V-ati intrebat vreodata de ce painea graham se numeste asa? Va spun eu. Numele provine de la Sylvester Graham, cel care a enuntat in 1829, pentru prima data in lume, principiile unei diete vegetariene. Originar din Statele Unite, acesta a pledat pentru un stil de viata sanatos si echilibrat in toate domeniile vietii de zi cu zi, de la alimentatie pana la moralitate, considerand ca sanatatea fizica si spirituala sunt la fel de importante. Ideile sale au dus la formarea unei adevarate miscari, iar adeptii sai au fost numiti “Grahamiti”.
Astfel, chiar daca numele sau poate nu ne este cunoscut, il comemoram pe Sylvester Graham de fiecare data cand mancam o felie de paine graham. Painea care ii poarta numele, este produsa de Vel Pitar si este obtinuta din 100% faina integrala graham si inspirata dupa o reteta elaborata la inceputul secolului XIX. Painea Sylvester Graham de la Vel Pitar este speciala datorita procesului de fabricatie, din care rezulta o paine obtinuta din faina integrala macinata grosier (cu spartura de tarata) si fara aditivi chimici. Facuta numai din ingrediente naturale, sursa de fibre, bogata in magneziu si vitamina B, este indicata in diete si in mentinerea unui stil de viata echilibrat.
Maielele folosite la fabricarea acestei paini sunt deshidratate, sunt obtinute din faina, apa si cultura starter (drojdii sau bacterii lactice), in urma unei fermentatii de lunga durata. La finalul procesului de fermentatie, acestea sunt inactivate termic si deshidratate. Rolul maielelor in produsul finit este de a asigura un gust deosebit si o crestere a aciditatii produsului, lucru care ajuta la o mai buna conservare a painii. Maielele deshidratate si inactivate termic nu mai au capacitatea de a fermenta in momentul adaugarii lor in aluat si de aceea este necesara adaugarea de drojdie pentru a obtine un produs bine dospit.
Asadar, avem de-a face cu o paine foarte gustoasa, consistenta fara E-uri si fara conservanti numai buna de mancat alaturi de zacusca sau o salata de vinete, dar si toate tipurile de gemuri si dulceturi.