Dulceata de ardei iute, asa cum imi spunea de curand un prieten, este foarte la moda anul aceasta. Nu stiu sa va spun sigur asta, pentru ca, uimitor pentru un foodie, calc destul de rar pragurile carciumilor (prin carciuma intelegem restaurant, bistro si orice loc unde se mananca) si de obicei preferam sa gatim noi acasa. Daca o fi la moda sau nu, mie imi place maxim dulceata de ardei iute, la fel ca si DULCEATA DE CEAPA, pe care o mancam cu branza si mezeluri crud-uscate si care a avut un succes nebun la Cireasa de pe tort, cand le-am servit-o invitatilor pe tartine cu branza de capra. O combinatie delicioasa, in care merge perfect si dulceata de ardei iute.
Sincera sa fiu, eram in dubii, nu pentru ca se face greu, ci pentru ca imi era foarte foarte groaza sa curat ardeii iuti de nervuri si seminte, dupa ce tocmai am pus 2 portii de zacusca si am curatat legume coapte pana mi-am blestemat soarta! Dar nu am putut rezista ardeilor perfecti pe care i-am gasit la vesnicul meu aprozar de suflet, din comunca noastra iubita 🙂 Asa ca am luat si ardei iuti rosii, normali, dar cumva mai grasiti si ardei iuti gogosar, care au fost mega-ultra-uber iuti. Ca Stan-Patitul nimeni nu stie mai bine, asa ca va sugerez sa curatati ardeii si sa ii manuiti numai folosind manusi chirurgicale. Daca nu va fereste bunu’ Dumnezo si curatati ardeii cu mana goala si apoi puneti mana la ochi…vai de capul si de zilele voastre, atat va pot spune! 🙂 Deci, ii manuim cu grija, da?
Ingrediente pentru 4 borcane de 300g:
– 600g ardei iuti asortati
– 400g ardei gras rosu (sau kapia, gogosar)
– 3 mere golden mari
– 800g zahar
– 400ml otet de mere cu miere
– zeama de la o lamaie
Cantarim ardeii dupa ce i-am curatat de cotoare si nervuri, da? Apoi spalam si merele si le taiem bucati si punem in blender ardeii iuti, ardeiul gras, merele. Amestecam pana sunt maruntite. Le mutam intr-o oala cu fund dublu si punem otetul, zeama de lamaie si zaharul. Lasam dulceata sa fiarba la foc mic, amestecand foarte des, pana lichidul scade si dulceata se leaga bine. Nu este nevoie de pectina (daca doriti puteti adauga o lingurita), pentru ca acesta e scopul lamaii, sa lege dulceata. O lasam sa fiarba si indepartam din cand in cand spuma formata. Cand dulceata arata ca un jeleu si se intareste cand o picuram pe farfurioara. Turnam dulceata fierbinte in borcane sterilizate (le dam la cuptor a temperatura foarte mica 10 minute, desfacute, dar sterilizam si capacele) astfel incat sa ajunga pana unde incepe filetul borcanului. Le inchidem strans si fie le fierbem, fie le tinem la dunst in patura, exact ca la gemul de capsuni, pana borcanele se racesc si ajung la temperatura camerei (1-2 zile dureaza asta).
A iesit extraordiara dulceata de ardei iuti si, desi abia am pus-o in borcane…unul s-a mancat! La-m inceput pentru a face pozele pentru reteta si…dus a fost! 🙂 Sper sa va placa si astept pozele voastre pe Facebook daca ati incercat retetea! Sa va fie de cel mai bine!
Dulceata arata extraordinar! Chiar este de incercat! Daca o sa o fac, o sa revin cu poze 🙂
Abia astept! 🙂
Ardeii iuti , cei grasi si merele golden se pot da prin masina de carne?
nu e nevoie, va iesi prea pastoasa dulceata…
Pot sa inlocuiesc zaharul cu miere de albine
Ma tot “chinui” de vreo doi ani sa fac aceasta dulceata….acum tocmai ce am pus-o la foc….voi vedea rezultatul….arata si miroase demential…
Doamne ajuta! 🙂
Întrebare întrebătoare: dacă pun agar-agar, ca să reduc cantitatea de zahăr, oare merge ?
Nu am folosit agar-agar niciodata, deci nu ma pot pronunta 100% 🙂 Cand trebuie sa fiu sincera, trebuie sa fiu sincera! 🙂
Pot inlocui zaharul cu mierea? nu se primeste prea iute?
Nu am incercat cu miere, nu stiu ce sa iti spun.
dar nu se primeste prea iute dulceata?
Asa cum va spuneam si mai sus, nu va pot spune cat de iute iese la final, nu am incercat cu miere. Puteti incerca si veti afla.
Imi plac asa retete…Numaidecat voi incerca. Multumesc pentru asa idei frumoase.
Mult spor si pofta mare!