Paste de casa – reteta de baza

paste de casa

“Everything you see I owe to spaghetti” spunea Sophia Loren si chef Giada de Laurentis spune “Pasta doesn’t make you fat. How much pasta you eat makes you fat!” Asa ca, eu va spun cu mana pe inima: pastele sunt preferatele mele, singura mancare pe care nu o refuz niciodata, cu cat mai cremoase cu atat mai bine. Secretul sta in a manca portia perfecta de paste, respectiv o cantitate nu mai mare decat pumnul vostru. Italienii cantaresc 80g paste pentru fiecare omulet care sta la masa si, daca un membru al familie nu ajunge la masa respectiva, se scad 80g de paste, spre deosebire de noi romanii care facem 2 greseli fatale cand vine vorba de “macaroane”: 1. fierbem TOATA punga de 500g o data si 2. Cand spun ca fierbem…chiar FIERBEM, 20-30 de minute, nu ne incrcam, pana pastele, fie ele facute din cel mai dur grau, se transforma in terci. Daca invatam ce cantitate de paste sa fierbem si sa consumam la o masa, daca le fierbem “al dente”, adica sa ramana in mijloc un fir alb, semn ca pastele nu sunt fierte la refuz si se pot “musca”, mai avem o sansa se ne bucuram de unul dintre cele mai bune si versatile preparate ever. Versatile pentru ca pastele pot fi foarte sofisticate, cu fructe de mare si sosuri care mai de care, sau pot fi simple, stropite pur si simplu cu putin ulei de masline si condimentate cu sare, piper si poate putin parmesan razuit. Pastele sunt minunate atunci cand nu ne batem joc de ele 🙂

paste de casa

Am inceput articolul de azi cu gandul sa va propun 10 retete de paste, 10 din retetele pe care le fac cel mai des si care imi plac cel mai mult. Dar socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ si, cand am deschis blogul si am inceput sa scriu, m-am gandit ca inainte de o colectie de retete de paste si sosuri pentru paste, vreau sa va arat reteta de baza pentru paste de casa, reteta pe care eu o fac de ani buni si imi iese foarte bine de fiecare data. Secretul este faina folosita: faina de greu dur, Manitoba sau, in cel mai rau caz, faina 00 Barilla sau faina 650. Faina de grau dur gasiti la magazinele cu specific italienesc, prin mall-uri am vazut ca sunt multe astfel de “bottega” si de acolo iau eu de obicei faina pentru paste. Daca puteti, folositi oua de casa, vor face o diferenta majora, nu doar in culoarea pastelor, dar si in gustul lor.

INGREDIENTE:
– 250-300g faina de grau dur
– 3 oua mari
– un praf de sare

Sa incepem cu inceputul: punem faina in mijlocul plansetei de lucru si facem o adancitura in mijloc, astfel incat sa arate ca un vulcan. Punem ouale in mijlocul fainii si amestecam usor, la inceput cu furculita: batem ouale ca pentru omleta si tragem faina dinspre mergini spre mijloc, in oua. Pe masura ce aluatul incepe sa se lege, renuntam la furculita si il framantam cu mana. Continuam sa framantam pana avem un aluat foarte bine legat si tare. Ne inarmam cu multa rabdare si framantam alte 15-20 de minute. Daca aluatul este prea uscat, mai punem putina apa, cativa stropi, nu mai mult de ½ lingurita o data. Daca aluatul este prea moale, mai pudram putina faina. Cu cat framantam mai mult aluatul de mana, cu atat va fi mai elastic, mai uniform si vom lucra mai usor cu el. Cand aluatul este elastic (dar ramane tare, da?) il lasam frumusel sa se odiheasca, cam o ora asa, in frigider, invelit strans in folie alimentara, ca sa nu se usuce.  Un aluat relaxat ne ajuta foarte mult sa il lucram usor cu masina de paste sau cu sucitorul. Pe langa o faina buna, rabdarea si un timp de framantare cat mai lung sunt alte doua secrete pentru reusita pastelor.

paste de casa

Montam intre timp masina de paste pe blatul de lucru si apoi incepem sa intindem aluatul. Trebuie sa aveti rabdare cu acest pas: eu va recomand sa treceti aluatul de mai multe ori prin fiecare marime/treapta a masinii de paste, pentru un aluat cat mai fin. De obicei, eu il trec de minim 3 ori prin fiecare treapta de grosime a masinii de paste. Inainte de a trece aluatul prin masina, de fiecare data, il impatur in 3, exact asa cum vedeti in poza: ambele capete de sus si jos vin spre mijloc si bagam aluatul in masina astel incat linia de mijloc sa fie pe verticala. Asta ne ajuta sa avem un aluat uniform, fara margini inegale si foarte fin. Apoi, cand avem foaia perfecta de aluat, luuuuuunga cat o zi de post, frumoasa si foarte subtire, asa cum vedeti in poza, este momentul sa alegem ce dorim sa facem: spaghetti sau fettuccine/tagliatelle si trecem aluatul din nou prin masina. Daca nu aveti o masina de paste, veti avea nevoie de un sucitor foarte lung si destul de multa indemanare pentru a obtine o foaie foarte subtire de aluat. Cert este ca o masina de paste simpla (si nici nu aveti nevoie de ceva complicat pentru acasa) costa pana in 100 de lei la magazinele cu produse de uz casnic (gen fostele metalo-chimice) sau in hypermaket-uri.

paste de casa

O data ce aveti pastele facute, puteti sa le fierbeti imediat (pastele proaspete se fierb 3-4 minute in apa clocotinda, cu putina sare. Pentru fiecare 100g paste fierbem 1 litru de apa, da?) sau puteti sa le uscati pe hartie sau pe un uscator special pentru paste (sau pe un sucitor proptit intre doua scaune, asa cum facea Buni, sau pe foi de ziar, cu facea tot Buni cand eram noi nimic, dar nu va recomand sa faceti asta acum…nici ziarele nu mai sunt ce erau si nu e cel mai igienic mod de a usca pastele). Din acelasi aluat puteti face si foi de lasagna, tortellini, ravioli sau alte tipuri de paste. Chiar va recomand sa incercati foile de lasagna proaspete, facute in casa. Veti avea o adevarata revelatie, promit! 🙂

Sper din suflet ca v-a placut articolul si vi s-a parut util! Revin zilele astea cu o colectie draguta de retete cu si despre paste!

10 Comments

  1. Raluca

    Chiar azi vroiam sa intru pe blog ul tau sa caut niste retete cu paste. Asa ca vor fi binevenite viitoarele postari despre paste! Cu siguranta voi incerca aluatul pt foile de lasagna. Intre timp o sa ma uit prin cartea ta de bucate.

  2. Foarte tare articolul, ca e mai mult decat o reteta. Acum realizez ca taieteii facuti de bunica mea erau “paste” italiene. Taietei bunicii mele erau bestiali … m-ai trimis in copilarie cu postarea asta. Ziua buna!

    • Cu tot dragul, Adina! 🙂 Asta e si scopul meu aici, ca pe langa reteta sa va ofer si o bucata din sufletul meu! 🙂

  3. Merci pentru reteta! O sa incerc in weekend. De obicei bunica imi facea taieteii pentru supa (ii taia sub forma de patrat si le zicea “banusei”)si era o incantare sa privesc procesul si sa ii ascult povestile. Banuiesc ca daca intind aluatul mai subtire si tai fin in loc de paste obtin taitei, nu?

    • Mara draga, ce ma bucur ca ai si tu amintiri frumoase despre bunica ta si taietii de casa! Da, poti sa intinzi foaia subtire si sa o tai cum doresti. Pupici!

  4. Ionela

    Ce faina de masina de paste! Ce marca e?

  5. ce grosime au foile pentru tagliatele si lasagnia mai puneti faina si la framantat si modelat

    • Asa cum spuneam si in text: va recomand sa treceti aluatul de mai multe ori prin fiecare marime/treapta a masinii de paste, pentru un aluat cat mai fin.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.