Vacanta in Grecia nu a fost planificata. Si poate ca astea sunt cele mai frumoase vacante – cele pe care nu le planificam, dar de care avem ATAT de multa nevoie! Am ajuns sa alegem vacanta in Grecia dupa o perioada foarte grea si aglomerata pentru noi, dupa saptamani intregi in care am muncit pana la epuizare. Era nevoie de o vacanta si nu am simtit cat de multa nevoie era pana corpul meu nu mi-a zis: “Teo, e destul!”. Asa ca am cautat pe Google. Aceasta a fost prima oferta gasita si am luat-o. O saptamana mai tarziu? Eram in avion, in drum spre Corfu.
Vacanta in Corfu, Grecia – Drumul
Asa cum poate stiti deja, eu nu am carnet. Nici Sergiu nu are carnet. Desi amandoi am facut scoala de soferi de 3 ori…dar asta e alta poveste. 🙂 Cert este ca transportul individual a fost exclus, asa ca am ales o oferta cu avion inclus. In oferta scria charter Cluj-Corfu-Cluj. In realitate, cu o zi inainte de plecare am aflat ca avionul va zbura Cluj-Iasi-Corfu…asa ca am facut 4 ore pana in Corfu, cu tot cu escala neprevazuta la Iasi. Sigur, astfel de surprize sunt neplacute, dupa cum se observa din poza de mai jos…Tot ce vrei e sa ajungi in concediu si vacanta incepe prost. Asta este…nu prea ai cum protesta si nu prea ai ce sa mai faci.
Cert este ca un avantaj al vacantelor cu charter inclus este transferul aeroport-hotel-aeroport. Deci fara prea multa bataie de cap. Am aterizat in Corfu, ne-au preluat cei de la agentia de turism, am ajuns cu autocarul la hotel. Simplu. Nu si foarte rapid, dar simplu 🙂
Urmareste VLOG-urile de vacanta din Corfu, Grecia! Apasa PLAY mai jos pentru PARTEA 1 si PARTEA 2!
Vacanta in Corfu, Grecia – Cazarea
Alegand o oferta ultra-last-minute nu am prea avut multe optiuni, care sa fie si cu avion din Cluj si la un pret ok si un hotel de minim 4 stele. Asa am ajuns la hotelul Magna Graecia din Corfu, un hotel de 4 stele, cu regim de masa all inclusive.
As vrea sa intelegeti de la bun inceput ca 4 stele in Grecia NU sunt 4 stele in Romania. Sa fim bine intelesi din start. Hotelul a fost ok-ish. Curat, foarte curat. Dar invechit (probabil e construit de multa vreme) si renovat prea putin. Dar decent. Camerele sunt asa cum le vedeti pe site, au aer conditionat (ceea ce e super ok, nu se putea respira fara) si am inteles ca la hotelurile de 3 stele sau mai putin, aerul conditionat se plateste in Grecia.
Cazarea decenta, dupa cum spuneam. Dupa o mica reclamatie la receptie am primit o camera cu iesire la gradina, foarte draguta gradina. Mini-barul gol, desigur. Dar important e ca este frigider si va puteti tine apa la rece. NU beti apa de la robinet pe insula, asa ne-au spus cei de la receptia hotelului.
Regimul all inclusive este foarte diferit de cel din Antalya, ca sa stiti si asta si sa nu fiti deziluzionati. La capitolul mancare, hotelul Magna Graecia nu ne-a dezamagit, mesele au fost foarte variate, seri tematice (seara greceasca, seara italiana etc), salad bar foarte ofertant, fructe, multe tipuri de branza si masline, 3-4 tipuri de carne la fiecare masa, peste sau fructe de mare si pranz si la cina. Multumitor.
Mai putin multumitor (ca sa nu spun dezamagitor) fost capitolul “bauturi” si tot ce inseamna el. Desigur, la all inclusive sunt doar bauturi locale (cum ar fi Frutti Fresh la noi). Dar cele de la Magna Graecia au fost de o calitate foarte slaba. Doar de la dozator, inclusiv vinul. Daca va e dor de dozatoarele TEC, care au invadat Romania dupa ’89, atunci veti fi fericiti, melancolici si fericiti. Dar sa bei 7 zile suc TEC? Nefericire totala. La fel si in cazul bauturilor alcoolice: de foarte slaba calitate. Apa? Doar la carafa din care iti turnai tu in pahar. Cafeaua? Oribila. Si daca tot suntem la “remembering Revolutia”, cu mana pe inima va spun ca o cafea de orz sau ….. ar fi facut cinste cafelei de la hotel. Totusi, puteai cumpara espresso cu 1 euro, ceea ce a mai salvat situatia 🙂
Hotelul Magna Graecia avea 2 piscine, mititele dar curate. Sezlog gratuit, daca mergeai dimineata sa pui prosop ca sa iti tii locul. Asta am inteles ca e asa peste tot, deci nu e mare problema, mai ales ca erau destul de multe sezlonguri si gaseai loc. In plus marea este, la propriu, peste drum. Acesta e un mare avantaj al hotelului: amplasarea: intr-o zona de Corfu cu multe magazine cu preturi foarte ok, foarte aproape de plaja, aproape de Corfu Town (autobuzul de transport public pana in Corfu Town se ia din fata hotelului si o calatorie costa 1.8 euro pana in oras).
Un mare plus al hotelului Magna Graecia: programul de animatie. Echipa care se ocupa de animatie – Mumbo Jumbo – a facut o treaba excelenta, atat pentru copii cat si pentru adulti. Hotelul era intr-o vesnica buna-dispozitie si dimineata si seara. Asta ne-a placut mult. Si curatenia din camera, o alta bila alba.
Vacanta in Corfu, Grecia – Marea
Prietena mea “urecheata”, Corina Ureche mi-a spus ca “in viata mea n-am vazut atata turcoaz ca in Grecia” si a avut dreptate. Marea este superba: curata, limpede, calda. Baile zilnice in mare au facut tot concediul minunat.
Asa cum va spuneam si in vlog, veti gasi plaje unde sezlongul este gratuit, dar trebuie sa faceti consumatie de la bar, plaje unde platiti sezlongul (intre 6 si 15 euro in Corfu) si nu e obligatoriu sa consumati de la barul de pe plaja, dar si plaja gratuita, care nu este insa amenajata, ci lasata in starea ei naturala, iar in partea noastra de Corfu (in Dassia am stat noi), plaja avea multe pitricele, deci…alegerea este a voastra. Noi am gasit un bar superb pe plaja – Malibu Summer unde am stat zi de zi. Sezlongul 6 euro/zi/persoana. Prosopul 3 euro/zi//persoana (dar nu e obligatoriu, puteti merge linistiti cu prosoapele voastre). Puteai parasi sezlongul pentru o ora (desi nu statea nimeni sa te cronometreze), daca doreai, de exemplu, sa mergi la hotel la masa. Noi asa am facut. La Malibu Summer o bere Mythos la draft costa 4 euro, o Cola 4 euro, un frappe 4 euro, un espresso 2 euro, apa venea gratuit la fiecare cafea o sticla de 0.5 litri sau 1 euro daca doreati sa cumparati apa rece. Asta asa, ca sa va faceti o idee de preturi pe plaja 🙂
Asa cum va spuneam, plaja foarte curata, marea foarte curata, o locatie perfecta pentru copii, mai ales cam area nu e adanca si nici valuri foarte mari nu au fost. Apa foarte calda, chiar si in zilele cu ploaie, iar seara si chiar dupa ora 11 noaptea, marea era plina de omuleti. Cred ca asta mi-a placut cel mai mult in Corfu – atmosfera boema, la orice ora din zi si din noapte.
Vacanta in Corfu, Grecia – excursii optionale.
Daca mergeti prin agentie de turism, cum am mers noi, va vor vizita ghizii si va vor propune excursii optionale. Din start va spun ca preturile sunt mari fata de cele pe care le gasiti in restul insulei, pentru aceeasi excursie. Noi, de exemplu, am platit 50 euro/persoana (40 euro excursia, 5 euro ghidul roman, 5 euro ghidul grec) pentru excursia “Marele tur al Insulei Corfu”. Aceeasi excursie costa 25 euro/persoana la agentia din statiune. Desigur, fara ghid roman, ci in engleza. Dar totusi…jumatate de pret! Asta este excursia pe care am ales-o noi si despre care va povestim in vlog…veti vedea EXACT cum a fost…
Recomandarea noastra? Indiferent ca mergeti in Corfu cu avionul sau cu masina, daca aveti carnet MERITA sa inchiriati masina si sa vizitati insula. Sa va faceti propriile voastre excursii optionale, pentru ca sunt FOARTE multe de vazut in Corfu si e pacat sa le ratati.
Vacanta in Corfu, Grecia – ce va recomandam noi sa vedeti
Corfu Town – un oras-port absolut superb! Puteti sa va inchipuiti o Sighisoara la scara mult mai mare! Cu stradute alambicate, plin de terase si barulete, este un oras care merita luat la pas, descoperit si savurat. De vazut in Corfu Town si imprejurimi:
- Citadela sau Cetatea veche – construita pe o mica peninsula la est de Corfu Town, a fost construita de venetieni in 1546 pe locul unui vechi castel. Este accesibila de pe esplanada printr-un pod In cetate puteti vizita o mica biserica in stil doric, iar din punctul cel mai inalt al cetatii, marcat printr-un far, aveti o priveliste deosebita a orasului si a Marii Ionice, spre Albania.
- Esplanada deosebita (un spatiu verde imens, considerat al doilea parc ca marime din Europa) cu tot cu Muzeul de Arta Asiatica. Muzeul este amplasat in fostul palat regal, intr-un conac construit la 1816, construit de englezi si abandonat in 1864, cand acestia au parasit insula. Acest muzeu remarcabil, contine o colectie impresionanta de picturi, portelan si sculpturi din India, China si Jamponia, datand din era Neolitica si pana in secolul 19.
- Insula Soricelului (Pontikonisi) – la care puteti ajunge cu barca din portul Kanoni, este o insula mica, cu trepte in forma cozii unui soricel (de unde si numele) unde veti gasi o superba capela in stil bizantin. Este una dintre cele mai frumoase privelisti ale Insulei Corfu, asa ca o veti vedea pe magneti, cani si alte souvenir-uri.
- Achilleion sau resedinta de vara a Imparatesei Elisabeta de Austria sau Sisi – este una dintre cele mai vizitate atractii turistice de pe insula, fiind dedicata in intregime eroului grec Ahile. Are o gradina exceptionala, pe care merita sa o vizitati, unde veti vedea cele 2 statui atat de admirate: Ahile in plina glorie si Ahile muribund.
- Biserica Sf. Spiridon – unde sunt si ramasitele Sfantului Spiridon
- Mitropolia sau Catedrala Panaghia Spiliotissa unde sunt pastrate moastele Sfintei Teodora Imparateasa. Racla este ferecata in cufar de argint si asezata in partea dreapta a bisericii. Trupul Sfintei Imparatese este expus pentru inchinare sub sticla, infasurat in haina imparateasca, avand mainile descoperite.
- Muzeul Arheologic – sunt exponate gasite pe tot teritorului insulei, cele mai notabile fiind cele din Kanoni, capitala antica a Insulei Corfu. Aici este expus frontonul Gorgon al Templului lui Atremis, datand din seculul 6 iHr. Este un fronton imens, de 17m lungime si o inaltime de 3 m, este pastrat in intregime si o infatiseaza pe malefica Medusa, purtand o centura de serpi si flancata de pantere.
Plaja si excursii pe mare – va spuneam ca Marea Ionica, marea din Corfu este foarte frumoasa si are atractiile ei:
- Insulele Paxos si Antipaxos – unde puteti face scufundari, puteti vizita Pesterile Albastre (habitatul natural a focilor-calugar, o specie protejata, pe cale de disparitie), plajele cu nisip fin si alb, satul pescaresc Gaios (un sat specific grecesc) etc
- Paleokastritsa este una dintre cele mai populare regiuni din Insula Corfu, avand 6 plaje individuale, care ofera o varietate de activitati, apa perfecta si nisip fin, alb. Este o statiune plina de viata, noua ne-a placut exceptional de mult, insa va avertizez ca este mai scumpa decat restul insulei. In Paleokastritsa veti gasi si o mica manastire in stil bizantin, dedicatea Fecioarei Maria. O puteti vizita gratuit, inclusiv muzeul din interior, cu obiecte gasite in timpul sapaturilor pentru construirea manastirii.
- Plaja Glyfada – foarte populara si foarte aglomerata, cu plaja larga cu nisip.
- Plaja Sidari – unde este si fasia de nisip Canal d’Amour sau Canalul Dragostei, pe care il vedeti in majoritatea magnetilor si vederilor din Corfu. Legenda spune ca toti cei care inoata aici isi vor gasi sufletul pereche, iar cuplurile care inoata impreuna se vor casatori in curand 🙂
- Plaja Ipsos si Dassia – aici am stat noi cel mai mult, sunt plaje cu ape putin adanci dar cu destul de mult pietris, fiind plaje de coasta.
Am scris deja 2000 de cuvinte despre vacanta in Corfu, desi imi promisesem mie insami sa scriu putin si sa va invit sa vedeti vlog-urile noastre de calatorie. Uite ca nu a fost asa! Degeaba, cred ca dupa 11 ani de blogging m-am obisnuit atat de mult sa scriu incat, indiferent cat de multe informatii va dam prin video, eu prefer sa scriu. Sper ca ati avut rabdarea sa cititi si sper ca v-a fost un articol util, mai ales daca va ganditi la o vacanta in Corfu. Va pupam cu drag si promitem sa va luam cu noi in vacanta, oriunde vom merge.
Superb.
Multumim. 🙂