Daca este duminica, este ziua aceea in care am voie sa ma deconectez total, de toti si de toate, de saptamana grea care tocmai s-a terminat si sa fac pentru cateva ore ceva numai si numai pentru sufletul meu! 🙂 Azi, vreau sa va arat cum facem lumanari. De ce? Pentru ca imediat ce se lasa seara, fie ca e iara sau vara (dar in special iarna) aprind cateva lumanari mari, care completeaza asa frumos atmosfera din casa! Da, in caz ca nu ma cunoasteti deja, sunt o fire foarte sensibila (uneori cred ca mult, mult prea sensibila) si ma simt cel mai bine, cel mai in siguranta si mai protejata, acasa. Chiar daca sunt singura, daca sunt trista sau vesela, acasa, cu luminile stinse si cateva lumanari si poate o veioza ambientala, simt ca sufletul se vindeca incet incet. Asa ca, am invatat sa imi fac singura lumanari pentru ca, hai sa o spunem pe aia dreapta, lumanarile parfumate, in special cele de calitate si in recipiente frumoase, sunt scumpe. Eu vrea sa va arat azi cum ma bucur eu de lumanari parfumate, care ies la un sfert din pretul celor din magazin.Â
CEARA. Ce fel de ceara folosim? Puteti cumpara fulgi de ceara naturala sau de soia/ parafina, de pe net ( de exemplu AICI sau AICI) sau din magazinele de hobby. Eu nu am cumparat niciodata ceara pentru ca mereu am avut resturi de la lumarile folosite sau de la lumanari foare mari, cum este cea steluta pe care o vedeti in poza si care a ars pana jos si deja curgea pe mobila, asa ca am reciclat ceara ramasa din ea si am facut 2 lumanari mari. O alta idee buna sunt lumanarile pastila, pe care le gasiti absolut oriunde si in hypermarketuri au un pret foarte mic. Sau si mai bine, de la Lidl, iau lumanarile pastila gata aromate, care se topesc foarte usor si le folosesc pentru a face lumanari mari, decorative, in recipente dragute. Cele de la Lidl imi plac mult si pentru ca sunt colorate deja 🙂
AROMA SI CULOARE. Daca alegeti o ceara simpla sau topiti lumanari care nu aveau parfum, o data ce le-ati topit e foarte simplu sa le aromatizati cu uleiuri pentru aromaterapie. Puteti colora ceara cu pigmenti speciali pentru ceara, dar eu prefer sa folosesc creioane cerate pentru copii, care se topesc usor in ceara fierbinte si ii dau o culoare frumoasa la un pret mai mult decat rezonabil.
FITILUL. In magazinele online gasiti fitile gata pregatite, cu suport metalic, care vin de obicei in set de 10-20 si au cam 20cm lungime, deci sunt perfecte pentru lumanarile mari, insa sunt destul de scumpe. Iesiti mult mai ieftin daca alegeti un fitil la metru, cum este cel de AICI sau de AICI. Nu are sens sa dati banii si pe suportul metalic pentru fitil, eu mereu le folosesc pe cele de la lumanarile pastiluta 🙂 Dupa ce stabilim ce lungime vrem sa fie fitilul, il taiem si il trecem prin suportul metalic, apoi il lipim pe fundul recipientului in care turnam lumanarea cu un lipici puternic, gen super glue, dar care lipeste metal-sticla. Puteti folosi si un pistol de lipit cu silicon, dar nu folositi ceara pentru ca se va topi cand turnati ceara fierbinte si fitilul va pluti in voie prin borcan. O data ce lipiciul s-a intarit si fitilul sta la locul lui, il infasuram pe un creion ca sa stea drept sau il prindem intre doua creioane pe care le strangem bine cu elastice la capat. E important ca fitilul sa stea cat de drept se poate.
CUM TOPIM CEARA? Nu va recomand sa topiti ceara direct pe foc, ci la baie de abur, incet, cu grija si rabdare. In diverse tutorial am vazut ca topesc ceara in microunde, ceea ce din nou nu recomand, pentru ca sunt suficiente cateva secunde de neatentie ca sa iasa…mai mult decat prost. Asa ca, punem ceara sau bucatile de luamanari reciclate intr-o craticioara, desupra unei alte cratucioare in care fierbe apa. O data ce e topita, o putem turna in forma. Pe masura ce se tepeste, ceara face mici cratere in jurul fitilului pe care le puteti umple foarte usor, turnand inca putina ceara topita.
Exista matrite special pentru lumanari, eu insa nu le folosesc, prefer un borcan gros sau recipente ramase de la alte lumanari decorative, cum sunt cele cu capac etans, pe care vi le arat mai jos. Intrebarea este: cum indepartam ceara ramasa pe fundul borcanelelor ca sa le refolosim? Foarte simplu: punem borcanele intr-o tava si turnam apa fiarta in tava, in jurul lor. In cateva minute, ceara se topeste si e foarte usor de indepartat. Apoi spalam bine bine borcanele si gata! Sunt ca noi! DAR nu aruncati in chiuveta sau in vasul de toaleta ceara topita de pe fundul borcanului, indiferent cat de putina si de lichida vi se pare. In contact cu tevile reci se intareste instant si…infundati toata instalatia! Turnati ceara intr-un borcan pe care il aveti la indemana si pe care puteti sa il folositi mereu pentru resturile de ceara, da?
La final, nu ne ramane decat sa taiem fitilul si sa ne bucuram de lumanarile noastre dragute 🙂 Daca fitilul e prea lung, lumanarea arde cu flacara prea mare si scoate mult fum. Nu va panicati, mai scurtati putin fitilul si aprindeti din nou lumanarea.
Sper ca vi s-a parut dragut si util tutorialul de azi si, daca faceti lumanari in casa, puteti sa mi le aratati si mie pe Facebook sau pe Instagram, da? Pupici multi si va rog eu, incercati sa va faceti timp si pentru astfel de proiecte! Este extraordinar cat de tare se relaxeaza mintea voastra cand manutele sunt atat de ocupate! Credeti-ma pe cuvant!
Foarte frumoasa preocupare. As vrea sa fiu si eu la fel de indemanatica precum esti tu – pot sa incerc macar. 🙂 Sa ai o saptamana cu spor.
Foarte interesant! Când am văzut titlul chiar mă gândeam cum vei face cu fitilul. Ingenios, indeed 🙂
Am tot cautat dar nimeni nu spune cantitatile de ceara, stearina, esenta parfumata, la cate grade se topesc, ca stiu ca la esenta poti strica totul daca e prea rece sau prea fierbinte amestecul.. Poate cineva sa ma lamuresca va rog? Multumesc
Georgiana eu am cumpărat ceara gata preparata cu stearina 80%ceara 20%stearina au ieșit superb
Ehheee…secretele nu se spun….
Care secrete? 🙂 Tot ce am facut am si scris in articol. Nu vad scopul unei postari de genul acesta daca nu sui toate “secretele”…decat ca…nu exista niciun secret aici 🙂
culorile vii se obtin mai bine cu creioane cerate sau exista si coloranti mai buni??
Ce secrete doamna Alma din cauza asta e romania cum e din cauza la oameni ca dvs. Care nu ajutati omul cu un sfat k e secret dar suntem dun acelasi oras sau sat sa va fur clienti sau sa va fac concurenta dar asa e romanul invidios. Bv toate respectele mele pt asemenea oameni din cauza la oameni ca dvs pleaca lumea in alte tari bv.
De unde cumparati borcanelele?
Sunt borcanele de la lumanari mai vechi, le refolosesc.