Unul dintre motivele pentru care nu ati vazut pana acum pe blog prea multe retete de biscuiti cu cacao este faptul ca…eu iubesc biscuitii cu vanilie si, in egoismul meu, am profitat ca nimeni nu vocifereaza si am facut tot biscuiti vanilati 🙂 Dar, nu am mai avut scapare si, la cererea lui Luca, am facut primii biscuiti cu cacao, pe care i-am prevazut chiar si cu o panglica, numai buni de agatat in bradutul de Craciun.
Cum s-a intamplat intamplarea? Pai Luca mi-a zis ca vrea biscuiti cu ciocolata. Eram la cumparaturi in Lidl si, atenta la rafturile mele iubite, i-am raspuns instinctiv “iti face mama!” si in secunda doi a venit cu o cutie de cacao si a asezat-o in cos. Si de aici…totul a mers foarte rapid si inainte sa imi dau seama aveam 2 tavi pline cu biscuiti, pregatite sa intre in cuptor! Ideea cu agatatul in bradut ne-a venit tot datorita lui Luca, care se juca cu un pai si a intepat biscuitii. Vedeti cum se nasc ideile in Teo’s Kitchen? 🙂
Ingrediente pentru 30 bucati:
Timp de preparare 2 ore, dificultate medie
– 250g unt Pilos
– 250g zahar Castello
– 100g cacao Castello
– 240g faina Castello
– miezul de la o pastaie de vanilie Belbake
– 1 ou
– 1g sare Castello (o priza sare)
Untul trebuie neaparat sa fie la temperatura camerei, deci moale, asa ca il scoatem din frigider cu cateva ore sau chiar cu o zi iainte de folosire. Spumam untul cu zaharul si miezul de la pastaia de vanilie, 1-2 minute, cu mixerul la viteza medie, apoi adaugam oul. Adaugam apoi faina, cernuta impreuna cu sarea si cacaua. Amestecam pana sunt incorporate si avem un aluat bine legat. Facem un disc din aluat, il invelim in folie alimentara si il dam la rece cel putin o ora. Apoi, lucrand cu jumatate din aluat o data, intindem o foaie de cca 0.5 cm grosime, intre 2 foi de hartie de copt sau pe planseta tapetata cu faina. Eu prefer pentru biscuitii cu cacao varianta cu hartie de copt, pentru ca faina lasa urme albe pe biscuiti.
Taiem biscuitii folosind forme speciale sau pur si simplu un pahar si ii asezam in tava, pe hartie de copt. Folosim un pai pentru a face o gaurica in fiecare biscuite, pe unde sa putem trece panglica ce transforma biscuitii in ornamente. Biscuitii se coc 8-10 minute, in cuptorul incins la 180°C. Nu va faceti griji daca sunt inca moi cand ii scoateti din cuptor, se intaresc pe masura ce sa racesc.
Chiar daca mi-a fost greu sa recunosc, desi nu sunt fan cacao, acesti biscuiti au iesit chiar deliciosi si arata foarte simpatic pe bradul de Craciun! In plus, s efac foarte repede si usor, cu ingrediente la indemana oricui, ingrediente pe care le avem toti in camara si le gasim in gama permanenta Lidl 🙂
Apropo, saptamana aceasta este Saptamana Marcilor, asta inseamna ca veti gasi produse de la branduri cunoscute la preturile cu care suntem obisnuiti in Lidl 🙂 Si, pentru cei pasionati de tehnologie si in cautare de cadoul perfect de Craciun, tot de azi incepe oferta Cadoul Hi-Tech si eu mi-am luat deja mini-boxa portabila, nu ca sa o fac cadou cuiva, ci pentru ca imi place mult sa gatesc si sa fac curat de Sarbatori cand am colinde pe fundal 🙂
Arată minunat,abia aștept să fac și eu acești biscuiti! Ce cantitate de făină se folosește?
Carmen, imi cer scuze, am omis faina de la ingrediente! Sunt 240g, am completat acum. Te pup si sper sa iti placa biscuitii! 🙂
Am si eu o reteta similara de biscuiti, asa ca pot spune ca sunt minunati in prealabil 😛
Poti sa imi zici de unde ti-ai luat stampilutele pentru biscuiti, fiindca sunt superbe modelele.
Buna, Ana 🙂 Le-am luat de la magazinul DM…da, stiu ca este un soi de drogherie si nu te-ai astepta, dar acolo le-am gasit 🙂
Ha, nu ma mira, o sa caut si eu acolo. Merci 😀
foarte frumosi v-au iesit biscuitii,bravo Luca pentru idee
va pup pe amandoi
Multumim :*
Buna Teo, am o problema cu biscuitii…aluatul e cam moale…l-am lasat 2 ore la frigider…am decupat 2 forme…le-am pus la cuptor dar s-au” imprastiat”….ce zici , e ok daca adaug faina…se vor intari daca ii las pana maine? Iti multumesc f frumos !:)
Daca mai adaug faina, am vrut sa scriu….
Buna Teo!
Mai pot adauga faina in compozitie..deoarece aluatul este cam moale ..l-am lasat 2 ore la frigider.Am decupat 2 forme de biscuiti si s-au imprastiat in prima faza in tava,dar s-au facut, doar ca sunt cam subtiri…deci pot sa adaug faina? Multumesc!
Mai degraba ti-as sugera sa tii aluatul mai mult la rece. Il mai framanati o data si il dai din nou la rece. Ce fel de unt ai folosit? Daca ai folosit un unt slab de 65% grasime, aceea poate fi problema, din pacate 🙁
Iti multumesc Teo pt rasp
Asa fac, il las la frigider i il mai framant odata.o zi faina!
Salut,dar cu oul ce fac?
Se adauga peste unt, asa cum se vede in poza.