Dulceata de ardei iuti

dulceata de ardei iuti

Dulceata de ardei iute, asa cum imi spunea de curand un prieten, este foarte la moda anul aceasta. Nu stiu sa va spun sigur asta, pentru ca, uimitor pentru un foodie, calc destul de rar pragurile carciumilor (prin carciuma intelegem restaurant, bistro si orice loc unde se mananca) si de obicei preferam sa gatim noi acasa. Daca o fi la moda sau nu, mie imi place maxim dulceata de ardei iute, la fel ca si DULCEATA DE CEAPA, pe care o mancam cu branza si mezeluri crud-uscate si care a avut un succes nebun la Cireasa de pe tort, cand le-am servit-o invitatilor pe tartine cu branza de capra. O combinatie delicioasa, in care merge perfect si dulceata de ardei iute.

dulceata de ardei iuti

Sincera sa fiu, eram in dubii, nu pentru ca se face greu, ci pentru ca imi era foarte foarte groaza sa curat ardeii iuti de nervuri si seminte, dupa ce tocmai am pus 2 portii de zacusca si am curatat legume coapte pana mi-am blestemat soarta! Dar nu am putut rezista ardeilor perfecti pe care i-am gasit la vesnicul meu aprozar de suflet, din comunca noastra iubita 🙂 Asa ca am luat si ardei iuti rosii, normali, dar cumva mai grasiti si ardei iuti gogosar, care au fost mega-ultra-uber iuti. Ca Stan-Patitul nimeni nu stie mai bine, asa ca va sugerez sa curatati ardeii si sa ii manuiti numai folosind manusi chirurgicale. Daca nu va fereste bunu’ Dumnezo si curatati ardeii cu mana goala si apoi puneti mana la ochi…vai de capul si de zilele voastre, atat va pot spune! 🙂 Deci, ii manuim cu grija, da?

dulceata de ardei iuti

Ingrediente pentru 4 borcane de 300g:
– 600g ardei iuti asortati
– 400g ardei gras rosu (sau kapia, gogosar)
– 3 mere golden mari
– 800g zahar
– 400ml otet de mere cu miere
– zeama de la o lamaie

dulceata de ardei iuti

Cantarim ardeii dupa ce i-am curatat de cotoare si nervuri, da? Apoi spalam si merele si le taiem bucati si punem in blender ardeii iuti, ardeiul gras, merele. Amestecam pana sunt maruntite. Le mutam intr-o oala cu fund dublu si punem otetul, zeama de lamaie si zaharul. Lasam dulceata sa fiarba la foc mic, amestecand foarte des, pana lichidul scade si dulceata se leaga bine. Nu este nevoie de pectina (daca doriti puteti adauga o lingurita), pentru ca acesta e scopul lamaii, sa lege dulceata. O lasam sa fiarba si indepartam din cand in cand spuma formata. Cand dulceata arata ca un jeleu si se intareste cand o picuram pe farfurioara. Turnam dulceata fierbinte in borcane sterilizate (le dam la cuptor a temperatura foarte mica 10 minute, desfacute, dar sterilizam si capacele) astfel incat sa ajunga pana unde incepe filetul borcanului. Le inchidem strans si fie le fierbem, fie le tinem la dunst in patura, exact ca la gemul de capsuni, pana borcanele se racesc si ajung la temperatura camerei (1-2 zile dureaza asta).

dulceata de ardei iuti

dulceata de ardei iuti

A iesit extraordiara dulceata de ardei iuti si, desi abia am pus-o in borcane…unul s-a mancat! La-m inceput pentru a face pozele pentru reteta si…dus a fost! 🙂 Sper sa va placa si astept pozele voastre pe Facebook daca ati incercat retetea! Sa va fie de cel mai bine!

dulceata de ardei iuti

dulceata de ardei iuti

dulceata de ardei iuti

15 Comments

  1. Dulceata arata extraordinar! Chiar este de incercat! Daca o sa o fac, o sa revin cu poze 🙂

  2. Magdalena

    Ardeii iuti , cei grasi si merele golden se pot da prin masina de carne?

  3. Maria

    Pot sa inlocuiesc zaharul cu miere de albine

  4. andronic daniela anisoara

    Ma tot “chinui” de vreo doi ani sa fac aceasta dulceata….acum tocmai ce am pus-o la foc….voi vedea rezultatul….arata si miroase demential…

  5. VreauSaȘtiu

    Întrebare întrebătoare: dacă pun agar-agar, ca să reduc cantitatea de zahăr, oare merge ?

    • Nu am folosit agar-agar niciodata, deci nu ma pot pronunta 100% 🙂 Cand trebuie sa fiu sincera, trebuie sa fiu sincera! 🙂

  6. Mariana

    Pot inlocui zaharul cu mierea? nu se primeste prea iute?

  7. Mariana

    dar nu se primeste prea iute dulceata?

    • Asa cum va spuneam si mai sus, nu va pot spune cat de iute iese la final, nu am incercat cu miere. Puteti incerca si veti afla.

  8. Imi plac asa retete…Numaidecat voi incerca. Multumesc pentru asa idei frumoase.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.