestele si reclamele lor ma faceau sa il iubesc si mai mult! Imi amintesc perfect si acum replica “Il tonno cosi tenero che si taglia con un grisino” – Tonul atat de fraged incat se taie cu o grisina 🙂 Si cand au aparut in sfarsit produsele Rio Mare si in magazinele noastre, am fost clienta fidela si am ramas astfel, de fiecare data cand au aparut produse noi – Insalatissime, Pate, Pate Rustico.

crema de ton

crema de ton

Ingrediente pentru 6 portii individuale
Timp de preparare: 15 min, timp de asteptare: 30 min dificultate redusa

– 250g ton in ulei de masline Rio Mare
– 100g crema de branza natur
– 2 lingurite zeama de lamaie
– sare si piper dupa gust
– un castravete Fabio mare
– 150 faina
– 100g unt
– sare, piper, ierburi aromatice

crema de ton

crema de ton

Mai intai ne ocupam de ton, pe care il scurgem foarte bine de ulei si apoi il dam prin blender impreuna cu zeama de lamaie, pana avem o pasta foarte fina. Adaugam apoi si crema de branza, sare si piper dupa gust si continuam sa amestecam. Va rezulta o crema de ton foarte fina, pe care o dam la frigider pana ne ocupam de restul ingredientelor. Pentru crumble, amestecam untul, care trebuie sa fie la temperatura camerei, faina, sare, piper si ierburi aromatice (rozmarin, salvie, busuic) pana avem o compozitie omogena, pe care o rupem bucatele de diferite marimi si o asezam in tava pe hartie de copt. Coacem 12-15 minute sau pana crumble-ul este frumos rumenit, in cuptorul incins la 180°C apoi il lasam sa se raceasca pana ne ocupam de cubuletele de castravete.

crema de ton

Spalam foarte bine castravetele, fara a-l curata de coaja, apoi il taiem in jumatate pe lungime si, cu ajutorul unei lingurite, scoatem partea cu semintele. Taiem castravetele in cubulete mici, il condimentam cu sare si piper, apoi il lasam intr-o sita, pentru a se scurge apa pe care o va lasa.

crema de ton

Putem apoi sa asamblam cupele aperitiv: punem in fiecare un strat de cubulete de castraveti, apoi un strat generos de crema de ton si la final bucatele crocante de crumble. Decoram cu verdeturi proaspete sau felii de lamaie.

crema de ton

crema de ton

crema de ton

crema de ton

crema de ton

De ce aleg produsele Rio Mare? Pentru ca sunt de cea mai buna calitate, preparate din cel mai bun peste selectionat iar tonul RIO Mare in ulei de masline este un produs foarte sanatos, bogat in fosfor, vitamine, faimosii acizi grasi nesaturati, care ajuta la cresterea colesterolului bun si diminueaza colesterolul rau si ne protejeaza astfel sistemul cardio-vascular. Iar pentru o varianta si mai light, puteti alege ton Rio Mare in suc natural, restul ingredientelor dar si modul de preparare raman neschimbate, rezultatul este insa la fel de delicios: o crema foarte fina de ton, cu o aroma subtila si care se potriveste perfect in combinatie cu un crumble foarte fraged si crocant si cubuletele de castravete proaspat, care adauga textura dar si o pata de culoare cupelor noastre. Sper ca v-a placut reteta de azi si mai ales ca va fi in meniul vostre de Sarbatoare si (spoiler alert) ramaneti pe receptie, urmeaza pentru voi niste premii foarte dragute oferite de Rio Mare! Pentru si mai multe retete fabuloase, aruncati o privire (neaparat sa aveti carnetelul de retete pregatit) si AICI 🙂

4 Comments

  1. anamaria

    Draga Teo, de unde cumperi cupele in care servesti acest preparat…eu tot caut de ceva timp…multumim de reteta…am o conserva de ton Rio Mare in casa asa ca ma gandesc pt wk sa fac acest aperitiv mai ales ca avem vizite (si ofer primul cadou la borcan..yupii).

  2. claudia

    Ce delicatesa ai facut,Teo!!!!Uite cum voi incerca si eu reteta foarte curand!!!!Multumesc!!!

  3. Daniela

    Teo, jos palaria! Reteta asta sigur o fac de revelion! Descrierile tale sunt atat de naturale si de frumoase! M-am regasit in randurile despre reclamele de la Rai 1; si eu sunt un fan al acestui canal, si al produselor RioMare! Iti multumesc si iti doresc un An Nou Fericit, cu multe impliniri si satisfactii personale si profesionale!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.