Salut, sunt Teo si sunt dependenta de prajituri. Nu, nu sa le mananc…desi nici asta nu imi displace deloc. Nu, marea mea placere nu e sa mananc dulciuri si prajituri, ci sa le pregatesc. V-am mai spus: cu cat mai complicate, cu atat mai bine! Asa ca azi am pentru voi o prajitura care poate fi foarte complicata sau foarte simpla, in functie de cat timp doriti sa ii acordati: Prajitura Foi caramel.
Sfaturi utile pentru reteta de Prajitura Foi Caramel:
- Stiu ca va e groaza de prajiturile cu foi care trebuie coapte pe fundul tavii. Va inteleg, am trait si eu muuuulta vreme cu oroarea asta. Dar de fapt, totul e mai usor daca impartiti aluatul in parti egale, folosind cantarul. Astfel sunteti singuri ca fiecare foaie iese la fel.
- Taiati o hartie de copt de marimea tavii pe fundul careia coaceti foile. Lipiti foaie de masa cu putin scotch. Intindeti aluatul direct pe foaie, asta va ajuta si sa ii dati forma perfecta de fiecare data (pur si simplu taiati cu un cutitas ce depaseste hartia de copt) si este foarte usor de transferat pe tava.
- Pentru Prajitura Foi caramel puteti folosi si reteta de foi cu miere pentru prajituri, adica foile cu miere pe care le folosim in mod classic la prajitura Albinita. Gasiti AICI reteta mea 🙂
- La patiseriile bune sau la magazinele de panificatie, gasiti foi cu miere gata facute, cu ingredient foarte ok. Chiar daca sunt destul de scumpe, va scutesc de treaba, asta daca nu vreti sub nicio forma sa incercati reteta de foi.
- Pentru a fi taiata si devorata, Prajitura Foi caramel trebuie, dar TREBUIE sa stea cu o greutatea deasupra, cel putin 24 de ore. Apoi ii puneti glazura si va bucurati de ea. Da, stiu. Este o prajitura complicata, pe care o faceti in 2 zile (chiar 3 daca faceti foile azi, maine le umpleti si poimaine faceti glazura). Dar va asigur ca merita tot efortul! Este o prajitura foarte aspectuoasa, absolut delicioasa si se pastreaza foarte bine pana la o saptamana in frigider. Nu merita efortul? 🙂
- Tava pe fundul careia am copt foile are 20*30cm.
- Aceasi reteta de foi pe care o gasiti mai jos si pe care o folosim la reteta de Prajitura Foi caramel se poate folosi si pentru Tortul Dobos 🙂
Ingrediente pentru 4 foi Prajitura Foi caramel:
- 3 oua mari
- 10 linguri zahar tos
- 6 linguri ulei
- 6 linguri lapte
- o lingurita praf de copt
- un praf sare
- 600-650g faina
- miezul de la o pastaia de vanilie sau o lingurita esenta de vanilie
- coaja de la o lamaie
In bolul mixerului punem toate ingredientele, mai putin faina si amestecam 3-4 minute sau pana sunt bine omogenizate. Punem faina treptat si continuam sa amestecam pana avem un aluat compact, omogen, care nu se lipeste de maini si de peretii vasului. Impartim aluatul in 4 parti egale, invelim fiecare parte in folie alimentara si dam la frigider o jumatate de ora. Lucram cu cate o parte de aluat o data: o intindem in foaie de 20*30 cm. Coacem fiecare foaie pe fundul unei tavi, in cuptorul incins la 180°C, timp de 8-10 minute sau pana este aurie si putin rumenita. Lasam foile sa se raceasca complet. Nu va speriati daca se rup, le “lipim” cu crema caramel, da? J
Ingrediente pentru crema Prajitura Foi caramel:
- 200g zahar tos
- 250g unt 82% grasime
- 50g amidon alimentar fin (sau faina daca nu aveti amidon)
- 250ml lapte
- 2 fiole esenta de rom
- miezul de la o pastaia de vanilie sau o lingurita esenta de vanilie
Punem zaharul intr-o craticioara cu fund dublu si il caramelizam, la foc foarte mic, amestecand des. Trebuie sa avem un caramel lucios, nu prea inchis la culoare. NU UITATI: zaharul devine amar daca se arde, asa ca e bine sa tinem zaharul la foc mic, amestecand in continuu. Peste zaharul caramelizat, punem untul taiat cubulete. Continuam sa amestecam la foc mic, pana se topeste si untul. Punem si 100ml de lapte si amestecam din nou.
Separat amestecam 150ml de lapte cu amidonul (sau faina), pana avem o compozitie omogena. Cand caramelul s-a omogenizat, punem amestecul de amidon. Amestecam energic cu telul, pana avem o crema fina. Punem vanilie si rom dupa gust, amestecam. Crema se lasa la racit, nu umplem prajitura cu crema fierbinte.
Pentru a umple foile, asezam prima foaie pe un fund de lemn, apoi punem 1/3 din crema si nivelam bine cu spatula. Punem a doua foaie si crema, a-3a foaie si crema, iar la final foaia numarul 4. Punem un fund de lemn deasupra, suficient de mare incat sa acopere toata prajitura si distribuim greutati pe toata suprafata lui (eu am folosit carti mari de bucate), pentru a apasa prajitura. O lasam sa stea asa cel putin peste noapte, de preferinta 24 de ore. Apoi putem pregati glazura, pentru a finaliza prajitura.
Ingrediente pentru glazura Prajitura Foi caramel:
- 200g ciocolata amaruie
- 30ml ulei de floarea soarelui
- o lingura miere
- nuci tocate grosier
Topim toate ingredientele pentru glazura la baie de abur (intr-un vas asezat deasupra unui vas cu apa care fierbe). Turnam glazura peste prajitura, o nivelam foarte bine.
Bună Teo! Înlocuim amidonul cu aceeași cantitate de faina? Mulțumesc
Salut, Ana. Da, pastram cantitatea si pentru faina. Cu drag!
Buna! Pt crema am inteles ca se caramelizeaza 200 g zahar. Apoi scrie:
Separat amestecam 150ml de lapte cu amidonul (sau faina) si zaharul, …
Se mai adauga zahar in afara ce cele 200 g caramelizate? Daca da, cat? Multumesc!
Era zahar vanilat acolo. L-am scos ca sa nu fie confuzii. Mersi.
Ciao Teo eu nu am inteles dar crema de amidon si lapte nu trebuie fiarta ci pusa peste cealalta asa crud amidonul
Amidonul cu laptele se pune peste crema cat inca este pe foc si se amesteca pana crema este fina (doar de cateva minute este nevoie). Apoi se lasa la racit.
Bună, Teo! Am respectat rețeta pas cu pas, dar foile mi-au ieșit cam tari? E normal? Mulțumesc!
Buna, Timeea. Da, nu e o problema. Se vede si in poze ca nu sunt foi din acelea super fragede.
Buna Teo, am respectat rețeta dar creme s-a separat de unt, balteste in grăsimea untului, e normal?
Salut, posibil sa fi folosit un unt cu procentaj mai mic de grasime, deci mai plin de zer si din cauza asta s-a separat.
Buna Teo…am respectat reteta, dar crema s_a separat si balteste untul…care a fost cu grasime 82 la suta…am lasat la recit…se poate repara cumva?
Salut. Topeste 2 linguri de unt si adauga-le in fir subtire (dupa ce s-a racorit, nu fierbinte) in crema. Amesteca cu o spatula sau mixerul.
Buna . De ce foile sunt portocalii? Eu stiu ca la reteta asta si pt foi se caramelizeaza zahăr.
Se coloreaza si in functie de ouale folosite. Poate tu stii alta reteta.
Exista o rețetă de foi cu zahar ars. Dar depinde de zona. Eu o am si cu cacao (1930)si fara(1998)
Glazura se pune fierbinte peste prajitura sau se lasă la răcit?
Se pune peste prajitura rece.
Salut fromoasa mea Teo,
Imi aduc aminte de tine cu mare drag. Te-am vazut la TV si de fiecare data am ras de toate nazbatiile voastre. Imi lipsesc emisiunile voastre. Erau amuzante si totdeauna aveam o reteta grozava pe care cu nerabdare o incercam si o savuram in ciuda faptului ca mai tot timpul sunt la ‘dieta’. Poate vei reveni pe micile ecrane si vei fi la fel de simpatica impreuna cu amuzanta’ Lele”. Iti multumesc pentru aceasta reteta. O voi face zilele astea si revin cu comentarii. Este absolut fabuloasa si tot ceea ce am invatat de la tine mi-a iesit din prima si am putut sa ii rasfat pe ai mei … si mai ales pe mine. Sa fii la fel de talentata si vesela.
Buna ziua! Va multumesc tare frumos pentru toate cuvintele!