A venit! A venit! A veniiiiiiitttt! Cum ce? Saptamana Greceasca la Lild! http://www.lidl.ro/ro/index.htm Daca ati sti de cand o astept! Avem noi in Ardeal o vorba…”o astept ca pe pita calda!”, poate si pentru ca inca nu am fost niciodata in Grecia si imi doresc asta foarte mult, iar Saptamana Greceasca imi da posibilitatea sa ajung acolo, macar culinar vorbind 🙂 Gasiti de toate, o gama foarte foarte variata de produse, inclusiv feta, iaurt grecesc, branza halloumi, ulei din masline Kalamata….pffffff….numai si numai bunataturi din gama speciala Eridanous! Intreaga oferta pentru Saptamana Greceasca o puteti vedea AICI.
Si, asa cum facut si in Saptamana Iberica, am cumparat de toate si mi-a fost foarte greu sa ma decid asupra unei singure retete…asa ca am facut de toate – meze – gustari grecesti. Asa cum spaniolii a tapas, italienii bruschette si crostini, grecii au meze. Meze, aceste gustari sau aperitive sunt o minunata inventie, inca de pe vremea lui Socrate sau Platon si au scopul de a ne strani nu doar apetitul sau de a accompania o bautura, ci si de a ne trezi toate simturile. Sunt gustari mici dar variate, astfel ca fiecare imbucatura e altfel. De altfel, cuvantul “meze” provine din persanul “maza”, care inseamna gust. Si da, toate se potrivesc perfect cu Ouzo, bautura specifica a Greciei.
RULOURI DE DOVLECEI UMPLUTE CU PASTA DE BRANZA
Ingrediente pentru 4 persoane
Timp de preparare – 15 minute, Dificultate redusa
– un dovlecel mare
– 50g crema de branza Eridanous
– 120g Branza feta Eridanous
– 30g Iaurt grecesc Eridanous
– 100g ardei copt
– 50 ml ulei de masline extra virgin Primadonna
– sare si piper Kania dupa gust
Dovleceii se taie feli subtiri (0.5 cm) sau felii groase de 1cm ( ca pt grill) si se frig in tigaia incinsa in prealabil cu o lingurita de ulei, se prajesc pe ambele parti pana cand devin aurii, se asezoneaza cu sare si piper. In cana de blender se pune iaurtul, crema de branza, si branza feta, se blendeaza pana cand obtinem o pasta omogena (nu neaparat fina) se scoate intr-un bol unde adaugam ardeii copti tocati marunt marunt,se pune si uleiul de masline si se amesteca cu o lingura pana cand pasta se omogenizeaza. Intindem felia de dovlecel, punem intr-un capat aproximativ o lingurita de pasta si rulam usor,pana in celalalt capat.
HALLOUMI CU ARDEI COPTI MARINATI
Ingrediente pentru 4 persoane
Timp de preparare – 10 minute, Dificultate redusa
– 200g Branza Halloumi Eridanous
– 150g ardei copt
– 2 catei de usturoi
– 40ml ulei masline extra virgin Primadonna
– 30ml otet balsamic
– sare si piper Kania dupa gust
Branza se taie feli de 1 – 1.5cm grosime si se pune in tigaia UNSA cu putin ulei, nu mult, ci exact ca la clatite. Puteti unge tigaia folosind o pensula de patisserie. Branza se prajeste pana cand devine aurie ( aprox 1 min pe fiecare parte) la foc mediu spre puternic. Separat, intr-un bol, taiam ardeiul copt Julien (felii subtiri), dam usturoiul pe razatoarea mica, asezonam cu sare si piper dupa gust, punem uleiul de masline si otetul balsamic si amestecam bine bine. Putem adauga si patrunjel tocat (eu am pus busuioc, daca tot am gasit la ghiveci la Lild 🙂 )
MASLINE KALAMATA MARINATE
Ingrediente pentru 4 persoane
Timp de preparare – 5 minute, Dificultate redusa
– 120g masline Kalamata Eridanous
– 2 catei de usturoi
– 5g boia dulce Mikado ( sau picanta, dupa preferinta )
– 5g oregano Mikado
– 5g busuioc Mikado
– 30ml ulei masline extra virgin Primadonna
– piper Kania proaspat macinat
Se clatesc maslinele de saramura in care au stat si se scurg bine bine. Apoi, intr-un bol, amestecam uleiul de masline cu boia, oregano, usturoiul dat pe razatoarea mica, busuiocul tocat marunt si piperul, punem maslinele in marinata respectiva si amestecam bine bine pana cand toate maslinele sunt unse cu marinata le lasam sa stea cel putin o ora pentru a se intrepatrunde bine aromele.
TZATZIKI
Ingrediente pentru 4 persoane
Timp de preparare – 15 minute, Dificultate redusa
– 120g iaurt grecesc
– 100g castraveti
– 10 frunze de menta sau ½ legatura de marar
– 2 catei de usturoi
– 40ml ulei masline extra virgin Primadonna
– 30ml zeama de lamaie
– sare si piper Kania dupa gust
Se curata castravetii de coaja si se indeparteaza mijlocul ( semintele ) ,se toaca marunt marunt (sau se dau pe razatoarea mare). Usturoiul se da pe razatoarea mica, menta se toaca marunt, toate se pun intr-un bol impreuna cu uleiul de masline si zeama de lamaie, se asezoneaza dupa gust cu sare si piper si se amesteca bine bine 🙂
Si, pentru a completa meze-le grecesti, am luat si niste melcisori cu praz si branza, pe care i-am uns cu putin unt si i-am copt exact cum scria pe ambalaj. Au fost senzationali!
Inainte de a va lasa cu pozele de final, dragi mamici si gospodine, trebuie sa va mai spun ca joi, 21 mai gasiti la Lidl promotia Casa Ta cu tot felul de lucruri foate utile unei gospodine adevarate iar petru cei mici, tot de joi gasiti JUCARII specifice verii, care sa ii invite pe cei mici sa iasa din casa si sa se bucure de vremea frumoasa si de netura: zmeu, creta, pistoale cu apa, aloane de sapun si tot felul de alte jucarii pe care abia astept si eu sa le incerc cu Luca 🙂 Si acum….meze grecesti! 🙂
la fix pt un eveniment in iunie. merci
Cu mare drag, Didi scumpa 🙂
Arată delicios!Datorită reţetelor tale, o să fug şi eu până la Lidl.. 🙂
Ma bucur mult ca ti-am dat idei bune 🙂 Mult pspor in bucatarie! 🙂